FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 april 2016

Angola vraagt steun aan IMF na prijsval olie

Angola gaat nog deze maand met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderhandelen over hulpkredieten. De op een na grootste olieproducent van Afrika is in financiële problemen gekomen na de recente prijsval van de grondstof. Olie is goed voor 40 procent van de totale export van Angola.

Sinds het einde van de burgeroorlog in 2002 groeide de economie van Angola, vooral dankzij de export van olie, jaarlijks met dubbele cijfers. Drie jaar geleden was de groei nog 12 procent. Door de daling van de olieprijzen is die stevige groei abrupt tot stilstand gekomen.

Het ministerie van Financiën van het Afrikaanse land benadrukte dat het in land in ruil voor de steun hervormingen zal doorvoeren om de 'fiscale discipline' te verbeteren. Ook zal de transparantie van overheidsfinanciën en de bancaire sector worden verbeterd.

Angola vraagt steun aan IMF na prijsval olie
Angola vraagt steun aan IMF na prijsval olie (Foto: ANP)

Metroverkeer Brussel volgende week normaal

De Brusselse metro rijdt in de loop van volgende week weer volgens schema. Dat kondigden premier Charles Michel en minister-president van Brussel Rudi Vervoort woensdag aan op een persconferentie. "Extreme waakzaamheid blijft geboden, veiligheid staat voorop."

Nog onduidelijk is of de dienstregeling geleidelijk wordt hervat. Sowieso gaan politieagenten en militairen samen patrouilleren bij de stations. Momenteel zijn nog dertig van de 69 stations gesloten en wordt na 19.00 uur niet meer gereden.

Het normale leven in de hoofdstad moet zo veel en snel als mogelijk worden hervat na de menselijke tragedie van 22 maart op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek, aldus Michel. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen maken bekend hun vluchten vanaf Brussels Airport te hervatten, voegde hij daaraan toe.

De terroristen willen alles waar Brussel voor staat doden en de samenleving ondergraven, zei Vervoort. "Als leider van Brussel wil ik hier plechtig verklaren dat ze hun doel nooit zullen bereiken." Hij verzekerde dat ook op toeristische plekken de veiligheid is gewaarborgd. "Brussel is niet verlamd, die vreselijke aanslagen komen we te boven."

Maatregelen
Michel benadrukte dat tal van maatregelen zijn en worden genomen om het veiligheidsniveau te verhogen, maar erkende dat 'nul risico niet bestaat'. Hij weersprak suggesties dat België een falende staat is. De premier wees op de talrijke veroordelingen in terreurprocessen in het afgelopen jaar. Ook zei hij dat terreurverdachte Salah Abdeslam na vier maanden was opgepakt, terwijl dat bij Osama bin Laden tien jaar heeft geduurd.

Metroverkeer Brussel volgende week normaal
Metroverkeer Brussel volgende week normaal (Foto: ANP)

Afzetting Rousseff stap dichterbij

Er zijn voldoende gronden om de Braziliaanse president Dilma Rousseff af te zetten. Dat is de slotsom van de afzettingscommissie van het Braziliaanse lagerhuis. Rousseff zou in 2014 de begrotingscijfers hebben opgepoetst om het zicht op herverkiezing niet te verliezen.

De rapporteur van de commissie, Jovair Arantes, bracht woensdag verslag uit aan de Braziliaanse Tweede Kamer. Die stemt maandag over het rapport, waarna de verenigde vergadering zich er nog eens over buigt. Lager- en hogerhuis beslissen eind volgende week samen of het van een afzettingsprocedure komt.

Afzetting Rousseff stap dichterbij
Afzetting Rousseff stap dichterbij (Foto: ANP)

Ipsos: opkomst referendum 32%

De opkomst bij het referendum woensdag over het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne lijkt met 29 procent net onder de vereiste 30 procent te liggen. Dat blijkt uit een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS woensdagavond meteen na sluiting van de stembureaus. Ipsos hanteert een foutmarge van 3 procent.

Als de 30 procent niet wordt gehaald, kan Nederland het akkoord met Oekraïne als laatste lidstaat van de Europese Unie gewoon bekrachtigen. Blijkt uiteindelijk toch de drempel van 30 procent te zijn gehaald, dan is het raadgevend referendum geldig.

Van de mensen die hebben gestemd, is een meerderheid (64 procent) tegen het verdrag.

Update 21.30 uur:
Volgens Ipsos is de opkomst 32 procent, met een foutmarge van 3 procent aan beide kanten. De onzekerheid over de geldigheid blijft tot komende dinsdag, dan maakt de kiesraad de definitieve uitslag bekend. 

Update 23.25 uur:
Om 23.15 uur was 79,5 procent van de stemmen geteld. NOS meldt een opkomst van 32,2 procent en een voorlopige uitslag van 37,8 procent voor het verdrag, en 61,5 procent tegen het verdrag.

Rotterdam kwam als eerste van de grote steden met cijfers. De opkomst in de havenstad was 24,4 procent. Van hen stemde 64 procent tegen het associatieverdag met Oekraïne, 34,9 procent stemde voor. De opkomst in Amsterdam bedroeg 26,8 procent. In de hoofdstad is meer dan de helft voor het verdrag, namelijk 52,5 procent. 46,3 procent is tegen.

Bij het kleinste stembureau van Nederland is, in tegenstelling tot in de rest van het land, massaal voor het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne gestemd. In de huiskamer van Wim en Elly Westhoff kwamen 29 mensen stemmen: 24 waren voor, vijf tegen. Ook het opkomstpercentage in Marle wijkt af van de trend in de rest van het land: ruim 57 procent van de kiesgerechtigden kwam naar het stembureau.

Ipsos: opkomst referendum onder 30 procent
Ipsos: opkomst referendum 32 procent (Foto: ANP)

Kamer: verdrag kan niet geratificeerd worden

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.

Bij deze uitslag "kan dit verdrag niet zomaar geratificeerd worden", zei PvdA-leider Diederik Samsom tegen de NOS. "We moeten recht doen aan de nee-stem". Het kabinet moet hier "goed over nadenken", voegde hij eraan toe. Hij noemde de opkomst teleurstellend.

Ook voor CDA-fractieleider Sybrand Buma is de zaak duidelijk als deze uitslag er komt. "Dat verdrag kan niet door Nederland geratificeerd worden." Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat "het verdrag niet kan doorgaan". "We moeten de uitslag volgen en kijken waar het kabinet mee komt", zei Alexander Pechtold van D66.

Tegenstanders van het akkoord toonden zich verheugd. "Dit kunnen ze echt niet meer naast zich neerleggen", verklaarde Emile Roemer van de SP. Dit betekent het begin van het einde van de EU, twitterde Geert Wilders van de PVV.

Kamer: verdrag kan niet geratificeerd worden
Kamer: verdrag kan niet geratificeerd worden (Foto: ANP)

Bratislava en Praag tegen nieuw asielbeleid EU

Slowakije en Tsjechië voelen niets voor het nieuwe Europese asielbeleid dat de Europese Commissie voorstaat. De beide landen blijven bij hun verzet tegen een verdeling van asielzoekers over de lidstaten van de Europese Unie. De EC deed woensdag enkele opties voor een nieuw asielbeleid uit de doeken.

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka noemde het "contraproductief dat de EC dit dode voorstel voor duurzame quota opnieuw op tafel legt". Volgens de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak "kunnen vluchtelingen niet als nummers worden behandeld en verdeeld als ladingen mais of suiker", meldt het Slowaakse persbureau SITA.

Tsjechië, Slowakije en Hongarije bieden al van meet af aan weerstand tegen een quotasysteem. De laatste twee landen vechten dat zelfs voor de Europese rechter aan.

Bratislava en Praag tegen nieuw asielbeleid EU
Bratislava en Praag tegen nieuw asielbeleid EU (Foto: ANP)

Simon Cowell, Heather Mills in Panama Papers

Simon Cowell en Heather Mills worden genoemd in de Panama Papers. Uit de gelekte documenten blijkt volgens The Guardian dat Simon twee bedrijven op de Britse Maagdeneilanden heeft. Heathers naam wordt als aandeelhouder gekoppeld aan een bedrijf op de eilandengroep.

Simon is volgens The Guardian de enige eigenaar van Southstreet Limited, dat werd opgezet in februari 2007, en Eaststreet Limited, dat in oktober 2007 werd opgericht. Beide bedrijfjes werden in het leven geroepen toen de talentscout van plan was land te kopen op Barbados, waar hij geregeld op vakantie gaat.

Een woordvoerder van Simon stelt dat Southstreet Limited en Eaststreet Limited niet zijn opgezet door de Brit zelf. Accountants zouden dat voor hem hebben gedaan. Simon, wiens vermogen op ruim vierhonderd miljoen euro wordt geschat, zou nooit iets met de bedrijven hebben gedaan.

Eerlijke belastingbetaler
Heather Mills wordt gekoppeld aan Water 4 Investment Limited, dat ook op de Britse Maagdeneilanden was gevestigd. De ex van Paul McCartney zou echter niets hebben verdiend met de constructie. Ze stelt zelf dat de investering zorgde voor een lange juridische strijd, die haar minimaal een miljoen kostte. "Ik zweer met de hand op mijn hart dat ik een eerlijke belastingbetaler ben", liet Heather weten aan The Guardian. Ook als haar financiën grondig worden onderzocht, is er volgens haar niets te vinden.

Simon en Heather zijn niet de enige bekende namen die opduiken in de Panama Papers. Ook de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar wordt genoemd. Hij zou samen met zijn broer in 1990 een bedrijfje zijn gestart, schrijft El Confidencial. Naar aanleiding van de onthullingen staakte Almodóvar de promotie van zijn nieuwe film Julieta.

Ook regisseur Stanley Kubrick duikt op in de gelekte documenten van Mossack Fonseca, het Panamese bedrijf dat hielp bedrijven belasting te ontwijken. Na Kubricks dood in 1999 is zijn nalatenschap overgeheveld naar drie bedrijven op de Britse Maagdeneilanden.

Simon Cowell, Heather Mills in Panama Papers
Simon Cowell, Heather Mills in Panama Papers (Foto: BuzzE)

Biggen omgekomen bij brand in Oirschot

Door een grote brand in twee varkensstallen in Oirschot (Noord-Brabant) zijn woensdagavond ongeveer 10.000 biggen en biggetjes omgekomen. Er zijn geen gewonden gevallen, aldus Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Nadat de brand aan het begin van de avond was uitgebroken, greep het vuur snel om zich heen. De twee schuren zijn volledig uitgebrand. De brandweer slaagde erin een derde stal en het woonhuis te bewaren. Rond 22.30 uur was de brandweer het vuur meester.

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling, die in de verre omtrek te zien was. Het is nog niet duidelijk of er asbest is vrijgekomen.

Ook de oorzaak is nog niet bekend. De politie gaat een onderzoek instellen naar de oorzaak, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Biggen omgekomen bij brand in Oirschot
Biggen omgekomen bij brand in Oirschot (Foto: ANP)

'Kromo' wint 50 vrij op Swimcup Eindhoven

Tijdens de Swimcup in Eindhoven, het kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de Europese Kampioenschappen langebaan in Londen, heeft Ranomi Kromowidjojo de 50 meter vrijeslag op haar naam weten te zetten. In een tijd van 24.36 won ze de finale, nadat 'Kromo' in de halve finale een tijd van 24.39 neerzette. 

Tweede werd de Duitse Dorothea Brandt in 24.84. Derde werd Tamara van Vliet in 24.87, die daarmee ruim onder de EK-limiet zwom, maar helaas zes honderdste miste voor kwalificatie voor Rio. 

Aan het begin van de avond kwam Maarten Brzoskowski aan de start van de 400 meter vrijeslag. Met zijn eindtijd van 3.48.38 was hij ruim sneller dan vanochtend (3.52.96) en kwam in de buurt van zijn persoonlijk record (3.47.32). Met die tijd had hij zich in december al weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen. 

Kira Toussaint miste helaas de limiet voor Rio de Janeiro. In de halve finale verbeterde ze haar tijd van vanochtend met één honderdste naar 1.00.50. Hiermee kwam ze nog 25 honderdste tekort voor de Olympische limiet. Morgenavond is de finale van de 100 meter rugslag waarvoor ze zich als eerste plaatste. Ook krijgen Maaike de Waard (1.01.29) en Tessa Vermeulen (1.01.95) opnieuw kansen om zich voor de komende kampioenschappen te plaatsen. 

