'Olieprijs in halfjaar naar 55 tot 65 dollar'

Redactie

De olieprijzen stijgen in de tweede helft van het jaar tot tussen de 55 en 65 dollar per vat. Die verwachting sprak de Iraakse onderminister van olie Fayadh al-Nema donderdag uit bij een bijeenkomst van de organisatie van olie-exporterende landen OPEC in Wenen.

De olieprijzen zijn de afgelopen twee jaar flink gedaald als gevolg van overproductie. De OPEC-landen slaagden er vooralsnog niet in een productieplafond af te spreken, onder meer omdat Iran na het wegvallen van de sancties tegen dat land weigert zich in te houden.

"Ik zie niets in een gezamenlijk productieplafond voor OPEC-landen", zei olieminister Bijan Namdar Zanganeh uit Iran al voor aanvang van de gesprekken in Wenen. Iran voelt meer voor een quotum per land. Een nieuwe poging van Saudi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, om Iran te overreden, leverde in Wenen nog niets op.

Saudi-Arabië
Hoewel een akkoord nog niet in de maak lijkt, kunnen zelfs de kleinste tegemoetkomingen van OPEC-landen de olieprijs al omhoog duwen. Saudi-Arabië liet een dag eerder al weten zich in te zetten voor een deal met de andere OPEC-leden.

De olieprijzen liepen donderdag in aanloop naar de bijeenkomst van de OPEC op tot net onder de 50 dollar per vat, na begin dit jaar tot onder de 30 dollar te zijn gezakt. Voor een vat Europese olie werd tijdens de piek in juni 2014 nog 115 dollar neergeteld.

'Olieprijs in halfjaar naar 55 tot 65 dollar'
'Olieprijs in halfjaar naar 55 tot 65 dollar' (Foto: ANP)