FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 juni 2016

EK: Uitslag KroatiŽ - Portugal

Kroatië en Portugal maakten allesbehalve reclame voor het voetbal, maar bezorgden de liefhebber wel op een bloedstollend slot. Met Portugal als winnaar (1-0).

Kroatië en Portugal maakten er in de eerste helft geen voetbalfeest van in Stade Bollaert-Delelis in Lens. Kansen waren schaars, verdediger Pepe rook met een kopbal nog het hevigst aan de openingstreffer. Kroatië en Portugal waren allebei hun groepsfase zonder nederlaag doorgekomen, al ging het met Portugal (drie gelijk spelen) niet zonder slag of stoot.

Na rust kwam de wedstrijd ook geen moment los. Beide landen probeerden wel gevaarlijk te worden, maar het lukte amper. Een mislukte vrije trap van Ivan Rakitic, een vuurpijl ineens en richting niets van Ivan Perisic en aan de overkant Nani die op de goal af kon maar een tik in de rug kreeg van Ivan - populaire voornaam in Kroatië - Strinic.

Santos bracht bij Portugal Renato Sanches, de achttienjarige middenvelder die vanaf deze zomer bij Bayern München speelt. Hij voegde wat zout en peper toe aan de ploeg en kreeg een schietkans (ruim naast), maar kon zijn collega’s niet over het dode punt heen helpen. Datzelfde kon Nikola Kalinic niet voor Kroatië. De spits van Fiorentina, vorig seizoen goed voor twaalf Serie A-goals, kwam in de slotfase van de reguliere speeltijd in het veld voor Mario Mandzukic, die matig had gespeeld.

In de verlenging leken beide landen het wel te geloven. Domagoj Vida kwam met een kopbal die over ging nog het dichtst bij een goal. Wilden ze niet of konden ze niet? In de slotminuten van de verlenging draaide het wedstrijdbeeld 180 graden. Wat in bijna twee uur niet was gelukt, lukte Kroatië opeens drie keer in enkele minuten. Perisic kreeg de bal eerst nét niet bij Kalinic en daarna tikt hij ‘m op de paal. Vida had even daarvoor net over gekopt. Uit de tegenaanval na de bal op de paal sloeg Portugal toe: Renato Sanches stak dribbelend over, Ronaldo schoot op Danijel Subasic en invaller Ricardo Quaresma kopte uit de rebound raak. Nog pijnlijker werd de late tegengoal voor de Kroaten toen Vida in extremis de bal voorlangs schoot. Portugal had het geduld en sloeg net op tijd toe waardoor ze bij de laatste acht staan op het EK.

Kroatië

0 - 1

Portugal

     117' Quaresma
 
 Gele kaart: , W.Carvalho, (Portugal)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: 33.523
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Subasic
Srna
Corluka (Kramaric/120)
Vida
Strinic
Brozovic
Modric
Rakitic (Pjaca/110)
Badelj
Perisic
Mandzukic (N.Kalinic/88)
  Patrício
Cédric
Pepe
Fonte
Guerreiro
João Mário (Quaresma/87)
W.Carvalho
A.Silva (D.Pereira/108)
Gomes (Sanches/50)
Nani
Ronaldo

Verrassingsconcert Passenger in Vondelpark

Passenger heeft zaterdagmiddag een verrassingsoptreden gegeven in Amsterdam. De Britse singer-songwriter, die eigenlijk Mike Rosenberg heet, deed dat in het Vondelpark.

"Amsterdam, ik kan niet wachten", kondigde de zanger vrijdag aan op Facebook bij een foto van zijn vorige verrassingsoptreden in hetzelfde park in 2014. "Hier is een foto van de laatste keer dat ik hier was. Het was denk ik een van mijn grootste onaangekondigde optredens ooit." Op het concert kwamen toen honderden mensen af.

Passenger is in Nederland om zijn nieuwe album Young As The Morning Old As The Sea te promoten. In oktober keert hij terug in Amsterdam voor een concert in de Heineken Music Hall.

Verrassingsconcert Passenger in Vondelpark
Verrassingsconcert Passenger in Vondelpark (Foto: BuzzE)

Veteranendag trekt bijna 100.000 bezoekers

Op Veteranendag in Den Haag zijn zaterdag 95.000 bezoekers afgekomen. Die konden in de Haagse binnenstad zien hoe 5000 veteranen en andere (oud-)militairen door de stad marcheerden. Op het Malieveld was een festivalterrein ingericht.

Tijdens het ochtendprogramma in de Ridderzaal stonden bijzondere verhalen van drie veteranen centraal, die hebben gediend in Kosovo, Afghanistan, Irak en Eritrea. Op het Binnenhof werden in aanwezigheid van koning Willem-Alexander zeventig veteranen gedecoreerd. Op de Kneuterdijk nam de koning het traditionele defilé af. Ook minister-president Mark Rutte en Defensieminister Jeanine Hennis waren aanwezig.

Veteranendag moet volgens de organisatoren zorgen voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen, mannen en vrouwen, jong en oud. Ons land telt er zo'n 117.450.

Veteranendag trekt bijna 100.000 bezoekers
Veteranendag trekt bijna 100.000 bezoekers (Foto: ANP)

Bijbels tegengeluid bij Dinoplaatjes

De aarde is ongeveer 6000 jaar oud en de dinosaurussen hebben samen met de mens geleefd. Tijdens de zondvloed zijn de dino en de mens samen meegevaren met de Ark van Noach. En "de evolutietheorie is wel algemeen geaccepteerd, maar dat betekent niet dat we daar geen vraagtekens bij kunnen plaatsen." DNA en koolstofdatering? Dat zal wel een grap van god zijn om de gelovigen in verwarring te brengen.

Tenminste, dat is de overtuiging van de iniatiefnemers van Dinodino.nl, een website die "een beter beeld geeft van de "ware" geschiedenis van dinosaurussen". Dat dit indruist tegen allerlei wetenschappelijk onderzoek is niet belangrijk, het staat tenslotte in een eeuwenoud sprookjesboek en dus is het waar. Op de website staan artikelen en filmpjes met uitleg van de christelijke visie op dinosaurussen. De dinoplaatjes van Albert Heijn zijn de aanleiding voor de website. Volgens de iniatiefnemers zijn deze kaartjes te veel gericht op de evolutietheorie.

Een van de initiatiefnemers van de website is Frans Gunnink. "Mijn zoon is helemaal weg van dino's en verzamelt de AH-plaatjes. Hij vroeg zich alleen af hoe het nu kan dat op de kaartjes staat dat ze miljoenen jaren geleden uitgestorven zijn."

Volgens Gunnink is er volop bewijs dat dino's en mensen tegelijkertijd geleefd hebben: "Kijk naar draken, de beschrijvingen uit de Middeleeuwen komen behoorlijk overeen met het huidige beeld van dino's. En dat terwijl er toen nog geen fossielen van gevonden waren."

Dat de grote reptielen uitgestorven zijn, ligt volgens hem vooral aan de mens. Door de steeds toenemende bevolking zouden dino's als de Tyrannosaurus en de Velociraptor zijn uitgeroeid. "Vergelijkbaar met hoe het vroeger in Nederland is verlopen met de wolf", zegt hij.


Terug naar de wereld van de dino's met Freek Vonk.

Paus vraagt om verzoening ArmeniŽ en Turkije

Een dag nadat hij de moord op Armeniërs door de Turken bestempelde als genocide, heeft paus Franciscus de twee landen zaterdag opgeroepen zich nu, een eeuw later, te verzoenen. Hij deed dat in de Armeense hoofdstad Yerevan, waar hij op bezoek is.

God zegene de toekomst en maakt de weg naar verzoening van het Armeense en Turkse volk mogelijk, zei de kerkvorst in een toespraak. Hij sprak ook nadrukkelijk over vrede in de onafhankelijke enclave Nagorno-Karabach, die onder meer grenst aan Armenië en waarmee de Armeniërs geregeld gewapende conflicten uitvechten.

Het bezoek van de 79-jarige paus aan Armenië eindigt zondag.

Paus vraagt om verzoening Armenië en Turkije
Paus vraagt om verzoening Armenië en Turkije (Foto: ANP)

Grootste beachvolleybalploeg ooit op Olympische Spelen

Nederland zal tijdens het beachvolleybaltoernooi op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vertegenwoordigd worden door de grootste ploeg ooit. Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel grepen zaterdag tijdens de Continental Cup in Stavanger de laatste kans op nóg een startbewijs.

Op de Continental Cup spelen landenteams, bestaande uit twee duo's, tegen elkaar. Voor Nederland kwamen naast Van der Vlist/Van Gestel ook Rimke Braakman en Jolien Sinnema in actie. Aangezien zij vanwege de wereldranglijst al geen kans meer hadden om naar de Spelen te mogen, speelden zij dus om hun collega's nog wél die kans te bieden. 

Beide duo's wonnen vrijdag al van de Tsjechische tegenstanders, waardoor de finale tegen Oekraïne werd bereikt. Daarin wonnen Van der Vlist en Van Gestel hun eerste duel, maar Sinnema en Braakman verloren en dus stond het 1-1. Een beslissend duel was nodig en daarin kwam het toch nog goed: Van Gestel/Van der Vlist won na een bijzonder spannende driesetter met 16-21, 21-15, 15-9 van het Oekraïnse duo Evgenia Shchypkova en Valentyna Davidova.

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel waren via de wereldranglijst al geplaatst. Bij de mannen gold dat voor Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Reinder Nummerdor/Christian Varenhorst. Sinds de invoering van beachvolleybal op het olympisch programma, in 1996, deden nooit meer dan drie Nederlandse duo's mee.