Als bijnummer werd vandaag ook de 4x200 meter vrijeslag voor de vrouwen verzwommen. Om nog een plaats op de Olympische Spelen te bemachtigen moest er in ieder geval sneller worden gezwommen dan de nummer twaalf van de wereldkampioenschappen in Kazan in 2015. Deze tijd (8.01.48) werd ruimschoots gehaald door de dames Marrit Steenbergen (1.57.95, NR Jeugd), Esmee Vermeulen (1.58.67), Robin Neumann (1.59.38) en Femke Heemskerk (1.56.06) in een totaaltijd van 7.52.06. Deze tijd betekende ook een Nederlands Record. Wie er in dit team uiteindelijk naar de Spelen zullen gaan, is nog niet bekend. In de andere estafette, die tegenstand moest bieden, zwom Andrea Kneppers namelijk een opvallend snelle tijd in 1.58.60. 

'Eigen dealer' klaagt Volkswagen aan

Een nieuw hoofdstuk in het sjoemelschandaal dat Volkswagen al tijden achtervolgt. Een Volkswagendealer in de VS heeft een rechtszaak tegen de 'eigen' automaker aangespannen vanwege de manipulatie van uitstootwaarden. Het is naar verluidt voor het eerst dat binnen de 'Volkswagenfamilie' dergelijke stappen worden gezet.

De initiatiefnemer, die een aantal showrooms van het merk in de VS bezit, zou onder meer kampen met aanhoudende verliezen doordat een oplossing voor het probleem met de sjoemelsoftware uitblijft. Hij wil andere franchisenemers bewegen soortgelijke stappen te zetten en hoopt dan samen tegen de Duitse automaker op te kunnen trekken.

In september gaf Volkswagen toe wereldwijd uitstoottesten te hebben gemanipuleerd. Daardoor leken dieselauto's tijdens testen minder schadelijk voor het milieu dan ze in werkelijkheid zijn. De autodealer spreekt van ,,een van de grootste milieumisdaden" in de geschiedenis.

'Eigen dealer' klaagt Volkswagen aan
'Eigen dealer' klaagt Volkswagen aan (Foto: ANP)

Messentrekker in Breda wil mobiele telefoons

In Breda heeft een gewapende man dinsdagavond geprobeerd om twee vrouwen van hun mobiele telefoon te beroven. Rond kwart over elf ’s avonds werd een 19-jarige vrouw van achteren benaderd op de Laan van Mertersem. Ze werd op haar schouder getikt en bedreigd met een mes. Doordat dit slachtoffer het op een gillen zette vluchtte de man zonder iets buit te maken.

Ongeveer een kwartier later werd een vrouw die in de Bontekoestraat bij een bushalte stond, aangesproken door een onbekende jongeman. Op een gegeven moment griste hij haar telefoon uit haar handen en verdween. De telefoon werd even later teruggevonden door een getuige.

Beide slachtoffers geven aan dat het om een getinte jongeman van circa 20 jaar oud gaat. Hij droeg een rood vest of jack met daar op het Adidas logo en 3 witte strepen. Hoewel de politie de buurt heeft uitgekamd werd hij niet aangetroffen. Getuigen wordt verzocht om zich te melden via het nummer 0900-8844 of meld misdaad anoniem: 0800-7000. 

Update 22.28 uur
FOK! heeft inmiddels contact gehad met de vrouw die bij de bushalte van haar telefoon werd beroofd. Ze wist ons te melden dat de telefoon die werd gevonden door een getuige, niet haar telefoon was. De jongeman die haar haar telefoon afhandig wist te maken heeft verder een smal postuur en sprak Nederlands. 

Politie start onderzoek naar Charlie Sheen

De politie van Los Angeles is een onderzoek gestart naar Charlie Sheen. Dat heeft een woordvoerder bevestigd aan verschillende Amerikaanse media.

De politie liet nog niet weten waarom een onderzoek is begonnen naar de vijftigjarige acteur. Volgens geruchten gaat het om bedreigingen aan het adres van pornoster Brett Rossi.

Scottine Ross, zoals Rossi eigenlijk heet, klaagde Sheen vorig jaar al aan. Toen beweerde ze dat Sheen haar misbruikte, gevangen hield en zich schuldig maakte aan geweldpleging en nalatigheid.

Rossi beweert dat ze zwanger was van Sheen, maar door hem gedwongen werd een abortus te ondergaan. Ook zou ze meermaals seks met hem hebben gehad zonder te weten dat hij besmet was met het hiv-virus.

Politie start onderzoek naar Charlie Sheen
Politie start onderzoek naar Charlie Sheen (Foto: BuzzE)

Plasterk dringt aan op matiging Alliander

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat topbestuurders bij netbedrijf Alliander niet meer mogen verdienen dan een minister, maximaal 179.000 euro. Een meerderheid van de Tweede Kamer is dat met hem eens. Dat 'signaal' brengt hij over in een brief aan Provinciale Staten van Gelderland, die woensdag vergaderen over de topsalarissen bij het netbedrijf.

Gelderland bezit 44 procent van de aandelen van Alliander en is daarmee de grootste aandeelhouder van het bedrijf. De rest van de aandelen is in handen van Friesland, Noord-Holland, Flevoland en enkele gemeenten. Plasterk schrijft Gelderland dat Noord-Holland, Friesland en Amsterdam ook vinden dat Alliander zich aan de wet normering topinkomens moet houden. Gelderland vindt tot nu toe echter dat Alliander genoeg doet door de salarissen van de topbestuurders in termijnen af te bouwen tot 130 procent van een ministerssalaris. Verdere salarisverlaging zou bestuurders wegjagen.

De topbestuurders verdienen nu 322.000 en 342.000 euro. De Gelderse SP-fractie dient woensdag een motie in dat het salaris verlaagd moet worden naar 179.000 euro. Alliander houdt donderdag de jaarvergadering voor aandeelhouders.

Plasterk dringt aan op matiging Alliander
Plasterk dringt aan op matiging Alliander (Foto: ANP)

Huawei presenteert nieuw toestel

Huawei heeft woensdag haar nieuwe toestel P9 gepresenteerd. De telefoon verschijnt in twee varianten: de P9 en de P9 Plus en heeft twee camera's aan de achterkant, beschrijft techblog Androidworld.

De smartphone heeft een RGB- en een monochrome camera met beide 12 megapixel-sensoren. Door de twee camera's zou het toestel bij alle soorten belichting goede foto's kunnen maken. Met de twee lenzen kan de gebruiker een foto op verschillende manieren scherpstellen. De scherpte van een foto kan met de nieuwe Huawei ook achteraf worden gesteld.

Het scherm van de P9 is 5,2 inch en heeft een full hd-resolutie. Het toestel komt in twee varianten op de markt: 3 GB werkgeheugen met 32 GB opslaggeheugen, en 4GB werkgeheugen met 64 GB opslaggeheugen. Verder bevat de P9 een vingerafdrukscanner en een USB-C-aansluiting.

Vanaf 16 april is de P9 beschikbaar in Nederland. De 32 GB-versie kost 599 euro. De P9 Plus kost 749 euro.

Huawei presenteert nieuw toestel
Huawei presenteert nieuw toestel (Foto: BuzzT)

Franse economieminister begint nieuwe partij

De Franse minister Emmanuel Macron van Economische Zaken begint een nieuwe politieke beweging. De nieuwe partij, die zich niets gelegen wil laten liggen aan de traditionele aanduidingen links en rechts, is Voorwaarts gedoopt.

De 38-jarige Macron presenteerde zijn geesteskind woensdag in zijn thuisstad Amiens. "Ik maak deel uit van een linkse regering, en dat zonder enige schaamte, maar ik wil ook met mensen van rechts samenwerken die dezelfde waarden delen als ik", zei hij.

De ambities van Macron waren het gesprek van de dag in de Franse politieke pers sinds jonge aanhangers van de gewezen zakenbankier onlangs een denktank lanceerden.

Franse economieminister begint nieuwe partij
Franse economieminister begint nieuwe partij (Foto: ANP)

Bethesda kondigt open bèta Doom aan

Bethesda kondigt aan dat de open bèta van Doom van 15 april tot en met 18 april plaats gaat vinden. Om met de open bèta aan de slag te gaan, zal er geen code of ander gedoen vereist zijn. De bèta is gewoon te downloaden om toegang te krijgen tot Team Deathmatch en Warpath op de Heatwave en Infernal maps.

De Doom-community stond er altijd al om bekend heel wat eigen content te creëren en dat kan nu makkelijker met SnapMap, een nieuwe component van Doom gemaakt om het creëren, delen en spelen. Daarbovenop plant id Software ook nieuwe content-updates voor SnapMap, inclusief map-modules, props en objecten, extra features en functionaliteit, AI-verbeteringen en meer. De multiplayer krijgt ook content-updates in de vorm van gamemodi. Zowel de SnapMap als multiplayer updates zullen gratis zijn.

Naast de geplande gratis ondersteuning en content updates, zullen er ook drie premium multiplayer DLC packs na lancering worden uitgegeven. Deze bieden een aantal nieuwe maps, hack modules, speelbare demonen, wapens en meer. De eerste DLC zal vanaf deze zomer beschikbaar zijn en geeft toegang tot het volgende:

 • Drie nieuwe maps
 • Eén nieuw wapen
 • Eén nieuwe speelbare demon
 • Eén nieuw pantser
 • Eén nieuw stukje uitrusting
 • Nieuwe hack modules en provocaties
 • Nieuwe kleuren en patronen

Elke DLC pack kost € 14,99, maar ze zijn ook samen verkrijgbaar via de Season Pass voor € 39,99. Doom komt 13 mei uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

H&M lijdt onder dure dollar en zachte winter

De Zweedse kledingverkoper Hennes & Mauritz (H&M) heeft afgelopen kwartaal veel last gehad van de dure Amerikaanse dollar. Daardoor was de inkoop relatief duur. Ook bleef veel warme kleding in de rekken hangen door het zachte winterweer in Europa.

De omzet van H&M groeide in de maanden december tot en met februari desondanks met 8 procent tot 50,6 miljard Zweedse kroon (5,5 miljard euro). De nettowinst daarentegen daalde met bijna een derde tot omgerekend 275 miljoen euro.

Zelf sprak het bedrijf van licht tegenvallende cijfers. "Dit moet gezien worden in het licht van een zeer goed eerste kwartaal vorig jaar", zei topman Karl-Johan Persson in een toelichting. Destijds nam de omzet met 15 procent toe en de winst met 35 procent.

H&M lijdt onder dure dollar en zachte winter
H&M lijdt onder dure dollar en zachte winter (Foto: ANP)

Tekeningen Amsterdamse School ontdekt

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een map met 94 originele bouwtekeningen ontdekt die inzicht geven in de Amsterdamse School, een bekende bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw. Medewerkers van het museum troffen de tekeningen aan in het Stadsarchief.

De bouwtekeningen hebben te maken met de bouw van het Scheepvaarthuis in Amsterdam, een van de beroemdste voorbeelden van de architectuurstroming. In de map zitten onder meer ontwerpen voor het interieur, waarover amper iets bekend was. "Uniek is het ontwerp voor een groot tapijt met opvallend dessin voor de directiekamer van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland", zegt het museum. In het gebouw uit 1916 zit nu een hotel.

Met een reeks evenementen, tentoonstellingen en bijeenkomsten viert de hoofdstad dit jaar de honderdste verjaardag van de Amsterdamse School, een bouwstijl die opvalt door het gebruik van veel baksteen en versierde gevels. In het Stedelijk opent zaterdag de grote tentoonstelling 'Wonen in de Amsterdamse School'.

Tekeningen Amsterdamse School ontdekt
Tekeningen Amsterdamse School ontdekt (Foto: ANP)

Plof Vettel veroorzaakt door elektronica

Ferrari heeft bekend gemaakt waardoor Sebastian Vettel al tijdens de opwarmronde van de Grand Prix van Bahrein uitviel met een geplofte motor. Niet de brandstofinjectie van de Ferrari gaf de geest, maar het probleem lag in de elektronica.

Een uitlaatklep van de Ferrari-motor sneuvelde onderweg naar de grid. In plaats van dat dit de oorzaak van de problemen was, was dit volgens de renstal uit Maranello het gevolg van een ander probleem. Een fout in het elektronisch management van de motor zorgde er in combinatie met de lage snelheid voor dat de uitlaatklep op een niet voorziene wijze belast werd en afbrak.

