Kritiek op vader Germanwings-crashpiloot

Nabestaanden van slachtoffers van de crash met een toestel van Germanwings twee jaar geleden hebben felle kritiek geuit op de vader van de toenmalige copiloot Andreas Lubitz. De man zei vrijdag op de dag van de herdenking van de crash dat zijn zoon indertijd niet depressief was. Hij laat een alternatief onderzoek uitvoeren naar de crash, waarover later een persconferentie staat gepland.

Volgens meerdere nabestaanden wilde Günter Lubitz met die uitspraak suggereren dat zijn zoon niet verantwoordelijk was voor de crash in de Franse Alpen. Daardoor kwamen alle mensen aan boord van het toestel om, onder wie een Nederlandse. Elmar Giemulla, advocaat van een aantal nabestaanden noemde de uitspraken van de vader tegenover de BBC "onverantwoordelijk".

Volgen onderzoek na de vliegramp liet de copiloot het toestel bewust neerstorten. Later bleek dat hij met zelfmoordplannen rondliep en voor zijn werkgever had verzwegen dat hij voor depressies onder behandeling stond. Volgens zijn vader had geen enkele arts indertijd geconstateerd dat Andreas Lubitz zelfmoordplannen had.

Volgens Lubitz is een theorie dat zijn zoon bedwelmd zou zijn geraakt door een koolmonoxidelek, niet voldoende onderzocht. De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat Lubitz onderzoeksjournalist Tim van Beveren in de arm heeft genomen, met wie hij extra bevindingen wil presenteren.

Kritiek op vader copiloot Germanwings
Kritiek op vader Germanwings-crashpiloot (Foto: ANP)