FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 november 2016

Treinen vrijdag weer volgens planning

Alle treinen rijden vrijdag weer volgens schema. De Nederlandse Spoorwegen lieten dat donderdag weten. De afgelopen dagen moesten reizigers op twee drukke trajecten rekening houden met een langere reistijd.

Tussen Den Haag en Utrecht en tussen Schiphol en Nijmegen reden minder treinen omdat wielen gerepareerd moesten worden. Door herfstbladeren op de rails hebben de wielen minder grip, waardoor ze meer slippen bij het remmen. Dat veroorzaakte schade aan de wielen. De NS zette extra personeel in om de wielen weer rond te slijpen.

Treinen rijden weer volgens planning
Treinen rijden weer volgens planning (Foto: ANP)

Barcelona geeft Airbnb en Homeaway hoge boete

Airbnb en Homeaway hebben een hoge boete gekregen van de stad Barcelona. Ze moeten elk 600.000 euro overmaken. Beide verhuurapps hebben woningen aangeboden die daar geen vergunning voor hadden, terwijl dat wel verplicht is in Barcelona. De Catalaanse hoofdstad heeft de straffen donderdag bekendgemaakt.

Airbnb en Homeaway waren al eerder in de fout gegaan. Eind vorig jaar moesten ze allebei 30.000 euro betalen. Omdat ze hun leven niet hebben gebeterd, krijgen ze nu de maximale straf.

Barcelona geeft Airbnb en Homeaway hoge boete
Barcelona geeft Airbnb en Homeaway hoge boete (Foto: BuzzT)

Drie gewonden na ongeval met vrachtwagens

Op de A28 is donderdagavond een zwaar ongeluk gebeurd met drie vrachtwagens. Dat gebeurde tussen Amersfoort en Utrecht ter hoogte van de afslag Den Dolder. De chauffeurs van de vrachtwagens raakten gewond. De ravage was groot.

Een van de vrachtwagens, een lege tankwagen, was gekanteld. De chauffeur zat bekneld in de cabine. Hij werd door de brandweer bevrijd en naar een ziekenhuis gebracht. De twee andere chauffeurs werden al eerder naar een ziekenhuis vervoerd.

De weg werd afgesloten voor alle verkeer. Volgens de ANWB gaat de A28 vrijdagochtend vroeg rond 04.00 uur pas weer open. Verkeer wordt tot die tijd omgeleid via de A27 en A1.

Drie gewonden na ongeval met vrachtwagens
Drie gewonden na ongeval met vrachtwagens (Foto: ANP)

Pirelli presenteert grote nieuwe Formule 1-banden

Voorafgaand aan de laatste race van het Formule 1-seizoen, de Grand Prix van Abu Dhabi, heeft bandenfabrikant de nieuwe banden voor 2017 aan de wereld laten zien. De voorbanden zijn zestig millimeter breder dan dit seizoen, de achterbanden zelfs tachtig millimeter en dat is te zien ook.

In Monaco liet Pirelli eerder dit jaar overigens al een prototype van de banden zien. Vervolgens werd ermee getest, door 2015-bolides van Ferrari, Mercedes en Red Bull Racing. Vooral Pascal Wehrlein (Mercedes), Pierre Gasly (Red Bull) en Sebastian Vettel (Ferrari) reden erg veel, meer dan tweeduizend kilometer, op de nieuwe banden. Die drie teams blijven overigens op het Yas Marina Circuit om na de Grand Prix van Abu Dhabi nog wat testwerk te verrichten voor Pirelli. Daarna wordt pas volgend jaar weer getest.

De bandenfabrikant liet weten dat de testresultaten positief waren en dat de banden minder snel slijten. Ze zijn weliswaar met 2015-auto's getest, die waren wat downforce betreft afgesteld op de reglementen van volgend seizoen, om tot goede data te komen. De banden worden in dezelfde compounds geleverd als in het huidige seizoen: full wets, intermediates, hard, medium, soft, supersoft en ultrasoft. 

Van der Staaij beste spreker in Tweede Kamer

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is de beste spreker van de Tweede Kamer. Hij kreeg donderdagavond de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid uitgereikt door de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib.

Drie politici waren genomineerd: Harry van Bommel (SP), Martin Bosma (PVV) en Kees van der Staaij (SGP). De redes van Van der Staaij in de Tweede Kamer zijn altijd retorische hoogstandjes, meent de jury. "De ongekroonde koning van de 'Bijbelse teksten' weet zijn overtuigingen altijd helder te formuleren, gebruikt humor en reageert altijd op de argumenten van zijn politieke tegenstanders, kortom een echte debater waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen."

De Thorbeckeprijs geldt op het Binnenhof als prestigieus. De vorige winnaar was D66-leider Alexander Pechtold in 2012. Eerdere winnaars waren onder anderen Femke Halsema, André Rouvoet, Frits Bolkestein en Hans van Mierlo.

De jury beoordeelt de kandidaten op retoriek, presentatie en debatstijl.

Van der Staaij beste spreker in Tweede Kamer
Van der Staaij beste spreker in Tweede Kamer (Foto: ANP)

Aardbeving schrikt El Salvador op

Een aardbeving met een kracht van 7.2, later bijgesteld tot 7.0, heeft donderdag grote delen van Midden-Amerika opgeschrikt. Het epicentrum lag volgens de Amerikaanse geologische dienst in de Stille Oceaan ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van Puerto Triunfo in El Salvador op een diepte van 33 kilometer. Er is een waarschuwing uitgegaan voor tsunami's in een gebied van 300 kilometer.

De regering in San Salvador gaf opdracht de bewoners van de dorpen en steden aan zee te evacueren. Ook de kusten van Honduras en Nicaragua lopen gevaar. In dat laatste land riep president Daniel Ortega de noodtoestand uit. Reddingsdiensten waren al in de hoogste staat van paraatheid gebracht wegens de nadering van tropische storm Otto vanuit het oosten. Deze nam nog in kracht toe en kwam donderdag als orkaan aan land met windsnelheden tot 175 km per uur.

Het zuiden van Nicaragua en het noorden van Costa Rica werden het zwaarst getroffen. In de meest bedreigde Caribische streken waren duizenden mensen uit voorzorg al naar veiliger oorden gebracht omdat rekening werd gehouden met overstromingen.

Openbaar leven
De Costa-Ricaanse krant La Nación meldde dat bijna 1200 huizen beschadigd zijn geraakt. Ook de infrastructuur - wegen, een brug, twee dammen en de watervoorziening - heeft ernstig te lijden gehad van het noodweer. De regering in San José besloot alle ambtenaren donderdag en vrijdag vrij te geven en riep het bedrijfsleven op hetzelfde te doen. Het openbaar leven kwam vrijwel tot stilstand.

Er zijn nog geen meldingen over slachtoffers.

Aardbeving schrikt El Salvador op
Aardbeving schrikt El Salvador op (Foto: ANP)

Veel Oranjes bij staatsbezoek uit België

De Nederlandse koninklijke familie doet volgende week met veel leden mee aan het staatsbezoek van de Belgische koning Filip en koningin Mathilde aan ons land.

Uit het programma blijkt dat niet alleen het Belgische en het Nederlandse koningspaar aanschuiven aan het staatsbanket in het Koninklijk Paleis maandagavond, maar dat ook prinses Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, prins Constantijn en prinses Laurentien mee-eten. Ook dinsdag, als koning Filip onze koninklijke familie op een avond trakteert in het Muziektheater aan 't IJ, zijn de Oranjes met z'n zevenen van de partij.

Toen Beatrix koningin was, waren prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven geregeld bij onderdelen van staatsbezoeken. Prins Constantijn en prinses Laurentien echter, die de afgelopen jaren in België woonden, waren in 2006 voor het laatst bij een staatsbanket in ons land. Dat was toen bij het bezoek van de Jordaanse koning Abdullah.

De Rijksvoorlichtingsdienst gaf het programma donderdag vrij.

Veel Oranjes bij staatsbezoek uit België
Veel Oranjes bij staatsbezoek uit België (Foto: ANP)

Boete voor voetballer na blesseren drie ploeggenoten

Voetballer Danilo Larangeira heeft zich niet bepaald geliefd gemaakt bij zijn ploeggenoten van Udinese. De Braziliaan ging donderdag op de training ernstig tekeer en slaagde er in maar liefst drie ploeggenoten te blesseren.

Als eerste was Ali Adnan de sjaak: hij kreeg een harde trap op een enkel. Ook een enkel van Adalberto Peñaranda moest er even later aan geloven en voor hem was de training eveneens voorbij. Nadat ook Francesco Lodi een aanslag van Danilo niet kon ontwijken vond trainer Luigi Delneri het welletjes geweest. Hij stuurde Danilo naar de kleedkamers, wellicht omdat hij graag nog een fit elftal op wilde kunnen stellen tegen Cagliari, komende zondag.

De clubleiding van Udinese gaat er vanuit dat Danilo snel zijn excuses aanbiedt aan zijn ploeggenoten. De Braziliaan kan daarnaast een stevige boete tegemoet zien. 

Barneveld woedend op verkeersminister Schultz

Barneveld en de omliggende regio FoodValley zijn woedend op minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur. De minister antwoordde maandag op Kamervragen dat de regio "geen bereidheid heeft getoond" mee te betalen aan de aanpak van het fileknelpunt A1/A30. In werkelijkheid zijn daarvoor echter al miljoenen toegezegd door gemeente, regio en de provincie Gelderland. Dat staat in een brandbrief die de bestuurders vrijdag hebben verstuurd aan de vaste Kamercommissie Infrastructuur & Milieu.

"De constatering van de minister staat haaks op de werkelijkheid. We betreuren het beeld dat wordt geschetst in hoge mate", staat in de brief.

De aansluiting van de snelweg A30 op de snelweg A1 behoort volgens de ANWB tot de top vijf van fileknelpunten in Nederland. De verkeersproblemen daar zorgen voor een jaarlijkse economische schade van 10 miljoen euro.

Barneveld woedend op verkeersminister Schultz
Barneveld woedend op verkeersminister Schultz (Foto: ANP)

EL: Uitslag Ajax - Panathinaikos

Een sterk verjongd Ajax heeft in de Europa League de groepswinst in Groep G gegrepen. De Amsterdammers waren na de vorige speelronde al verzekerd van Europese overwintering, waardoor trainer Peter Bosz veel basisspelers vandaag rust kon geven. De jonkies grepen hun kans en zetten thuis Panathinaikos met 2-0 opzij.

Jongelingen Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt mochten in de basis starten, maar ook de door de mand gevallen verdediger Heiko Westermann en de normaal op de bank zittende Kenny Tete. De Amsterdammers kregen van Panathinaikos in de eerste helft veelvuldig de bal, maar speelden in een te laag tempo om het de Grieken lastig te maken.

Wel kregen de bezoekers een kans via Victor Ibarbo die Westermann zijn hielen liet zien en op de paal schoot. Ajax stelde er weinig tegenover, maar een vrije trap van Lasse Schöne vloog er in, nadat doelman Luke Steele zich verkeek op de zwabberbal.

Na rust kon Panathinaikos aanvallend niets uitrichten en Ajax kwam al snel op 2-0 door Tete die een bal onderschepte, zelf een aanval opzette en scoorde. Daarna ging Ajax nog op jacht na de 3-0, maar onder meer Van de Beek had het vizier niet op scherp staan. Bij de Amsterdammers kwamen in de tweede helft ook nog talenten Pelle Clement en Frenkie de Jong binnen de lijnen.

In het andere duel speelden Celta de Vigo en Standard Luik met 1-1 gelijk. De ploegen staan achter Ajax tweede en derde met zes punten uit vijf duels. Ajax leidt de poule met dertien punten en gaat over twee weken op bezoek bij Standard. De Amsterdammers weten al dat ze overwinteren én in de volgende ronde geen afvaller uit de Champions League zullen treffen.

Ajax spelers Abdelhak Nouri, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong vieren de overwinning. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Ajax spelers Abdelhak Nouri, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong vieren de overwinning. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Broer supertalent Donnarumma: "Hij gaat AC Milan niet verlaten"

Gianluigi Donnarumma's broer stelt dat de doelman AC Milan niet zal gaan verlaten voor Juventus. De Italiaan is pas zeventien jaar oud, maar is al een jaar de vaste doelman van AC Milan en heeft zelfs al zijn debuut gemaakt in de nationale ploeg. Donnarumma wordt over het algemeen gezien als een van de grootste keeperstalenten ter wereld.

Hij wordt al aangeprezen als een mogelijke opvolger voor Gianluigi Buffon bij Juventus en dat wordt gevoed door geruchten dat Milan moeite zou hebben om een overeenkomst te bereiken met Donnarumma's zaakwaarnemer Mino Raiola over een verlenging van het contract van de doelman. Zijn broer weerspreekt dat echter.

"Hij gaat AC Milan helemaal niet verlaten", vertelde Antonio Donnarumma tegen Corriere dello Sport. "Ik praat elke dag met hem. We praten niet te veel over voetbal, maar hij is gelukkig bij AC Milan. Hij is een grote fan van de club en is niet van plan om te vertrekken in de toekomst."

"Toen we kinderen waren keken we vaak naar de beste reddingen van de beste keepers op YouTube, mijn favoriet was Oliver Kahn. Buffon is de nummer één in de wereld. Gigio kan Buffon's erfgenaam zijn, maar niet bij Juventus. Gigio is een grote fan van AC Milan en hij gaat de club niet verlaten. Hij heeft een geweldige persoonlijkheid. Hij lijkt nooit echt bezorgd te zijn."

Topbokser twee maanden na schorsing weer op doping betrapt

Dat topbokser Lucas Browne niet heel slim is lijkt een veilige aanname. De 37-jarige Australiër heeft positief getest op het gebruik van doping en dat is niet voor het eerst. Sterker nog, de eerste keer was ook dit jaar.

In maart won hij de WBA wereldtitel in het zwaargewicht door de Oezbeek Ruslan Chagaev knock-out te slaan, maar kort daarna moest hij die door een plasje met daarin het verboden middel clenbuterol weer inleveren. Browne werd zes maanden geschorst, kwam in september weer terug in de ring en zou later dit jaar opnieuw om de wereldtitel vechten - dit keer tegen de Amerikaan Shannon Briggs.

Het management van de bokser heeft al laten weten een onderzoek in te gaan stellen. Browne liet zich vrijwillig controleren, iets wat volgens zijn management aangeeft dat hij niet van plan was om vals te spelen. Zij noemen het een enorme teleurstelling en een harde klap dat hij wederom positief heeft getest. Browne, die 21 van zijn 24 gevechten op knock-out won, zal vermoedelijk de B-staal laten controleren, zoals te doen gebruikelijk is. 

Baskenland wil meer autonomie

Baskenland wil nog meer zelfstandigheid dan het nu al heeft. Dat heeft Iñigo Urkullu, de regeringsleider van de autonome regio in het noorden van Spanje, donderdag gezegd in zijn inaugurele rede. Hij zocht daarmee de confrontatie met Madrid.

De voorman van de centrumrechtse Baskische Nationalistische Partij (PNV) kwam bij de verkiezingen van september als winnaar uit de bus maar kreeg geen absolute meerderheid. Met steun van de socialisten kon hij toch als premier beginnen aan een nieuwe ambtstermijn van vier jaar.

Hoewel de Basken de landelijke overheid doorgaans minder kopzorgen baren dan de Catalaanse voorstanders van afscheiding, is het wel de verwachting dat Urkullu zijn machtspositie de komende maanden probeert te versterken. "Baskenland is een natie die als zodanig moet worden erkend. We hebben de kans een nieuwe overeenkomst te sluiten voor de toekomst", zei hij in zijn eerste toespraak in het nieuwe parlement.