Doordat de fout in de elektronica ligt is duidelijk geworden dat de Ferrari-motor geen structurele problemen heeft. In de eerste race viel Kimi Räikkönen al uit met een kapotte turbo. Dit probleem is niet gerelateerd aan dat van Vettel.

Blizzcon 2016 aangekondigd

Mocht je tijd en geld hebben, dan kun je kiezen om op 4 en 5 november naar Anaheim af te reizen voor het jaarlijkse Blizzcon. Blizzard Entertainment heeft Blizzcon 2016 vandaag aangekondigd. Kaarten zijn in twee batches te koop. Mocht je 20 april er helemaal naast grijpen dan kun je ook op 23 april een tweede poging doen.

Dit jaar bestaat Blizzard Entertainment 25 jaar en wil natuurlijk zeker uitpakken op hun tiende Blizzcon. Dit jaar zijn er in ieder geval:

 • hands-on met de laatste versies van hun games
 • esports met finales voor StarCraft II, Hearthstone, Heroes of the Storm en World of Warcraft.
 • discussiepanels met ontwikkelaars
 • community-wedstrijden met natuurlijk flinke prijzen
 • merchandise voor de mensen die er aanwezig zijn
 • en meer, maar dat is voor later

Het is wel even in de buidel tasten, want kaarten voor BlizzCon 2016 kosten 199 dollar exclusief alle belastingen en zo. 

Blizzcon 2016 (Foto: Blizzard Entertainment)

FIFA 16 komt deze maand nog naar EA Access

FIFA 16 is vanaf 19 april gratis speelbaar voor mensen met EA Access op Xbox One en Origin Access op pc. Het gaat lekker met de immer groeiende lijst aan games in de EA Access vault; gister nog kwam Dead Space al naar de vault en vorige week werd ijshockeygame NHL 16 toegevoegd.

Hieronder nogmaals het huidige overzicht van de games die zich momenteel in de vault bevinden. De FOK!-review van FIFA 16 kun je hier lezen.

Titel Releasedatum Toegevoegd aan hub
Battlefield 4 29 oktober 2013 29 juli 2014
Madden NFL 25 27 augustus 2013 29 juli 2014
FIFA 14 24 september 2013 29 juli 2014
Peggle 2 9 december 2013 29 juli 2014
Need for Speed Rivals 15 november 2013 2 september 2014
Plants vs. Zombies: Garden Warfare 25 februari 2014 15 oktober 2014
EA Sports UFC 17 juni 2014 12 december 2014
NBA Live 15 28 oktober 2014 25 februari 2015
Madden NFL 15 26 augustus 2014 5 maart 2015
NHL 15 9 september 2014 9 april 2015
FIFA 15 23 september 2014 8 mei 2015
Titanfall 11 maart 2014 15 juni 2015
Dragon Age Inquisition 18 november 2014 4 augustus 2015
Battlefield Hardline 17 maart 2015 oktober 2015
Madden NFL 16 25 augustus 2015 2 februari 2016
Plants vs. Zombies 8 september 2010 29 februari 2016
NHL 16 17 september 2015 29 maart 2016
Dead Space 24 oktober 2008 31 maart 2016
FIFA 16 22 september 2015 19 april 2016

Verwarring over (ex-)premier IJsland

De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson is dinsdag politiek uitgeschakeld in de nasleep van de publicatie van de Panama Papers over offshorefirma's in belastingparadijzen. Hij kwam onder vuur te liggen door de vermoede offshorefirma van zijn vrouw.

Zijn partij liet dinsdag weten dat Gunnlaugsson opstapt. In de avond verspreidde het kantoor van de premier echter een mededeling dat hij tijdelijk het veld ruimt, maar niet is afgetreden.

De verwarring duurt woensdag voort. Het kantoor van de premier kon de vraag niet onmiddellijk beantwoorden of de eerste minister nog in functie was. Bij Buitenlandse Zaken in Reykjavik werd vermoed dat hij formeel nog zijn ontslag moet indienen, maar hoe het precies zit zou het kantoor van de premier weten.

Verwarring over (ex-)premier IJsland
Verwarring over (ex-)premier IJsland (Foto: ANP)

Koninklijke Munt maakt zich op voor verkoop

Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) maakt zich klaar voor een mogelijke verkoop. De onderneming in Utrecht is drukdoende met een aanzienlijke reorganisatie. Daardoor zijn onder meer de kosten al fors verlaagd. Ook sloot het bedrijf recentelijk een aantal nieuwe productiecontracten af, waardoor KNM momenteel, na twee zware jaren, rond de 'nullijn' beweegt.

Dat stelde KNM woensdag na berichten in de media dat het ministerie van Financiën een verkoop overweegt. Eerder was al bekend dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën bezig is met een strategische heroverweging van de staatsdeelneming in KNM wegens de financiële problemen bij de onderneming. Volgens bronnen op het ministerie zou een verkoop de beste optie zijn.

"De heroriëntatie is uiteraard van groot belang voor de toekomst van het bedrijf. Hiervoor zijn meerdere scenario's mogelijk", aldus KNM. "Op basis van de recent behaalde resultaten en alle in gang gezette verbeteringen zien wij de toekomst vol vertrouwen tegemoet." De definitieve keuze wordt binnenkort door het kabinet gemaakt.

Koninklijke Munt maakt zich op voor verkoop
Koninklijke Munt maakt zich op voor verkoop (Foto: ANP)

Internationale actie tegen hackers

In heel Duitsland zijn in totaal 175 huiszoekingen verricht bij een internationale politieactie tegen hackers die wereldwijd actief zijn. Ook in Canada, Frankrijk, Luxemburg en Nederland zijn er dinsdag huiszoekingen gedaan in het kader van dit onderzoek, meldde het Duitse Openbaar Ministerie woensdag vanuit Koblenz.

Van de 170 verdachten zijn er twee in Duitsland gearresteerd. Het gaat om de hoofdverdachte uit de deelstaat Rijnland-Palts en nog een man in Saarland bij wie ook drugs en wapens zijn aangetroffen. Over eventuele verdachten in ons land kon de Nederlandse politie woensdag nog niets zeggen.

Bijna zevenhonderd agenten waren bij de acties in de vijf landen betrokken. Er zijn honderden computers in beslag genomen.

Internationale actie tegen hackers
Internationale actie tegen hackers (Foto: BuzzT)

Miljoenen drinken gifwater in Bangladesh

Naar schatting twintig miljoen mensen drinken in Bangladesh nog altijd water dat is verontreinigd met arseen, dat van nature in de bodem voorkomt. Het probleem is al twintig jaar bekend maar tot dusver heeft de regering in Dhaka er weinig aan gedaan. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag bekendgemaakt.

Langdurig inname van arseen kan leiden tot leverschade, nier-, long- en huidkanker. Vroeger haalde de bevolking van Bangladesh het drinkwater uit de Ganges. Tegenwoordig is de rivier daarvoor te ernstig vervuild. Hulporganisaties adviseerden daarom het aanboren van ondergrondse bronnen als alternatief. Die zijn echter vooral te vinden in aardlagen met het giftige arseen.

Volgens Human Right Watch sterven jaarlijks duizenden mensen in de regio door de consumptie daarvan. De oplossing zou zijn diepere putten te slaan. Dat gebeurt ook, alleen komt het niet ten goede aan de armen. "Veel bronnen van de regering bereiken privéhuizen. De eigenaren kopen ambtenaren om of gebruiken hun politieke vriendjes", staat in het rapport.

Miljoenen drinken gifwater in Bangladesh
Miljoenen drinken gifwater in Bangladesh (Foto: ANP)

Oekraïense pilote weer in hongerstaking

De Oekraïense pilote Nadesjda Savtsjenko, die in Rusland tot 22 jaar is veroordeeld, is in de gevangenis in hongerstaking gegaan. Dat meldden onder andere diverse Russische media. Ze eet en drinkt sinds woensdagochtend niets meer, verklaarde haar advocaat.

Savtsjenko (34) kreeg vorige maand 22 jaar cel opgelegd door een Russische rechter omdat ze medeplichtig zou zijn aan moord op twee Russische journalisten. Zij zou als lid van een vrijwilligersbataljon in het oosten van Oekraïne coördinaten hebben doorgegeven voor een mortierbeschieting waarbij die omkwamen.

De pilote zegt onschuldig te zijn maar heeft geen beroep aangetekend, omdat ze het Russische justitiële systeem niet erkent. Ze ging al eerder in hongerstaking maat stopte daarmee kort voordat haar zaak voor de rechter kwam.

Oekraïense pilote weer in hongerstaking
Oekraïense pilote weer in hongerstaking (Foto: ANP)

Instagram rolt nieuwe tijdlijn uit

Instagram start woensdag met een nieuwe niet-chronologische tijdlijn. Dat meldt DutchCowboys. In maart liet het sociale medium al weten over te gaan op een nieuw algoritme, nu wordt de tijdlijn ook echt uitgerold in zes landen, waaronder Nederland.

Het nieuwe algoritme zorgt ervoor dat gebruikers van Instagram eerst de berichten zien die voor hen het 'belangrijkste' zijn. De foto's en video's van accounts waar een gebruiker veel likes aan geeft staan dan bijvoorbeeld bovenaan. Facebook maakt gebruik van eenzelfde algoritme.

De niet-chronologische tijdlijn wordt eerst getest in Nederland, Ierland, Finland, Nieuw-Zeeland, Singapore en Venezuela. De komende maanden wordt de nieuwe functie bij de rest van de gebruikers beschikbaar.

Instagram rolt nieuwe tijdlijn uit
Instagram rolt nieuwe tijdlijn uit (Foto: BuzzT)

RTL Boulevard wil afrekenen met GeenStijl

Een beetje vreemd en dubieus wat er zojuist tijdens de uitzending van RTL Boulevard gebeurde: de drie heren Beau van Erven Dorens, Albert Verlinde en Peter R. de Vries waren wel érg negatief over het referendum, GeenStijl en Jan Roos. Het leek soms wel een beetje alsof ze geïnstrueerd werden om zoveel mogelijk negatieve dingen te zeggen over bovengenoemde onderwerpen.

De uitzending begon meteen met dat vandaag de dag is dat het 'beruchte referendum' wordt gehouden. Vervolgens wordt er continu lacherig gedaan over het referendum. ''Heb jij gestemd?'' vraagt Albert, ''Nee, ik kijk wel uit!'' antwoordt Beau. Het zou volgens hem een 'Peppi en Kokki-referendum' zijn en hij wil zich niet laten kapen door Jan Roos. Roos wordt door de heren meerdere malen belachelijk gemaakt, onder andere door een foto te laten zien van Jan die met een naakte vrouw op de foto staat. ''Deze dame gehad, en nu naai ik heel Nederland'', grapt Verlinde nadat Beau zei dat het referendum 'wel 30 miljoen kost'. Ook Kwalbert en Peterrrrr vertellen stoer dat ze vandaag niet gestemd hebben, volgens laatstgenoemde omdat het een 'ontzettende klucht is, een stuiptrekking van GeenStijl om wat aandacht te genereren'.

Het item wordt afgesloten met een vraag van Beau of ze gaan afrekenen met GeenStijl, omdat ze volgens hem 'altijd zeuren dat iedereen te veel geld verdient', waarop Verlinde antwoordt: ''Ja. Misschien moet iemand daar eens werk van maken''.

Zie hier het misselijkmakende item (01:05 - 03:40):

WoensdagCulinair #37 Ovenschotels

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

    

Mousaka

   

Bloemkoolschotel met gehakt

   

Ovenschotel met broccoli en zalm

   

Ovenschotel met gehakt en boontjes

  

Vegetarische lasagne

   

Ovenrisotto


'Ook referendum over TTIP en CETA'

Geïnspireerd door het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne, hebben een aantal organisaties het Platform TTIP Referendum opgericht om ook hierover de mening van de Nederlandse bevolking te vragen. De organisaties zijn begonnen met de voorbereiding van een referendum over het Amerikaans-Europese handelsverdrag TTIP en de Canadese variant, CETA.

Een petitie om het referendum mogelijk te maken is door zo'n 67.000 mensen ondertekend. Om een volksraadpleging mogelijk te maken zijn 600.000 handtekeningen nodig.

