Kamp kiest voor minder gas uit Groningen

De gaswinning in Groningen wordt opnieuw verminderd. De komende vijf jaar mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) per jaar hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Door het beperken van de gaswinning komt er in 2017 tussen de 345 en 360 miljoen euro minder in de staatskas, aldus de minister.

Kamp volgt het advies van onder meer toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die de grens voor de komende jaren bij 24 miljard kuub legt. Dat moet een gunstig effect hebben op het aantal aardbevingen door de winning. Na twee jaar wordt bekeken of er aanleiding is om het productieplafond aan te passen. Alleen in lange, koude winters die volgens Kamp eens in de vijftig jaar voorkomen, mag er extra gas worden opgepompt om huizen en bedrijven te verwarmen. De grens hiervoor ligt bij 6 miljard kuub.

Onveilig
Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig, want de gaswinning zorgt voor aardbevingen in het gebied waardoor huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd raken. Vanwege de veiligheid van de Groningers verminderde Kamp de afgelopen jaren de gaswinning in Groningen. Tot oktober 2016 mag de NAM 27 miljard kuub gas uit de grond halen, een jaar eerder was 30 miljard kuub nog het maximum terwijl in 2013 nog bijna 54 miljard kuub gas werd gewonnen.

"Het vaststellen van dit nieuwe, lagere productieniveau sluit aan bij de aanpak van de afgelopen jaren om de veiligheidsrisico's en de schade voor de Groningers zoveel mogelijk te beperken", aldus Kamp.

Kamp kiest voor minder gas uit Groningen
Kamp kiest voor minder gas uit Groningen (Foto: ANP)