Baskenland wil meer autonomie
Baskenland wil meer autonomie (Foto: ANP)

Surinaamse overheid doelwit van hackers

De Surinaamse overheid en enkele daarmee verbonden organisaties zijn doelwit geworden van een cyberaanval. Nadat woensdag de regeringswebsite werd platgelegd, waren donderdag de Nationaal Democratische Partij van president Desi Bouterse en de Surinaamse Bank aan de beurt. Dat meldt de lokale nieuwssite Starnieuws.

De hackers opereren onder de naam Anonymous, maar het is onduidelijk of het gaat om het gelijknamige internationale hackerscollectief. In een e-mail aan Starnieuws verklaarden de hackers dat hun actie een protest tegen de Surinaamse regering is. "Het Surinaamse volk is ziek van deze slechte en corrupte regering, dus hebben we alle overheidssites overgenomen. De mensen vechten terug", schrijven ze.

Surinaamse overheid doelwit van hackers
Surinaamse overheid doelwit van hackers (Foto: BuzzT)

Moody's iets negatiever over Rabobank

Kredietbeoordelaar Moody's is iets negatiever geworden over de financiële vooruitzichten van Rabobank. Het bureau handhaaft zijn ratings voor de Nederlandse bank, maar plakt daar nu een negatieve outlook aan vast. Eerder was die prognose nog stabiel.

Volgens Moody's brengen de grote reorganisatieprogramma's waarmee de bank bezig is bepaalde risico's met zich mee. De kredietbeoordelaar merkt daarbij op dat de belangrijke BCA-rating van Rabobank nu relatief hoog is vastgesteld, op a2. Als de bank er niet in slaagt om zijn winstgevendheid volgens plan te verbeteren of opeens te maken krijgt met bijvoorbeeld nieuwe problemen op de vastgoedmarkt, dan zal die score omlaag gebracht moeten worden.

Rabobank is al een tijdje bezig de hele organisatie op de schop te nemen, waarbij de aandacht vooral wordt gericht op de digitalisering van de dienstverlening. Eind vorig jaar werd het ontslag van zo'n 9000 werknemers aangekondigd. Eerdere reorganisaties in 2013 en 2014 hadden volgens becijferingen van uitkeringsinstantie UWV al zo'n 10.000 banen gekost.

Standard & Poor's (S&P) handhaafde zijn kredietoordeel voor Rabobank eerder deze maand ook al, op A+. Het ratingbureau gaf de bank daarbij een stabiele outlook. Die verwachting reflecteert volgens S&P de verwachting dat Rabobank zijn kapitaalpositie zal blijven versterken bij het uitvoeren van de strategie voor de middellange termijn. De resultaten van het financiële concern zullen de komende achttien tot 24 maanden 'veerkrachtig' blijven, aldus de firma. Omdat Rabobank in een periode van verandering zit bij zijn nationale en internationale activiteiten, voorziet S&P op dit moment geen opwaardering van het kredietoordeel.

Moody's iets negatiever over Rabobank
Moody's iets negatiever over Rabobank (Foto: ANP)

'Haal Olympische Spelen naar Rusland'

Als het aan de burgemeester van de Russische stad Kazan ligt, gaat een poging gedaan worden om de Olympische Spelen binnen te halen. De burgervader, Ilsur Metshin, deed zijn uitspraken in aanloop naar de loting voor de Confederations Cup van volgend jaar - het voornaamste voorbereidingstoernooi voor het WK voetbal van 2018.

"We hebben een prachtig stadion, wat als een van de eerste WK-stadions van 2018 klaar was", begon Metshin, tevens president van voetbalclub Rubin Kazan. "We hebben hier al grote clubs als Liverpool ontvangen. Daarnaast is de infrastructuur in de hele stad van een zeer hoog niveau - hotels, wegen, het vliegveld, de veiligheid etcetera."

De woorden van Metshin zijn met name gebaseerd op de afgelopen jaren, die volgens hem hebben laten zien dat Kazan er klaar voor is. "In 2013 hadden we de Universiade in Kazan, vorig jaar het WK zwemmen, waterpolo en schoonspringen. We zijn hard aan het groeien en gaan stap voor stap naar de top. In 2018 is dat het WK voetbal en daarna blijven alleen de Olympische Spelen nog over. Die komen hopelijk ook naar Kazan."

Metshin liet zich er niet over uit voor welke editie van de Spelen Kazan zich kandidaat zou moeten stellen, maar voorlopig lijkt de timing niet al te handig. Rusland is al twee jaar verwikkeld in een enorm dopingschandaal, en internationale sportbonden hebben opdracht gekregen om het land vooralsnog geen kampioenschappen te laten organiseren. 

Bolt wint rap battle van talkshowhost

Usain Bolt maakte woensdag furore op de Amerikaanse tv. De Jamaicaanse sprintlegende was op bezoek bij James Corden, de presentator van talkshow The Late Late Night Show. Die daagde hem uit tot een zogenaamde rap battle in het segment Drop the Mic

Bolt liet die uitdaging uiteraard niet liggen, en ging het duel aan. Waar Corden hem 'aanviel' op het hebben van veertien minder gouden olympische medailles dan Michael Phelps, sloeg Bolt op prima wijze terug aan het einde van de battle..

De Jamaicaan werd als winnaar uitgeroepen, hieronder is het hele woordengevecht te zien:

Usain Bolt vs James Corden (Bron: YouTube)

Real Madrid lang zonder Bale

Real Madrid kan voor een lange tijd geen beroep doen op Gareth Bale. De Welshmen moet geopereerd worden vanwege een enkelblessure. Bale liep de blessure afgelopen dinsdagavond op in de Champions League-wedstrijd tegen Sporting Portugal. De vleugelspeler moest zich nog binnen het uur laten vervangen.

De club meldde woensdag dat de 27-jarige aanvaller verder onderzocht zou worden en donderdag volgde de vervelende uitslag voor de Madrilenen. "De medische diensten van Real Madrid hebben besloten dat een operatie noodzakelijk is voor onze speler Gareth Bale, als gevolg van letsel aan de kuitbeenspieren in zijn rechterenkel", schrijven de Spanjaarden in een statement. Bale zal dinsdag 29 november worden geopereerd.

Bale zou vanwege de operatie ongeveer drie maanden uitgeschakeld zijn. Hij mist hierdoor sowieso El Clásico tegen FC Barcelona op 3 december en de laatste groepwedstrijd in de Champions League vier dagen later. Tegen Borussia Dortmund valt de beslissing wie er groepwinnaar wordt in Groep F. De linkspoot was dit seizoen in zestien wedstrijden zeven keer trefzeker voor Real.

Pensioenfonds ABP verhoogt premies

Ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt de pensioenpremie volgend jaar. Volgens het grootste pensioenfonds van Nederland is een structureel hoger premieniveau nodig. In de komende jaren volgen daarom verdere stappen.

De premie is nu nog 18,8 procent en dat wordt volgend jaar 21,1 procent. Het fonds heeft ook besloten dat de pensioenen komende vijf jaar niet of nauwelijks kunnen meegroeien met de gemiddelde prijsontwikkeling (indexatie). De financiële positie van het fonds is daarvoor niet toereikend, aldus ABP.

De aankondiging over de hogere premie staat los van de dreigende verlaging van de pensioenuitkeringen. Aan het einde van het jaar wordt aan de hand van de dekkingsgraad bepaald of pensioenen volgend jaar daadwerkelijk moeten worden verlaagd.

Pensioenfonds ABP verhoogt premies
Pensioenfonds ABP verhoogt premies (Foto: ANP)

Queen herdenkt Freddie Mercury

De twee huidige bandleden van Queen zijn hun frontman nog lang niet vergeten. Het is donderdag precies 25 jaar geleden dat Freddie Mercury overleed. Zowel Brian May als Roger Taylor herdenken hem via sociale media.

"Remembering Freddie today", schrijft May op Instagram bij een concertfoto waarop hij gitaar speelt en Freddie op de achtergrond op een scherm te zien is. Ook Taylor houdt het kort: "Old friends", twittert de drummer. Hij plaatst daarbij een link naar een live-versie van het gelijknamige liedje dat Taylor voor Freddie speelde op het Gosport Festival in 1994. Het vierde originele bandlid, bassist John Deacon, denkt ongetwijfeld op zijn manier terug aan het leven van Freddie. Hij heeft zich echter teruggetrokken uit het publieke leven.

Freddie Mercury overleed in 1991 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Lange tijd was onduidelijk dat de zanger zo ziek was. Ondanks geruchten hield hij tot een dag voor zijn dood geheim dat hij aids had. Queen scoorde in de jaren zeventig en tachtig tientallen hits als Bohemian Rhapsody, Somebody To Love en We Will Rock You. Nog altijd is de muziek van de Britse band onverminderd populair.

Freddie werd na zijn dood gecremeerd op de Kensal Green begraafplaats in Londen. Geruchten over de verblijfplaats van zijn as variëren van Zwitserland, zijn geboorteland Zanzibar tot de achtertuin van zijn voormalige woning in Kensington.

Queen herdenkt Freddie Mercury
Queen herdenkt Freddie Mercury (Foto: BuzzE)

FPV beelden politie-achtervolging Drachten

Het incident dateert al van mei 2016, maar dat maakt het filmpje niet minder sensationeel. In Drachten werd in die maand namelijk een 18-jarige motorrijder aan de kant gezet door de politie, maar die ging er snel vandoor. Er werden snelheden van 220 km/u behaald, waardoor de politie de verdachte kwijt raakte. Later is de man uit Oudega alsnog aangehouden, hij had geen rijbewijs.

Consumentenbond: actie tegen zorgverzekeraars

"Zorgverzekeraars zijn er weer niet in geslaagd om op tijd bekend te maken welke zorg ze wel en niet volledig vergoeden in het komende jaar. De keuze voor een passende zorgverzekering wordt zo bemoeilijkt." Dat zegt de Consumentenbond. De organisatie wil daarom dat de opzeggings- en aanmeldingstermijnen voor de verzekeringen dit jaar worden verlengd.

"Zes weken is de minimale overstaptijd, maar zoals het nu steeds gaat, blijft voor een geïnformeerde keuze nog maar een week of zelfs nog korter over," aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Ook moet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) regelen dat verzekeraars en zorgaanbieders de contractering voortaan medio november hebben afgerond, stelt de bond. "Omdat iedere wijziging bij een verzekeraar voor alle verzekerden die al een keus gemaakt hebben consequenties kan hebben, willen wij dat de contractering medio november daadwerkelijk is afgerond", zegt Combée.

De organisatie onderzoekt of er juridische stappen kunnen en moeten worden gezet.

Consumentenbond: actie tegen zorgverzekeraars
Consumentenbond: actie tegen zorgverzekeraars (Foto: ANP)

Nog eens 92.000 kippen geruimd in Nedersaksen

In het Duitse district Cloppenburg worden nog eens 92.000 kippen gedood wegens de vogelgriep. Dat heeft een woordvoerster donderdag aangekondigd. Woensdag werd bekend dat pluimvee in de Nedersaksische streek was besmet met H5N8, een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep.

Voor de ontdekking van H5N8 werden al 16.000 kalkoenen van een mesterij in het dorpje Barssel gedood. Nu de besmettelijke variant inderdaad is vastgesteld, moeten kippen van de nabijgelegen pluimveehouderijen ook het veld ruimen.

Naast Nedersaksen kwamen donderdag ook in Saksen-Anhalt twee H5N8-besmettingen aan het licht. Kippen van een kleine pluimveehouderij bleken deze variant onder de leden te hebben, evenals een dode zwaan.

Nog eens 92.000 kippen geruimd in Nedersaksen
Nog eens 92.000 kippen geruimd in Nedersaksen (Foto: ANP)

Kwart Europeanen vindt seks bij een nee oké

Een op de vier Europeanen vindt dat seks zonder toestemming verdedigbaar is als de vrouw dronken is, of provocerend gekleed, niet heel duidelijk nee zegt of zich niet verzet. Dat zei EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) donderdag in Brussel bij de lancering van een campagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen.

De cijfers komen uit het jongste rapport van Eurobarometer. Een op de drie ondervraagde vrouwen zegt na haar vijftiende fysiek of psychisch seksueel geweld te hebben ondervonden. Dat geldt zowel voor binnen als buiten de huiselijke kring. Een op de twintig vrouwen is slachtoffer van verkrachting.

20 procent van de Europeanen denkt echter dat vrouwen vaak misbruik of verkrachting verzinnen of overdrijven. ,,Dat moet allemaal stoppen. Genoeg is genoeg," aldus de Europese Commissie in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, vrijdag.

De EU-campagne, waarvoor 10 miljoen euro is uitgetrokken, duurt een jaar. Jourova spoort slachtoffers aan altijd aangifte te doen.

Kwart Europeanen vindt seks bij een nee oké
Kwart Europeanen vindt seks bij een nee oké (Foto: ANP)

Vrijspraak voor mishandeling baby

Een 31-jarige man uit Genemuiden is donderdag door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken voor de mishandeling van zijn destijds een maand oude baby. Volgens de rechtbank ontbreekt wettig bewijs voor de mishandeling.

Zijn vriendin schreeuwde hem wakker op de ochtend dat het kind in zijn wieg lag en niet meer ademde. In het ziekenhuis werd naast een ernstig zuurstoftekort ook een gebroken oogkas en een hersenafwijking ontdekt. Maurice V. verklaarde bij de politie dat hij de baby op de buik had gelegd en toen zelf in slaap was gevallen. Ook had hij met geweld een speen in de mond van de baby geduwd. Dat kon de gebroken oogkas verklaren. Later, op de zitting in de rechtbank, zei hij dat hij had gelogen om zijn vriendin in bescherming te nemen.

Het kind woont inmiddels in een pleeggezin.

Vrijspraak voor mishandeling baby
Vrijspraak voor mishandeling baby (Foto: ANP)

Verstappen over GP Brazilië: "Jos heeft me veel geleerd"

Tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Abu Dhabi gingen de vragen voor Max Verstappen natuurlijk ook over de kletsnatte regenwedstrijd in Brazilië van twee weken geleden. De sensationele inhaalrace van Verstappen zal nog lang bij Formule 1-liefhebbers in het geheugen blijven. De Nederlander gaf aan veel geleerd te hebben van zijn vader, Jos Verstappen.

"Samen met mijn vader heb ik veel geoefend in zulke omstandigheden. Toen ik een jaar of zes à zeven was, ging hij op de baan staan om aan te wijzen waar ik moest rijden als de baan nat was. Dat heeft me in Brazilië zeker veel geholpen." Zo legde Verstappen uit aan de verzamelde pers.

Karten heeft het talent van de jonge Nederlander voor een groot deel gevormd zo vertelt hij. "Iedereen in de F1 komt uit de karting, dat is heel leerzaam. Maar buiten het seizoen reed ik met vrienden, bijvoorbeeld voor de lol door de sneeuw en probeer je nieuwe dingen zoals driften. Maar je wilt elkaar ook altijd verslaan, dus spelenderwijs ontwikkel je jezelf dan."

Of de race in Brazilië veel invloed heeft gehad op zijn imago durft Verstappen niet te zeggen: "Dat is lastig te zeggen en niet aan mij. Ik heb gewoon zo goed mogelijk geracet. Ik heb er zeker van genoten in Brazilië. Of het voor mij persoonlijk qua reputatie iets heeft veranderd, weet ik niet zeker."