Overigens wordt er in de politiek nog gesproken over TTIP en CETA. De onderhandelingen in het Europees Parlement over TTIP lopen nog, maar CETA is al afgerond en wordt komend jaar voorgelegd aan de lidstaten. "Als de regering niet tekent of het parlement dit verdrag zelf al wegstemt, kan een referendum voorkomen worden", schrijven de initiatiefnemers.

Het Platform TTIP Referendum is opgezet door de organisaties Meer Democratie, Milieudefensie, foodwatch en het Transnational Institute.

'Ook referendum over TTIP en CETA'
'Ook referendum over TTIP en CETA' (Foto: ANP)

Gemeente saboteert democratie

De gemeente Koggenland (een christelijk bolwerkje tussen Alkmaar en Hoorn) heeft vandaag laten zien dat ze wel érg creatief omgaan met de tijden dat er gestemd kan worden voor het referendum.

De stempas die de ongeveer 23.000 inwoners ontvingen, gaf namelijk aan dat er tussen 7.30 en 21.00 uur gestemd kon worden. Dat klopt ook wel, maar wat niet aangegeven werd is dat sommige stembureaus open waren van half acht tot twaalf uur, terwijl anderen van twee uur 's middags tot half negen 's avonds beschikbaar waren om een rondje in te kleuren.

Veel inwoners kwamen hier pas achter toen ze voor de deur van een van de stembureaus stonden en het daar -professioneel geprinte- A4'tje ontdekten.

Pure sabotage, aldus Jan Rustenburg, zelf woonachtig in het gat Hensbroek: "Op de pas staat dat ik van 7.30 tot 21 uur kan stemmen, mooi niet dus".

"Ze willen toch een lage opkomst, nou dat lukt zo wel."

Uit kostenoverweging zijn de stemlokalen slechts beperkt geopend. De gemeente erkent dat dit inderdaad niet op de stempas vermeld staat. In sommige gehuchten binnen de gemeente wonen voornamelijk ouderen. Veel van hen hadden geen zin om op een ander tijdstip opnieuw de reis naar een van de vier stembureaus te maken.

Boyband Mainstreet stopt

Achgossie. Tienermeisjes in heel Nederland zijn ontroostbaar: de boyband Mainstreet gaat na vijf jaar uit elkaar. Dat maakten de jongens zojuist bekend in de uitzending van RTL Boulevard. Na jaren is het nu tijd om ieder een eigen kant op te gaan.

''We zijn nu achttien jaar. We hebben ongeveer alles bereikt'', zegt Rein. ''We willen nu allemaal onze eigen kant op'', voegt Owen toe. Zo gaat Rein acteren, Owen wil verder in de muziekwereld, Nils loopt stage en wil zich richten op het produceren van muziek en Daan gaat zich fulltime richten op zijn sportopleiding.

Mooi, zijn we eindelijk af van die kutband, zullen velen denken. Maar er zijn ook veel tienermeisjes die hartstikke verdrietig zijn met het nieuws dat de band stopt. Op Twitter gaat het in ieder geval al helemaal los: ''Eerst de aanslagen in Brussel, toen Johan Cruijff dood en nu Mainstreet uit elkaar. Wat een kutweken'', tweet de een, ''Iedereen balen dat Mainstreet stopt. Mij boeit het echt niets, als ik ergens een hekel aan had...'', tweet de ander. Laten we hopen dat er niet weer honderden meisjes zijn die zichzelf snijden vanwege het stoppen van deze band. Na #cut4bieber, #cut41Direction willen we geen #cut4mainstreet.

Studenten maken nieuwe versie van Let It Go

Heb je tentamens? Dan zou je dit eigenlijk niet moeten lezen, maar nu je toch kijkt kun je meteen onderstaand filmpje bekijken. Studenten hebben namelijk het bekende liedje Let It Go opnieuw ingezongen.

 
Die Hymne während der Prüfungszeit!

Die Hymne während der Prüfungszeit! Mehr auf >> Studentenleben

Geplaatst door Studentenleben op woensdag 27 januari 2016

Je wist dat het zou komen: PvdA'ster roept Hitler over referendum

Het moment waarvan je wist dat het zou komen, Elly de Jong PvdA Midden-Delfland moest even Adolf erbij halen. "Hitler organiseerde óók referenda." verklaarde de Pvda vrouwe over het feit dat ze niet ging stemmen.

Verder zijn er uitspraken te horen in het interview over het referendum als 'gedrocht' en 'idioot met een petje'.

Helaas voor iedereen haalde Hitler ook adem, at wel eens een broodje, dronk water, moest ie soms poepen en hij deed ook wel eens een plasje. Eigenlijk zijn we allemaal een beetje Adolf, dus zo ook Elly.

Vivaldi-browser voor veeleisende internetter

Vivaldi, de nieuwe webbrowser van Opera-oprichter Jon von Tetzchner, is na een lange tijd van beta-testen klaar voor versie 1.0. Dat betekent dat de makers de browser stabiel en bruikbaar genoeg achten voor het grote pubiek, meldt The Next Web.

Vivaldi onderscheidt zich van de bekende browsers als Chrome, Firefox en Safari door een breed scala aan standaardfuncties. Zo kunnen tabbladen worden 'gestapeld', zodat geopende pagina's in groepen worden georganiseerd.

Meerdere pagina's kunnen tegelijk op het scherm geopend worden, en de browser heeft een ingebouwde notities-functie met ondersteuning voor afbeeldingen.

En als een 'heavy-user' van Vivaldi veel pagina's open heeft staan en hier later verder mee wil werken, kan hij de hele sessie opslaan en op een later tijdstip weer openen.

Vivaldi 1.0 is beschikbaar voor Linux, Mac en Windows.

Vivaldi-browser voor veeleisende internetter
Vivaldi-browser voor veeleisende internetter (Foto: BuzzT)

TLN wil snel einde Belgische blokkades

Transport en Logistiek Nederland (TLN) dringt bij de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, aan op een snel einde van de blokkades door boze vrachtwagenchauffeurs. Door die acties staan Nederlandse chauffeurs al dagen zonder voorzieningen vast in Wallonië.

De truckers zijn boos over de invoering van de kilometerheffing in België. TLN wil ook dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) de problemen bij de Belgische regering gaat aankaarten. De organisatie stelt dat als de acties nog langer duren belangrijke logistieke processen zoals bevoorrading aan ziekenhuizen en supermarkten in gevaar kunnen komen.

Volgens TLN geven de acties en de gang van zaken rond de invoering van een nieuw tolsysteem in Europa aan dat één Europese markt voor transport nog ver weg is.

TLN wil snel einde Belgische blokkades
TLN wil snel einde Belgische blokkades (Foto: ANP)

Politiehervorming geen taboe voor Michel

Op een samenvoeging van de zes politiezones in Brussel rust geen taboe. Dat zei de Belgische premier Charles Michel woensdag op een persconferentie. Hij wil echter eerst de aanbevelingen afwachten van de parlementscommissie die de aanslagen van 22 maart onderzoekt.

Op de verbrokkeling van de Brusselse politie kwam de afgelopen tijd veel kritiek. Toch had ook een centraal politiekorps de aanslagen niet kunnen voorkomen, denkt Michel.

De premier voerde aan dat de politie in alle grote steden decentraal werkt om "dicht bij de wijken te kunnen zijn". Hij erkende dat de politie te weinig weet over sommige wijken.

Samenwerking
De Brusselse minister-president Rudi Vervoort wil vooral de samenwerking tussen de politiekorpsen beter laten functioneren. "Het antwoord hoeft niet altijd institutioneel te zijn."

Michel benadrukte dat autoriteiten op alle niveaus "enorme inspanningen" leveren en dat binnen een maand het beloofde extra personeel voor justitie, politie en de veiligheidsdiensten aan de slag gaat. "De strijd tegen terreur en radicalisering blijft een absolute prioriteit."

Uitwisseling
Hij beloofde verder dat lessen worden getrokken uit zaken die niet goed zijn gegaan. Daarbij staat de betere uitwisseling van gegevens tussen de diverse diensten en met de buurlanden "absoluut" voorop.

De centrale ligging en kleine omvang van België zorgen er volgens de premier voor dat terroristen snel in andere landen kunnen zijn. Hij zei herhaaldelijk dat het beeld van België als falende staat onterecht is. "Overal in Europa is sprake van successen én nederlagen."

Politiehervorming geen taboe voor Michel
Politiehervorming geen taboe voor Michel (Foto: ANP)

New Kids verbaasd over sloop frietkot

Huub Smit, beter bekend als Richard Batsbak uit New Kids, is stomverbaasd over de voorgenomen sloop van het frietkot uit de serie. "Dit is toch cultureel erfgoed, dat kan toch niet weg?!", sprak Huub zijn verbazing uit op Omroep Brabant.

De eigenaar van de wereldberoemde snackbar wil op de plek van het frietkot een luxer cafetaria zetten. "Er is toch niks mooiers dan die snackbar", vindt de acteur. "Dit is de snackbar der snackbarren. Hij is perfect zoals hij is. Gewoon zo'n houten kiet met een lekkere vetlucht."

Huub denkt dat een nieuw cafetaria de eigenaar klanten gaat kosten. Veel fans van New Kids zochten het frietkot op. "Die mensen komen en denken: o ja, een snackbar, maar we zoeken die andere."

Of de New Kids in actie komen om hun geliefde frietkot te redden, is nog niet bekend. "Het valt een beetje rauw om m'n dak. Maar misschien moeten we ook maar een referendum proberen op te zetten. Dit moet gewoon de politiek in."

New Kids verbaasd over sloop frietkot
New Kids verbaasd over sloop frietkot (Foto: BuzzE)

Vierde zege voor Kittel in Scheldeprijs

Marcel Kittel heeft voor de vierde keer in vijf jaar de Scheldeprijs Vlaanderen gewonnen. De Duitser van Etixx-Quick Step was in de massasprint sneller dan mede-topsprinters Mark Cavendish en André Greipel en werd recordhouder qua aantal overwinningen in de Belgische voorjaarskoers.

Zoals vrijwel altijd was het wachten op de sprint in deze koers, waar dit jaar wel de massale valpartij vlak voor de streep uitbleef. Kittel werd uitstekend in stelling gebracht door zijn ploeg en ging de sprint vrij laat aan. Cavendish wist als enige in zijn wiel te blijven, maar kwam net niet langs de Duitser.

Danny van Poppel was op de zesde plaats de beste Nederlander. Wouter Wippert (achtste) en Dylan Groenewegen (negende) eindigden ook nog op de top tien.

Geen homohuwelijk voor buitenlanders

Het wordt niet mogelijk voor buitenlandse homostellen om in ons land te trouwen. Het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor buitenlanders leidt tot praktische en juridische complicaties, schrijven minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer.

Op verzoek van D66 heeft het kabinet onderzocht of het huwelijk kon worden opengesteld voor buitenlanders. Dat zou volgens D66 een grote bijdrage kunnen leveren aan de emancipatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's). "Het is op dit moment niet de meest effectieve manier om de emancipatie van LHBT's wereldwijd te bevorderen", menen de bewindslieden.

Er zijn geen verdragen of verordeningen die het verhinderen dat buitenlandse homostellen hier mogen trouwen. Maar een dergelijk huwelijk zal in veel landen op weerstand stuiten. Ook wijst het kabinet erop dat het gevaarlijk kan zijn. In 75 landen staat nog straf op homoseksualiteit. Verder is het homohuwelijk voor veel homobewegingen in het buitenland ook geen prioriteit en zal het slechts voor een kleine elite zijn weggelegd om hier te trouwen, aldus het kabinet.

Het voorstel van D66 is ook besproken met Hivos en COC Nederland. Die hebben volgens de bewindslieden ook 'aarzelingen' bij het openstellen van het homohuwelijk voor buitenlanders.

Ontruiming vanwege penisring

Een medewerkster van een casino in de Duitse gemeente Halberstadt hoorde zoemende en tikkende geluiden uit een vuilnisbak in het herentoilet. Aangezien de oorzaak van de geluiden onbekend was waarschuwde het personeel de politie.

De politie nam geen halve maatregelen en ontruimde de straat en aangrenzende panden en waarschuwde de Duitse Explosieven Opruimingsdienst. Toen die 2,5 uur later de plaats delict voorzichtig inspecteerden was de oorzaak snel gevonden: een batterijaangedreven en nog trillende penisring.