EK: Uitslag Wales - Noord-Ierland

Na een weinig enerverende wedstrijd met Noord-Ierland heeft Wales de kwartfinale bereikt van het Europees kampioenschap. Een eigen doelpunt van McAuley zorgde ervoor dat de ploeg van sterspeler Bale zich mag opmaken voor een duel met Hongarije of België.

In de eerste helft was het niveau bedenkelijk te noemen. We werden niet vermaakt door de Welshmen en de Noord-Ieren, maar het maakte de sfeer in het stadion niet minder goed. Enige opwinding was er in de 19e minuut toen een doelpunt van Ramsey (Wales) terecht werd afgekeurd en aan de andere kant toen Ward zijn schot tot corner kon worden verwerkt door doelman Hennesey.

In de eerste kwartier na rust was er al meer opwinding dan de eerste drie kwartier bij elkaar. Het leverde Vokes (kopbal) en Bale (vrije trap) een mogelijkheid op, maar doelman McGovern zag de kopbal naast gaan en redde goed op de vrije trap van de speler van Real Madrid.

Gemengde emoties na het eigen doelpunt van McAuley. (Pro Shots/Action Images)
Gemengde emoties na het eigen doelpunt van McAuley. (Pro Shots/Action Images)

De spanning was wel voelbaar, maar dat kwam de wedstrijd niet ten goede. We leken op een verlenging af te stevenen, maar een strakke voorzet van Bale werd een kwartier voor tijd door de Noord-Ier McAuley, met Welshman Robson-Kanu in zijn rug, achter zijn eigen doelman gewerkt; 1-0.

Noord-Ierland was niet bij machte om nog iets terug te doen. Een kans werd er niet gecreëerd en de zestien meter van Wales werd nauwelijks bereikt. Meest opwindende moment was nog de botsing tussen de twee Williamssen van Wales, waarbij aanvoerder Ashley zijn arm of schouder leek te blesseren, maar zoals het een aanvoerder beaamt weigerde hij zich te wisselen.

Het leverde Wales zijn eerste kwartfinale op bij een Europees kampioenschap. De mogelijke tegenstander, Hongarije of België, zal niet zijn geschrokken van het niveau van de ploeg, maar zou wel moeten uitkijken voor de snelle uitbraken.

Wales

1 - 0

Noord-Ierland

 74' McAuley (e.d.)    
 
 Gele kaart: Taylor, Ramsey (Wales), Dallas, Davis (Noord-Ierland)
 
Stadion: Parc des Princes, Parijs 
Toeschouwers: 44.000
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hennessey
Gunter
Chester
A. Williams
Davies
Taylor
Allen
Ramsey
Ledley (J. Williams/63)
Bale
Vokes (Robson-Kanu/55)
  McGovern
Hughes
Cathcart
McAuley (Magennis/84)
J. Evans
Davis
C. Evans
Norwood (McGinn/79)
Ward (Washington/69)
Lafferty
Dallas

Parlementslid wil brexit in Lagerhuis stoppen

Een parlementslid van Labour wil het verlaten van de Europese Unie door Groot-Brittannië in het Lagerhuis verhinderen. "We moeten het niet doen", schreef David Lemmy zaterdag op Twitter.

"Wij kunnen deze waanzin stoppen en deze nachtmerrie met een stemming in het parlement beëindigen", aldus Lemmy. Tenslotte is de uitkomst van een referendum niet bindend, aldus het Labourlid. Hij wil dat er komende week in de volksvertegenwoordiging een stemming over de kwestie wordt gehouden.

De Conservatieve premier David Cameron schreef zelf het referendum uit, waarvan de strekking politiek gezien niet valt te negeren. Hoewel hij in de aanloop naar de stemming zei hoe dan ook te zullen aanblijven, kondigde de premier daags na het referendum toch zijn ontslag aan.

Parlementslid wil brexit in Lagerhuis stoppen
Parlementslid wil brexit in Lagerhuis stoppen (Foto: ANP)

Kopstuk Sharia4Belgium opgepakt

De politie in Antwerpen heeft een van de kopstukken van Sharia4Belgium opgepakt. Saïd M'Nari zou onlangs zijn teruggekeerd uit Syrië, waar hij zich had aangesloten bij islamitische terreurgroepen, meldt de Vlaamse zender VRT zaterdag. Eind vorig jaar verspreidde het Federaal Parket nog een opsporingsbericht over M'Nari.

M'Nari gold binnen Sharia4Belgium aanvankelijk als coördinator en hield zich met de financiën bezig. Na de arrestatie van leider en oprichter Fouad Belkacem, nam hij de leidinggevende taken van de terroristische organisatie op zich. In maart 2013 vertrok hij naar Syrië.

Terwijl M'Nari in Syrië zat, werd hij bij verstek veroordeeld in twee grote terrorismezaken. In het Sharia4Belgium-proces kreeg hij twaalf jaar cel. Daarnaast werd hij in hoger beroep veroordeeld in een Mechels terreurdossier.

Kopstuk Sharia4Belgium opgepakt
Kopstuk Sharia4Belgium opgepakt (Foto: ANP)

Gif in mosselen Oosterschelde

Mosselen en oesters uit het oostelijk deel van de Oosterschelde en de noordelijke tak mogen niet worden verkocht. In mosselen en oesters is de giftige stof tetrodotoxine aangetroffen, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag bekend. In overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is besloten ze niet in de handel te laten brengen.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid, aldus de NVWA. Mosselen en oesters uit de nabijgelegen gebieden moeten worden getest voordat ze in de handel worden gebracht.

Particuliere vissers en recreanten krijgen het advies voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit deze beide gebieden.

NVWA weert mosselen Oosterschelde uit handel
NVWA weert mosselen Oosterschelde uit handel (Foto: ANP)

EK: Uitslag Zwitserland - Polen

Polen is de eerste kwartfinalist op het Europees kampioenschap voetbal. Na 90 en 120 minuten stond het 1-1 tegen Zwitserland, waarna de Polen hun strafschoppen allemaal feilloos binnenschoten. Een misser van Xhaka zorgde ervoor dat Polen in de kwartfinale tegen Portugal of Kroatië gaan spelen.

Het duurde lang voor het duel enigszins ontbrandde. Een half uur lang was het aftasten, maar een eerste kans voor Grosicki en Milik zorgde wel voor enige opwinding. De Polen kwamen voor rust ook op voorsprong via Blaszczykowski. Hij rondde een Poolse counter keurig af en bracht de Poolse supporters in extase.

Een luchtduel tussen de Pool Milik (l) en Schär. (Pro Shots/Action Images)
Een luchtduel tussen de Pool Milik (l) en Schär. (Pro Shots/Action Images)

Na rust namen de Zwitsers het initiatief en Polen mocht alleen nog maar gevaarlijk worden via counters. Er werd aanvallend gewisseld door de Zwitserse bondscoach, maar het duurde lang voor het echt effect. Na 70 minuten werd een prachtige vrije trap van Rodriguez uit de kruising gehaald door de Poolse doelman Fabianski en niet veel later schoot Seferovic snoeihard op de lat.

Acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was het dan toch raak voor Zwitserland en hoe! Een schitterende omhaal van Shaqiri belandde via de binnenkant van de paal achter doelman Fabianski in de goal en dat leverde buiten het misschien wel mooiste doelpunt, ook de eerste verlenging op tijdens het EK.

Shaqiri scoorde de 1-1 met een fantastische omhaal. (Pro Shots/Action Images)
Shaqiri scoorde de 1-1 met een fantastische omhaal. (Pro Shots/Action Images)

In de verlenging leken beide ploegen vooral niet te willen verliezen en duurde het tot in de tweede verlenging voor de eerste kans te noteren was. Het was ook direct een grote kans, maar de geheel vrijstaande Zwitser Derdiyok vond met zijn kopbal de handen van Fabianski. De Zwitsers roken bloed en bleven de aanval zoeken. Het leverde weer Derdiyok een kans op, maar hij kwam twee tenen tekort om een voorzet nog in het doel te krijgen. Uiteindelijk kwam het in Saint-Étienne aan op strafschoppen.

In de penaltyserie miste Xhaka de tweede penalty voor Zwitserland, waarna Milik via doelman Sommer de Polen op voorsprong zette. Vervolgens werden alle strafschoppen allemaal binnengeschoten en kon Krychowiak Polen naar de kwartfinale schieten. Zijn schot van elf meter ging er zonder problemen in, waardoor Polen zich voor het eerst wisten te plaatsen voor de kwartfinale. 

Zwitserland

1 - 1

Polen*

 82' Shaqiri    39' Blaszczykowski
 * Wint na strafschoppen
 Gele kaart: Schär, Derdiyok (Zwitserland), Jedrezejczyk, Pazdan (Polen)
 
Stadion: Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Toeschouwers: 39.000
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Sommer
Lichtsteiner
Schär
Djourou
Rodríguez
Shaqiri
Behrami (Fernandes/77)
Dzemaili (Embolo/58)
Xhaka
Mehmedi (Derdiyok/70)
Seferovic
  Fabianski
Piszczek
Glik
Pazdan
Jedrzejczyk
Blaszczykowski
Krychowiak
Maczynski (Jodlowiec/101)
Grosicki (Peszko/104)
Milik
Lewandowski

Clinton loopt verder uit op Trump

Hillary Clinton heeft de voorsprong op haar rivaal Donald Trump verder vergroot, zo blijkt uit een nieuwe peiling van Reuters/Ipsos. De Democrate zou nu ruim 46 procent van de Amerikaanse kiezers achter zich krijgen, terwijl de Republikeinse kandidaat Trump het met 13 procent minder moet doen. Afgelopen dinsdag was het verschil nog 9 procent.