Een mooie aanleiding om de beelden van de wedstrijd in Brazilië nog eens te bekijken:

Verstappen in Brazilië (Bron: YouTube)

OM: verbod tonen hakenkruis Pegida terecht

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) terecht bepaald dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld geen hakenkruis mocht tonen tijdens een demonstratie op 27 februari van dit jaar. Hoewel het logo waarop het symbool was te zien niet strafbaar is, kon volgens de officier van justitie terecht worden gevreesd voor wanordelijkheden.

De boete van 250 euro blijft als het aan het OM ligt dan ook staan, zo bleek donderdag bij de kantonrechter in Amsterdam. De burgemeester had voorafgaand aan het protest kenbaar gemaakt dat Pegida, net als bij een demonstratie in februari, geen hakenkruis mocht tonen. Desondanks verwijderde Wagensveld tijdens zijn toespraak een sticker van een spandoek, waarop het symbool toch zichtbaar werd.

OM: verbod tonen hakenkruis Pegida terecht
OM: verbod tonen hakenkruis Pegida terecht (Foto: ANP)

Gewichtheffer moet dubbel goud inleveren: "Ik ben geschokt"

Gewichtheffer Ilya Ilyin moet definitief 'zijn' twee gouden olympische medailles inleveren. De Kazakh won in 2008 en 2012 goud op de Olympische Spelen van Beijing en Londen, maar dit jaar bleek hij tijdens beide Spelen doping te hebben gebruikt. Het was de zoveelste schok voor de gewichthefwereld, want Ilyin is - of was - een ware legende. Nog nooit had hij een competitie verloren, wat hem wereldtitels, records en dus olympisch goud opleverde.

Dat hij bij hertesten van in 2008 en 2012 genomen urinemonsters positief was is al een tijdje bekend, maar het was wachten op een definitieve uitspraak over zijn medailles. Deze week kreeg hij, naar eigen zeggen via lokale media, te horen dat die gouden medailles ingeleverd moeten worden. 

"Ik ben geschokt, helemaal in de war", verklaarde de gevallen Kazakhse sportheld op een persconferentie. "Zoals jullie weten ben ik bezig met Engelse lessen en vlak voor mijn les hoorde ik het nieuws. Net als iedereen was ik geschokt, maar ik heb mijzelf bij elkaar geraapt, ben naar de les gegaan en ging daarna naar de sportschool. Ik hou van gewichtheffen, het geeft me energie en het houdt me kalm", aldus Ilyin.

"Dit hele negatieve gedoe rondom de olympische medailles is tot een einde gekomen. Hoe moeilijk het ook is geweest, we moeten om de tafel gaan zitten, praten en conclusies trekken. Mensen steunen mij nog en daar ben ik dankbaar voor, want de mensen die mijn overwinningen van dichtbij meegemaakt hebben weten hoe moeilijk het voor mij is geweest om te winnen." 

Hamilton: "Alles is nog mogelijk"

Tijdens de laatste grand prix van het jaar draait het vooral om de strijd om de wereldtitel tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton. In Abu Dhabi blikten beide heren tijdens de persconferentie alvast vooruit naar de strijd van komend weekend, Hamilton gaf aan nog volop in zijn kansen te geloven.

"Het is een enerverend seizoen geweest met hoogte- en dieptepunten en ik heb geprobeerd het negatieve in het positieve om te zetten. Dit seizoen is alles mogelijk", zo sprak Hamilton hoopvol. De Brit begint zondag met een achterstand van twaalf punten op zijn teamgenoot Rosberg.

Na twee keer de wereldtitel te zijn misgelopen wil Rosberg dit jaar graag aan het langste eind trekken. "Het is nu de derde keer dat ik om de wereldtitel strijd. Die ervaring helpt me wat meer ontspannen naar de finale toe te leven", aldus de Duitser. "Het gaat erom dat ik me volledig op mezelf en de race concentreer. Dat heeft dit jaar goed gewerkt. Ik wil het seizoen afsluiten met een overwinning, dus ik zal zeker niet behoudend rijden", zo vulde de koploper in de WK-stand er aan toe.

Hamilton: "Alles is nog mogelijk" (Pro Shots / Action Images)
Hamilton: "Alles is nog mogelijk" (Pro Shots / Action Images)

Druk op Nederland om Oekraïneverdrag verhoogd

De druk op Nederland om het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne te ratificeren wordt steeds sterker. Oekraïne kan "onder geen enkele voorwaarde toestaan" dat dat niet gebeurt, zei de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag na overleg in Brussel.

EU-president Donald Tusk wees op het grote geopolitieke belang van de ratificatie. Hij zei samen met premier Mark Rutte hard te werken aan een oplossing die recht doet aan de neestemmers en de Oekraïense belangen beschermt. Tusk zei te hopen dat er volgende maand een akkoord ligt.

De populistische intenties moeten worden gestopt, zo verwees Porosjenko naar de GeenPeil-campagne die leidde naar het referendum waarin Nederland in april het verdrag afwees. Daardoor is Nederland het enige EU-land dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd. "Verder uitstel is nadelig voor de EU en Oekraïne", aldus Porosjenko.

Druk op Nederland om Oekraïneverdrag verhoogd
Druk op Nederland om Oekraïneverdrag verhoogd (Foto: ANP)

Noordwest-Italië geteisterd door hevige regen

Het noordwesten van Italië lijdt als gevolg van hevige regenval onder overstromingen. In de regio's Ligurië en Piëmont geldt de hoogste alarmfase, rood. Bij de grensplaats Ventimiglia is sinds de overstroming van de Roia een Nigeriaanse vluchteling vermist, meldt het Italiaanse persbureau ANSA donderdag.

In Piëmont veranderde de rivier Tanaro in een kolkende stroom. In het stadje Ormea, in de buurt van Cuneo, brak de aarde als gevolg van het riviergeweld open. Drie auto's verdwenen in de kloof.

In de regio Ligurië bleven scholen en universiteiten donderdag in onder meer Genua, Savona en San Remo gesloten. Ook zijn veel openbare activiteiten geschrapt. Alarmfase rood geldt aan de Ligurische kust zeker nog tot vrijdagochtend.

Noordwest-Italië geteisterd door hevige regen
Noordwest-Italië geteisterd door hevige regen (Foto: ANP)

Vermiste tieners waren niet ontvoerd

De 34-jarige man die afgelopen weekend in gezelschap was van de vermiste tieners in Portugal, heeft niks strafbaars gedaan. Er is geen sprake van onttrekking aan het ouderlijk gezag of ontvoering, aldus het Openbaar Ministerie donderdag. De meisjes Sam en Femke uit Bergen op Zoom zijn uit eigen beweging op het vliegtuig naar Spanje gestapt.

Wat het tweetal in Spanje en Portugal heeft gedaan, is nog niet duidelijk. Daarom zal het onderzoek nog worden voortgezet, laat het OM weten. De 34-jarige man wordt daarover nog verhoord.

Vermiste tieners waren niet ontvoerd
Vermiste tieners waren niet ontvoerd (Foto: ANP)

Duizenden verblijfsvergunningen ingetrokken

De overheid heeft vorig jaar meer dan 8000 verblijfsvergunningen ingetrokken wegens fraude. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Veiligheid en Justitie op vragen uit de Tweede Kamer.

Van de ruim 8000 personen hadden er 280 de asielprocedure doorlopen. Vergunningen kunnen om diverse redenen worden ingetrokken, zoals schijnhuwelijken of het indienen van onjuiste informatie over inkomen of documenten.

Ruim driehonderd EU-burgers verloren hun verblijfsrecht omdat ze onterecht een bijstandsuitkering ontvingen.

Duizenden verblijfsvergunningen ingetrokken
Duizenden verblijfsvergunningen ingetrokken (Foto: ANP)

Tijdcapsules Delft: perkament

De Nieuwe Kerk in Delft wordt momenteel verbouwd. Deze kerk is bij het grote publiek vooral bekend als de kerk waar overleden leden van de koninklijke familie in de grafkelder worden bijgezet.

"Maar de eerste jaren werd vooral de buitenkant aangepakt zoals de muren en het dak", vertelt Hoofd Oude en Nieuwe Kerk Wilco Blaak. Tijdens het weghalen van een gedenkteken kwam er een ruimte tevoorschijn waarin 2 loden kokers gevonden zijn. "Eentje is waarschijnlijk daar gestopt bij de plaatsing van het epitaaf zoals het heet, de ander komt uit 1924", vertelt Blaak. Dit gedenkteken werd in 1834 geplaatst door officieren van de Artillerie ter herdenking van 2 soldaten die omkwamen tijdens de Belgische opstand. De loden kokers zijn 40 cm lang en verschillend van dikte.  

Vanmiddag worden de kokers geopend. Momenteel bewaart het kerkhoofd ze in zijn eigen kluis. Toch gaat Blaak er niet van uit dat er waardevolle dingen in zitten. "Misschien wat muntjes in de grotere koker. Of voorwerpen uit die tijd. Maar het zijn spullen van tweehonderd jaar oud die mensen erin hebben gestopt om later gevonden te worden. Er zullen hoogstwaarschijnlijk papieren inzitten, dat is niet ongebruikelijk. Bijvoorbeeld perkament met handtekeningen van de restaurateurs destijds. Of een verslag van de officiële heropening met wellicht bezoek van het Koninklijk Huis"

De restauratie gaat intussen gewoon verder. Blaak verwacht geen nieuwe vondsten maar je weet het natuurlijk nooit. "Er hoeven verder geen muren meer open, maar de vloer nog wel. Daar komt vloerverwarming in. Nu is het een volledig betonnen vloer dus ik verwacht niet dat daar iets verborgen is. Maar voor hetzelfde geld…"

Update 15:45 uur:
De kokers zijn onder grote belangstelling geopend. De oudste koker bevat een perkament met daarop de namen van officieren die tijdens de Belgische opstand de citadel van Antwerpen hebben verdedigd en de datum 1 juli 1834. De kerk gaat dit document zorgvuldig bestuderen en documenteren. In de koker uit 1924 zat ook een stuk perkament met de namen van de mensen die de verbouwing in 1924 hebben uitgevoerd, gedateerd op 2 juli 1924. De opening is te zien op het filmpje hieronder. Bij het terugplaatsen wordt ook een nieuwe koker verstopt, wat hierin komt te zitten is nog niet bekend, publiek kan suggesties doen via Facebook.

Buurt afgezet na schietpartij in Amsterdam

Bij een schietincident in Amsterdam-Noord is donderdagochtend een man gewond geraakt. De politie had de omgeving afgezet omdat de schutter mogelijk nog in een appartementencomplex aanwezig was, maar hij is niet gevonden.

De politie vond na een melding een gewonde man op de H. Cleyndertweg. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een arrestatieteam ging in het appartementencomplex op zoek naar de schutter, maar die is vooralsnog spoorloos.

Buurt afgezet na schietpartij in Amsterdam
Buurt afgezet na schietpartij in Amsterdam (Foto: ANP)

Spoorwerker zwaargewond in Rotterdam

Bij een ongeluk op een rangeerterrein in Rotterdam is donderdagmiddag een spoorwerker zwaargewond geraakt. De medewerker van ProRail viel tijdens werkzaamheden uit een lichtmast. Dat zegt een woordvoerder van ProRail.

De man, die samen met collega's bezig was, is afgevoerd naar het ziekenhuis. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De toedracht wordt onderzocht.

Spoorwerker zwaargewond in Rotterdam
Spoorwerker zwaargewond in Rotterdam (Foto: ANP)

Veel animo voor Concert at SEA met Anouk

In ruim een uur tijd zijn donderdag alle 30.000 weekendkaarten verkocht voor Concert at SEA. Tijdens het festival op de Brouwersdam in Zeeland treden onder anderen Anouk, BLØF, Broederliefde en Kensington op. "Het is heel fijn om te weten dat er al zoveel mensen uitkijken naar ons festival", aldus directeur Lesley Grieten. "We hebben alle records verbroken."

Maar Concert at SEA 2017 is nog niet uitverkocht: vrijdag 2 december gaan de dagkaarten in de verkoop, 10.000 voor elke dag. Het popfestival, met de Noordzee en de Brouwersdam als decor, is een initiatief van BLØF. Het vindt voor de twaalfde keer plaats, ditmaal op 30 juni en 1 juli.

Het evenement is met 40.000 bezoekers per dag een van de grootste festivals van Nederland.

Veel animo voor Concert at SEA met Anouk
Veel animo voor Concert at SEA met Anouk (Foto: BuzzE)

Madonna steunt zoon na arrestatie

Madonna staat achter haar zoon Rocco na zijn arrestatie voor het bezit van cannabis. Het incident vond eind september plaats en was door Rocco's omgeving uit de spotlight gehouden, maar kwam dinsdag toch aan het licht.

"Ik hou heel veel van mijn zoon. Ik zal alles doen om hem de steun te geven die hij nodig heeft, en ik vraag jullie onze privacy te respecteren in deze tijden", liet Madonna volgens Perez Hilton weten in een statement.

De zestienjarige werd eind september opgepakt in Londen. Hij werd nog dezelfde dag weer vrijgelaten en moest als straf een educatieve bijeenkomst bijwonen. Rocco is de oudste zoon van Madonna, geboren uit haar huwelijk met Guy Ritchie. De regisseur en de zangeres adopteerden ook zoon David (11). Rocco woont na een voogdijstrijd eerder dit jaar voornamelijk bij zijn vader, David verdeelt zijn tijd tussen Londen en New York.

Madonna steunt zoon na arrestatie
Madonna steunt zoon na arrestatie (Foto: BuzzE)

Peru en IJsland passeren Oranje op FIFA-ranking

Nederland is twee plaatsen gezakt op de nieuwe FIFA-ranking. Oranje is gedaald naar de 22ste plaats. Het Nederlands elftal kwam afgelopen maand tweemaal in actie. In een oefenwedstrijd tegen België werd met 1-1 gelijkgespeeld en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg eindigde in een 1-3 zege.

Oranje ziet op de FIFA-ranking Peru (19e) en IJsland (21e) passeren. De plek op de ranglijst is van belang voor eventuele deelname aan de play-offs voor het WK van 2018 in Rusland. De hoogst genoteerde landen krijgen een geplaatste status bij de loting.

In de top van de ranking stijgt Brazilië naar de tweede plaats, ten koste van Duitsland, achter koploper Argentinië. Chili stijgt twee plekken en staat nu vierde. Zij passeren België (5e) en Colombia (6e).

Armenië is de grootste stijger op de ranking. Het land stijgt maarliefst 38 plaatsen en staat nu 87ste. Tsjaad levert de meeste plaatsen in en staat nu 152ste. Anguilla, de Bahamas, Djibouti, Eritrea, Gibraltar, Somalië en Tonga blijven puntloos laatste.

Lufthansa schrapt weer honderden vluchten

Lufthansa heeft in verband met een pilotenstaking 830 vluchten geschrapt uit de dienstregeling voor vrijdag. Het gaat vrijwel uitsluitend om vluchten binnen Europa, maakte de Duitse luchtvaartmaatschappij donderdag bekend.

Het vliegerskorps van Lufthansa voert actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Daardoor vielen woensdag en donderdag al in totaal bijna 1800 vluchten uit, waaronder ook vluchten naar verre bestemmingen. Honderdduizenden passagiers zijn de dupe van de staking, die het bedrijf naar schatting 10 miljoen euro per dag kost.