Politiewoordvoerder Peter Wöde verklaart dat het toch erg goed is dat de politie gewaarschuwd is: "Zoiets heb ik in 30 jaar bij de politie nog niet meegemaakt, dit slaat alles. Maar het personeel heeft goed gehandeld, in twijfelgevallen is het goed om de politie te waarschuwen". De eigenaar van het speeltje is niet bekend.

Ruzie om worst bij vergadering Daimler

Ruzie over worstjes heeft woensdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van autoconcern Daimler tot een kleine politie-operatie geleid. Twee aandeelhouders kregen het dusdanig met elkaar aan de stok dat de politie moest ingrijpen om de gemoederen te sussen.

Een van de aandeelhouders pakte herhaaldelijk worsten van het buffet, niet om ze op te eten maar om ze in te pakken voor later. Een andere aandeelhouder sprak hem daarop aan. Dit leidde uiteindelijk tot een heftige scheldpartij tussen de twee, die niet zomaar even te sussen viel. Een van de twee kemphanen diende zelfs een officiële aanklacht wegens belediging in.

Daimler schotelde zijn 5500 aanwezige aandeelhouders niet minder dan 12.500 worsten voor. In een reactie op het voorval liet Manfred Bischoff, voorzitter van de raad van toezicht bij Daimler, weten dat er volgend jaar ,,of meer worsten nodig zijn of dat de worst maar van het menu moet worden gehaald".

Ruzie om worst bij vergadering Daimler
Ruzie om worst bij vergadering Daimler (Foto: ANP)

Bin Laden bevangen door goudkoorts

Was Osama bin Laden bij leven en welzijn bevangen door de goudkoorts? Het heeft er alle schijn van. De leider van al-Qaeda kreeg eind 2010 plotseling 5 miljoen dollar aan losgeld binnen en moest een bestemming vinden voor het geld. In onzekere tijden door de wereldwijde recessie, deed hij hetzelfde als menig westerse miljonair: beleggen in edelmetaal. Hij gaf zijn financiële rechterhand de opdracht voor een derde van het bedrag, 1,7 miljoen, 'broodjes' goud en munten te kopen.

Dat blijkt uit een brief die hij in het Arabisch schreef. De Amerikaanse elite-eenheid Navy Seals nam het epistel mee na de inval in het hoofdkwartier van Bin Laden in Abbottabad. De New York Times publiceerde woensdag enkele details. "Over het algemeen vertoont de waarde een stijgende lijn", deelde Bin Laden 'penningmeester' Atiyah Abd al-Rahman mee. "Zelfs met af en toe een dip loopt de prijs van goud de komende paar jaar op tot 3000 dollar per ounce."

Bin Laden had een vooruitziende blik. Vijf maanden na zijn dood in 2011 piekte de goudprijs op 1900 dollar.

Bin Laden bevangen door goudkoorts
Bin Laden bevangen door goudkoorts (Foto: ANP)

Supermarktketens willen 'truck-treinen'

Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo en levensmiddelengigant Unilever willen hun vrachtwagens in de toekomst als treinen over de snelweg laten rijden. De bedrijven overleggen hierover met de overheid en de transportsector, meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu woensdag.

Het zogenoemde truck platooning moet het vervoer over de weg goedkoper, efficiënter en milieuvriendelijker maken. Bij deze vorm van transport rijden twee of drie vrachtwagens op korte afstand achter elkaar. Ze zijn verbonden via wifi en de voorste wagen bepaalt de route en de snelheid. Door de wifi-verbinding remmen de trucks tegelijk.

In Rotterdam eindigde woensdag een test van zes Europese truckfabrikanten met truck platooning. Het was voor het eerst dat vrachtwagens op deze manier de grens passeerden. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) noemde het resultaat van de test veelbelovend.

Supermarktketens willen 'truck-treinen'
Supermarktketens willen 'truck-treinen' (Foto: ANP)

'Air France-KLM heeft nog lange weg te gaan'

Air France-KLM heeft financieel het huis weer op orde, maar de luchtvaartgroep heeft nog een lange weg te gaan voordat zij weer tot de wereldtop behoort. Dat zei scheidend topman Alexandre de Juniac woensdag in een vraaggesprek met de Franse radiozender RTL.

Air France-KLM maakte vorig jaar, mede dankzij de sterk gedaalde brandstofprijzen, een einde aan een jarenlange opeenstapeling van verliezen. Ook de schuld is verder afgebouwd, vooral door de verkoop van bezittingen. Daarmee is "enorme vooruitgang geboekt", vindt De Juniac.

Maar de toekomst blijft omgeven door onzekerheid. Het bedrijf is volgens De Juniac uit de gevarenzone, maar zal zich moeten blijven verbeteren om de concurrentieslag te winnen. "We behoren tot de grootste ter wereld, maar nog niet tot de beste", zei de topman, die in juni de voorzittershamer van brancheorganisatie IATA oppakt.

Bezuinigingsplan
Niets doen is geen optie voor zijn opvolger, benadrukte De Juniac. "Wij concurreren met reuzen die over veel middelen en veel vliegtuigen beschikken. In een groeiende markt lopen wij het risico kleiner te worden." Wie komende zomer het stokje van de voormalige topambtenaar overneemt, is overigens nog onbekend.

Zelf slaagde De Juniac er niet in het Franse personeel te mobiliseren. Een bezuinigingsplan voor de jaren 2012 tot en met 2015 is bij Air France nog altijd niet geheel afgerond. Onderhandelingen over een nieuw plan dat loopt tot en met 2020, slepen zich al anderhalf jaar voort.

Bonden
De bonden liggen onder meer dwars omdat zij vinden dat de overheid als grootste aandeelhouder meer zou kunnen doen om Air France te beschermen tegen in hun ogen oneerlijke concurrentie uit met name de Golfstaten. De Juniac zei echter dat de Franse regering het bedrijf altijd volledig heeft gesteund.

Ondanks interne strubbelingen, ook met KLM dat zich verzette tegen verdere centralisatie binnen de groep, werd De Juniac vorig jaar voor vier jaar herbenoemd. Dat hij binnenkort al opstapt heeft volgens hem te maken met de kans die nu voorbij komt. Hij sprak van een mooie uitdaging. "Bij IATA worden fundamentele zaken geregeld voor de mondiale luchtvaart, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid."

'Air France-KLM heeft nog lange weg te gaan'
'Air France-KLM heeft nog lange weg te gaan' (Foto: ANP)

A9 dicht na groot ongeval

De snelweg A9 in de richting van Diemen is ter hoogte van de Bijlmermeer afgesloten na een zwaar ongeluk. Alle rijstroken zijn dicht nadat vier auto's en een vrachtwagen op elkaar waren geklapt, aldus de VerkeersInformatieDienst.

De verwachting is dat de weg om 17.00 uur weer open zal zijn. Automobilisten krijgen vooralsnog het advies om vanaf het kooppunt Holendrecht om te rijden via de A2, A10 en A1. Of er slachtoffers zijn gevallen is onduidelijk.

A9 dicht na groot ongeval
A9 dicht na groot ongeval (Foto: ANP)

Wereldwijd 422 miljoen mensen met diabetes

Het aantal mensen met diabetes is sinds 1980 bijna verviervoudigd tot 422 miljoen. De meeste patiënten leven in ontwikkelingslanden. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO berekend in het eerste wereldwijde rapport over suikerziekte.

In 1980 hadden 108 miljoen volwassen mensen suikerziekte, 4,7 procent van de toenmalige wereldbevolking. Het percentage is gegroeid naar 8,5. De WHO komt met het rapport aan de vooravond van de Wereld Gezondheidsdag donderdag waarmee de organisatie stilstaat bij de eigen oprichting in 1948.

De WHO pleit voor maatregelen om het risico te verkleinen dat mensen diabetes krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om meer beweging en gezonder eten zodat mensen hun gewicht op peil houden. Overgewicht is een van de risicofactoren voor de meest voorkomende vorm van suikerziekte. "We moeten nadenken over ons dagelijks leven als we diabetes een halt toe willen roepen," vindt de organisatie.

Wereldwijd 422 miljoen mensen met diabetes
Wereldwijd 422 miljoen mensen met diabetes (Foto: ANP)

Nederlander shopt meer online in China

Shoppen in China wint aan populariteit. Nederlandse consumenten kochten vorig jaar voor meer dan een half miljard euro aan spullen via buitenlandse webwinkels, een derde meer dan in 2014. Bijna een kwart van die bestedingen ging naar Chinese bedrijven.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers die marktonderzoeker GfK en pakketbezorger PostNL hebben verzameld voor brancheorganisatie Thuiswinkel.org. Met een totaalbedrag van 513 miljoen euro zijn buitenlandse webwinkels goed voor 3 procent van de totale onlinebestedingen in 2015.

Van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder deed bijna een kwart (23 procent) vorig jaar een of meer aankopen via webwinkels buiten de eigen landsgrenzen. Na China waren Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de landen waar zij het meeste geld uitgaven.

Consumenten die nog niet over de grens shoppen, worden daar vooral van weerhouden doordat zij het makkelijker vinden om bij Nederlandse webwinkels te bestellen. Ook de angst dat artikelen van buitenlandse verkopers niet aankomen of kwalitatief tegenvallen, speelt daarbij een rol.

Nederlander shopt meer online in China
Nederlander shopt meer online in China (Foto: BuzzT)

MAX bakt nog drie seizoenen door

Heel Holland Bakt blijft nog zeker vier jaar op de televisie te zien. Omroep MAX heeft de uitzendrechten verworven voor nog drie nieuwe seizoenen na de komende serie die in september van start gaat, schrijft het AD.

In Heel Holland Bakt nemen tien amateurbakkers het tegen elkaar op. Het bakprogramma, de Nederlandse versie van de Britse serie The Great British Bake Off, is dit najaar toe aan zijn vierde seizoen. André van Duin vervangt daarin presentatrice Martine Bijl, die nog niet hersteld is van een hersenbloeding.

MAX bakt nog drie seizoenen door
MAX bakt nog drie seizoenen door (Foto: BuzzE)

Aanklagers in beroep na vrijspraak Seselj

De aanklagers bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag gaan in beroep tegen de vrijspraak van de Servische extremist en partijleider Vojislav Seselj. Afgelopen donderdag spraken rechters van het tribunaal Seselj vrij van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Seselj gaf zich begin 2003 over aan het tribunaal, dat hem beschuldigde van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De ultranationalistische politicus zou in de jaren negentig in de bloedige strijd in vooral Bosnië-Herzegovina tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië een cruciale rol hebben gespeeld bij de etnische zuiveringen en slachtpartijen gericht tegen niet-Serviërs. Uiteindelijk achtte het hof dit niet bewezen.

Seselj is in november 2014 om gezondheidsredenen teruggestuurd naar Servië. Hij hoopt dat zijn Servische Radicale Partij bij de verkiezingen deze maand de derde partij van het land wordt.

Aanklagers in beroep na vrijspraak Seselj
Aanklagers in beroep na vrijspraak Seselj (Foto: ANP)

Rotterdam laat opkomst live zien

De gemeente Rotterdam gebruikt het Oekraïne-referendum voor een proef. De stad laat live op internet de opkomst zien, voor Rotterdam als geheel en voor de afzonderlijke stadsdelen. Zo kon iedereen rond 16.00 uur zien dat bijna 14 procent van de kiezers had gestemd. De opkomst was het hoogst in Hoek van Holland en het laagst in Delfshaven.

Het referendum is geldig als minstens 30 procent komt opdagen. Live zien wat de opkomst is, kan mensen misschien verleiden om op het laatste moment toch te gaan stemmen, in de hoop dat de uitslag geldig is. Of om thuis te blijven, zodat de drempel niet wordt gehaald. Rotterdam is daar in elk geval duidelijk over: het is niet aan de gemeente om te bepalen wat mensen met die informatie doen.

De gemeente Zoetermeer doet ook met vijftien stembureaus mee met de proef. De burgemeester van Zoetermeer kwam vanwege de test een kijkje nemen in Rotterdam. Tientallen gemeentes hebben al interesse getoond en er gaat zeker een vervolg komen, aldus projectleider Elin Waning.

Rotterdam laat opkomst live zien
Rotterdam laat opkomst live zien (Foto: ANP)

Schreuder: "Ziyech kan de absolute top halen"

Alfred Schreuder is overtuigd van de kwaliteiten van Hakim Ziyech. De huidige assistent-trainer van TSG 1899 Hoffenheim en middenvelder werkten een jaar samen bij FC Twente.