Na de schietpartij in Orlando wist Trump zijn achterstand te verkleinen door te hameren op zijn verkiezingsbelofte moslim-immigranten uit de Verenigde Staten te weren. De opleving in de peilingen voor de New Yorkse vastgoedmiljardair blijkt nu maar tijdelijk te zijn geweest. Clinton heeft weer dezelfde score als voor de aanval in Florida, waarbij dader Omar Mateen 49 mensen doodschoot.

Van de stemgerechtigde Amerikanen heeft 20 procent nog geen keuze gemaakt, blijkt verder uit de peiling.

Clinton loopt verder uit op Trump
Clinton loopt verder uit op Trump (Foto: ANP)

Roemer weer lijsttrekker SP

Emile Roemer is ook bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer de lijsttrekker van de SP. Hij werd zaterdag gekozen door de partijraad.

"Wij hebben geen voorzichtige ambities maar revolutionaire voorstellen om ons land écht te veranderen. Meer democratie, met meer macht voor gewone mensen. Het kapitaal onderwerpen, ten gunste van de democratie", aldus een strijdlustige Roemer.

Ook ging hij in op de Brexit die volgens hem het gevolg is van het negeren van de bevolking door de politieke elite. De SP wil "nieuwe onderhandelingen in Europa, een nieuwe deal, een nieuw verdrag. Over een afgeslankt Europa. Over een democratischer Europa. Een Europa dat landen niet dwingt zichzelf kapot te bezuinigen. Een Europa dat samenwerking bevordert in plaats van dictaten oplegt. Een Europa dat dienstbaar is aan de mens en niet aan markt en munt."

Roemer weer lijsttrekker SP
Roemer weer lijsttrekker SP (Foto: ANP)

EK88: Nederland Europees kampioen na 2-0 tegen Sovjet-Unie

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Vandaag, 25 juni zal de geschiedenis in gaan als één van de belangrijkste data voor het Nederlandse voetbal. In het Olympia Stadion in München mocht Oranje vandaag aantreden tegen de Sovjet-Unie in de finale van het EK voetbal.

Voor de derde keer in de geschiedenis stond het Nederlands elftal in de finale van een groot eindtoernooi. In 1974 ontmoette het destijds, ook in het Olympia Stadion, gastland West-Duitsland tijdens het WK voetbal. Na een toernooi waarin de mannen in oranje de wereld versteld hadden doen staan van het Totaalvoetbal moest de ploeg van bondscoach Rinus Michels destijds met 2-1 het onderspit delven. Een pijnlijke wond die enkele dagen geleden verzacht werd door het verslaan van West-Duitsland in de halve finale in Hamburg.

Op de datum af precies tien jaar eerder stond het Nederlands elftal in Argentinië wederom in de finale van het WK, deze keer was het wederom het gastland die de Nederlandse ploeg te slim af was. Alhoewel Rob Rensenbrink vlak voor tijd vlakbij de winnende treffer was trokken de Argentijnen na de verlenging met 3-1 aan het langste eind.

Vanmiddag ontmoette het team van Michels, net als in de openingswedstrijd, de Sovjet-Unie. De sterke en stabiele ploeg van bondscoach Valeri Lobanovski had het hele toernooi al getoond dat het als een machine functioneerde. De Sovjets wonnen dit toernooi drie van de vier wedstrijden, alleen tegen Ierland had de stugge ploeg het moeilijk en nam het met een gelijkspel genoegen.

Gotsmanov en Vanenburg in duel (Pro Shots / Ton den Haan)
Gotsmanov en Vanenburg in duel (Pro Shots / Ton den Haan)

Naar aanleiding van de verloren eerste wedstrijd paste Michels zijn tactiek aan, niet langer was de aanval de eerste prioriteit. Oranje zou in de aanvangsfase tempo matigen om niet op te branden en de Sovjet-ploeg te laten komen. Deze opzet resulteerde in een eerste half uur waarin de Sovjet-Unie het beste van het spel had maar de Oost-Europeanen konden slechts enkele kansjes afdwingen, waarvan er geen één achter doelman Hans van Breukelen verdween.

In de 32e minuut zette het Nederlands elftal voor het eerst echt door en gaf meer druk op de tegenstander. Een corner van Oranje werd uitverdedigd maar kwam aan de zijkant van het veld terecht bij Erwin Koeman die de bal in het strafschopgebied op het hoofd van Marco van Basten legde. De Utrechtenaar kopte de bal door naar de vrijstaande Ruud Gullit die niet aarzelde en zijn eerste doelpunt van het EK hard in het doel kopte. Het Olympia Stadion, waar zeker 35.000 Nederlandse supporters een kaartje hadden voor weten te bemachtigen, ontplofte.

Daarna ging de kwaliteit van de wedstrijd flink omhoog, de Sovjets zetten aan op zoek naar de gelijkmaker en met de ruimte die dit aan het Nederlands elftal bood konden de Nederlanders ook meer aanvallen opzetten.

In het begin van de tweede helft vergrootte Oranje de voorsprong op een fenomenale wijze dankzij de ster van het toernooi, Van Basten. Arnold Mühren, de stille kracht van het Nederlands elftal, zag de spits vrijlopen en gaf de bal diagonaal naar de andere kant van het strafschopgebied. San Marco nam de bal zonder te aarzelen op de pantoffel en met een prachtig schot over Rinar Dasaev zette hij de 2-0 op het scorebord. Het commentaar van Theo Reitsma zal voor altijd in ons geheugen blijven: "Goed. Ooh wat een goal! Wat een schitterend doelpunt zeg. Ja, niet te geloven zoals ie die bal uit de lucht oppakt in die hoek daar. Niet te geloven... Wat een weergaloos doelpunt!"

Van Breukelen stopt de strafschop (Pro Shots / Ton den Haan)
Van Breukelen stopt de strafschop (Pro Shots / Ton den Haan)

Vijf minuten later leken de Sovjets terug in de wedstrijd te komen nadat keeper Hans van Breukelen een domme overtreding maakte op Sergei Gotsmanov op een totaal ongevaarlijke plaats. Toen Igor Belanov aanstalte maakte de pingel te nemen maakte de Nederlandse doelman al een teken met zijn vinger dat hij wist waar de bal zou komen. Dankzij het legendarische boekje van Reker, trainer Jan Reker hield in die tijd een administratie bij van de vaste hoeken van de penaltynemers, zat de doelman precies goed.

Hierna speelde het Nederlands elftal het duel soeverein uit, de ploeg van Michels kwam nauwelijks meer in de problemen. Op de tribunes, buiten het stadion en in heel Nederland begon het volksfeest alvast. Nadat scheidsrechter Michel Vautrot, die geen sterke wedstrijd floot, affloot kon het feest definitief losbarsten.

Bondscoach Michels op de schouders van de spelers (Pro Shots / Ton den Haan)
Bondscoach Michels op de schouders van de spelers (Pro Shots / Ton den Haan)

Michels werd op de schouders genomen en de spelers vierden een eerste feestje met de supporters. Nadat aanvoerder Gullit de beker uit handen van UEFA-voorzitter Jacques Georges mocht ontvangen werden even alle verloren finales vergeten. Deze nieuwe generatie spelers had zich bewezen en pakte de eerste grote prijs voor het Nederlands elftal. Dit zou een mooie basis kunnen zijn voor nog vele succesvolle toernooien de komende jaren.

Michels sprak na de wedstrijd met zijn vaste gevoel voor understatement: "U ziet hier een tevreden mens". Over de wedstrijd vertelde hij dat zijn strijdplan goed uitpakte. "Ons uitgangspunt is geweest de Russen in het begin een beetje te laten komen en Van Basten in elk geval ver voorin te houden om eventueel te kunnen terugslaan. Die tactiek is gelukt dankzij de topprestatie van Marco, van Gullit en van nog een aantal andere spelers." Aldus De Generaal die hiermee de vieze smaak van de verloren WK-finale in 1974 wegspoelde..

De ster van het toernooi, Van Basten, met de beker (Pro Shots / Ton den Haan)
De ster van het toernooi, Van Basten, met de beker (Pro Shots / Ton den Haan)

Enkele hoogtepunten uit de finale (Bron: YouTube/UEFA.tv)

Fantastische kwalificatie Bendsneyder in Assen

Moto3-coureur Bo Bendsneyder heeft op het TT Circuit in Assen een geweldige kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland op het asfalt gelegd. De 17-jarige Nederlander kwam zaterdag tot de zevende tijd, veruit zijn beste resultaat ooit in zijn nog jonge WK-carrière.

De rijder van Red Bull KTM Ajo noteerde 1:42,655 in de kwalificatie, minder dan twee tiende achter polesitter Enea Bastianini. Ook bleef Bendsneyder nog geen zes honderdsten van een seconde achter teamgenoot Brad Binder, de Zuid-Afrikaan die dit seizoen tot nu toe domineert. De Italianen bezetten de gehele eerste rij in Assen: Bastianini krijgt Andrea Migno en Nicolo Bulega naast zich, terwijl Romano Fenati ook nog de vierde plek inneemt. 

De race start zondagochtend om 11.00 uur. 

Geert Wilders zat vast

PVV-leider Geert Wilders heeft donderdag opgesloten gezeten in een televisiestudio op het Binnenhof. Dit melde technicus Olaf Wempe op Facebook.

"Onze studio heeft één ingang met een kaartlezer. De deur moet tijdens de opname dicht. Omdat de beveiliging van Wilders altijd naar binnen wil kunnen, hadden ze de deur aangepast met gaffer-tape. Na een kwartier was het interview voorbij en wilden we eruit, alleen toen ging de deur helemaal niet meer open."