Het conflict tussen Lufthansa en pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) sleept zich al meer dan twee jaar voort. Sinds 2014 is het al de veertiende staking. Behalve over het salaris zijn er onder meer meningsverschillen over de pensioenen en de groeiplannen die de luchtvaartmaatschappij heeft met haar prijsvechter Eurowings.

Topman Carsten Spohr zei donderdag dat Lufthansa voet bij stuk houdt. Toegeven aan de looneis van de best betaalde beroepsgroep binnen het bedrijf zou volgens hem de toekomst van de luchtvaartmaatschappij in gevaar brengen. Bikkelharde concurrentie maakt bezuinigingen noodzakelijk, aldus Spohr tegen persbureau Bloomberg.

Lufthansa schrapt weer honderden vluchten
Lufthansa schrapt weer honderden vluchten (Foto: ANP)

'Ruim 70 miljoen nodig voor aanpak overwegen'

Het uitbannen van alle openbare onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland kost zeker 70 miljoen euro. Dat zei directeur Pier Eringa van Spoorbeheerder ProRail donderdag.

Bij een ongeluk op een onbewaakte overgang in het Groningse Winsum raakten onlangs 18 mensen gewond. ProRail wil binnen enkele jaren volledig af van de ongeveer honderd onbeveiligde spoorwegovergangen. Voor het verwijderen of beveiligen is volgens hem gemiddeld een kleine 8 ton per locatie nodig.

Eringa heeft komende dinsdag een ontmoeting met de boer die kritiek uitte op de spoorbeheerder na het ongeluk in Winsum. Die eist excuses omdat hij door Eringa ten onrechte in de media negatief neergezet zou zijn in nasleep van het ongeluk. Voor aanpak van de bewuste overweg is een deel van het land van de boer nodig.

'Ruim 70 miljoen nodig voor aanpak overwegen'
'Ruim 70 miljoen nodig voor aanpak overwegen' (Foto: ANP)

Lauda: "Verstappen kan beste ooit worden"

Niki Lauda heeft nogal eens de nodige kritiek op Formule 1-coureur Max Verstappen, maar dat hij geen Jacques Villeneuve-achtige zeur is mag ook duidelijk zijn. De Oostenrijker liet in gesprek met het Spaanse Diario de Ibiza maar weer eens weten veel respect te hebben voor de jonge Nederlander.

Aan Lauda werd gevraagd of de rijstijl van Verstappen vergeleken kan worden met die van James Hunt, Lauda's concurrent in de jaren '70. "Nee, dat kan niet. Hunt en alle andere coureurs wisten dat we niet teveel met elkaar konden 'spelen' in de race. Er stonden immers bomen en toeschouwers vlak langs de baan en echt veel ruimte voor veiligheidsvoorzieningen was er niet", legt Lauda uit. "We reden heel dicht bij elkaar, maar niet zo dicht dat we in aanraking met elkaar kwamen. We respecteerden elkaar."

"Tegenwoordig zijn de circuits bijna allemaal enorm veilig. Als je van de baan schiet kom je een paar seconden later de baan weer op, want er is niks waar je tegenaan knalt. Dat gedoe in Mexico tussen onder meer Verstappen en Vettel gebeurde doordat de coureurs niet meer over de gevaren nadenken", waarschuwt Lauda. "Verstappen is één van de beste coureurs die ik ooit in de Formule 1 heb zien rijden. Hij is ongelooflijk, maar hij zorgt voor te veel incidenten, komt te vaak in aanraking met andere coureurs en zegt altijd dat het niet zijn schuld is. Dat is fout, het klopt niet. Hij moet een beetje meer nadenken, maar als hij dat ook daadwerkelijk gaat doen kan hij de beste Formule 1-coureur ooit worden", klonk het lovend. 

Dodelijke astma-aanvallen na storm Melbourne

Een storm heeft deze week in de Australische stad Melbourne zo veel pollen verspreid, dat duizenden mensen met stuifmeelallergie astma-aanvallen kregen. Minstens vier patiënten overleden en van drie was de toestand kritiek, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Victoria donderdag bekend.

Ziekenhuizen in Melbourne behandelden maandagavond en dinsdag meer dan 8500 hooikoortspatiënten. De hulpdiensten werden op het hoogtepunt van de stuifmeelstorm om de paar tellen gebeld en personeel werd van verlof teruggeroepen om te assisteren.

Het is nu voorjaar op het zuidelijk halfrond. Het heeft veel geregend, waardoor er veel gras is dat nu in bloei staat.

Dodelijke astma-aanvallen na storm Melbourne
Dodelijke astma-aanvallen na storm Melbourne (Foto: ANP)

Japans bier door leidingen bij Grolsch

De Japanse bierfabrikant Asahi gaat een van zijn bekendste bieren Super Dry ook in Nederland brouwen. Het bier druppelt vanaf 2018 uit de brouwketels van Grolsch. De brouwerij nabij Enschede is de enige productielocatie van Asahi in Nederland, dat onlangs Grolsch inlijfde.

Behalve in Nederland zal Asahi Super Dry, een licht bier dat niet al te hoppig smaakt, ook in Italië gaan produceren. Asahi lijfde eerder dit jaar ook de Italiaanse brouwer Peroni in, waarmee de stap op de Italiaanse markt valt te verklaren. Super Dry wordt momenteel in circa zeventig landen verkocht. In Zuid-Korea en Hongkong is het merk naar verluidt populairder dan Heineken.

De overnamehonger van Asahi lijkt overigens met het inlijven van de twee Europese merken nog niet gestild. De Japanners kijken naar meer overnames in de regio. Vorige maand kondigde de topman van Asahi al aan dat er groeimogelijkheden liggen op de 'premium-pilsmarkt' in Europa. Volgens kenners richt Asahi zijn pijlen daarbij vooral op brouwerijen in Oost-Europa.

Japans bier door leidingen bij Grolsch
Japans bier door leidingen bij Grolsch (Foto: ANP)

'Duke Nukem aankondiging aanstaande'

Randy Pitchford, CEO van Gearbox Software, heeft op Twitter gehint naar een mogelijke aankondiging betreffende de legendarische Duke Nukem.

Pitchford kreeg de niet-serieuze vraag of er een Gears of War en Duke Nukem crossover op de planning staat. Pitchford antwoordde echter wel serieus en liet weten dat op 1 december iets aangekondigd zal worden dat wellicht daar iets mee te maken zou hebben. Aangezien Gearbox Software niets te maken heeft met Gears of War, is Duke Nukem de meest logische optie.

1 december is ook niet zomaar een datum, maar de jaarlijkse Game Awards staan voor die datum gepland, waar ieder jaar wel nieuwe games worden getoond. Zo is het voor dit jaar al zo goed als zeker dat er Mass Effect: Andromeda-gameplay wordt gepresenteerd en ook de nieuwe Telltale-game, Guardians of the Galaxy, zal waarschijnlijk zijn opwachting maken.

City-scout bevestigt: Dolberg in beeld

Kasper Dolberg staat in de belangstelling van Manchester City. De aanvaller van Ajax maakt al weken indruk in de Eredivisie, maar lijkt niet van plan te vertrekken.

Manchester City-scout Sebastian Arnesen bevestigt aan BT dat Dolberg zich bij de Engelse grootmacht in de kijker heeft gespeeld. De zoon van oud-Ajacied Frank Arnesen sluit niet uit dat City binnenkort actie onderneemt voor de international van Denemarken.

"Hij is een bijzondere speler, dus natuurlijk is hij bij ons in beeld", aldus Arnesen. "Hij heeft alles wat een goede spits moet bezitten: lengte, kracht en snelheid. Zijn eerste aanname is altijd goed, hij is ijzersterk met zijn rug naar het doel en hij kan uit alle rangen en standen raakschieten."

Dolberg is met acht doelpunten voor Ajax gedeeld topscorer van de Eredivisie. Meerdere Europese topclubs zouden hem op de voet volgen. Manchester City hoopt de concurrentie te snel af te zijn. "Als de tijd daar is, kijken we of we in actie moeten komen", zegt Arnesen.

KLM staakt vluchten naar Qatar

KLM stopt komende zomer na 33 jaar met rechtstreekse vluchten tussen Schiphol en Doha, de hoofdstad van Qatar. De concurrentie van Qatar Airways, dat sinds juni vorig jaar dezelfde route aanbiedt, maakt dat de lijndienst van en naar het Golfstaatje niet langer rendabel is, meldde de luchtvaartmaatschappij donderdag.

Het besluit heeft ook gevolgen voor andere routes naar het Midden-Oosten. Zo wordt Bahrein voortaan aangevlogen met een tussenstop in Koeweit. Nu wordt die bestemming nog gecombineerd met Doha. De Saudische stad Dammam wordt voortaan gekoppeld aan Muscat in Oman, in plaats van Koeweit. Aan het vluchtschema van en naar Dubai verandert niets.

KLM staakt vluchten naar Qatar
KLM staakt vluchten naar Qatar (Foto: ANP)

Dries bemoeit zich niet met rechtszaak Dave

Dries Roelvink wacht in spanning af wat de rechtbank zijn zoon Dave vrijdag voor straf oplegt. Zelf wil de zanger zich er zo min mogelijk mee bemoeien. Hij weet dan ook niet of Dave vrijdag aanwezig is in de rechtszaal.

"Ik durf het niet te zeggen. We hebben het daar niet meer over gehad", zegt Dries. "Ik vind het ook moeilijk. Vooraf zei ik: misschien is het goed om er in ieder geval een keer bij te zijn, maar of hij dat nu doet weet ik niet. Ik bemoei me er ook niet zo mee."

Twee weken geleden was Dave niet bij de zitting uit vrees voor een mediacircus. Hij moest dan ook van zijn advocaat vernemen dat tegen hem 240 uur werkstraf is geëist voor het heimelijk maken en verspreiden van een seksfilmpje. Ook wil het Openbaar Ministerie dat hij een schadevergoeding betaalt aan de getroffen familie.

Dries kijkt met enige zenuwen naar de uitspraak. "Het is toch wel spannend wat er uitkomt. Ik ben best wel nieuwsgierig."

Dries bemoeit zich niet met rechtszaak Dave
Dries bemoeit zich niet met rechtszaak Dave (Foto: BuzzE)

China helpt Rémy Cointreau aan meer omzet

Het Franse drankenconcern Rémy Cointreau heeft de afgelopen maanden goede zaken gedaan. Vooral in China, waar het bedrijf een aantal magere jaren kende, zaten de verkopen flink in de lift. Dat is mede te danken aan een sterkere vraag naar exclusieve en dure cognac.

Rémy Cointreau rapporteerde donderdag een omzet van 513 miljoen euro over de eerste helft van het gebroken boekjaar. Dat is een toename met 2,5 procent op jaarbasis, of ruim 4 procent zonder wisselkoerseffecten. De winst voor eenmalige posten steeg met bijna 12 procent tot 76,6 miljoen euro.

Het Franse bedrijf sloot onlangs een samenwerkingsovereenkomst met Lucas Bols rond het likeurmerk Passoã. De Nederlandse jenever- en likeurproducent gaat de wereldwijde verkoop en marketing van dat drankje voor zijn rekening nemen. De deal wordt naar verwachting nog dit kalenderjaar afgerond.

China helpt Rémy Cointreau aan meer omzet
China helpt Rémy Cointreau aan meer omzet (Foto: ANP)

'Gerard Reve was een fascist'

Een omstreden kranteninterview uit 1983 met schrijver Gerard Reve door beroepsfantast Boudewijn Büch, blijkt niet door laatstgenoemde te zijn verzonnen. Dat blijkt uit opnames van het gesprek die Büch bij de Universiteit van Amsterdam achterliet.

Middenin de tijd van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime sprak de in 2006 overleden Reve zich uit tegen de bevrijdingsbeweging van de gevangen Nelson Mandela. "Als je die zwarten en kleurlingen laat meestemmen, heb je direct de laatste verkiezingen", aldus de schrijver.

"De legende is dat er blanke overheersers naar Zuid-Afrika kwamen om de bruine en de zwarte mensen te onderdrukken. Dat is helemaal niet waar. De blanken vonden een totaal leeg land!", zei Reve in het interview. Hij voegde eraan toe dat hij "niet tegen negers" en niet racistisch is. Maar ook dat de socialisten mensen importeren "voor wie geen ruimte en geen geld is".

"Het grote gevaar in de wereld is inmiddels niet een fascistisch bewind. Het wezenlijke gevaar is het socialisme, het communisme", stelde hij vervolgens. Zijn collega-auteurs Harry Mulisch en Jan Wolkers mochten van hem een communistisch concentratiekamp in. "Naastenliefde? Daar heb ik geen last van", aldus de homoseksuele katholiek.

Over toenmalig koningin Beatrix zei hij: "Die nieuwe is een stomme, eigenwijze trut van Troje. Als het volk mij roept - ik ambieer niets - zou ik koning willen worden."

Ook de Amsterdamse burgemeester Wim Polak moest het ontgelden. Die zou bewust geweld tegen joden door de vingers zien. "Polak denkt: als de staat Israël vernietigd wordt, en alle joden ter wereld zijn vernietigd, dat hij dan geen jood meer is."

Politiek incorrect
Drie decennia later lijkt het erop dat de gelauwerde schrijver welbewust politiek incorrect avant la lettre provoceerde. Dat idee wordt versterkt doordat Reve voorafgaand aan het interview met groot succes soortgelijke uitspraken op een dichtersfestival deed.

Maar vanwege de veroorzaakte ophef werd een tweede interview op de radio geschrapt. Reve was woedend op het Parool en op Büch, omdat van hem een karikatuur zou zijn gemaakt en zijn uitspraken uit hun verband zouden zijn gerukt. De Amsterdamse krant verontschuldigde zich tegenover het publiek met onder meer de woorden: "Niemand hoeft zich na lezing van dat gesprek nog illusies te maken: Reve is een fascist."

Büch, die zelf in 2002 overleed, liet de geluidsopnames in 1985 verzegeld achter bij de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA. Die mochten eigenlijk niet zonder zijn toestemming worden geopend, maar er werd besloten dit toch te doen.

Biografie
Aanleiding was de onlangs verschenen Büch-biografie Boud van Eva Rovers. Zij wilde weten of de controversiële uitspraken daadwerkelijk door Reve waren gedaan. "Onderzoek is ons bestaansrecht", zo verdedigde de universiteit de beslissing om de verzegeling te verbreken.

Tijdens het vier uur durende gesprek zijn ook literaire ideeën van de auteur van De Avonden te horen, die door de controverse de radio niet haalden. Rovers bepleit het alsnog uit te zenden. "Ik heb meer dan vier uur gefascineerd naar deze mannen geluisterd."

Voor onderzoeksdoeleinden zijn de opnames op afspraak bij de UvA te beluisteren. Het maken van eigen opnames is verboden.

Xbox One-streaming naar Oculus Rift mogelijk vanaf 12 december

Microsoft heeft via Xbox Wire bekendgemaakt dat Xbox One-bezitters vanaf 12 december hun games kunnen streamen naar de VR-headset Oculus Rift. Het gaat dan om allerlei soorten games, zowel nieuwe titels als indiegames als backward compatible-games, waarbij de lijst van beschikbare titels volgend jaar uitgebreid wordt.

Voor de streaming-mogelijkheden wordt een app beschikbaar gemaakt met de treffende naam 'Xbox One Streaming to Oculus Rift'. Via de app kan de output van Xbox One omgeleid worden naar de Oculus-headset via het lokale netwerk van de gebruiker. De drager van de Rift ziet dan een gigantisch scherm waarop de game wordt geprojecteerd, met de keuze uit drie 'VR-environments': Citadel, Retreat en Dome. Gametitels die genoemd worden zijn onder andere Gears of War 4, Forza Horizon 3 en Halo 5: Guardians.

