Van Avermaet wint E3 Harelbeke

Greg Van Avermaet heeft de E3 Harelbeke gewonnen. De Belg van BMC was in de sprint te snel voor zijn vluchtgenoten en landgenoten Philippe Gilbert en Oliver Naesen. Van Avermaet won eerder dit jaar ook al de Belgische openingsklassieker, de Omloop Het Nieuwsblad.

Pas na een goed uur koersen kwam de eerste vlucht tot stand met daarin Taco van der Hoorn . De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij kreeg gezelschap van vijf renners: Gijs Van Hoecke (LottoNL-Jumbo, Laurens De Vreese (Astana), David Per (Bahrain Merida), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect). De kopgroep zou een maximale voorsprong van vijf minuten krijgen.

Met nog iets meer dan zeventig kilometer te gaan koos Tom Boonen voor de aanval op, maar de favorieten zaten in het wiel van van de Belg. Niet veel later zou Gilbert in de aanval gaan. De kampioen van België kreeg Van Avermaet, Naesen en Lukas Pöstlberger met zich mee. Later zouden ook nog Sep Vanmarcke en Luke Durbridge de aansluiting.

Door het hoge tempo werden de vluchters op zestig kilometer gepakt door het groepje van Gilbert. Het elitegrotepje had al snel één minuut te pakken op het peloton, waar Peter Sagan ook inzat. De wereldkampioen werd door een val op 42 kilometer van de streep definitief uitgeschakeld.

Op de Oude Kwaremont bleven Gilbert, Van Avermaet en Naesen nog over. De drie werkte goed samen en reden beetje bij beetje weg bij de rest. Met nog iets meer dan vijftien kilometer te gaan koos Gilbert op de Tiegemberg. Van Avermaet reageerde meteen, maar Naesen kreeg het lastig. De Belg van AG2R La Mondiale moest enkele meters laten, maar zou later toch terug keren bij Gilbert en Van Avermaet.

In de sprint was Naesen die het eerste aan ging op 250 meter van de meet, maar Van Avermaet ging hem in de laatste honderd meter voorbij en wist te winnen. Gilbert werd tweede. Dylan van Baarle was met een negende plaatst de beste Nederlander.