Een van de beveiligers heeft uiteindelijk de deur geforceerd waardoor de politicus en de technicus weer vrij kwamen.

IJslanders kiezen nieuwe president

Rond 245.000 IJslanders zijn opgeroepen een nieuw staatshoofd te kiezen. Na de onthullingen in de Panama Papers, over belastingontwijkingen via brievenbusfirma's in het buitenland, hebben kiezers weinig vertrouwen meer in de politieke leiders van hun land.

Het is daarom niet verwonderlijk dat een buitenstaander, de historicus Gudni Jóhannesson, in de afgelopen weken ruim aan kop ging in de peilingen. Hij is regelmatig als expert op radio en televisie te horen en te zien en is daardoor bij een breed publiek bekend. Naast Jóhannesson dingen nog acht kandidaten naar het presidentschap. De huidige president, Ólafur Ranar Grimsson, vindt het na twintig jaar welletjes.

De stemlokalen sluiten pas om middernacht.

IJslanders kiezen nieuwe president
IJslanders kiezen nieuwe president (Foto: ANP)

Oproep tot tweede referendum Brexit

Bijna 1,3 miljoen Britten hebben inmiddels een petitie voor een tweede brexit-referendum ondertekend. Die staat op de website van het parlement. Het Lagerhuis in Londen gaat nu misschien debatteren over de oproep.

Een meerderheid van de Britten koos er donderdag voor de Europese Unie te verlaten. Dit leidde tot verbijstering en woede bij de tegenstanders van een brexit. Die komen vooral uit Londen, Schotland en Noord-Ierland.

Een andere onlinepetitie wil dat Londen de onafhankelijkheid uitroept en zich aansluit bij de EU. Die heeft in een dag tijd meer dan 128.000 handtekeningen gekregen.

Veel steun voor onlinepetities Remain
Veel steun voor onlinepetities Remain (Foto: BuzzT)

Dovizioso op poleposition TT Assen, Marquez jat scooter

Andrea Dovizioso heeft op het circuit van Assen de poleposition gepakt voor de Dutch TT. Voor de Italiaan, sinds 2008 rijdend in de MotoGP, was het pas de vierde keer dat hij in de kwalificaties de snelste tijd neerzette.

De Ducatirijder is een erkend specialist in de regen, wat goed uitkwam op de vochtige baan in Assen. Op zijn Ducati snelde Dovizioso naar een tijd van 1:45,246 minuten en daar kwam niemand bij in de buurt. Valentino Rossi was zelfs de enige die nog binnen een seconde bleef: Il Dottore moest zeven tienden van een seconde toegeven. De Brit Scott Reddding reed naar een indrukwekkende derde plek, zijn eerste keer ooit op de eerste startrij in de MotoGP. 

Voor oud-wereldkampioen Marc Marquez verliep de kwalificatie niet bepaald prettig. Hij ging al snel onderuit en moest dus in rap tempo naar de pitstraat terugkeren. Dat deed hij op opvallende wijze: de Spanjaard sprong op de scooter van een fotograaf en reed zelf in vliegende vaart terug naar de pit. Marquez besteeg zijn reservemotor en reed op de Honda toch nog naar de vierde tijd. 

Zondag om 14.00 uur gaat de race van start op het TT Circuit Assen. 

Leider Brexit-kamp heeft geen haast

De leider van het Vote Leave-kamp in Groot-Brittannië zegt dat zijn land alvast informele besprekingen over de toekomstige relatie met de Europese Unie kan beginnen alvorens formeel Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking te laten treden.

"Wij zien geen noodzaak om haast te maken met Artikel 50", meent Matthew Elliott. "Het is het beste als het stof in de zomer neerdwarrelt en dat in die periode informele onderhandelingen worden gevoerd met de overige staten."

Elliott zei dat het uiteindelijke akkoord over de Britse uittreding een regeling moet omvatten voor alle aspecten van de relatie, inclusief de Britse bijdrage aan de EU, toegang tot de Europese binnenmarkt, uitleveringsverdragen en het zogenoemde 'paspoorten' voor financiële diensten.

De zes landen die aan de wieg van de Europese Unie stonden, hebben er zaterdag bij Groot-Brittannië op aangedrongen zo snel mogelijk te beginnen met de onderhandelingen over het verlaten van de unie.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, België en Luxemburg zijn in Berlijn bijeen om over de zorgelijke situatie te praten. Dit zestal was in 1957 betrokken bij de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie.

De uitvoering van de scheiding moet zo snel mogelijk beginnen, zei Duitslands vertegenwoordiger Frank-Walter Steinmeier. De unie heeft geen zin in een traag verlopende afwikkeling, zei hij. Binnen de EU bestaat de opvatting dat de Britten zo veel mogelijk tijd willen winnen. Vrijdag leek het erop dat Londen pas na de aflossing van David Cameron als premier, in oktober, serieus werk van het vertrek wil maken.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn zei dat nu het Britse volk heeft gesproken, die beslissing moet worden omgezet in daden. Als Groot-Brittannië de afwikkeling niet in gang zet, dan ontstaat er alleen maar onzekerheid. De economische en sociale aspecten vergen een vlot handelen van de Britten.

Leider Brexit-kamp heeft geen haast
Leider Brexit-kamp heeft geen haast (Foto: ANP)

Britse EU-commissaris stapt op

De Britse eurocommissaris Jonathan Hill heeft zaterdag zijn ontslag ingediend. ,,Ik denk niet dat ik kan doorgaan als Brits eurocommissaris en doen alsof er niets gebeurd is", zegt hij in een verklaring. Hill (55) is verantwoordelijk voor de zware portefeuille Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie.

De leiders van de vier grootste groepen in het Europees Parlement hadden er gisteren op aangedrongen om Hill zijn bevoegdheden af te nemen. Voorzitter Jean Claude Juncker van de Europese Commissie zegt in een verklaring dat hij ,,met spijt" het ontslag heeft aanvaard. Na overleg met de voorzitter van het parlement Martin Schulz, worden Hills taken overgedragen aan de Let Valdis Dombrovskis, de eurocommissaris die nu verantwoordelijk is voor de euro en de sociale dialoog.

,,Lord Hill is een ervaren politicus voor wie ik veel respect heb", zei Juncker zaterdag. ,,Ik wou bij de samenstelling van de commissie dat de Britse commissaris de financiële diensten als zijn taak zou opnemen als teken van vertrouwen van het Britse lidmaatschap van de EU. De situatie is nu helaas veranderd."

Belangenconflict
Europarlementariër Esther de Lange (CDA), woordvoerder economische en financiële zaken, zegt Hills beslissing te begrijpen. ,,Hij zit met financiële dienstverlening op een cruciaal dossier voor de Britten. Door de brexit-uitslag ontstaat er een onoverkomelijk belangenconflict."

,,Hill zit hier op papier voor de EU maar is afgevaardigd door de Britse regering. We kunnen niet over uittreding onderhandelen terwijl hij nog invloed uitoefent op wetgeving die straks waarschijnlijk niet eens op de Britten van toepassing is", aldus De Lange.

Britse EU-commissaris stapt op
Britse EU-commissaris stapt op (Foto: ANP)

'Terreurverdachte opgepakt in Verviers'

Speciale antiterreureenheden van de Belgische politie hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een twintigjarige terreurverdachte gearresteerd. De man zou zichzelf zondag hebben willen opblazen tijdens de EK-voetbalwedstrijd van België tegen Hongarije, op een plek waar fans de wedstrijd zouden volgen op een groot scherm. Dat heeft de Franstalige televisiezender RTL gemeld op zijn website.

VTM Nieuws meldde dat ook in Doornik een terreurverdachte is opgepakt. Volgens VTM Nieuws kunnen de verdachten niet gekoppeld worden aan bestaande terrorismedossiers en is er mogelijk sprake van een nieuwe terreurcel.

In Verviers bij Luik rolde de politie begin vorig jaar een terreurcel op. Die groep zou onder leiding hebben gestaan van Abdelhamid Abaaoud, die betrokken was bij de terreuraanslagen in Parijs in november en kort daarna werd doodgeschoten door de Franse politie.

'Terreurverdachte opgepakt in Verviers'
'Terreurverdachte opgepakt in Verviers' (Foto: ANP)

'Auschwitzgevangene' was nooit in het kamp

Hij hield jarenlang overal toespraken over de Holocaust, zijn verblijf in Auschwitz, zijn ontmoetingen met de SS-arts Josef Mengele, Eleanor Roosevelt en Jesse Owens, en het feit dat hij in 1936 Hitler had gezien. Joseph Hirt verwierf grote bekendheid als Joodse overlevende en getuige, maar blijkt alles te hebben gelogen.

De 86-jarige Hirt, inwoner van de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft toegegeven dat hij zijn eigen bestaan grotendeels heeft verzonnen. De eerste scheuren in Hirts verhalen ontstonden begin dit jaar, toen een geschiedenisleraar in New York achterdochtig werd nadat hij onjuiste feiten in de verhalen van de bekende Auschwitzgevangene had ontdekt.

Joseph Hirt, zo schrijft The Guardian, verklaarde vrijdag dat hij het slechts had gedaan omdat hij bang was dat de gruwelen van de kampen zouden worden vergeten. Hij was in Auschwitz gaan kijken en had er gezien dat het tegenwoordig een schoon en gepolijst museum is, waar bezoekers lachend rondlopen.