Microsoft werkt al langer samen met Oculus VR, het bedrijf achter de Oculus Rift. De consumentenversie van de Oculus Rift wordt dan ook standaard geleverd met een draadloze Xbox One-controller. Volgend jaar moet de Xbox Scorpio uitkomen, een nieuwe variant van de Xbox One die native 4K-resolutie en VR-ondersteuning moet gaan bieden.

David Hasselhoff neemt het op voor Bieber

Justin Bieber had groot gelijk om de fan die hem door een openstaand autoruit wilde vastpakken een klap te verkopen. Dat verklaarde David Hasselhoff woensdag in Good Morning Britain, de talkshow van Piers Morgan.

De Canadese zanger had volgens The Hoff zelfs nog wel wat harder mogen slaan. "Fans zijn gestoord man, hij had die gast out moeten slaan", aldus de Knight Rider-ster, die vertelde dat hij zelf ook allerhande vervelende ervaringen heeft gehad met fans. "Ze hebben me achtervolgd, ze zijn in mijn auto gesprongen en hebben me de stuipen op het lijf gejaagd."

David had dan ook weinig goede woorden over voor de opdringerige Belieber, die een bebloede mond opliep bij het incident. "Kom op, wat wil die kerel, een handtekening die hij kan verkopen? Dan krijgt hij een klap voor z'n kanis. Je moet ons met respect behandelen, dan krijg je ook respect terug."

David Hasselhoff neemt het op voor Bieber
David Hasselhoff neemt het op voor Bieber (Foto: BuzzE)

EU-parlement: bevries gesprekken met Turkije

Het Europees Parlement wil dat de EU de gesprekken met Turkije over toetreding tijdelijk bevriest. Een ruime meerderheid stemde donderdag in met deze oproep vanwege de "disproportionele onderdrukkende maatregelen" in Turkije sinds de verijdelde staatsgreep van juli.

Het parlement wil wel dat Turkije aan de EU blijft "verankerd", ondanks het ontslag van rechters en de arrestaties van journalisten en Koerdische parlementariërs. Als het land de doodstraf opnieuw invoert, moeten de onderhandelingen echter definitief worden stopgezet. Het leeuwendeel van de 26 Nederlandse Europarlementariërs stemde voor bevriezing.

De oproep van het parlement is niet bindend. De meeste lidstaten en de Europese Commissie willen de onderhandelingen vooralsnog niet stopzetten. De kwestie staat medio december op de agenda van een top van regeringsleiders in Brussel.

EU-parlement: bevries gesprekken met Turkije
EU-parlement: bevries gesprekken met Turkije (Foto: ANP)

Trump roept Amerikanen op rijen te sluiten

Aankomend president Donald Trump heeft zich ter gelegenheid van Thanksgiving Day tot het Amerikaanse volk gericht met een oproep tot eenheid. De in een verbitterde verkiezingsstrijd opengereten wonden moeten langzaam helen, zei Trump in een videoboodschap die donderdagavond werd verspreid.

"Wij hebben nu de kans geschiedenis te schrijven en echte verandering naar Washington te brengen", zei Trump. Hij sprak de hoop uit dat de Amerikanen "als één natie naar voren kijken, gesterkt door een gemeenschappelijke wil en gemeenschappelijke vastbeslotenheid."

Thanksgiving Day is samen met Kerstmis de belangrijkste familiedag in de Verenigde Staten.

Trump roept Amerikanen op de rijen te sluiten
Trump roept Amerikanen op rijen te sluiten (Foto: ANP)

Nederlandse commando's helpen Iraakse troepen aan front

Nederlandse commando's gaan Iraakse troepen aan het front ondersteunen. Dat hebben de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Samen met België gaat Nederland zogenoemde A&A-teams leveren. Die geven training en advies aan Iraakse troepen die vechten tegen terreurgroep Islamitische Staat. De teams nemen niet deel aan de gevechten, maar blijven vlak achter het front.

De teams gaan onder meer helpen bij de operationele planning, het coördineren van vuursteun en het analyseren en verwerken van ervaringen uit operaties, aldus de bewindslieden. Zes andere landen van de coalitie tegen IS leveren ook al dergelijke teams.

Onbemande vliegtuigjes
Het is voor deze inzet volgens het kabinet wel nodig om de inlichtingenpositie van de Nederlanders in Irak te verbeteren. Daarom zullen twee onbemande vliegtuigjes worden ingezet. Het aantal Nederlandse militairen in Irak zal niet toenemen. Dat blijft op ongeveer 150.

Nederland traint al langer Koerdische strijders (peshmerga's) in het noorden en Iraakse commando's buiten Bagdad.

Commando's helpen Iraakse troepen aan front
Nederlandse commando's helpen Iraakse troepen aan front (Foto: ANP)

Ontslag 10.500 Turkse ambtenaren om PKK-banden

Turkije heeft ruim 10.500 ambtenaren ontslagen omdat ze banden zouden hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dat heeft minister van Arbeid Mehmet Muezzinoglu donderdag gezegd tegen de nieuwszender CNN-Türk.

Turkije beschouwt de PKK als een terreurorganisatie. Eerder werden al honderden leerkrachten om hun veronderstelde banden met de PKK ontslagen en werden pro-Koerdische politici gearresteerd.

Sinds een mislukte staatsgreep in juli heeft Turkije meer dan 125.000 ambtenaren geschorst of ontslagen. Of de 10.500 die Muezzinoglu noemde daarbij zijn inbegrepen of dat er sprake is van een nieuwe zuivering, is onduidelijk.

Ontslag 10.500 ambtenaren om PKK-banden
Ontslag 10.500 Turkse ambtenaren om PKK-banden (Foto: ANP)

Gerrard kondigt afscheid aan en wil trainer worden

Steven Gerrard heeft bekendgemaakt dat hij stopt als profvoetballer. De middenvelder vindt het mooi geweest en wil het trainersvak in. Een week na zijn vertrek bij LA Galaxy heeft Gerrard de knoop doorgehakt. Zijn besluit staat vast: hij stopt als professioneel voetballer. De komende jaren gaat hij aan een carrière als voetbaltrainer werken.

In een officieel statement maakt Gerrard zijn besluit wereldkundig. Er gingen nogal wat geruchten rond over zijn toekomst. Daar wilde hij graag een eind aan maken. "Ik kan bevestigen dat ik mijn laatste wedstrijd heb gespeeld."

Na negentien jaar profvoetbal slaat de voormalige captain van Engeland een nieuwe weg in. Op 29 november 1998 debuteerde hij in het shirt van Liverpool. Die club vertegenwoordigde hij tot anderhalf jaar geleden. Toen ging hij voor een Amerikaans avontuur bij LA Galaxy.

"Ik wil Liverpool en LA Galaxy bedanken voor de fantastische jaren", schrijft Gerrard. "Ik prijs me gelukkig met de carrière die ik heb gehad, maar het was niet gelukt zonder de hulp van een hele hoop mensen."

"Het voelt voor mij niet alsof ik nu naar de achtergrond verdwijn. Ik heb de voetballerij nog een hoop te bieden. Eerst ga ik een aantal dingen eens goed op een rijtje zetten. Dan kom ik snel weer in de lucht over hoe ik mijn verdere carrière ga invullen."

Gerrard speelde 710 officiële wedstrijden in het shirt van Liverpool. Hij won in 2005 de Champions League met de Reds. Een jaar later stond hij in de finale van het prestigieuze toernooi. Het stak hem dat het hem ook met LA Galaxy niet lukte om een keer landskampioen te worden.

Button: "Dit wordt mijn laatste F1-race"

Jenson Button heeft laten weten dat de Grand Prix van Abu Dhabi zondag naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste race in de Formule 1 wordt. De wereldkampioen van 2009 was al van plan om volgend jaar een sabbatical te nemen, met de optie om in 2018 terug te keren, maar die kans lijkt bijzonder klein voor de McLaren-coureur.

"Ik ga dit weekend in met de gedachte dat het mijn laatste race wordt", vertelde Button aan het begin van de persconferentie voor de Grand Prix. "Dat is de beste manier om erin te gaan. Het gaat mijn laatste race worden in de Formule 1. Op dit moment wil ik na dit jaar niet meer in de F1 racen, dat is juist het hele idee achter alles."

"Over drie maanden, als ik mijzelf volgevreten heb en heb nagedacht over de toekomst, bedenk ik me misschien dat ik F1 nodig heb in mijn leven, maar op dit moment is dat gewoon niet zo", gaat de 36-jarige Button verder. "Het is een lange weg geweest, vanaf mijn achtste tot nu. Ik heb zeventien jaar in de F1 geracet en voor die tijd bestond alles eruit om de F1 te halen. Je hoopt er dan in te gaan en mooie herinneringen mee te nemen en dat is in al die tijd absoluut gelukt. Dat ik ook nog eens een wereldtitel heb gewonnen is helemaal een speciaal gevoel."

Button kijkt in elk geval tevreden terug op zijn lange loopbaan. "Ik heb voor allebei de teams geracet waar ik als jongetje van droomde, Williams en McLaren, en toen ik het kampioenschap won was dat met een privéteam. Wat er ook gebeurt, ik zal als een gelukkig man uit de Formule 1 stappen, blij met alles wat ik bereikt heb", besluit de Brit. 

Toch geen kat in Glazen Huis

De twee 3FM dj's die zich eind december voor de benefietactie Serious Request laten opsluiten in het Glazen Huis, krijgen daar toch geen gezelschap van een kat. 3FM maakte donderdag bekend dat deze asielkat inmiddels een 'fijn huis' heeft gevonden in Apeldoorn.

Bij Serious Request maken de dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende zes dagen radio en tv zonder dat ze eten. Met de actie wordt aandacht gevraagd voor kinderen die sterven aan longontsteking. Het plan om de dj's dit keer gezelschap te geven van een kat, die als enige in het Glazen Huis wel zou mogen eten, zorgde voor veel ophef op sociale media. Sneu, was te lezen op Twitter. "Alsjeblieft, laat de poes thuis" en: "Zijn ze bij 3FM niet helemaal goed. Dat beest in een wildvreemde omgeving zetten met herrie en drukte?"

Door alle commotie wisten veel mensen dat voor dit dier een huis werd gezocht en hebben zich veel gezinnen gemeld, aldus 3FM. Een betere oplossing dan dat is er niet, stelt de zegsvrouw. De kat komt uit een asiel uit de omgeving van Breda en zou ook in het Glazen Huis worden opgesloten om aandacht te vragen voor de vele dieren die in een asiel zitten.

De Dierenbescherming is blij met deze ontwikkeling en ook blij voor de kat. De organisatie had afgeraden een levend dier mee te nemen in het Glazen Huis. De drukte zou te stressvol kunnen zijn voor het beestje.

Serious Request is op meerdere vlakken anders dan voorgaande jaren. Zo zitten in het huis twee in plaats van drie dj's en gaan hun 3FM-collega's meer dan ooit het land in om te helpen bij het inzamelen van geld. Ze doen hiervan ook uitgebreid verslag op radio, tv en internet.

Toch geen kat in Glazen Huis
Toch geen kat in Glazen Huis (Foto: BuzzE)

Eerste castlid nieuwe Star Trek-serie bekend

Michelle Yeoh gaat een rol spelen in de nieuwe Star Trek-serie. De Crouching Tiger, Hidden Dragon-ster is de eerste actrice die gecast is voor de show.

Star Trek: Discovery is de eerste serie in de franchise sinds Enterprise, dat in 2005 van de buis werd gehaald. Het verhaal van Discovery vindt plaats tien jaar voor dat van de originele serie en staat los van de plot van de recente Star Trek-films.

Volgens Variety krijgt Yeoh niet de hoofdrol in de serie. De makers zouden grote moeite hebben daar een geschikte actrice voor te vinden. De show moet in mei van komend jaar te zien zijn binnen het on demand programma van de Amerikaanse televisiezender CBS. In Nederland zal de serie op dat moment te zien zijn bij Netflix.

Eerste castlid nieuwe Star Trek-serie bekend
Eerste castlid nieuwe Star Trek-serie bekend (Foto: BuzzE)

Ziekenhuizen melden ruim 300 datalekken

Sinds 1 januari hebben ziekenhuizen melding gemaakt van 304 datalekken. Dat bevestigt de Autoriteit Persoonsgegevens donderdag na berichtgeving in Trouw.

Om hoeveel ziekenhuizen het gaat en om wat voor soort meldingen het gaat kan de Autoriteit Persoonsgegevens niet zeggen, omdat dan herleidbaar zou zijn bij welk ziekenhuis er sprake is geweest van een datalek.

Organisaties die omgaan met persoonsgegevens, zoals ziekenhuizen, scholen en telecombedrijven, zijn sinds begin dit jaar verplicht om het te melden als ze privacygevoelige informatie zijn kwijtgeraakt. Dat is tot nu toe in totaal 4700 keer gebeurd.

Ziekenhuizen melden ruim 300 datalekken
Ziekenhuizen melden ruim 300 datalekken (Foto: BuzzT)

'Veel witte bloem in volkorenknäckebröd'

Volkorenknäckebröd bestaat vaak voor een groot deel uit witte bloem. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek, maakte hij donderdag bekend.

De organisatie onderzocht de samenstelling van tien soorten volkorenknäckebröd. Daarvan bleken er zes (van Albert Heijn, Aldi, Bolletje, Jumbo, Lidl en Plus) niet uit enkel volkorenmeel te bestaan. Bij brood is de term 'volkoren' alleen toegestaan als 100 procent van het meel volkoren is, maar voor andere bakkerijproducten is geen percentage in de warenwet vastgelegd.

Voedselwaakhond foodwatch stelde eerder al vast dat de naam volkorenknäckebröd niet altijd overeenkomt met de samenstelling. Zo bevat deze knapperige cracker van Jumbo volgens foodwatch slechts 41 procent volkorenmeel en veel witte bloem. Daarmee maakt Jumbo dit jaar kans op het 'Gouden Windei', de prijs voor het meest 'misleidende' product.

'Veel witte bloem in volkorenknäckebröd'
'Veel witte bloem in volkorenknäckebröd' (Foto: ANP)

Nog eens twaalf lijken gevonden in Mexico

De Mexicaanse politie heeft opnieuw twaalf lijken gevonden, die waren begraven in de als gevaarlijk bekend staande staat Guerero. Dinsdag werden zeven lijken gevonden en woensdag nog eens vijf. Maandag werden in de buurt van Tixtla al negen onthoofde mannen aangetroffen. Hun lijken vertoonden sporen van marteling. In Teloloapan, 180 kilometer verderop, werden toen nog drie slachtoffers ontdekt.

In de provincie Guerrero voeren drugskartels onderling oorlog om de smokkelroutes voor onder meer heroïne en cocaïne. In diezelfde staat verdwenen in 2014 43 studenten onder mysterieuze omstandigheden.

Nog eens twaalf lijken gevonden in Mexico
Nog eens twaalf lijken gevonden in Mexico (Foto: ANP)

Meierijstad heeft gekozen: lokale Team wint

De lokale partij Team Meierijstad lijkt de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen te hebben in de nieuwe Brabantse gemeente Meierijstad. De uitslagen zijn nog voorlopig, maar grote veranderingen worden niet meer verwacht. Per 1 januari vormen de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode samen een nieuwe gemeente, dus moesten de inwoners woensdag naar de stembus. De opkomst was niet heel hoog: 41,1 %, ofwel 25.883 stemmen.

