Tijdcapsules Delft: perkament

De Nieuwe Kerk in Delft wordt momenteel verbouwd. Deze kerk is bij het grote publiek vooral bekend als de kerk waar overleden leden van de koninklijke familie in de grafkelder worden bijgezet.

"Maar de eerste jaren werd vooral de buitenkant aangepakt zoals de muren en het dak", vertelt Hoofd Oude en Nieuwe Kerk Wilco Blaak. Tijdens het weghalen van een gedenkteken kwam er een ruimte tevoorschijn waarin 2 loden kokers gevonden zijn. "Eentje is waarschijnlijk daar gestopt bij de plaatsing van het epitaaf zoals het heet, de ander komt uit 1924", vertelt Blaak. Dit gedenkteken werd in 1834 geplaatst door officieren van de Artillerie ter herdenking van 2 soldaten die omkwamen tijdens de Belgische opstand. De loden kokers zijn 40 cm lang en verschillend van dikte.  

Vanmiddag worden de kokers geopend. Momenteel bewaart het kerkhoofd ze in zijn eigen kluis. Toch gaat Blaak er niet van uit dat er waardevolle dingen in zitten. "Misschien wat muntjes in de grotere koker. Of voorwerpen uit die tijd. Maar het zijn spullen van tweehonderd jaar oud die mensen erin hebben gestopt om later gevonden te worden. Er zullen hoogstwaarschijnlijk papieren inzitten, dat is niet ongebruikelijk. Bijvoorbeeld perkament met handtekeningen van de restaurateurs destijds. Of een verslag van de officiële heropening met wellicht bezoek van het Koninklijk Huis"

De restauratie gaat intussen gewoon verder. Blaak verwacht geen nieuwe vondsten maar je weet het natuurlijk nooit. "Er hoeven verder geen muren meer open, maar de vloer nog wel. Daar komt vloerverwarming in. Nu is het een volledig betonnen vloer dus ik verwacht niet dat daar iets verborgen is. Maar voor hetzelfde geld…"

Update 15:45 uur:
De kokers zijn onder grote belangstelling geopend. De oudste koker bevat een perkament met daarop de namen van officieren die tijdens de Belgische opstand de citadel van Antwerpen hebben verdedigd en de datum 1 juli 1834. De kerk gaat dit document zorgvuldig bestuderen en documenteren. In de koker uit 1924 zat ook een stuk perkament met de namen van de mensen die de verbouwing in 1924 hebben uitgevoerd, gedateerd op 2 juli 1924. De opening is te zien op het filmpje hieronder. Bij het terugplaatsen wordt ook een nieuwe koker verstopt, wat hierin komt te zitten is nog niet bekend, publiek kan suggesties doen via Facebook.