'Auschwitzgevangene' was nooit in het kamp
'Auschwitzgevangene' was nooit in het kamp (Foto: ANP)

Van Basten pleit voor 8 tegen 8

Marco van Basten pleit voor grote veranderingen in het voetbal. De oud-spits en nu assistent-bondscoach zou graag met minder spelers gaan spelen. Zo denkt hij dat het spel aantrekkelijker wordt om 8 tot 8 te spelen in plaats van 11 tegen elf.

"Maar dan op een korter veld. Dan wordt het spel veel spectaculairder", vertelde Van Basten tegen het Financiële Dagblad. "Iedere speler is meer aan de bal, de mindere spelers vallen af waardoor je gemiddeld betere spelers hebt. Je bent sneller bij de goal, wat leuk is omdat het spel op het middenveld eigenlijk het saaist is. Waar worden mensen vrolijk van? Passeeracties, mooie passes en doelpunten, duels."

De voormalig topspits zou ook graag zien dat uitzonderlijke talenten extra beschermt worden. "Als jij telkens tegen Messi aanloopt waardoor die niet door kan voetballen, dan wordt het spel stilgelegd, en Messi kan zijn uitzonderlijke kwaliteiten niet tonen. Dan kan je beter zorgen dat die verdediger niet meer dan vijf obstructies mag maken, zoals in het basketbal, en daarna verplicht wisselen."

Een speler naar een strafbank sturen, ziet Van Basten ook wel zitten. "In het lagere amateurvoetbal gebeurt dat al. Aan een gele kaart voor de tegenstander heb je als aanvallende ploeg weinig. Het is alsof je tegen een oplichter zegt dat hij het niet weer mag doen. Beter is een gele kaart en vijf minuten eruit. Dat schrikt af. Het is toch lastiger met 10 tegen 11, laat staan als je met 8 of 9 komt te staan."

Groenewegen pakt Nederlandse wielrentitel

Dylan Groenewegen heeft de Nederlandse titel bij het wegwielrennen gewonnen. De renner van LottoNL-Jumbo maakte het harde werken van zijn ploeg af in de massasprint en versloeg Wouter Wippert en Wim Stroetinga op de Brouwersdam.

LottoNL-Jumbo controleerde de hele dag de koers op het Zuid-Hollandse eiland. Aanval na aanval werd tenietgedaan en als ze meegingen in een kopgroep, dan hielden de renners de benen stil. Alles was in dienst van Groenewegen, die vooraf de grote favoriet was.

Het leidde tot veel frustratie van andere renners die wel een mooie kopgroep wilde gaan vormen, want die zagen keer op keer hun poging tenietgedaan worden. In het laatste rondje rond de Brouwersdam gingen er nog vier renners vandoor; Mathieu van der Poel, Boy van Poppel, Huub Duyn en Lotto-man Bram Tankink, die vanzelfsprekend niet meereed. Op vier kilometer van de streep werden zij ook gegrepen.

Het leidde nog een spervuur van aanvallen in van Pim Ligthart en Tom-Jelte Slagter, maar ook die werden gegrepen. Het werd toch een sprint, waarin Wim Stroetinga als eerste aanging, maar geen antwoord had op de sprint van Groenewegen, die volgende week het rood-wit-blauw in de Tour de France mag gaan dragen. Tweede plaats ging naar Wouter Wippert (Cannondale) en derde was Stroetinga, die na afloop wel furieus was op alles en iedereen.

Sylvana Simons heeft last van haatzaaierij

Sylvana Simons kan geen krant of internetsite openen zonder daar allerlei onwaarheden over zichzelf te lezen. "Ik heb de afgelopen vier weken bijna geen waar woord over mezelf gelezen", zegt de presentatrice in Trouw. Daar heeft ze naar eigen zeggen behoorlijk last van in het dagelijks leven.

"Ik zou vier tot vijf keer getrouwd zijn geweest en alleen maar rijke witte mannen hebben gehad, van wie ik maandelijks ook nog flinke sommen geld ontvang", somt Sylvana op. "De werkelijkheid is dat ik één keer getrouwd ben geweest en ik toen hoofdkostwinner was. Ik heb altijd heel goed voor mezelf en mijn kinderen kunnen zorgen."

Sylvana is sinds vorige maand actief voor de politieke beweging DENK. Daar heeft ze bewust voor gekozen, zegt ze. "Ik merk dat er behoefte is aan een nieuw geluid, genuanceerder, met een ander perspectief."

"Heel veel mensen vinden het oké om 'minder minder' te roepen. Het is te simpel om te zeggen dat alleen domme mensen zo denken, het zit in alle lagen van de bevolking", aldus Sylvana. "Je moet die mensen ook niet wegzetten als Tokkies, alsof hun mening er niet toe doet."

"Het zou die mensen verbazen als ze wisten in hoeveel dingen we het eens zijn", gaat ze verder. "Maar er is ze verteld dat ze niet naar mij moeten luisteren, want ik ben een golddigger en vijf keer getrouwd en ik kom alleen naar de Kamer voor het wachtgeld. Zo werkt haatzaaien."


Dit vindt Braboneger...

Wielrenner Broeckx in vegetatieve coma

Een maand geleden kwam wielrenner Stig Broeckx zwaar ten val in de Ronde van België. De renner van Lotto-Soudal kwam in een massale valpartij terecht, die door twee motards werd veroorzaakt. Sindsdien is de Belg enkele keren geopereerd en werd hij in een kunstmatige coma gehouden.

Echter gaat het nog niet veel beter met Broeckx, wat valt op te maken uit de verklaring die zijn ploeg vandaag gaf. "Op dit moment is het moeilijk te voorspellen of het bewustzijn gedeeltelijk kan terugkeren", aldus Lotto-Soudal.

"De afgelopen dagen heeft het neurochirurgisch team van het ziekenhuis in Genk de slaapmedicatie bij Stig afgebouwd, in een poging hem uit de comateuze toestand te halen. Stig reageert helaas niet op prikkels zoals geluid of beweging. De artsen bevestigen dat Stig zware hersenschade heeft opgelopen in zowel hersenstam als verschillende hersendelen."

Al met al geen positieve berichten over Broeckx. Zijn team meldde ten slotte nog dat hij zich in een vegetatieve coma bevindt en dat het moeilijk te voorspellen is of hij zijn bewustzijn weer kan verkrijgen.

Bliksemsnelle reactie MotoGP-coureur Marquez in Assen

Dit weekeinde strijkt het MotoGP-circus neer in Assen: het is tijd voor de Dutch TT. Vrijdag en zaterdag wordt er getraind en daarbij liet oud-wereldkampioen Marc Marquez even zien over een prima reactievermogen - of een flinke dosis geluk - te beschikken.

Het kan natuurlijk ook gewoon uitgelegd worden als een fenomenaal staaltje bike handling, iets wat Marquez wel vaker laat zien. 

Hubble gaat door

De ruimtetelescoop Hubble blijft aan het werk. De missie is met vijf jaar verlengd tot 2021, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. De Hubble kreeg in 2009 voor het laatst een onderhoudsbeurt en is "beter dan ooit", aldus de NASA.

De Hubble is in 1990 gelanceerd. Het is de meest geavanceerde telescoop ooit. Hij onderzocht onder meer afgelegen sterrenstelsels, waardoor wetenschappers een beter beeld hebben gekregen van het ontstaan van het heelal. Rond 2018 moet een nog betere satelliet de ruimte in gaan. Die James Webb-telescoop kan nog verder en nog scherper zien.

Het is nog niet bekend of de Hubble ook na 2021 actief blijft. Als de NASA de ruimtetelescoop aan zijn lot overlaat, zal hij tussen 2021 en 2032 langzaam uit zijn baan om de aarde zakken en uiteindelijk verbranden in de dampkring.

Hubble gaat door
Hubble gaat door (Foto: ANP)

Mogelijk brokstuk MH370 gevonden in Tanzania

In Tanzania is een nieuw brokstuk aangespoeld dat mogelijk afkomstig is van de verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Het gaat om een groot onderdeel, maar "alleen als bevestigd is dat het van een Boeing 777 is, sturen we een team om te onderzoeken of het van MH370 is", zei minister van Verkeer Liow tiong Lai tegen het Maleisische persbureau Bernama.

Op het Franse eiland Réunion, in Zuid-Afrika en in Mozambique zijn al onderdelen gevonden die waarschijnlijk aan het in maart 2014 verdwenen vliegtuig toebehoorden. Tassen en andere persoonlijke voorwerpen die onlangs in Madagaskar aanspoelden behoorden volgens Liow niet tot MH370.

De Boeing met 239 inzittenden verdween tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Volgens onderzoekers schakelde iemand opzettelijk de transponder uit alvorens de koers te wijzigen. Het staat vrijwel vast dat het toestel nog duizenden kilometers doorvloog alvorens in de Indische Oceaan te verdwijnen.

Mogelijk brokstuk MH370 gevonden in Tanzania
Mogelijk brokstuk MH370 gevonden in Tanzania (Foto: ANP)

Politie schiet op auto na inrijden op scooter

De politie in Amsterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op een auto geschoten die even daarvoor een politiescooter had geramd. De bestuurder van de wagen is aangehouden.

Het incident gebeurde bij het Mercatorplein in Amsterdam-West. De automobilist werd voor controle aan de kant gezet. Daar had de man kennelijk geen zin in. Hij gaf gas en reed met grote snelheid achteruit. Daarbij raakte hij de scooter van een politieman. De agent kon er op tijd vanaf springen.

Een collega van hem zag zich genoodzaakt zijn wapen te trekken en te schieten. Hij schoot twee keer op de zwarte Renault waarvan een zijruit sneuvelde.

Niemand raakte gewond. Over de identiteit van de automobilist kon de politie nog niets zeggen.