Team Meierijstad kreeg 28,1% van de stemmen, met als tweede grootste partij het CDA met 25,1%. Alle andere partijen liepen daar ver achter.

Er wordt door de landelijke partijen met argusogen gekeken naar de verkiezingen in Brabant, want het zou een graadmeter zijn voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart 2017. Maar die vergelijking gaat niet helemaal op. Veel landelijke partijen deden niet mee in Meierijstad, zoals de PVV, GroenLinks, DENK, 50Plus en de ChristenUnie.

Meierijstad heeft gekozen: lokale Team wint
Meierijstad heeft gekozen: lokale Team wint (Foto: ANP)

Overwatch krijgt 'stay with group'-functie

Overwatch-protégé Jeff Kaplan heeft een nieuwe social feature geteaset, genaamd 'stay with group', waarmee spelers aan het einde van een match kunnen kiezen om een party te maken met hun teamgenoten uit die match. Een ideale functie voor mensen die veel solo spelen aangezien het gelijkgezinden makkelijker bij elkaar kan brengen.

Een van de grootste frustraties in Overwatch is dat mensen niet PTFO'en, oftewel zich niet bezig houden met de objective. Dit is funest in een game waarin teamspel de sleutel tot succes is en niets is irritanter dan teamgenoten die een beetje doelloos in hun eentje door de levels ronddwalen. Met de nieuwe functie, die helaas (vooralsnog?) alleen in de competitive matches beschikbaar komt, kunnen spelers kiezen om een party te vormen met hun teamgenoten aan het einde van een match. Dit maakt het een stuk makkelijker om de serieuzere spelers te onderscheiden van mensen die graag in hun eentje willen aankloten en geen wezenlijk onderdeel van het team uit maken.

Het is geen wondermiddel, je zal nog steeds af en toe ingedeeld worden met een stel lamzakken, maar zodra het klikt met teammates die wel leuk meedoen heb je straks dus de mogelijkheid om dat team te behouden. Wanneer de feature naar PTR of public komt is niet bekend, maar Kaplan zegt dat we de feature in de gaten moeten houden. het is een van de op handen zijnde veranderingen in Overwatch, naast een berg grote tweaks voor Symmetra, en de introductie van de nieuwe map Oasis.

De Playstation Experience 2016 Line-up

Op 3 en 4 december gaat in Anaheim Convention Center de PlayStation Experience 2016 plaats vinden. In totaal zullen er 100 games te spelen zijn, waarvan vier nog niet verklapt worden op dit moment.

Op zaterdag 3 december begint de Playstation Showcase om 19:00 onze tijd. We hopen uiteraard op een paar nieuwe aankondigingen. We krijgen in ieder geval geen nieuwe God of War beelden te zien. Hieronder is de lineup voor dat weekend. Klik hier om meer informatie te krijgen qua panels etc.

PS Experience

  • 2064: Read Only Memories
  • 3on3 Freestyle
  • Aaero
  • Ace Combat 7
  • Batman: Arkham VR
  • Bound
  • Boundless
  • Brawlhalla
  • Chasm
  • Cosmic Star Heroine
  • Cryptark
  • Death Tales
  • Death’s Gambit
  • Destiny: Rise of Iron
  • Disc Jam
  • Divide
  • Drawn to Death
  • EarthNight
  • Eitr
  • EVE Valkyrie
  • Everything
  • Fallen Legion
  • Fantasy Strike
  • Farpoint
  • Flinthook
  • For Honor
  • Full Throttle Remastered
  • Future Unfolding
  • FutureGrind
  • Gang Beasts
  • Garou: Mark of the Wolves
  • GNOG
  • Graceful Explosion Machine
  • Gravity Rush 2
  • GT Sport
  • Hatsune Miku: Project DIVA Future Tone
  • Heart Forth, Alicia
  • Here They Lie
  • Horizon Zero Dawn
  • Human: Fall Flat
  • I Expect You To Die
  • Jenny LeClue: Detectivú
  • Just Shapes & Beats
  • Killing Floor 2
  • Knights and Bikes
  • Let It Die
  • Loot Rascals
  • Mages of Mystralia
  • Masquerada: Songs and Shadows
  • MLB The Show
  • Monster Boy and the Cursed Kingdom
  • Monsters and Monocles
  • Mosaic
  • NBA 2KVR
  • Nidhogg 2
  • Night in the Woods
  • Nioh
  • Obduction
  • Orcs Must Die! Unchained
  • Persona 5
  • Plague Road
  • Pox Nora
  • Psychonauts in the Rhombus of Ruin
  • Pyre
  • Rain World
  • Rainbow 6 Siege
  • Randall
  • Ray’s the Dead
  • Refactor
  • Resident Evil 7 biohazard
  • RIGS Mechanized Combat League (PS VR)
  • Robinson: The Journey (PS VR)
  • Salt and Sanctuary
  • Shadow Warrior 2
  • Shakedown: Hawaii
  • SmuggleCraft
  • Snake Pass
  • Sniper Ghost Warrior 3
  • Sonic Mania
  • Star Wars Battlefront Rogue One: Scarif
  • Star Wars Battlefront Rogue One: X-wing VR Mission
  • Statik
  • Street Fighter V
  • Sundered
  • The Church in the Darkness
  • The King of Fighters XIV
  • The Last Guardian
  • Tooth and Tail
  • Uncharted 4: A Thief’s End: Survival
  • Until Dawn: Rush of Blood
  • VR Worlds
  • Watch_Dogs 2
  • XING: The Land Beyond
  • Yakuza 0
  • YIIK: A Postmodern RPG
  • Yooka-Laylee

Arrestant overleden op politiebureau

In een cel van het politiebureau aan het Doelwater in Rotterdam is woensdag een arrestant overleden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag gemeld.

De man, een 58-jarige Rotterdammer, was 's middags aangehouden in Rotterdam-Noord. Omdat hij zich verzette, zette de politie een politiehond in, die de man heeft gebeten. Aangekomen op het politiebureau werd de arrestant direct onwel. Ondanks reanimatiepogingen van agenten en ambulancemedewerkers is de man kort daarna overleden.

De Rijksrecherche onderzoekt onder leiding van het OM wat er is gebeurd.

Dronken voetbal is de nieuwste hit: "Elke speler moet 1.0 promille hebben"

Dronken op het voetbalveld staan gebeurt misschien al op talloze amateurvelden bij de lagere teams maar nu kan het dankzij een filmpje van de humoristische Noorse site Humornieu een echte hit worden. De mannen achter de site hebben namelijk de eerste officiële 'Drunk Football'-wedstrijd gespeeld.

De regels zijn eigenlijk vrij simpel: elke speler moet 1.0 promille alcohol in zijn bloed hebben, anders wordt zijn doelpunt afgekeurd. Dus voor de wedstrijd gingen de mannen eerst hard aan het werk in de kleedkamer met drank en pizza. Na een goede indrinksessie volgde een onnavolgbare wedstrijd met 'bijzondere' acties en spelsituaties. Uiteindelijk bleken de meest dronken mannen de doelpuntenmakers, misschien is dat de kern van het succes. De vraag die rest is of kotsend naast het veld staan als blessure telt.

Met meer dan een miljoen views in een paar dagen lijken de heren van Humornieu een ware hit in handen te hebben.

De mannen van Humornieu met hun Drunk Football (Bron: YouTube/Humornieu)

'Releasedatum voor tweede Avatarfilm'

Filmstudio Fox heeft een aantal releasedata gereserveerd en daarmee volgens de Hollywood Reporter de première van Avatar 2 bekendgemaakt.

Het entertainmentbedrijf schreef voor 21 december 2018 een titelloze film van het productiehuis van James Cameron op de kalender. De kans is groot dat het gaat om het vervolg op kassucces Avatar uit 2009, het liefdesverhaal tussen oud-militair Jack en de buitenaardse Neytiri op planeet Pandora. De film is nog altijd de best verdienende aller tijden, met een opbrengst van bijna 2,8 miljard dollar. Er zijn vier vervolgfilms op Avatar in de maak. De derde, vierde en vijfde film uit de reeks zijn gepland voor 2020, 2022 en 2023.

Fox stelde daarnaast de release van de tweede Kingsman-film, The Golden Circle, een aantal maanden uit. In plaats van juni volgend jaar, komt de sequel nu in oktober uit. De Ridley Scott-film Aliens: Covenant is juist drie maanden eerder te zien dan de geplande datum begin augustus.

'Releasedatum voor tweede Avatarfilm'
'Releasedatum voor tweede Avatarfilm' (Foto: BuzzE)

Grote update voor Paragon volgende maand

De MOBA van Epic Games, Paragon, krijgt volgende maand een grote update. De update Monolith is vooral gebaseerd op feedback die is ontvangen van de gamers en zal grote ingrijpende veranderingen met zich mee brengen volgens de mannen van Epic Games.

Zo worden alle mappen kleiner en zal de focus meer komen te liggen op snellere en actievolle gameplay. De lijst met volledige veranderingen vind je hier.

Paragon

Ubisoft reageert op viral Assassin's Creed-glitchfilmpje

Vorige week kwam Assassin's Creed: The Ezio Collection uit, een bundel van geremasterde versies van Assassin's Creed II, Assassin's Creed Brotherhood en Assassin's Creed Revelations. Niet lang daarna verscheen er een filmpje van gamesite Polygon waarin volgens hen nieuwe glitches lijken te zijn geïntroduceerd en de gamebundel in een kwaad daglicht gezet wordt.

In de beelden zijn onder andere wat glitchy klauterkunsten van Ezio te zien, maar wat vooral opvallend is is de afstotelijke smoel van een willekeurige background-NPC. Bekijk de beelden en oordeel zelf:

Vervolgens ging het filmpje het internet over onder het mom van 'weer een gebroken Assassin's Creed-launch'. Echter blijkt de kritiek niet helemaal terecht, zo ontdekte YouTuber SupJamChan. De climbing-glitch bijvoorbeeld kan voorkomen in álle last-gen Assassin's Creed-games. Dan kun je natuurlijk kritiek hebben op het feit dat Ubisoft deze issues nog steeds niet heeft aangepakt, maar dat is nog weer een ander verhaal dan het presenteren als een nieuwe glitch zoals het Polygon-filmpje doet.

Ook voor de psychopatisch kijkende NPC geldt dat hij ook al aanwezig was in de originele Assassin's Creed II. De remaster is een stuk minder donker dus hij valt nu meer op, maar ook dit is niets nieuws en komt bovendien maar zelden voor: je zal echt op zoek moeten gaan om deze freaky mofo te vinden. De reactie van Ubisoft: "De NPC waar het over gaat komt alleen voor in sequence 1 - memory 1 in AC II en wordt willekeurig, en tevens infrequent, gegenereerd. De graphics-issues hebben geen impact op de core gameplay van de Ezio Collection". Hieronder kun je nog even het filmpje bekijken van SupJamChan, waarin hij de argumenten van de anti-Ubisoft bandwagon weerlegt.

Kevin Love breekt briljant record in NBA

Kevin Love, power forward van regerend NBA-kampioen Cleveland Cavaliers, heeft afgelopen nacht een opmerkelijk record verbeterd. In het eerste kwart van de wedstrijd tegen de Portland Trail Blazers kwam Love tot liefst 34 punten, drie meer dan Portland als geheel wist te scoren.

Niet eerder scoorde een speler in het openingskwart zoveel punten: in 1978 kwam David Thompson in de laatste wedstrijd van het seizoen tot 32. Love wist er in het restant van de wedstrijd maar zes punten aan toe te voegen, maar de zege (137-125) kwam nooit in gevaar - mede door LeBron James, die achteloos tot 31 punten, 10 rebounds en 13 assists kwam.

Kevin Love's 34 punten in het eerste kwart (Bron: YouTube)

Ook de andere topploegen in de NBA maakten vannacht geen fout. Golden State nam wraak voor een nederlaag eerder dit seizoen en vernederde de LA Lakers (149-106). De grote drie, Curry, Thompson en Durant, kwamen samen tot 85 punten. De LA Clippers boekten een klinische zege op Dallas, 124-104. Dallas heeft dit seizoen slechts twee keer gewonnen en staat laatste in de Western Conference. Ook de terugkeer van Dirk Nowitzki en Andrew Bogut mocht niet baten voor de Mavericks en de ploeg liep tegen de twaalfde nederlaag aan. San Antonio won in Charlotte van de Hornets, 119-114. Onder toeziend oog van eigenaar Michael Jordan kwamen de Hornets net te kort tegen de vijfvoudig NBA-kampioen. Kawhi Leonard leverde met 30 punten de grootste bijdrage aan de overwinning.

Topscorer van de avond was Anthony Davis namens de New Orleans Pelicans. De unibrow verliet een dag eerder nog de wedstrijd met een lichte blessure, maar hij leek totaal niet gehinderd tegen de Minnesota Timberwolves. Davis kwam tot 45 punten, hield superster-in-wording Karl Anthony Towns in bedwang en leidde zijn ploeg naar de vierde zege op rij, 117-96.

Overige uitslagen

Philadelphia 76ers – Memphis Grizzlies 99-104 (2OT)
Orlando Magic – Phoenix Suns 87-92
Indiana Pacers –Atlanta Hawks 85-96
Brooklyn Nets – Boston Celtics 92-111
Detroit Pistons – Miami Heat 107-84
Houston Rockets – Toronto Raptors 102-115
Utah Jazz – Denver Nuggets 108-83
Sacramento Kings – OKC Thunder 116-101

Meer dan 1000 crashes in Grand Prix-seizoen motoren

Het seizoen in de MotoGP is al ruim anderhalve week voorbij, maar men is eindelijk klaar met het samenstellen van de definitieve lijst met valpartijen en crashes - statistieken die in de motorwereld nauwgezet bijgehouden worden.

Daar is een opvallende conclusie uit voortgekomen: de MotoGP, Moto2 en Moto3 hebben dit jaar bij elkaar voor meer dan duizend crashes gezorgd en dat is een unicum. Met name in de MotoGP werd ernstig vaak gevallen ten opzichte van vorige seizoenen: 288 keer, waar men in de vorige drie jaar nipt over de tweehonderd ging. De Moto2 leverde 364 valpartijen op, terwijl de Moto3 410 keer iemand onderuit zag gaan. Dat brengt het totaal op 1062 stuks, bijna zestig per Grand Prix-weekeinde. 

Het Britse Motor Sport Magazine noemt twee grote oorzaken voor de enorme toename in valpartijen. Zo wil het publiek spannende wedstrijden zien, waarbij stevig gevochten wordt. De reglementen worden daardoor zo in elkaar gezet dat er minder verschil tussen de motoren zit. Elke duizendste van een seconde telt en dus moeten de rijders alle risico's nemen om kans te maken - met alle gevolgen van dien.

Het aantal valpartijen per Grand Prix-weekeinde (Bron: Motor Sport Magazin)
Het aantal valpartijen per Grand Prix-weekeinde (Bron: Motor Sport Magazin)

Als tweede oorzaak noemt men ironisch genoeg de toegenomen veiligheid op en rond de baan. Uitloopstroken van asfalt in plaats van een grindbak zorgen ervoor dat je wellicht één of twee seconden verliest als je teveel risico neemt en wijd gaat, waar een grindbak je veel meer tijd en zelfs de race kan kosten. Uitloopstroken worden groter en dus zijn de rijders minder bang om risico te nemen.