"Hakim kan de absolute top halen, maar of hij ook een absolute topspeler wordt, zoals de spelers die genoemd worden, moeten we afwachten", vertelde Schreuder tegen Metro. Ziyech wordt genoemd in een rijtje met Johan Cruijff, Luc Nilis en Zinédine Zidane.

"Hij is in ieder geval van het niveau Nacer Chadli en Dušan Tadić en kijk nu eens waar die jongens spelen. Ik denk zelfs dat Hakim beter is. Hakim stond er namelijk meteen, terwijl Nacer en Dušan een jaar nodig hadden om te wennen bij Twente. Alleen moet hij wel aan zijn fysiek werken, maar als je in een competitie speelt met meer weerstand, gaat dat bijna vanzelf."

Schreuder denkt dat de Twente-speler volgend seizoen naar een buitenlandse suptopper gaat. "Hakim weet heel goed wat hij wil. Een club moet een plan met hem hebben. In de winterstop heb ik geprobeerd hem naar Hoffenheim te halen, maar daar voelde hij niet veel voor. Ook wel begrijpelijk, want wij draaien ook niet lekker."

Liefhebber

Ziyech is volgens Schreuder een pure liefhebber. "Hij staat als eerste op het trainingsveld en gaat er als laatste weer af. Denk je dat het toeval is dat hij zo vaak scoort uit een vrije trap? Daar traint hij iedere dag op, zoals Pierre van Hooijdonk dat ook deed bij Feyenoord. Hij focust zich puur op het voetbal, alle onrust bij Twente heeft geen invloed op hem. Dat laat hij iedere week zien en dat kenmerkt een echte topper."

'Minstens 10.000 banen op de tocht bij Nokia'

Nokia broedt op plannen om tussen de 10.000 en 15.000 van de in totaal 104.000 arbeidsplaatsen te schrappen. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op gezag van niet nader genoemde bronnen bij de Finse fabrikant van netwerkapparatuur.

Nokia rondde eerder dit jaar de overname van zijn Franse branchegenoot Alcatel-Lucent af. Die krachtenbundeling moet bijna 1 miljard euro per jaar aan structurele bezuinigingen opleveren. Topman Rajeev Suri zou de plannen woensdag met de vakbonden hebben besproken.

In een verklaring bevestigde Nokia dat het de komende tijd met vakorganisaties in een kleine dertig landen in gesprek gaat over banenreducties. Aantallen werden evenwel niet genoemd. Het bedrijf neemt tot en met 2018 de tijd voor de ingrijpende herstructurering.

Concurrentie
Het Finse technologiebedrijf bleek de afgelopen jaren niet opgewassen tegen de concurrentie van met name Apple en Samsung op het gebied van mobiele telefoons. Nokia bleef te lang betrekkelijk eenvoudige mobieltjes maken terwijl rivalen met geavanceerde smartphones marktaandeel wegkaapten.

Nokia heeft zijn werkterrein inmiddels volledig verlegd naar technologie voor telecomnetwerken. De mobieltjesdivisie is verkocht aan Microsoft en het onderdeel dat met het Nederlandse TomTom concurreert op het gebied van digitale kaarten en navigatie kwam onlangs in handen van de Duitse autofabrikanten BMW, Audi en Mercedes.

'Minstens 10.000 banen op de tocht bij Nokia'
'Minstens 10.000 banen op de tocht bij Nokia' (Foto: ANP)

Cruiseschip vastgelopen bij Arnhem

Op de Rijn bij Arnhem is vanmorgen de MS Virginia uit Rotterdam vastgelopen. Alhoewel het schip dwars over de Rijn ligt kunnen andere schepen er nog wel langs. Er zijn sleepboten onderweg om het schip weer los te trekken en een boot van Rijkswaterstaat houd intussen een oogje in het zeil. Bij dit incident raakte er niemand gewond, op het schip is momenteel alleen personeel aanwezig.

Janet Jackson hint op zwangerschap

Janet Jackson heeft al haar resterende concerten van The Unbreakable Tour geannuleerd. De 49-jarige zangeres wil zich volledig richten op het krijgen van een baby, laat ze in een videoboodschap op Twitter weten.

Jackson zegt nog niet dat ze zwanger is, maar suggereert wel dat er een kleine op komst is. "Ik moet op doktersadvies rust houden", hint de zangeres, die nog kinderloos is. "Ik ben jullie niet vergeten. Ik hervat de tour zodra ik kan."

Het Europese deel van Jacksons wereldtournee, waaronder een concert in de Ziggo Dome, werd eerder al gecanceld wegens "onvoorziene problemen" in het tourschema. De zangeres zou op 14 mei in Las Vegas weer beginnen en had in totaal nog bijna zestig concerten gepland staan.

Jackson is sinds 2012 getrouwd met zakenman Wissa Al Mana. Ze heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze nog een kinderwens heeft.

Janet Jackson hint op zwangerschap
Janet Jackson hint op zwangerschap (Foto: BuzzE)

Zijlstra blokkeert 'anti-islam' initiatief fractiegenoot

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft fractiegenoot Sjoerd Potters teruggefloten met zijn initatiefwetsvoorstel over de positie van religieuze organisaties. Potters wilde dat plan woensdag bij de Tweede Kamer indienen maar Zijlstra heeft dat tegengehouden, omdat het in zijn ogen niet volledig de VVD-visie volgt.

Potters wil dat religieuze organisaties hun wettelijke uitzonderingspositie verliezen en eventueel verboden kunnen worden. Maar volgens de fractieleider wil de VVD dat "diegenen die onder de vlag van een religieus genootschap actief proberen onze democratie te ondermijnen" worden aangepakt.

De liberalen kwamen tot een initiatief, omdat het kabinet niets ziet in een verbod op salafistische organisaties. De VVD-PvdA-coalitie was daar op uit om de invloed van deze fundamentalistische stroming binnen de islam, tegen te gaan.

Wegblokkades in België verder uitgebreid

De wegblokkades in België zijn verder uitgebreid. Dinsdagavond werden 25 blokkades in Wallonië geteld. In Vlaanderen blijven protesten vooralsnog uit. Dat meldde de verkeersdienst VID in de nacht van dinsdag op woensdag.

Een dag eerder was de weg in Wallonië op tien plaatsen afgesloten. Boze truckers protesteren nog altijd tegen de chaotische invoering van het Belgische tolheffingssysteem in de hoop vrijstellingen van de heffing te krijgen. Sinds maandagochtend liggen alle snelwegen rondom Doornik in het zuidwesten van België plat.

De VID voorziet op basis van Belgische bronnen voorlopig geen einde van de blokkades.

Wegblokkades in België verder uitgebreid
Wegblokkades in België verder uitgebreid (Foto: ANP)

Politie: hacksoftware makkelijk te koop

Het wordt steeds makkelijker om software te kopen voor het plegen van cybercriminaliteit. De politie uit woensdag in De Telegraaf haar zorgen over deze ontwikkeling.

"Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en 'ransomware', waarmee gegevens van een bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment", zegt Rob van Bree, portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime van de Nationale Politie.

"Het aanbieden van de software is ons een doorn in het oog. De criminaliteit die ermee gepleegd wordt, raakt op een hele indringende manier de samenleving. Criminelen dringen bijna letterlijk je woning of bedrijf binnen. Op afstand roven ze je leeg", aldus Van Bree. "Vroeger moest je software voor deze activiteiten zelf bouwen, nu kun je het kopen op internet."

De software, die illegaal is, wordt veelal aangeboden op het zogeheten dark web op internet. Om daar op te komen, is een speciale browser nodig.

Vijf keer meer
Vorig jaar was het aantal mensen dat slachtoffer werd van cybercrime ongeveer gelijk aan voorgaande jaren, meldde het CBS afgelopen maand. Maar in het eerste kwartaal van dit jaar zijn al vijf keer meer gevallen bekend van afpersing van bedrijven door 'ransomware' dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt De Telegraaf.

De nieuwe Wet op de computercriminaliteit biedt de politie een handvat bij de aanpak van het probleem. Daarbij kan de politie via computers inbreken. Iets wat Inge Philips, plaatsvervangend hoofd landelijke recherche, vergelijkt met 'een reguliere inval van een arrestatieteam'. De politie gaat ook meer jonge IT-specialisten werven.

Politie: hacksoftware makkelijk te koop
Politie: hacksoftware makkelijk te koop (Foto: BuzzT)

Cruz en Sanders winnen in Wisconsin

De Republikein Ted Cruz en de Democraat Bernie Sanders zijn dinsdag (lokale tijd) als winnaars uit de bus gekomen bij de Amerikaanse voorverkiezingen in de staat Wisconsin. Dat meldden Amerikaanse media op basis van voorlopige uitslagen.

Dat Cruz er met de winst vandoor is gegaan, is een klap voor Donald Trump. Trumps belangrijkste rivaal is met een inhaalslag bezig. Amerikaanse media spreken van een "doorbraak" in de Republikeinse voorverkiezingen. Cruz sprak over een "keerpunt". "We hebben weer hoop voor de toekomst", aldus de Republikein na zijn overwinning.

In de afgelopen zeven voorverkiezingen ging Sanders zes keer met de winst aan de haal. Toch blijft het moeilijk voor de senator uit Vermont om Hillary Clinton van de winst en van de Democratische presidentskandidatuur af te houden.

Cruz en Sanders winnen in Wisconsin
Cruz en Sanders winnen in Wisconsin (Foto: ANP)

Bert Groenewegen nieuwe financiële topman NS

Bert Groenewegen wordt de nieuwe financiële topman van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Hij volgt medio september Engelhardt Robbe op, die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde.

Groenewegen bekleedde van 2010 tot 2015 dezelfde functie bij kabelmaatschappij Ziggo. Daarvoor was hij achtereenvolgens financieel directeur en algemeen directeur van De Persgroep Nederland. Hij krijgt bij NS een salaris 'dat past binnen het beloningsbeleid' en ziet af van bonussen, aldus het spoorbedrijf.

Robbe vertrekt al deze week bij NS. Groenewegen moet echter eerst afstand doen van een aantal bijbanen en zich daarnaast 'inhoudelijk voorbereiden' op zijn nieuwe functie. De raad van commissarissen zal voor de periode tot medio september zorgen voor een 'adequate' tussenoplossing.

Vergrootglas
Een nevenfunctie die Groenewegen alvast opgeeft, is zijn commissariaat bij Wereldhave. Daar vertrekt hij per 1 september, meldde het vastgoedbedrijf. Ook van zijn commissarispost bij financieel dienstverlener Intertrust moet nog blijken of die te combineren is met zijn nieuwe functie bij NS.

Het spoorbedrijf ligt onder een vergrootglas na een reeks schandalen. NS raakte met name in opspraak door gesjoemel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Die affaire kostte de vorige topman Timo Huges de kop. Hij werd opgevolgd door oud-minister Roger van Boxtel.

In februari kreeg NS er in de persoon van Susi Zijderveld een derde directielid bij. Zij is met name verantwoordelijk voor risicobeheer en toezicht op naleving van de regels voor goed bestuur.

Bert Groenewegen nieuwe financiële topman NS
Bert Groenewegen nieuwe financiële topman NS (Foto: ANP)

Boete Le Pen voor uitspraak over gaskamers

De Franse politicus Jean-Marie Le Pen heeft conform de eis van het Openbaar Ministerie een boete van 30.000 euro gekregen voor zijn omstreden uitspraak over de Holocaust. De voormalig leider van het rechts-nationalistische Front National noemde bijna een jaar geleden in een interview met BFM TV de gaskamers 'een detail' in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

De rechtbank in Parijs achtte hem woensdag schuldig aan het marginaliseren van een misdaad tegen de menselijkheid en oordeelde tevens dat Le Pen zich niet kon beroepen op zijn parlementaire onschendbaarheid. Het was ook niet voor het eerst dat de FN-oprichter zich op deze manier uitliet.

Boete Le Pen voor uitspraak over gaskamers
Boete Le Pen voor uitspraak over gaskamers (Foto: ANP)

'Verontrustende toename executies'

In 2015 was de doodstraf voor het eerst in de meeste landen van de wereld volledig afgeschaft. Toch werden meer doodvonnissen voltrokken dan in de afgelopen 25 jaar. De stijging komt grotendeels voor rekening van Iran, Pakistan en Saudi-Arabië, waar 89 procent van alle geregistreerde executies plaatsvonden. Amnesty International noemt de toename van het aantal executies woensdag in een rapport "zeer verontrustend".