Politie schiet op auto na inrijden op scooter
Politie schiet op auto na inrijden op scooter (Foto: ANP)

EK Vandaag - Zaterdag 25 juni

Na twee rustdagen gaat het EK voetbal vandaag verder in Frankrijk. Op het programma staan drie achtste finales uit de bovenste helft van het speelschema. Daarin staan een aantal verrassende ploegen, maar met name de aanwezigheid van Noord Ierland mag opvallend genoemd worden. Zij treffen hun mede eiland-bewoners Wales.

Speelschema

Tijd Thuis Uit Plaats
15.00 Zwitserland Polen Saint-Etienne
18.00 Wales Noord-Ierland Parijs
21.00 Kroatië Portugal Lens

Zwisterland - Polen

Het wordt het elfde treffen tussen de nummers twee van poule A en C. Polen heeft onderling het beste verleden staan, met vier overwinningen en slechts één nederlaag. Het laatste duel tussen beide landen vond plaats in 2014, toen een oefenduel eindigde in 2-2. Één van de doelpuntenmakers was Ajacied Arek Milik, die ook op dit toernooi al eenmaal trefzeker was. Daarnaast miste de spits al enkele opgelegde kansen voor de Poolse ploeg.

De Polen eindigden als tweede in de groep op doelsaldo achter Duitsland, dat één keer meer wist te scoren. Wel wist het nog geen doelpunt tegen te krijgen, ondanks de blessure van eerste doelman Wojciech Szczesny. Zwitserland speede twee keer gelijk, tegen Frankrijk en Roemenië en wist met pijn en moeite Albanië met 1-0 te verslaan. De favoriet lijkt dan Polen toch wel te zijn.

Wales - Noord-Ierland

Twee van de vier Britse landen die in de achtste finale spelen treffen elkaar in Parijs. Wales was verrassenderwijs de beste in Poule B en was samen met Hongarije het meest productief (zes doelpunten), mede geholpen door drie doelpunten van sterspeler Garath Bale. Noord-Ierland kwam maar tot twee doelpunten, verloor twee keer, maar wist zich als vierde beste nummer drie voor de knock-out fase te plaatsen. Vooraf zou Wales, dat vooral tegen Rusland (3-0) indruk maakte, als favoriet mogen worden ingeschaald. 

Het is niet bepaald de eerste keer dat de landen elkaar treffen. Het wordt namelijk de 35e ontmoeting tussen de twee landen, waarvan de meeste ontmoetingen plaatsvonden op het Britse kampioenschap. In totaal wist Wales 15 zeges te boeken, tegenover 12 voor Noord-Ierland. Sinds 1980 wisten de Noord-Ieren echter niet meer te winnen van de Welschmen, die zelf daarna vier van de acht laatste duels winnend afsloten. De laatste ontmoeting was nog dit jaar, toen een oefenduel eindigde in 1-1. De doelpunten werden gemaakt door Simon Church (Wales) en Craig Cathcart, die beiden ook geselecteert zijn voor het EK en al in actie zijn gekomen. 

Kroatië - Portugal

Twee van de kanshebbers (samen met België) in het bovenste speelhelft van het EK treffen elkaar al in de kwartfinale. Kroatië wist in de groepsfase zicht een outsidersrol toebedeeld te krijgen en dat werd gesterkt door de zege tegen Spanje in hun laatste groepsduel. Dit leverde hun de groepswinst op en een treffen met het Portugal van Christiano Ronaldo, die in de laatste wedstrijd de vorm te pakken leek te krijgen. Met zijn twee goals, waaronder een prachtige hakbal, tegen Hongarije wist Portugal zich een plekje in de achtste finale te bemachtigen. Verder speelden de Portugezen nog weinig overtuigend en lijkt het wel erg te leunen op de kwaliteiten van Ronaldo. Desondanks wordt het een spannend duel tussen deze twee landen. 

Gezien de resultaten van het verleden lijkt Portugal de beste papieren te hebben. Hun eerdere drie ontmoetingen werden allemaal gewonnen, waaronder één duel op het EK van 1996 (3-0). De laatste ontmoeting dateert van 2013, toen Portugal met 1-0 wist te winnen bij de Kroaten. De doelpuntenmaker toen? Christiano Ronaldo..

Wedstrijd van toen

Zestien jaar geleden hoefde Nederland zich niet de kwalificeren voor het EK, immers toen waren ze samen met België de organisator. De poulefase werd, na een lastig begin tegen Tsjechië, overleefd en in de kwartfinale volgende een duel met Joegoslavië. Twee jaar daarvoor werden de Joegoslaven met pijn en moeite verslagen in de achtste finale van het WK, maar precies zestien jaar geleden ging het op het EK een stuk makkelijker.

Het werd in De Kuip een gala-voorstelling, waar de Joegoslaven compleet zoek werden gespeeld. Bij rust stond het door twee doelpunten van Patrick Kluivert al 2-0  en tien minuten na rust was die score al verdubbeld door weer Kluivert en een eigen doelpunt van Govedarica. In de slotfase maakte Marc Overmars het allemaal nog wat mooier door ook twee keer te scoren. In blessuretijd kreeg Joegoslavië nog zijn ere-treffer, toen Milosevic de bal achter invaller-doelman Sander Westerveld werkte. 

Funkadelic-toetsenist Bernie Worrell dood

Bernie Worrell, toetsenist van Parliament-Funkadelic en de Talking Heads, is op 72-jarige leeftijd aan kanker overleden. Dat heeft zijn vrouw Judie vrijdag bekendgemaakt.

Worrell formeerde in het begin van de jaren zeventig samen met George Clinton de groep Parliament-Funkadelic. "Bernie's invloed en bijdrage, niet alleen aan funk, maar ook rock en hiphop, zullen voor altijd worden gevoeld", liet Clinton in een reactie aan Billboard weten.

Op het conservatorium in Boston maakte Worrell kennis met de elektronische klassieke muziek van Emerson, Lake & Palmer. Hij raakte bevangen door de geluiden die Keith Emerson uit een Moog-synthesizer haalde. Hij schafte een Minimoog aan en begon te experimenteren. "Dat is eigenlijk alles wat ik doe: ik draai aan de knoppen totdat het doet wat ik wil", zei hij in Music Radar.

Nadat Parliament-Funkadelic uiteen was gevallen bleef Worrell meewerken aan soloalbums van Clinton. Later ging hij in op een verzoek van David Byrne en Chris Frantz om zich aan te sluiten bij hun New Wave-groep Talking Heads.

One Nation Under A Groove - Funkadelic

Psycho Killer - Talking Heads

Bijna half miljoen euro voor dance4life

Met een veiling en een diner in het Amsterdamse Hilton heeft dance4life vrijdagavond 479.550 euro opgehaald voor seksuele voorlichting aan jongeren. Dat maakte de organisatie zaterdag bekend.

Op de veiling kon onder meer worden geboden op een gesprek met Mark Rutte in het Torentje en een ontmoeting met topondernemer Richard Branson. Er ging ook een ontmoeting met dj Hardwell tijdens een luxe weekend op Ibiza onder de hamer. DJ Afrojack deed een bezoek aan hem in de dj booth in Las Vegas in de aanbieding.

Bij de 'funky fundraiser' in het Hilton waren onder anderen dance4life ambassadeurs Xander de Buisonjé, The Partysquad, Toprak Yalciner, Marein Rademaker en Barry Paf aanwezig.

Dance4life organiseert projecten met muziek en dans waarbij jongeren seksuele voorlichting krijgen. Sinds de oprichting in 2004 heeft de organisatie ruim 2 miljoen jongeren in twintig landen kunnen bereiken.

Vorig jaar bracht dance4life ruim 400.000 euro op.

Bijna half miljoen euro voor dance4life
Bijna half miljoen euro voor dance4life (Foto: BuzzE)

Afwezigheid No Man's Sky op E3 uitgelegd

Velen kijken uit naar No Man's Sky, maar de game was een opvallende afwezige op de E3 van dit jaar. Via Twitter legt Sean Murray het haarfijn uit. Ze konden of de game hypen op E3 of de tijd gebruiken om de game beter te maken. Ze kozen voor het laatste.

In een blogpost geeft Murray nog wat meer informatie: 'De game wordt elke dag beter, we werken dag en nacht om de game af te krijgen. No Man's Sky is het moeilijkste waar ik ooit aan heb gewerkt, het is groter dan wat je je kunt inbeelden. Dit is een game dat nog nooit is geprobeerd door een kleiner team dan iemand zou verwachten waar enorm hoge verwachtingen voor zijn. Ondanks dit alles gaat de ontwikkeling goed. Elke dag voel ik me meer zelfverzekerd en weet ik dat de vertraging de juiste beslissing was.'

No Man's Sky lanceert nu op 10 augustus in Europa.

No Man's Sky

Samen sporten in Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games

De Olympische Spelen in Rio gaan bijna van start en om alvast in de stemming te komen zijn Mario & Sonic alvast begonnen. In een vrijgegeven launch trailer laat Nintendo alles zien wat je van de game kunt verwachten.

Wat wij van de game vonden kun je hier lezen. Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games is sinds gisteren beschikbaar voor Nintendo Wii U en al langer beschikbaar op Nintendo 3DS.

Veteranendag eert Nederlandse oudgedienden

Ruim 4200 militairen houden zaterdagmiddag in Den Haag een defilé voor koning Willem-Alexander. De parade is onderdeel van de Nationale Veteranendag, die is bedoeld als eerbetoon aan de ruim 117.000 Nederlandse oudgedienden.