De gevolgen van de vele crashes vielen relatief gezien mee: een handvol gebroken vingers, drie polsen, vier sleutelbenen, een paar ribben, wat kneuzingen, hersenschuddingen en nog enkele gebrokken botten. Dat werd echter tenietgedaan door het drama op de vrijdag voor de Grand Prix van Catalonië in juni. Tijdens de vrije training in de Moto2 kwam Luis Salom om het leven nadat hij crashte - in een bocht waar rijders hun zorgen al over hadden geuit - en vol op zijn motor terechtkwam die al in de luchtkussens was gegleden. 

Dat vooral de MotoGP een enorme toename van valpartijen zag wordt overigens met name toegeschreven aan de nieuwe bandenfabrikant, Michelin. De Fransen vervingen Bridgestone en dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Met name de voorbanden van Michelin waren matig, waardoor een veel groter deel van de crashes bestond uit valpartijen waarbij de voorkant weggleed in plaats van de meer spectaculaire highsider

De crashranglijst van 2016 (Bron: Motor Sport Magazin)
De crashranglijst van 2016 (Bron: Motor Sport Magazin)

Als we kijken naar de rijders die het meest onderuit zijn gegaan zullen mensen die de grand prix' volgen weinig verbaasd zijn. De crashkoning van 2016 is, zoals een ieder kon verwachten, Sam Lowes. De Brit ging in de Moto2 dit jaar maar liefst dertig keer tegen het asfalt, maar kreeg toch een plekje in de MotoGP voor komend seizoen aangeboden. Met 27 crashes staat Gabriel Rodrigo op de tweede plek. De Moto3-Argentijn liet gedurende het seizoen vaak mooie dingen zien, maar gooide dat net zo vaak weg door vanuit een mooie positie in de race onderuit te glijden. Het crashpodium wordt compleet gemaakt door iemand uit de MotoGP: Cal Crutchlow. De Brit maakte vooral in deel twee van het seizoen enorm veel indruk, maar met 26 crashes - één meer dan collega Jack Miller - heeft hij wel voor de nodige schade gezorgd. 

FIFA 17 gratis te spelen dit weekend

De meest succesvolle voetbal franchise ooit is dit weekend gratis te spelen voor mensen met een PlayStation 4 en Xbox One. Vanaf morgenavond 19:00 kun je tot maandag 09:00 ’s ochtends kun je aan de slag met deze gratis trial van FIFA 17.

Uiteraard zit hier wel een grote maar aan. Mensen met een EA Access-abonnement op Xbox One bijvoorbeeld kunnen niet van het aanbod genieten. Ook zal The Journey modus beperkt zijn. Op Xbox One is het spel 10 uur te spelen. Of dit ook voor PlayStation 4 zal zijn is niet bekend.

Lees hier de review van FIFA 17 op FOK!

Verstappen en Ricciardo interviewen elkaar

Bij Red Bull Racing wilden ze het seizoen eens goed doornemen voor de fans. En door wie kun je de coureurs nou beter laten interviewen dan de door de coureurs zelf, daarom zette het team Max Verstappen en Daniel Ricciardo samen op een bank en gaf ze wat vragen mee. Temidden van de door hun gewonnen trofeeën maakten de twee er een vermakelijk interview van waarin ze onder meer praatten over de legendarische regenrace in Brazilië, champagne drinken uit een schoen, het leven buiten de Formule 1 en nog tal van andere zaken.

Verstappen en Ricciardo interviewen elkaar (Bron: YouTube/VerstappenNL)

Uitslagen Champions League 23/11/2016

Gisteren stonden in de Champions League de duels in de vijfde speelronde voor de groepen A tot en met D op het programma. In Groep A leiden Arsenal en Paris Saint-Germain met elf punten uit vijf duels, waardoor zij in de laatste speelronde strijden om de groepswinst. Ludogorets en Basel staan op twee punten uit vijf duels en gaan uitvechten wie de Europa League in mag. In Groep B is na vanavond nog niets beslist. Alleen Dinamo Kiev is uitgeschakeld.

FC Barcelona is groepswinnaar in Groep C, voor Manchester City. Borussia Gladback gaat door naar de Europa League. In Groep D boekte Rostov een verrassende 3-2 zege op Bayern München, terwijl PSV met 2-0 verloor van Atlético Madrid. Dit betekent dat Atlético groepswinnaar is voor Bayern. Rostov staat op poleposition voor een plek in de Europa League, maar PSV kan alleen door een zege op de Russen deze ploeg nog voorbij gaan.

Groep A
Arsenal (Eng) - Paris Saint-Germain (Fra) 2-2 (1-1)
18' Cavani 0-1
45+1' Giroud (pen) 1-1
59' Verrati (e.d.) 2-1
77' Iwobi (e.d.) 2-2

Ludogorets (Rus) - FC Basel (Zwi) 0-0 (0-0)


Groep B
Besiktas (Tur) - Benfica (Por) 3-3 (0-3)
10' Guedes 0-1
25' Semedo 0-2
31' Fejsa 0-3
58' Tosun 1-3
83' Quaresma (pen) 2-3
89' Aboubakar 3-3

Napoli (Ita) - Dinamo Kiev (Oek) 0-0 (0-0)


Groep C
Celtic (Sco) - FC Barcelona (Spa) 0-2 (0-1)
24' Messi 0-1
55' Messi (pen) 0-2

Borussia Mönchengladbach (Dui) - Manchester City (Eng) 1-1 (1-1)
23' Raffael 1-0
45+1' Silva 1-1
51' Stindl (2xGeel) (Borussia)
63' Fernandinho (2xGeel) (Manchester)


Groep D
Atlético Madrid (Spa) - PSV (NED) 2-0 (0-0)
55' Gameiro 1-0
66' Griezmann 2-0

FC Rostov (Rus) - Bayern München (Dui) 3-2 (1-1)
35' Costa 0-1
44' Azmoun 1-1
49' Poloz (pen) 2-1
52' Bernat 2-2
66' Noboa 3-2

Kanye blijft voorlopig in ziekenhuis

Kanye West zal de Amerikaanse feestdag Thanksgiving donderdag doorbrengen in het ziekenhuis. Hij werd daar maandag opgenomen met psychische problemen, volgens zijn woordvoerder veroorzaakt door slaaptekort.

Us Weekly weet te melden dat zijn vrouw Kim Kardashian, die maandagavond halsoverkop terugvloog uit New York, geen moment van Kanyes zijde is geweken. "Kim is heel bezorgd en meelevend. Het is voor haar heel eng om hem zo te zien", aldus een bron van het blad, dat ook schrijft dat de rapper vrijwillig in het ziekenhuis verblijft. Eerder deden verhalen de ronde dat zijn opname gedwongen was.

De insider vertelt dat Kanye de afgelopen tijd bijzonder gestrest was. Niet alleen moest hij de overval op zijn vrouw in Parijs verwerken terwijl zijn Life Of Pablo-tournee doorging, maar Kim kon vanwege haar traumatische ervaring ook niet met hem meereizen. De rapper miste daardoor ook de twee kinderen van het stel, de driejarige North en Saint (bijna 1).

Kanye blijft voorlopig in ziekenhuis
Kanye blijft voorlopig in ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Nieuw onderzoek in zaak Making A Murderer

Verschillende bewijsstukken uit de moordzaak tegen Steven Avery worden opnieuw onderzocht. Dat heeft zijn advocaat woensdag bekendgemaakt. De moord uit 2005 en de daarop volgende rechtszaak kregen eind vorig jaar veel aandacht dankzij de Netflix-documentaire Making A Murderer.

Advocate Kathleen Zellner deelde het nieuws op Twitter. Ze gaf daarbij ook aan wat de reactie van Avery was op de overeenkomst, die door beide partijen werd getekend. "Het wordt toch nog een gelukkige Thanksgiving", zou hij vanuit zijn cel hebben verklaard.

Volgens de lokale krant Post-Crescent wordt vooral bewijsmateriaal afkomstig uit de auto van het slachtoffer opnieuw bekeken. Het voertuig werd gevonden aan de rand van het terrein van Avery en zijn familie. Ook een reservesleutel van de auto die de politie pas na meerdere huiszoekingen aantrof in de woning van Avery wordt nader bekeken en het zogenaamde 'zweet-dna' van de veroordeelde dat in eerste instantie niet, maar later toch werd aangetroffen op de handgreep van de motorkap van de auto wordt opnieuw getest.

Nieuw onderzoek in zaak Making A Murderer
Nieuw onderzoek in zaak Making A Murderer (Foto: BuzzE)

Hond valt pony's aan

In het Groningse Wildervank heeft een agressieve hond drie pony's in een weiland aangevallen. Een van de pony's werd zodanig toegetakeld dat een dierenarts het dier heeft moeten laten inslapen.

De hond, waarschijnlijk een pitbull, ging ervandoor toen een agent een waarschuwingsschot loste. Hond en eigenaar zijn getraceerd. Wat er met hen moet gebeuren, wordt nog onderzocht.

Hond valt pony's aan
Hond valt pony's aan (Foto: ANP)

Westra trekt van Astana naar Wanty-Groupe Gobert

Wielrenner Lieuwe Westra heeft een nieuwe werkgever gevonden. De Nederlander reed drie seizoenen lang voor Astana, maar komt niet langer uit voor het team uit Kazakhstan.

Westra zal zijn loopbaan vervolgen bij het Belgische Wanty-Groupe Gobert, dat vooral een niveau onder de World Tour in actie komt. Hij hoopt daar meer voor eigen kans te mogen gaan dan bij de ploeg van onder meer Vincenzo Nibali. "Ik wil de mensen bij Astana bedanken voor een geweldige tijd, maar bij een ploeg als Wanty-Groupe Gobert kan ik weer een andere rol gaan spelen in de koers. Daar kijk ik erg naar uit", liet de Fries weten. 

"Het lijkt wel een beetje alsof ik thuiskom, want ik kom hier ook nog eens veel oude bekenden tegen." Westra won in het voorjaar de Driedaagse de Panne, maar raakte daarna in een vormdip. In september maakte hij zijn rentree in het peloton. 

Voorzitter Europees Parlement Schulz vertrekt

SPD-Europarlementariër en voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, levert zijn voorzittershamer in en gaat weer de Duitse landelijke politiek in. Dat nieuws bracht de Duitse zender ARD naar buiten en Schulz heeft dat bevestigd. Hij legt daar later op donderdag officieel een verklaring over af in Brussel.

De Süddeutsche Zeitung bracht eerder ook al nieuws over de op handen zijnde verandering naar buiten. De krant schreef dat Schulz lijstttrekker zou worden voor de SPD in de staat Noordrijn-Westfalen voor de verkiezingen in de herfst van 2017. Dat zou woensdag al in de partij bekendgemaakt zijn.

Wat hij verder nog voor rol gaat spelen bij de partij is nog niet duidelijk. Er gaan geruchten dat hij als kandidaat wordt gezien om de nieuwe bondskanselier te worden of wellicht de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Voorzitter Europees Parlement Schulz vertrekt
Voorzitter Europees Parlement Schulz vertrekt (Foto: ANP)

Minder banen weg bij Xerox in Venray

Bij Xerox in Venray verdwijnen minder banen dan eerder was gemeld. In plaats van de eerder aangekondigde 150 banen schrapt de van huis uit Amerikaanse printer- en kopieerapparatenfabrikant nu hooguit 50 tot 55 medewerkers uit het personeelsbestand.

Dat bevestigde een woordvoerder van Xerox Nederland donderdag na berichtgeving in Limburgse media.

De sluiting van de tonerfabriek en de daarmee gepaard gaande ontslagen werden in juli dit jaar aangekondigd. Oorspronkelijk wilde Xerox alle productieafdelingen in Venray sluiten, maar die plannen zijn gewijzigd.

Minder banen weg bij Xerox in Venray
Minder banen weg bij Xerox in Venray (Foto: ANP)

Bedrag voor hertelling VS snel ingezameld

In drie Amerikaanse staten die de doorslag hebben gegeven voor de verkiezingswinst van Donald Trump, wordt een hertelling van de stemmen steeds waarschijnlijker. Presidentskandidaat van de kleine Groene Partij Jill Stein heeft in korte tijd genoeg geld ingezameld om de aanvragen voor hertellingen te bekostigen.

De teller stond donderdag, een halve dag nadat Stein haar actie aankondigde, al op bijna 2,5 miljoen dollar. Dat is ruim voldoende om de griffiekosten te kunnen voldoen. Die bedragen 1,1 miljoen voor Wisconsin, 600.000 dollar voor Michigan en een half miljoen voor Pennsylvania.

De eerste staat waar een aanvraag wordt ingediend is Wisconsin. De deadline daarvoor is vrijdag. Intussen gaat de crowdfundingactie verder. Om ook de advocaten te kunnen betalen, denkt Stein in totaal 6 tot 7 miljoen nodig te hebben.

Bedrag voor hertelling VS snel ingezameld
Bedrag voor hertelling VS snel ingezameld (Foto: ANP)

Meer bouwvergunningen afgegeven

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor een nieuwbouwwoning steeg in het derde kwartaal voor het eerst in een jaar tijd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Voor bijna 14.000 nieuw te bouwen woningen werd een vergunning afgegeven, ruim 31 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De al goed draaiende bouwsector krijgt hiermee een verdere impuls, aldus het statistiekbureau.

Het dieptepunt in de vergunningverlening voor nieuwbouwwoningen lag in 2013, toen per kwartaal gemiddeld slechts 6500 woningen een vergunning werd verleend. In 2014 trok dit aantal aan tot bijna 10.000 woningen per kwartaal. In de eerste twee kwartalen van 2015 groeide dit aantal verder, maar sindsdien begon het aantal woningen waarvoor een vergunning is afgegeven te dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Het aantal ligt nog wel ruim onder het niveau van 2008, toen voor bijna 22.000 woningen per kwartaal een vergunning werd verleend.

Meer bouwvergunningen afgegeven
Meer bouwvergunningen afgegeven (Foto: ANP)

Ongeval bouwplaats China: minstens 40 doden

Bij een ernstig ongeval op de bouwplaats van een elektriciteitscentrale in het oosten van China zijn donderdagochtend (lokale tijd) minstens 40 mensen omgekomen. Een steiger van een koeltoren van de kolencentrale Fengcheng in de provincie Jiangxi zou ingestort zijn. Ook raakten meerdere mensen gewond en zit een onbekend aantal mensen nog vast onder het puin.

Dodelijke ongevallen op bouwplaatsen in China komen regelmatig voor en de woede om de slechte veiligheidsmaatregelen van werkgevers neemt hand over hand toe. President Xi Jinping zei vorig jaar nog dat hij extra maatregelen zou nemen.

De oorzaak van dit ongeluk is nog niet bekend. De reddingsoperatie is nog bezig.

Ongeval bouwplaats China: minstens 40 doden
Ongeval bouwplaats China: minstens 40 doden (Foto: ANP)

Doden bij aanslag in Zuid-Turkse stad Adana

Bij een bomaanslag op de parkeerplaats voor het gouverneurskantoor in de zuidelijke Turkse stad Adana zijn donderdagochtend zeker twee mensen om het leven gekomen en meer dan twintig gewond geraakt. Dat heeft de burgemeester gezegd tegen de nieuwszender CNN Turk. Volgens het persbureau DHA ontplofte een in een auto verborgen bom.

De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist. Minister voor Europese Zaken Ömer Celik veroordeelde de "terreur" en sprak van een "laffe aanslag".