Vorig jaar werden zeker 1634 mensen terechtgesteld, 573 meer dan in 2014, of een stijging van 54 procent. Het werkelijke aantal ligt volgens Amnesty waarschijnlijk enkele duizenden hoger, omdat China niet is meegerekend. Cijfers over de doodstraf zijn daar staatsgeheim.

Wereldwijd wachtten eind 2015 nog 20.292 mensen op voltrekking van hun doodvonnis, 198 meer dan in het jaar ervoor. Het aantal landen waar doodvonnissen werden voltrokken, steeg van 22 naar 25; Bangladesh, India en Indonesië begonnen weer met executies.

"Regeringen bleven in 2015 mensen meedogenloos van hun leven beroven met de foute veronderstelling dat de doodstraf ons veiliger zou maken", zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty. "Aan dit bloedbad moet een einde komen."

Amnesty ziet ook lichtpuntjes: in 2015 werden 20 procent minder doodvonnissen uitgesproken en vier landen, waaronder Suriname, hebben de doodstraf volledig uit hun wetgeving geschrapt.

Amnesty: verontrustende toename executies
'Verontrustende toename executies' (Foto: ANP)

EU-landen eens over Europese grenswacht

De Europese Unie heeft een gemeenschappelijk standpunt bepaald over een Europese grens- en kustwacht. Het Nederlandse voorzitterschap gaat nu onderhandelen met het Europees Parlement.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Migratie) is blij met het akkoord. "De Europese grenswacht is een noodzakelijk instrument om de Europese buitengrenzen beter te controleren." Volgens hem kunnen de migratiestromen daardoor in goede banen worden geleid en kan het vrij verkeer van personen in Europa worden gegarandeerd.

Voor de nieuwe dienst moet het Europese grensagentschap Frontex worden uitgebreid. Dat wordt samen met de lidstaten verantwoordelijk voor de grensbewaking. De EU-landen worden verplicht samen in totaal 1500 grenswachten te leveren.

Noodsituaties
De Europese grenswacht krijgt de taak in te grijpen als een lidstaat de hoeveelheid migranten niet aan dreigt te kunnen en praktische maatregelen te treffen in geval van noodsituaties. Ook moet de dienst het terugsturen van afgewezen asielzoekers Europees gaan coördineren.

De Europese Commissie kwam medio december met het grenswachtvoorstel. Dijkhoff wil nog voor juli een akkoord met het Europees Parlement bereiken.

Animo op stations, maar geen rijen

Bij de stembureaus op de grote stations staan woensdag geen lange rijen. Wie wil stemmen, is direct aan de beurt. Alleen op Den Haag Centraal heeft tijdens de ochtendspits een korte rij gestaan.

Volgens de NS hebben duizend tot 2000 mensen gestemd op de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Utrecht Centraal. Volgens een woordvoerder merken sommige kiezers pas bij het stembureau dat ze alleen in hun eigen gemeente kunnen stemmen, en dus niet op een station in een andere plaats.

Op plaatsen met minder of weinig stembureaus was het weer wel druk.

Kandinsky college: bedekkende kleding tijdens gym

Leerlingen op het Kandinsky College in Nijmegen mogen zich voortaan niet meer te bloot kleden tijdens het gymmen. Dat staat in het kledingvoorschrift dat de school sinds begin dit jaar hanteert. Dit meldt de Gelderlander. Rector Astrid Wassink geeft aan dat het voorschrift er op aandringen van gymleraren is gekomen en dat het 'niets te maken heeft met moslims of man-vrouwdenken'.

De leerlingen en hun ouders zijn per brief geïnformeerd over het kledingvoorschrift. Wassink: "De sectie Lichamelijke Opvoeding heeft het er vaker over gehad om duidelijk te maken aan leerlingen wat de verwachtingen zijn. Door regels op te schrijven, kun je leerlingen wanneer dat nodig is op een goede manier aanspreken zonder dat je dat persoonlijk hoeft te maken."

Het kledingvoorschrift houdt in dat sportbroeken met pijpen tot mimimaal halverwege het bovenbeen verplicht zijn, en schouders, buik en navel moeten bedekt zijn. Te blote topjes kunnen dus niet meer.  

EK-limietregen tijdens eerste sessie Swimcup Eindhoven

De Swimcup in Eindhoven begon vanochtend in de eerste sessie al met een limietregen voor de EK zwemmen in Londen. Allereerst wist Kira Toussaint op de 100 meter rugslag naar een uitstekende tijd van 1.00.51 te zwemmen en daarmee te kwalificeren voor het EK, daar waar de limiet op 1.00.80 stond. Om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen zal de 21-jarige in Amerika trainende zwemster vanavond in de finales een tijd van 1.00.25 neer moeten zetten. 

Op diezelfde 100 meter rugslag komt ook Maaike de Waard in de buurt van de EK-limiet. De 19-jarige zwemster zwom een tijd van 1.01.47 en heeft vanavond nog een kans om aan die tijden te voldoen. Tessa Vermeulen (1998) zit ook dichtbij de EK-limiet voor haar leeftijd. Met een tijd van 1.01.78 zwom ze een dik persoonlijk record en heeft ze nog maar twee tiende nodig voor de EK-limiet van 1.01.56. 

De ochtend begon met de 400 meter vrijeslag voor de heren. Hier kwam Maarten Brzoskowski aan de start. Brzoskowski heeft al voldaan aan de EK- en Olympische limiet. Hij zette een tijd van 3.52.96 neer en mag deze vanavond in de finales proberen te verbeteren. 

Op de 50 meter vrijeslag mag Jesse Puts vanavond proberen om aan de gestelde 22.19 te komen voor de EK in Londen. Tijdens de ochtendsessie zwom hij 22.37, wat wel een dik persoonlijk record betekende (vorige PR 22.69). 

Het programma werd gevolgd door de limietregen op de 50 meter vrijeslag. Ranomi Kromowidjojo voldeed al eerder aan de gestelde limieten voor de EK en de Olympische Spelen. Met haar 24.67 van vanochtend gaat zij dan ook makkelijk door naar de finales vanavond. Tamara van Vliet was daarna de eerste die voldeed aan de limiet in Londen. Met 25.08 zwom zij niet alleen een persoonlijke record van zeven honderdste, maar ook de EK-limiet. Haar tijd werd gevolgd door Kim Busch (1998), die met 25.17 niet alleen onder de limiet bleef voor haar eigen leeftijd, maar ook onder de limiet voor de senioren. Er mag dus een grote ploeg worden afgevaardig naar de EK, aangezien Inge Dekker (25.17) en Marrit Steenbergen (25.36) ook al eerder hun limiet zwommen voor de EK. 

Dynasty Warriors: Eiketsude komt er aan

In de laatste editie van game-magazine Famitsu is bekend geworden dat Koei Temco met Dynasty Warriors: Eiketsuden komt. Het spel komt uit voor PlayStation 3, PlayStation 4 en PS Vita.

De nieuwe telg in de reeks wordt gemaakt door Omega Force en zal draaien om het personage Zhao Yun. De game zal dit jaar nog in Japan uitkomen. Of er ook een Europese release aankomt is nog niet bekend.

Dynastie Warriors

'Real zet Ronaldo in de etalage'

Het lijkt erop dat Real Madrid van haar sterspeler Cristiano Ronaldo af wil. Volgens het Spaanse Sport is de Portugese aanvaller voor een bedrag van 60 miljoen euro aangeboden bij Manchester United en Paris Saint-Germain.

Ronaldo kwam in 2009 over van Manchester United voor een prijskaartje van 95 miljoen euro. Aan jaarsalaris strijkt de Portugees rond de 20 miljoen euro op. Sport weet zelfs te melden dat het huis van de vedette in Madrid inmiddels in de verkoop is gezet.

Het lijkt er echter wel op dat PSG niet direct interesse heeft in Ronaldo. De Parijzenaars lijken hun kaarten te willen zetten op Neymar van FC Barcelona die maar liefst 193 miljoen euro moet gaan kosten. Ook Real Madrid zou naar de Braziliaan geïnformeerd hebben.

Politie haalt norm spoedmeldingen niet altijd

De norm die de politie zichzelf heeft opgelegd voor spoedmeldingen, in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse, wordt niet gehaald. In 85 procent van de gevallen is de politie wel op tijd.

"In de stedelijke gebieden halen we de norm wel", zei politiechef Oscar Dros van de eenheid Noord-Nederland woensdag. Dros gaat over de reactietijden bij de Nationale Politie. "Het probleem doet zich vooral voor in enkele landelijke en uitgestrekte gebieden met een relatief lage bevolkingsdichtheid."

Volgens de politiechef is het duidelijk dat het percentage omhoog moet, maar hij denkt ook dat 90 procent niet overal haalbaar is. "Het halen van de norm vraagt in sommige landelijke gebieden een grote investering van mensen en middelen."

Politie haalt norm spoedmeldingen niet altijd
Politie haalt norm spoedmeldingen niet altijd (Foto: ANP)

Drukke tijden bij UWV door omvallen ketens

De recente ondergang van V&D, Perry Sport en thuiszorgorganisatie TSN zorgt bij uitkeringsinstantie UWV voor drukke tijden. De organisatie moest in de eerste drie maanden van dit jaar fors meer lonen doorbetalen bij faillissementen. Ongeveer de helft van de medewerkers van de bankroete bedrijven meldde zich vervolgens voor een WW-uitkering.

Tot en met maart verwerkte het UWV 35.000 zogeheten faillissementsuitkeringen. In heel 2015 bedroeg dit aantal 39.000. Het gaat dan bijvoorbeeld om het personeel van de winkels van V&D die de curatoren een tijd open hielden toen de keten al failliet was. Het UWV was gedurende zes weken verantwoordelijk voor de loondoorbetaling van de medewerkers. Na die periode vroegen 5400 oud-krachten van V&D en La Place een WW-uitkering aan.

Vooral de jongere werknemers van het gevallen warenhuisconcern vonden snel nieuw werk. Een gedeelte van het La Place-personeel kon daarbij aan de slag door de doorstart die supermarkt Jumbo regelde voor een deel van het bedrijf.

Ouderen
Over de ouderen die recent op straat kwamen te staan, maakt het UWV zich meer zorgen. "De positie van ouderen op de arbeidsmarkt blijft zorgwekkend. Bijna de helft van alle WW'ers is ouder dan vijftig jaar", zei UWV-bestuursvoorzitter Bruno Bruins woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van de instantie.

Het ingezette economisch herstel is inmiddels wel duidelijk zichtbaar in de cijfers van het UWV. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen daalde vorig jaar bijvoorbeeld van 605.000 naar 584.000. Ook gingen er, met een totaal van 257.000, iets meer mensen vanuit de WW weer aan het werk.

Drukke tijden bij UWV door omvallen ketens
Drukke tijden bij UWV door omvallen ketens (Foto: ANP)

Rutte: we moeten Oekraïne helpen

Premier Mark Rutte heeft Nederland opgeroepen voor het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen. "We moeten Oekraïne helpen met de opbouw van de rechtsstaat, de democratie. De joodse minderheid en de gay community een extra steun in de rug geven. Dus ik roep heel Nederland op: ga stemmen en stem voor", zei Rutte woensdag.

Rutte bracht zijn stem uit op een basisschool in Den Haag, met in zijn kielzog Nederlandse en buitenlandse media, waaronder een ploeg van de Russische staatsomroep. De premier noemde het belangrijk "dat er meer stabiliteit komt aan de rand van de Europese Unie. We leven in een instabiele wereld."

Rutte: We moeten Oekraïne helpen
Rutte: We moeten Oekraïne helpen (Foto: ANP)

Wilders: genoeg is genoeg

Geert Wilders heeft woensdag gestemd in het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Hij bracht zijn stem uit op een basisschool in Den Haag. De PVV-leider stemde tegen het verdrag. "We kunnen voor het eerst zeggen: genoeg is genoeg. We willen dat verdrag met Oekraïne niet, dat is niet in ons belang. Nog meer geld naar dit soort landen. Later ook meer immigratie en visumvrij reizen", zei Wilders.

Volgens Wilders kan "de patriottische lente weleens beginnen" met het referendum. De uitslag is geldig wanneer minstens 30 procent van de kiesgerechtigden stemt. Wilders: "Dus wat je ook stemt, ga stemmen en als het even kan, stem tegen."