Een hoofdrol is zaterdag weggelegd voor de veteranen van Dutchbat III, die in 1995 de enclave Srebrenica in voormalig Joegoslavië moesten beschermen. Servische troepen overliepen de enclave en pleegden er genocide op bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Voor het defilé is er een bijeenkomst in de Ridderzaal, waar premier Mark Rutte een toespraak houdt. Daarna is er een medailleceremonie op het Binnenhof, waar ruim zeventig veteranen een herinneringsmedaille voor vredesoperaties opgespeld krijgen.

Veteranendag trekt naar verwachting circa 100.000 bezoekers naar Den Haag.

Veteranendag eert Nederlandse oudgedienden
Veteranendag eert Nederlandse oudgedienden (Foto: ANP)

Bert van Leeuwen gaat relaties redden

Bert van Leeuwen gaat in een nieuw programma mensen helpen om hun vastgelopen relatie weer vlot te trekken. De presentator van Het Familiediner laat in Face to Face twee mensen tien minuten zwijgend tegenover elkaar zitten.

Elkaar zonder woorden een tijd diep in de ogen kijken is volgens de EO een bewezen methode om een diepgeworteld conflict te doorbreken. Een psycholoog staat tijdens de sessies de stellen bij om de processen en emoties te duiden.

"Vanuit Het Familiediner ben ik echt wel wat gewend, maar het is ontroerend om te zien wat er gebeurt als mensen stoppen met praten en elkaar écht gaan aankijken", zegt Van Leeuwen in De Telegraaf. "Ik dacht eerst: hoe ga ik dat doen, een programma maken met mensen die niks mogen zeggen? Maar het is heel bijzonder om te zien hoe iets kan openbreken en mensen kan verder helpen."

Face to Face is in het najaar te zien op NPO 1. Ook Het Familiediner komt terug, de eerste uitzending is op 22 augustus.

Bert van Leeuwen gaat relaties redden
Bert van Leeuwen gaat relaties redden (Foto: BuzzE)

Rode Kruis mag met sirene en zwaailicht rijden

De noodhulpteams van het Nederlandse Rode Kruis gaan in het vervolg bij grootschalige ongevallen met zwaailicht en sirene rijden. Dat is nodig omdat ze zo snel mogelijk op een rampplek aanwezig moeten zijn.

Het Rode Kruis mocht eigenlijk altijd al sirene en zwaailicht voeren, maar maakte daar niet of weinig gebruik van. Nu de noodhulpteams van het Rode Kruis via het zogeheten Grootschalige Geneeskundige Bijstandsmodel (GGB) meer betrokken zijn bij directe spoed, zijn de signalen soms noodzakelijk. Voor dergelijke spoedritten moet de meldkamer wel eerst toestemming geven.

Afgelopen maanden zijn vijftig extra chauffeurs opgeleid om met zwaailichten en sirenes te mogen rijden. De chauffeurs leerden om te gaan met grotere snelheden en de aangepaste verkeersregels, maar ook wat de bijbehorende risico's zijn. Rode Kruis-voertuigen mogen bijvoorbeeld, indien noodzakelijk, de toegestane snelheid overtreden, door rood rijden en gebruik maken van de vluchtstrook.

De noodhulpteams van het Rode Kruis komen in actie in geval van rampen met meer dan dertig slachtoffers. Op de rampplek hebben zij de zorg over de lichtgewonden, zodat ambulancebroeders zich kunnen concentreren op hulp aan de mensen die zwaargewond zijn.

Niet iedereen mag zomaar met sirene en zwaailicht rijden. Het Rode Kruis is naast de brandweer, politie en ambulance een van de weinige organisaties die daarvoor toestemming heeft van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Rode Kruis mag met sirene en zwaailicht rijden
Rode Kruis mag met sirene en zwaailicht rijden (Foto: ANP)

Volle wegen op weg naar evenementen

Het weekend staat bol van de populaire evenementen door het hele land en de ANWB waarschuwt voor drukte op de wegen. Het weer lijkt geen roet in het eten te gaan gooien.

Op de wegen naar en rond Den Haag wordt het zaterdag erg druk vanwege Veteranendag op het Malieveld bij de A12 en zondag door bezoekers van Parkpop in het Haagse Zuiderpark. Zaterdag en zondag verwacht de verkeersdienst files op de wegen rond Assen en op de A28. De TT is dit jaar voor het eerst op zondag, maar zaterdag komt ook al veel publiek naar de Nacht van Assen.

Drukte wordt zaterdag ten slotte wederom verwacht op de N57 bij Ouddorp door het Nederlands kampioenschap wielrennen en op de A50 (Eindhoven-Arnhem) en de A73 (Venlo-Nijmegen) door het muziekfestival Down The Rabbit Hole, dat vrijdag begon en tot zondag duurt.

Volle wegen op weg naar evenementen
Volle wegen op weg naar evenementen (Foto: ANP)

'Frans-Duits plan voor flexibele EU'

Duitsland en Frankrijk komen zaterdag met een plan voor een 'flexibele Europese Unie', waarin ruimte wordt geboden aan EU-lidstaten die niet verder kunnen of willen meewerken aan de verdergaande Europese integratie. Dat schrijven Duitse media op basis van bronnen in diplomatieke kringen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault treffen elkaar zaterdag in de Duitse hoofdstad. Daar zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes grondleggers van de EU (Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, België en Luxemburg) plannen bespreken voor de toekomst van de EU na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk.

Steinmeier en Ayrault zien het als hun plicht te voorkomen dat de brexit navolging krijgt op het continent.

'Frans-Duits plan voor flexibele EU'
'Frans-Duits plan voor flexibele EU' (Foto: ANP)

Veel allochtone bewoners in Vinex-wijken

De Vinex-wijken hebben veel bewoners van niet-westerse herkomst. Ook wonen er relatief meer gezinnen met jonge kinderen en mensen met een hoog inkomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De Vinex-wijken zijn vanaf 1995 gebouwd aan de rand van steden om de druk op de grote stad te verlichten. Van de bijna 790.000 bewoners is 17 procent van niet-westerse herkomst, gemiddeld in Nederland is dat 12 procent. Er wonen relatief veel mensen van Surinaamse komaf.

Tussen de wijken bestaan wel grote verschillen in de herkomst van de bewoners. Rond de vier grote steden zijn de wijken een afspiegeling van deze steden en er wonen ook meer mensen van allochtone herkomst. Een kwart van de inwoners van Vinex-wijken is jonger dan 15 jaar. In grote steden is dit gemiddeld 17 procent. Bewoners van Vinex-wijken zijn ook relatief vaak tussen 25 en 45 jaar oud (34 procent).

De grootste Vinex-locatie is Leidsche Rijn in Utrecht met ruim 56.000 inwoners in 2015.

Veel allochtone bewoners in Vinex-wijken
Veel allochtone bewoners in Vinex-wijken (Foto: ANP)

Doden door overstromingen in West Virginia

Overstromingen in de Amerikaanse staat West Virginia hebben aan ten minste twintig mensen het leven gekost. Honderden anderen konden ternauwernood uit hun ondergelopen huizen worden gered. Zo'n 66.000 inwoners van de bergachtige staat zitten zonder stroom.

De overstromingen zijn de ergste in meer dan een eeuw. "De schade is wijdverspreid en vernietigend", aldus gouverneur Earl Ray Tomblin, die voor het grootste deel van zijn staat de noodtoestand heeft uitgeroepen.

De overstromingen worden veroorzaakt door zware regenbuien die vooral donderdag voor enorme hoeveelheden water zorgden. West Virginia kreeg in een dag een kwart van de gemiddelde jaarlijkse regenval te verwerken. Rivieren traden op veel plaatsen buiten hun oevers, waardoor diverse dorpen en stadjes blank kwamen te staan. Op sommige plaatsen steeg het waterniveau binnen de kortste keren met liefst 3 meter.

Vrijdag nam de regenval sterk af en naar verwachting bereiken de rivieren weer snel hun normale waterniveau. De hulp- en reddingsoperatie duurt waarschijnlijk nog het hele weekeinde.

Het noodweer maakt deel uit van een front dat over het middenwesten van de Verenigde Staten trekt en daar tornado's veroorzaakt.

Doden door overstromingen in West Virginia
Doden door overstromingen in West Virginia (Foto: ANP)

Obama en Zuckerberg steunen ondernemers

President Barack Obama en Facebook-baas Mark Zuckerberg hebben vrijdag opgeroepen tot meer steun voor startups. Dat deden ze tijdens de Global Entrepreneurship Summit in Stanford. Samen met ondernemers van over de hele wereld bespraken ze hoe technologie kleine ondernemingen kan helpen.

De extra steun die Obama en Zuckerberg willen zien, uit zich in verbeterde internettoegang en beschikbaarheid van nieuwe tools. Ook zouden de toegang tot steun van al succesvolle ondernemers en investeringen voor de onderneming eerlijker verdeeld moeten worden.

Na afloop van de paneldiscussie hielden Obama en Zuckerberg nog een vraag-en-antwoordsessie via Facebook Live Video.

Obama en Zuckerberg steunen ondernemers
Obama en Zuckerberg steunen ondernemers (Foto: BuzzT)

2K Games laat E3-demo Civilization VI zien

2K Games heeft de gameplay-demo van de E3 online gezet zodat wij stervelingen ook kunnen zien hoe een typisch potje Civilization VI gaat.

De demo begint bij het begin, dus we zien een klein gehucht groeien tot een stadje. We zien onder meer hoe je andere gehuchten inlijft, tegenstanders die je stad aanvallen en natuurlijk hoe je jouw bevolking kennis en kunde laat bijbrengen. Politiek wordt er maar eventjes bedreven. Het is allemaal erg snel, maar een potje duurt dan ook normaal langer dan twaalf minuten.

