Dataverzameling in iOS 10 standaard uit

De nieuwe dataverzamelingstechnieken in iOS 10 staan standaard uit. Dat heeft Recode ontdekt. Gebruikers van Apples mobiele besturingssysteem moeten er bewust voor kiezen om Apple data te laten verzamelen.

Apple introduceerde de functie, die onder meer iMessage en de Photos-app slimmer moeten maken, onlangs tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Vooralsnog worden er vier soorten gegevens verzameld: nieuwe woorden die gebruikers toevoegen aan hun woordenboek, gebruikte emoji (zodat Apple kan aangeven welke woorden door emoji kunnen worden vervangen), links binnen apps en zoekacties vanuit Notes.

Het slimmer maken van besturingssystemen en apps is iets waar Google en Facebook al langer mee bezig zijn. Apple stelt echter dat het een manier heeft gevonden waarop de privacy van gebruikers niet in het geding is: differentiële privacy. Hierbij worden kleine stukjes verzameld uit de data van gebruikers en geanonimiseerd verstuurd naar Apple. De computers van het techbedrijf kunnen uit al die kleine stukjes toch bruikbare informatie filteren als ze maar genoeg data aangevoerd krijgen.

iOS 10 is momenteel in publieke beta. Deze herfst komt het besturingssysteem beschikbaar voor gebruikers van iPhones, iPads en iPods.

Dataverzameling in iOS 10 standaard uit
Dataverzameling in iOS 10 standaard uit (Foto: BuzzT)