Turkije is in de afgelopen maanden meermalen getroffen door aanslagen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en de daarmee verbonden groep TAK. Andere aanslagen zijn gepleegd door de terreurmilitie Islamitische Staat.

Doden bij aanslag in Zuid-Turkse stad Adana
Doden bij aanslag in Zuid-Turkse stad Adana (Foto: ANP)

Stroink vervolgd voor omkopen Google-topman

Het Openbaar Ministerie in Nederland vervolgt voormalig vastgoedtycoon Rudy Stroink voor het omkopen van een directeur van Google. Dat schrijft het FD. Hij zou met zijn bedrijf TCN 1,7 miljoen euro smeergeld betaald hebben om een prestigieus datacenter van Google naar de Eemshaven te halen.

Stroink moet maandag voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Ook zijn vrouw is opgeroepen. Ze worden verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

In het Nederlandse corruptieonderzoek wordt Google-directeur Simon Tusha ook aangemerkt als lid van deze criminele organisatie. Tusha was toentertijd verantwoordelijk voor de wereldwijde locatiekeuze van datacentra van Google.

De vastgoedgoeroe ontkent betrokkenheid bij de zaak. Toch was Stroink in de periode van de steekpenningen de onbetwiste leidinggevende en eigenaar van TCN. Daarnaast heeft Tusha eerder dit jaar belastingfraude bekend. Hij moest voor een Amerikaanse rechter verschijnen wegens het ontduiken van inkomstenbelasting over de steekpenningen die hij van TCN zou hebben ontvangen.

Stroink vervolgd voor omkopen Google-topman
Stroink vervolgd voor omkopen Google-topman (Foto: BuzzT)

Afsluitdijk op de schop

De Afsluitdijk gaat op de schop. De dijk die Nederland al meer dan tachtig jaar tegen de zee beschermt, voldoet volgens Rijkswaterstaat niet meer aan de huidige normen voor waterveiligheid. Daarom moet de Afsluitdijk worden versterkt. Ook moet meer overtollig water uit het IJsselmeer afgevoerd kunnen worden naar de Waddenzee.

In de komende jaren wordt het 32 kilometer lange dijklichaam overslagbestendig gemaakt. Ook zullen de spuisluizen worden versterkt en moeten zogeheten keersluizen worden gerealiseerd bij Den Oever en Kornwerderzand. Bij Den Oever moeten ook nieuwe pompen komen om meer waterafvoer mogelijk te maken.

Verder wordt de openbare ruimte rond het Monument op de Afsluitdijk verbeterd en wordt op twee trajecten een nieuw fietspad aangelegd met zicht op de Waddenzee. Tevens wordt er een doorgang in de dijk gerealiseerd voor vissen.

Energieneutraal
Bij de aanpassingen van de Afsluitdijk streeft Rijkswaterstaat naar een energieneutrale dijk. De werkzaamheden moeten in 2022 zijn afgerond. Voor de opdracht is 869 miljoen euro beschikbaar uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Partijen die met de Afsluitdijk aan de gang willen, kunnen zich vanaf donderdag inschrijven. De gunning zal waarschijnlijk in 2018 plaatsvinden. De opdrachtnemer is overigens niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de aanleg, maar ook voor de financiering en het onderhoud van de Afsluitdijk over een periode van 25 jaar na afronding van het project.

Afsluitdijk op de schop
Afsluitdijk op de schop (Foto: ANP)

Bijna driekwart Nederlanders koopt online

Bijna driekwart van de Nederlanders zegt in 2016 wel eens online privéaankopen te hebben gedaan en dat is een toename van 9 procent vergeleken met vier jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Vooral onder 65-plussers is het aantal aankopen via internet gestegen. Sinds 2012 is hun aandeel met 46 procent gestegen. Ze kochten vooral boeken en tijdschriften.

Van alle goederen en diensten is de aankoop van levensmiddelen volgens het CBS sinds 2012 het snelst gegroeid, maar ook medicijnen zijn populaire online aankopen.

De meest enthousiaste online kopers zijn 25 tot 45 jaar oud. In die leeftijdsgroep koopt 90 procent via internet. Van de personen van 12 jaar en ouder geeft 73 procent aan dat ze wel eens wat online hebben gekocht.

Veertig procent van de online kopers zoekt voor een bestelling informatie over de aanbieders. Verder zegt 35 procent product- of prijsvergelijkingswebsites of recensies en beoordelingen te hebben gelezen. Bij retourzendingen van online-aankopen gaat wel regelmatig wat mis.

Bijna driekwart Nederlanders koopt online
Bijna driekwart Nederlanders koopt online (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Meer zon

Goedemorgen! We zijn inmiddels weer in rustiger vaarwater beland. Dat we onder hogedruk-invloed zijn gekomen wil niet meteen zeggen dat het ook automatisch droog is. Dat zagen we gisteren maar al te goed. Het hogedrukgebied dat ons weer de komende tijd bepaald kon nog niet voorkomen dat een zwakke storing ons weer nog een andere wending kon geven.

De bedoeling was dat het overal wel droog zou blijven. Dat is niet gelukt. In het hele westen van het land is nog wel in min of mindere mate wat regen gevallen. Vlissingen kwam zelfs tot 3 mm. Elders was het minder, maar toch, het was even nat.  De zon zagen we voornamelijk in het zuiden en oosten nog. Plaatselijk was het zelfs breed opgeklaard. Het kwik liep daarbij op tot 14 graden, wat natuurlijk bijzonder zacht is. Deze waarden halen we voorlopig niet meer. 

Afgelopen nacht ontstond er nevel, mist, laaghangende bewolking en middelbare bewolking. Het zuiden blijft daar vandaag het meeste last van houden. Opklaringen bereiken het noorden vanochtend en die trekken dan heel langzaam zuidwaarts. Vanmiddag breekt dan ook in het midden de zon door. Of Limburg de zon nog gaat zien is even afwachten. Er staat ook een vervelende noordoostenwind die over het algemeen kracht 4 tot 5 is. Voor het gevoel is het dan ook kouder dan de 8 tot 11 graden die de thermometer aangeeft. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:19
Zon onder: 16:37
Zonkracht: 1 / 1
 
De zon gaat onder bij qltel (Foto: qltel)
De zon gaat onder bij qltel. Een fraaie foto tijdens rustig hogedrukweer. Ideaal om lekker in te fietsen of wandelen. (foto: qltel)
 
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1248 In de nacht van 24 op 25 november komen ongeveer 5000 mensen om door een bergstorting aan de noordflank van de Mont Granier.
1924 De H-NACC arriveert in Batavia. De eerste incontenitale commerciele vlucht is een feit.
1963 In Dallas wordt Lee Harvey Oswald doodgeschoten door Jack Ruby. Het incident is live op televisie te zien.
1983 In Arnhem wordt Loesje opgericht.
2003 Sneeuwvlokje overlijdt. 

Staking Lufthansa kost miljoenen euro's

Piloten die aangesloten zijn bij de vakbond Vereinigung Cockpit (VC) staken nog tot en met vrijdag en dat kost de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en de Duitse economie miljoenen euro's.

De Vereniging van Duitse commerciële luchthavens bekritiseert de VC scherp: "Piloten vechten voor hun belangen, maar schaden de reputatie van de hele industrie. Honderdduizenden passagiers, duizenden werknemers en vele luchtvaartmaatschappijen zijn de dupe. Aan de miljoenen euro's die het kost aan bijvoorbeeld schadevergoeding en aan de nationale economie wordt niet gedacht".

Lufthansa reserveerde bijna vierduizend hotelkamers voor gestrande klanten en er werden al zo'n 1800 vluchten geschrapt.

Het ziet er nog niet naar uit dat de staking de partijen dichter bij elkaar brengt. Lufthansa eist van de pilotenvakbond dat deze deelneemt aan een arbitrageprocedure: "De VC wil een loonsverhoging van ruim 20 procent en dat gaat veel verder dan wat andere werknemers hebben ontvangen", zegt een woordvoerder van Lufthansa.

Rond 215.000 passagiers zijn al door de staking getroffen.

Staking Lufthansa kost miljoenen euro's
Staking Lufthansa kost miljoenen euro's (Foto: ANP)

Elton John treedt niet op voor Trump

De Britse zanger Elton John zal geen optreden verzorgen om de inauguratie van de gekozen Amerikaanse president Donald Trump op te luisteren. Dat heeft zijn woordvoerster Fran Curtis woensdag gezegd als reactie op het 'nieuws' dat Anthony Scaramucci via de BBC naar buiten bracht. Deze economisch adviseur van de Republikein tijdens diens verkiezingscampagne stelde in het bewuste radio-interview dat Trump een positieve houding heeft ten aanzien van de rechten van homoseksuelen.

"Elton John gaat voor ons een concert geven op de National Mall in Washington ter gelegenheid van de beëdiging", zei Scaramucci in het programma 'HARDtalk'. "Elton treedt niet op bij de inauguratie van Trump", repliceerde Curtis namens de beroemde artiest. Sir Elton maakte eerder al bezwaar tegen het zonder toestemming gebruikmaken van zijn songs 'Rocket Man' en 'Tiny Dancer' tijdens presentaties van Trump in het land.

Elton John treedt niet op voor Trump
Elton John treedt niet op voor Trump (Foto: BuzzE)

Zuyderland-ziekenhuizen zeggen operaties af

De Limburgse ziekenhuisgroep Zuyderland in Heerlen en Sittard-Geleen heeft voor donderdag vijf geplande operaties moeten afzeggen, omdat de ziekenhuizen zo vol zijn dat er bijna geen bed meer vrij is.

De betreffende patiënten zijn woensdagmiddag op de hoogte gesteld. Volgens Zuyderland is daarbij zeer zorgvuldig gekeken naar wat medisch verantwoord is. Zo gaan operaties van oncologiepatiënten en spoedingrepen bijvoorbeeld door.

De drukte heeft drie oorzaken: patiënten stromen onvoldoende door naar verpleeghuizen en blijven daardoor langer in het ziekenhuis dan medisch noodzakelijk is.

Veranderende regelgeving
Ook veranderende regelgeving rondom de AWBZ zorgt volgens de ziekenhuisgroep voor een slechte doorstroming. Daarnaast zijn in Zuyderland Sittard-Geleen twee afdelingen dicht door het Noro-virus.

Zuyderland kampt niet als enige met drukte. Alle ziekenhuizen in de regio hebben momenteel een tekort aan bedden. Zuyderland bekijkt de situatie momenteel van dag tot dag. Het is dan ook nog niet te zeggen welk effect de drukte heeft op het operatieprogramma van vrijdag.

Zuyderland-ziekenhuizen zeggen operaties af
Zuyderland-ziekenhuizen zeggen operaties af (Foto: ANP)

Terrorist El Bakraoui was ook 'artnapper'

De dader van de terroristische aanslag op metrostation Maalbeek in Brussel, Khalid El Bakraoui, was ook betrokken bij de kunstroof uit het Van Buuren Museum in het Belgische Ukkel en de daaropvolgende geheime onderhandelingen om losgeld. Dat schrijft het tijdschrift Paris Match.

Het ging om een tiental schilderijen met een geschatte waarde van 1,2 miljoen euro. Dat gebeurde in 2013 terwijl El Bakroui onder elektronisch toezicht stond. Deze manier van geld vergaren wordt ook wel 'artnapping' genoemd.

El Bakroui wilde via artnapping geld bij elkaar krijgen om de latere aanslagen te financieren. Volgens Paris Match deed een undercoveragent van de federale politie zich voor als tussenpersoon van de verzekeringen van het museum, om de daders te identificeren en om de kunstwerken terug te krijgen. Dat laatste is overigens nooit gelukt. De onderhandelingen liepen in mei 2015 vast.

Terrorist El Bakraoui was ook ,,artnapper
Terrorist El Bakraoui was ook ,,artnapper (Foto: ANP)

'Boeren verwijzen mestakkoord naar kliko'

Het onlangs gesloten mestakkoord tussen de melkveesector en staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) kan niet op brede steun rekenen van de boeren zelf. Slechts 30 procent van de melkveehouders zou het zogeheten fosfaatakkoord steunen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie en Netwerk GRONDig, de belangenbehartiger van grondgebonden melkveehouders, onder ruim 1600 melkveehouders.

Een van de onderdelen van het pakket maatregelen om het mestoverschot terug te dringen is het terugbrengen van de veestapel. Een meerderheid van de ondervraagde boeren zou graag zien dat het maximumaantal koeien dat een boer mag houden, wordt gekoppeld aan de grond die de melkveehouder heeft. Alleen wanneer bedrijven minder koeien houden, kan aan milieu-afspraken worden voldaan, menen ze.

Grondgebonden en biologische boeren protesteren al langer tegen de nu ophanden zijnde invulling van de wet. Volgens GRONDig en Milieudefensie komt het vorige week gesloten akkoord vooral uit de koker van FrieslandCampina, de Rabobank en boerenorganisatie LTO Nederland. Hoeveel koeien uiteindelijk moeten verdwijnen, werd niet expliciet genoemd, maar het zal naar schatting gaan om zo'n 175.000.

Alternatief
Om toch aan de wensen van de meerderheid van de boeren en de EU te voldoen, wordt nu aan een alternatief plan gewerkt. Belangrijk onderdeel daarin is dat grondgebondenheid wordt vastgelegd in de wet en dat melkveehouders die niet hebben bijgedragen aan het mestprobleem geen koeien hoeven in te leveren.

Eerder lieten ook biologische melkveehouders zich al negatief uit over het gesloten akkoord.

'Boeren verwijzen mestakkoord naar kliko'
'Boeren verwijzen mestakkoord naar kliko' (Foto: ANP)

GP Canada ook in 2017 op F1-kalender

De onzekerheid rond de plek van de Grand Prix van Canada op de F1-kalender van 2017 is verdwenen. De organisatie van de race heeft een overeenkomst weten te sluiten met de FOM, waardoor Canada is verzekerd is van een Formule 1-race in 2017.

Lange tijd stond Canada nog onder voorbehoud op de kalender omdat er geen overeenkomst kon worden gesloten tussen het circuit en Bernie Ecclestone. De burgemeester van Montréal, Denis Coderre, heeft nu bekend gemaakt dat de organisatie groen licht heeft gekregen. Over de verdere toekomst wordt verder onderhandeld. Het circuit is inmiddels zwaar verouderd en hard toe aan een opknapbeurt. 

Horner: "Hamilton moet race van Rosberg verpesten"

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner zal Lewis Hamilton als hij nog kans wil maken op de wereldtitel de race van Rosberg moeten verpesten. De Brit zal de seizoensafsluiter met een achterstand van twaalf punten beginnen en kan alleen kampioen worden als hij wint en Rosberg buiten het podium eindigt of als Rosberg met pech te maken krijgt.

"Als Hamilton in Abu Dhabi nog een kans wil maken op de wereldtitel, moet hij de race van Rosberg verpesten. Als hij een halve ronde voorsprong pakt, heeft hij niks aan de rest. Hij zal Nico op moeten houden, zodat de andere rijders gaan aanvallen," lichtte Horner toe. "Om eerlijk te zijn: Nico heeft alles te verliezen. Doorgaans zal een Mercedes-coureur altijd in de top drie eindigen en dan is hij gewoon kampioen. Maar zondag zal hij toch vaker in zijn spiegels moeten kijken dan anders."

Horner geeft ook aan dat hij zijn rijders heeft geinstrueerd om zich niet te bemoeien met de strijd tussen de twee Mercedessen: "Tegen mijn rijders heb ik gezegd dat ze gewoon voor hun kans moeten gaan. Dit is niet onze strijd."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.