Civilization VI komt 21 oktober uit op pc.

JoJo's Bizarre Adventure laat meer hoofdstukken zien

Bandai Namco heeft twee trailers online gezet waarin we hoofdstuk 6 en hoofdstuk 7 zien van JoJo’s Bizarre Adventure: Eyes of Heaven.

In hoofdstuk 6, Stone Ocean genaamd, probeert Jolyne Cujoh de nieuwe schurk Enrico Pucchi te verslaan. In Eyes of Heaven zijn Jolyne Cujoh, Ermes Costello, Narc Anastasia en Weather Forecast beschikbaar om te vechten tegen Father Pucchi en de krachtigere versie Pucchi: Awaiting the New Moon. Om te vechten zijn er twee arena's beschikbaar: de Green Dolphin Prison en Cape Canaveral Space Center.

In hoofdstuk 7, Steel Ball Run, neemt Johnny Joestar het op tegen Diego Brando. Naast die twee zijn Gyro Zeppeli en de schurken Funny Valentine, Diego Brando en Alternate World Diego beschikbaar. Het vechten gebeurt in de Rockies.

Begrijp je geen reet van wat je ziet in de video's, dan heb je waarschijnlijk de manga of anime niet gezien. JoJo’s Bizarre Adventure : Eyes of Heaven komt 1 juli uit op PlayStation 4.

Nieuwe personages KoF XIV voorgesteld

Drie nieuwe personages krijgen een introductie in een trailer van King of Fighters XIV. We zien in onderstaande trailer Sylvie, Kukri en Mian bezig met knokken.

Sylvie Paula Paula
Als een van de laatste NESTS-leden werd Sylvie gezien als nutteloos door de geheime organisatie. Totdat ze haar elektromagnetische krachten liet zien. Toen de NESTS-organisatie uiteenviel, werd ze door de toernooiorganisatie van King of Fighters gescout om mee te doen.

Kukri is een assassin-wannabee inclusief hoodie om zijn gezicht te verbergen. Hij werkt voor een geheime organisatie. In plaats van zwaarden en geheime dolken gebruikt hij vooral zijn vuisten en zijn magische zand-technieken om tegenstanders op te ruimen.

Mian is een mysterieuze vrouw achter een masker. Ze gebruikt de traditionele Chineze dansstijl 'Sichuanese Opera' om haar bewegingen flair te geven. Samen met Sylvie trainde ze in illegale toernooien. Ondanks dat ze zo wil opvallen in vechtstijl, wil ze niet herkend worden.

King of Fighters XIV komt 26 augustus uit voo PlayStation 4.

Rey krijgt er een blokhoofd van in LEGO: Star Wars

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft de volgende vignette-video vrijgegeven in de serie van LEGO Star Wars: The Force Awakens met deze keer in de hoofdrol Rey.

Rey is de Jakku-jager die betrokken wordt in een conflict tussen de Resistance en First Order. De video toont Rey’s LEGO-personage met gameplaymomenten, cut-scènes en authentieke audio-opnames, allemaal met de kenmerkende LEGO-humor. De vignette toont ook het originele dialoog opgenomen door actrice Daisy Ridley, die de rol speelt van Rey in de Star Wars: The Force Awakens-film.

LEGO Star Wars: The Force Awakens is 28 juni beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox One, Xbox 360, Wii U, Nintendo 3DS en voor pc via Steam. Onze eerste indrukken kun je hier lezen.

Vechten om een ketel in Odin Sphere Leifthrasir

NIS America heeft Odin Sphere Leifthrasir uitgebracht voor PlayStation 4, PlayStation 3 en PlayStation Vita. Vandaar dat er ook een launchtrailer te vinden is.

Odin Sphere Leifthrasir is als standaard editie te koop, maar er is ook een 'Storybook Edition' voor PlayStation 4. Daarin zit naast de game ook:

  • Een hardcover artbook met 64 pagina's artwork uit de game
  • Een t-shirt
  • Een metalen slipcase om de game in te doen
  • Prints van Alice en Socrates
  • Een speciale box waar dit alles in zit.

Het spel is een remake van de PlayStation 2-game Odin Sphere. De ontwikkelaar Vanillaware heeft er aan gewerkt. Je zou ze kunnen kennen van Dragon’s Crown en Muramasa: The Demon Blade. Het is een 2D-sidescroller gecombineerd met RPG. Het verhaal speelt zich af in de Noorse mythologie. Het koninkrijk van Valentine was ooit het meest machtige land van het continent Erion. Dat kwam door de magische krachten van de alchemie-ketel met de naam Crystallization Cauldron. Op een nacht werd deze kapot gemaakt, en barstte er oorlog tussen alle landen van Erion uit.

FOK! Wat een weer..Oosten nog nattig

Goeiemorgen. We kunnen inmiddels even gaan bijkomen van al die heftige buien die er in delen van ons land zijn gevallen. De komende dagen vallen er nog wel wat buien, maar die zullen zeker niet zo zwaar meer zijn als dat ze geweest zijn. Voor vandaag zijn de natste papieren voor het oosten van ons land.

Het koufront dat ons vrijwel geruisloos is gepasseerd komt nét over de grens tot stilstand, en mogelijk gaat dat ding ook nog golven. De afgelopen nacht kon het daardoor nog wat regenen langs de oostgrens, en deze regen of regenbuien houden daar vandaag nog een deel van de dag stand. Ook onweer is niet uitgesloten. In het westen blijft het vandaag wel overwegend droog en schijnt de zon af en toe. Toch is een kleine koerswijziging van de storing nog iets om te volgen. Het kan dus kletsnat worden, óf het valt wel mee. 

Het kwik ligt tussen de 20 en 23 graden en de wind is zwak tot matig. 

Morgen kunnen er ook elders in het binnenland buien vallen en moet het kwik toch wel wat inleveren. Het wordt dan 18 graden langs de kust tot nog net 21 in Limburg.

Dit licht wisselvallige weerbeeld houden we ook begin volgende week vast. Er kan elke dag wel een enkele bui vallen, maar op veel plaatsen blijft het ook droog. De temperaturen liggen hierbij tussen de 19 en 21 graden en dat is rond normaal.

Fijn weekend!

Zon op 05:20
Zon onder 22:04
Zonkracht

7 / 4

Qltel maakte deze foto's in een laantje van het Reichswald bij Kleve.

Laantje in het Reichswald bij Kleve in Duitsland (Foto: qltel)

Laantje in het Reichswald bij Kleve in Duitsland (Foto: qltel)
De natuur staat in volle bloei zag qltel. Groen en nat.

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1967 Een windhoos trof Belgie en Noord-Brabant. In Tricht vallen 5 doden.
1975 Mozambique werdt onafhankelijk van Portugal.
1988 Nederland wint het EK Voetbal door de Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan door doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten.
1998 Microsoft bracht Windows 98 op de markt.
2008 Belgie kreeg een nieuw soort nummerplaat. Sindsdien bestaat deze uit drie cijfers gevolgd door drie letters.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp
Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

'ControversiŽle' atlete loopt wereldtijd

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya heeft tijdens de Afrikaanse atletiekkampioenschappen in Durban de titel gepakt op de 1500 meter. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat Semenya misschien wel de grootste 'rel' van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat vormen. En dat is niet eens omdat ze de boel probeert te belazeren.

Semenya heeft van nature een nogal hoge testosteronwaarde. Zo hoog zelfs, dat ze geklasseerd wordt als 'hyperandrogenetisch', een vrouw met de nodige mannelijke kenmerken - vooral de hoge testosteronwaarde. Op het WK van 2009 werd de toen nog tiener wereldkampioene op de 800 meter, in Londen pakte ze in 2012 olympisch zilver.

Vanaf dat moment ging het in razend tempo bergafwaarts, volgens velen omdat Semenya van wereldatletiekbond IAAF hormoontherapie moest ondergaan om haar testosteronspiegel te verlagen. Haar resultaten leken nergens meer op en de Zuid-Afrikaanse liep geen deuk in een pakje boter meer.

Dat veranderde door een beslissing van sporttribunaal CAS, vorig jaar. Het besliste dat hyperandrogenetische vrouwen geen therapie meer hoeven te ondergaan en mogen deelnemen aan vrouwensport op de manier waarop ze geboren zijn. Na jaren waarin Semenya als een zoutzak over de atletiekbaan hobbelde kwam ze ineens weer in volle vaart tevoorschijn: op het nationale kampioenschap in Stellenbosch won ze in april de 400, 800 en 1500 meter, allemaal in bijzonder sterke tijden.

Sindsdien is Semenya op de 800 meter absoluut onklopbaar en in Rio lijkt ze normaal gesproken dan ook het olympisch goud op te gaan halen. In Durban pakte ze vrijdag alvast de Afrikaanse titel op de 1500 meter. Dat deed ze in een formidabele tijd van 4:01.99 minuten, meer dan zes seconden sneller dan haar oude persoonlijke record en goed voor plaatsing voor de Olympische Spelen. Het is tevens een tijd waarmee diverse grote wedstrijden gewonnen kunnen worden, dus als Semenya in Rio de 1500 meter loopt is ze direct een van de topfavorieten. 

Zaterdag en zondag staat de 800 meter op het programma en de 'vrees' lijkt al rond te gaan dat Semenya er wel eens richting het wereldrecord zou kunnen gaan. Dat staat al sinds 1983 op naam van Jarmila Kratochvilova, die - zo denkt men over het algemeen - met behulp van de nodige middelen naar een tijd van 1:53.28 snelde. Veel mensen denken dat Semenya dat record kan verpulveren, als het niet in Durban gebeurt dan wel in Rio.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.