"Mijn vrouw zou aan de doping gezeten hebben"

Het was geen al te beste week voor ex-kogelstoter Dylan Armstrong. De Canadees kreeg namelijk te horen dat een van de acht Russische sporters die bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2012 positief bevonden werden zijn vrouw is.

Armstrong is getrouwd met de Russische kogelstootster Evgeniia Kolodko, die in Londen vier jaar geleden olympisch brons pakte. Die mocht ze later inruilen voor een zilveren medaille, nadat winnares Nadzeya Ostapchuk weer eens gepakt was op doping. Ironisch genoeg lijkt Kolodko nu zelf haar zilveren medaille weer in te moeten leveren. De Chinese Li Ling zou dan brons krijgen, nadat ze oorspronkelijk als vijfde eindigde.

"Eerder deze week heb ik te horen gekregen dat mijn vrouw een van de vermoedelijk positieve atleten uit 2012 is", aldus een statement van Armstrong, die er wel bij zegt dat hij Kolodko voorafgaand aan de Spelen nog niet kende. "Dit nieuws is voor mij bijzonder moeilijk omdat het effect heeft op de gemeenschap van olympische sporters, waar ik deel van uitmaak, maar ook op iemand van wie ik zielsveel houd. Ik heb mijn vrouw dan ook geadviseerd om zoveel mogelijk mee te werken met het Internationaal Olympisch Comité en de wereldantidopingautoriteit WADA."

Armstrong zelf is ook al eens de dupe geweest van bewezen dopinggebruikers. In 2008 eindigde hij op de Olympische Spelen als vierde, achter Andrei Mikhnevich. De Wit-Rus werd later gepakt op doping en moest zijn bronzen medaille inleveren bij Armstrong. "Nieuws over doperende atleten is erg ontmoedigend voor atleten die wél schoon proberen te sporten. Ik weet hoe moeilijk het is als je pas na zes jaar je medaille krijgt vanwege een dopeur. Ik ben altijd erg duidelijk geweest over hoe ik tegenover doperende sporters sta: zero tolerance is mijn devies."