Wilders: genoeg is genoeg
Wilders: genoeg is genoeg (Foto: ANP)

Referendumprogramma trok weinig kijkers

Het NPO2-programma Nederland Kiest, dat helemaal gewijd was aan het Oekraïne-referendum, heeft dinsdagavond 656.000 kijkers getrokken. Het staat daarmee op de achttiende plaats in de kijkcijfer-top 25 van de Stichting KijkOnderzoek.

Bovenaan de lijst stonden vaste waarden als het NOS Journaal van 20.00 uur (2,1 miljoen kijkers), Champions League-voetbal, Goede Tijden Slechte Tijden en De Wereld Draait Door.

Referendumprogramma trok weinig kijkers
Referendumprogramma trok weinig kijkers (Foto: BuzzE)

Eerste etappe terugplaatsen brugdelen Alphen

In Alphen aan den Rijn wordt woensdag opnieuw begonnen met het plaatsen van brugonderdelen voor de Koningin Julianabrug. Dat gebeurt in twee etappes. Eerst wordt het contragewicht teruggezet en medio mei het brugdek.

Op 3 augustus vorig jaar ging het mis bij een poging beide onderdelen in één keer vanaf het water terug te plaatsen. Twee hijskranen en het brugdek vielen om, met een enorme ravage in het centrum van Alphen tot gevolg. Alle brugonderdelen die bij het ongeval werden beschadigd, zijn inmiddels gerepareerd of opnieuw gemaakt.

De hijskranen staan niet weer op pontons, maar op en direct naast de brug. Woensdag is het begin van het werk voorzien om 14.00 uur, als het niet te hard waait. Donderdag wordt ook nog het zogeheten panamawiel (tandwiel) teruggezet.

Naar verwachting gaat de brug half juni weer open voor het verkeer.

Eerste etappe terugplaatsen brugdelen Alphen
Eerste etappe terugplaatsen brugdelen Alphen (Foto: ANP)

[F1] Meevallers en tegenvallers: Bahrein

Afgelopen weekend was het weer zover. Er werd weer een race verreden en waar we twee weken geleden nog vroeg op moesten (Nederlandse tijd) was het nu aan het eind van de middag. Om gelijk maar even een tegenvaller te noemen: Sebastian Vettel, het is zorgwekkend dat er bij Ferrari wederom een auto stuk gaat. De heren in Maranello moeten de betrouwbaarheid enorm verbeteren om de onverwoestbare Mercedessen te kunnen verslaan.

Minister wil ook geld terug van WK-bid

Als er sprake is van misleiding door wereldvoetbalbond FIFA wil minister Edith Schippers (Sport) het geld terug dat Nederland heeft uitgetrokken voor pogingen om het WK-voetbal in 2018 binnen te halen. Ze steunt de KNVB in zijn standpunt om de investeringen terug te halen, laat ze woensdag weten aan het ANP.

Ze reageert daarmee op beweringen van oud-FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Hij zei in een recent interview dat het Nederlands-Belgische bid van tevoren al geen schijn van kans maakte, omdat de FIFA toen al had afgesproken een WK-toernooi nooit meer in twee landen te laten spelen. Als dat zo is, dan is er sprake van misleiding, stelt Schippers.

Nederland en België probeerden destijds samen het WK in 2018 binnen te halen. Gezamenlijk investeerden ze bijna 11 miljoen euro in hun campagne.

Het ministerie gaf hiervoor enkele miljoenen euro subsidie aan de KNVB. De Tweede Kamer wil het geld ook terugzien. Er zijn vaker Kamervragen over gesteld, ook naar aanleiding van corruptie binnen de FIFA. Schippers wacht nog op de uitkomst van diverse onderzoeken.

Schippers wil ook geld terug van WK-bid
Schippers wil ook geld terug van WK-bid (Foto: ANP)

Valve toont aantrekkingskracht SteamVR met HTC Vive

Sinds gisteren is de HTC Vive in de verkoop gegaan. Het dure hebbedingetje is niet voor iedereen weggelegd en met een prijskaart van 800 dollar moet er wel een behoorlijke motivatie achter zitten om de virtual reality headset aan te schaffen.

Gelukkig is daar Valve, die op Steam alvast 146 VR-games klaar heeft staan om uitgeprobeerd te worden. Verder kan Valve ook als geen ander middels beeldmateriaal uitleggen hoe interessant virtual reality kan zijn voor gamers, zoals in onderstaande trailer te zien is. Met behulp van een greenscreen krijgt de kijker een zo goed mogelijk beeld van wat de speler ziet.

Vervanging sexy pose Tracer (Overwatch) getoond

Vorige week was er een klein relletje op het internet nadat Blizzard besloot om een sexy pose van Tracer te vervangen. Oorzaak hiervan zou een klacht zijn van een vrouwelijke speler, maar Blizzard verklaarde zelf dat de pose niet paste bij het peronage Tracer. Vandaag heeft Blizzard de vervanging getoond.

In de nieuwe pose zien we Tracer meer van de zijkantop haar tenen staan met één been omhoog getrokken, met overigens haar kont nog altijd goed zichtbaar. Oordeel zelf en laat vooral weten wat jij vindt.

Overwatch is vanaf 24 mei te spelen op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Oud:

Overwatch Animation Tracer

Nieuw:Overwatch Tracer nieuwe pose

'Terreurcel Verviers wilde onthoofden'

De terreurcel die de Belgische politie begin vorig jaar oprolde in Verviers wilde politiemensen voor de webcam onthoofden en de beelden de wereld rondsturen. Dat zegt de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in een reportage van de BBC die woensdag door de Belgische televisiezender VTM wordt uitgezonden.

In januari vorig jaar was er een grote politieactie tegen de radicaalislamitische terreurcel in Verviers, in de buurt van Luik. De extremisten zouden op het punt staan een aanslag te plegen in België. Bij de actie kwamen twee terroristen om het leven.

"Het doel van deze cel was om politiemensen te ontvoeren en te onthoofden voor de webcam en die beelden de wereld rond te sturen", zegt Jambon in de reportage.

'Terreurcel Verviers wilde onthoofden'
'Terreurcel Verviers wilde onthoofden' (Foto: ANP)

Win premièrekaarten voor De Powerpuff Girls!

De meiden van Powerpuff Girls keren na 10 jaar terug op Cartoon Network. En dat viert de zender zondagmiddag 17 april om 14:30 uur met een feestelijke première in Pathé Arena. Naast de allereerste aflevering van de gloednieuwe serie kunnen de winnaars genieten van veel zoetigheid, mooie prijzen en tot slot een enorme dosis avontuur.

FOK! mag voor deze première 5x2 kaarten weggeven, het enige wat je hoeft te doen is antwoord te geven op de volgende vraag:

Tegen welke slechterik moeten de Girls het vaak opnemen?

- Professor Nefario

- Mojo Jojo

- Team Rocket

Geef snel hier je antwoord door en maak kans! De winnaars krijgen bericht via het opgegeven emailadres.

Nog even alle gegevens: 

Dresscode: pink/ blue/ green

Locatie:   Pathé Arena, ArenA Boulevard 600, 1101 DS Amsterdam

Datum:   17 april 2016

Inloop:   14:00 uur

Aanvang vertoning: 14:30 uur

De Powerpuff Girls, de originele animatieserie van Cartoon Network Studios, gaat zondag 23 april in première om 8:30 uur.

Ubsioft pakt The Division cheaters aan

Ubisoft heeft aangegeven dat het gaat beginnen met het permanent bannen van cheaters in The Division. Het zou voorlopig alleen gaan om pc-gamers omdat daar nogal wat problemen zouden zijn. Vooralsnog zijn er op PlayStation 4 en Xbox One nog geen problemen bekend.

Ubsioft heeft systemen om cheaters te detecteren, maar heeft ook hulp van de community nodig. Als je in-game chat /report [NAME] doet zal het account bij Ubisoft gemeld worden en zal er onderzoek gedaan worden. Nadeel hiervan is dat er de kans is dat mensen nu massaal in-game mensen gaan reporten, maar dat neemt Ubisoft op de koop toe.

The Division

Dag van de waarheid voor Oekraïne-verdrag

Na weken van fel campagnevoeren, vooral door de tegenstanders, mag Nederland zich woensdag uitspreken over het associatieverdrag met Oekraïne. Van 07.30 uur tot 21.00 uur zijn de reguliere stembureaus geopend.

Net als bij gemeentelijke en parlementsverkiezingen zijn er ook op treinstations stembureaus ingericht, een stuk of vijftig in totaal. Niet alleen in grote steden als Amsterdam en Rotterdam, maar ook op bijvoorbeeld de stations van Meppel en Weert kunnen mensen hun stem uitbrengen. Op enkele stations kunnen kiezers zelfs al om 05.00 uur terecht. De openingstijden verschillen wel per station.

De kwestie waar de kiezer zich over moet buigen is het al dan niet instemmen met een wetsvoorstel om het EU-associatieverdrag met Oekraïne goed te keuren. Het referendum is pas bij een opkomst van minimaal 30 procent geldig, maar is in alle gevallen raadgevend. De regering kan besluiten de uitslag naast zich neer te leggen.

Dag van de waarheid voor Oekraïne-verdrag
Dag van de waarheid voor Oekraïne-verdrag (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: 14 graden met een bui

De dag begint zonnig, maar in de middag trekt het dicht en kan het vanuit het westen gaan regenen. De kans op buien blijft tot laat in de avond aanhouden. De temperaturen liggen rond de 14 graden, en de wind komt uit het zuidwesten. Aan zee kan het vrij krachtig gaan waaien. 

Zon op 07:02
Zon onder 20:23

Zaterdag reed ik langs Schiphol en bedacht me dat ik toch een keer vliegtuigen moet gaan kijken met de jongens. Wat een machtig gezicht is dat toch, een opstijgend vliegtuig!.

Opstijgend vliegtuig bij Schiphol (Foto: DJMO)
Opstijgend vliegtuig bij Schiphol (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1963 De Nederlandse Gasunie werd opgericht. 
1974 ABBA won in Brighton het 19e Eurovisiesongfestival met het nummer Waterloo. 
 1987 De Russische atoomonderzeeer Komsomolets vloog in de Barentszzee in brand en zonk. 
 1988 Ferdi Elsas, de moordenaar van Ahold-topman Gerrit Jan Heijn, werd gearresteerd. Op zijn aanwijzingen werd het lijk van Heijn gevonden. 
 2005 Bij een gezinsdrama in Zoetermeer bracht een man zijn echtgenote en twee dochters om het leven. 


Waterloo

Gestaag meer geiten in Nederland

Het aantal geiten neemt in Nederland gestaag toe, terwijl er steeds minder schapen zijn. Ons land telde in 2015 in totaal bijna een miljoen schapen en 328.000 melkgeiten. De geitenbedrijven worden steeds groter, maar sinds 2000 is er in de schapenhouderij nauwelijks sprake van schaalvergroting. Dat maakte het CBS woensdag bekend.

Aan het begin van deze eeuw liepen er nog 1,3 miljoen schapen in de weide rond. In 2015 daalde dit aantal naar 946.000 schapen. Het CBS wijst onder meer op de uitbraak van mond- en klauwzeer, de daarop volgende ruimingen en de afschaffing van de zogenoemde ooipremie aan als oorzaken van de daling. Met die financiële tegemoetkoming waren houders van vlees- en melkschapen verzekerd van inkomen in economisch slechte tijden.

Het aantal geiten neemt wel toe. In 2000 telde ons land nog 98.000 melkgeiten. Sindsdien komen er elk jaar gemiddeld ruim 15.000 geiten bij.

Gestaag meer geiten in Nederland
Gestaag meer geiten in Nederland (Foto: ANP)

Beyoncé klaagt merk Feyonce aan

Beyoncé wil niet dat het merk Feyonce nog langer kleding en andere producten verkoopt met die naam. De zangeres heeft het bedrijf Feyonce Inc daarom aangeklaagd, meldt The Wrap.

Naast kleding met het woord Feyonce erop geprint verkoopt het bedrijf onder meer een koffiekop met de tekst 'He put a ring on it', wat volgens Beyoncé gebaseerd is op de tekst van haar hit Single Ladies. De popster heeft het recht op haar naam geregistreerd voor onder meer entertainmentdiensten, kleding, parfums en makeup. De naam Feyonce is volgens haar 'bijna identiek' en brengt haar 'onherstelbare schade' toe.

Volgens de papieren die dinsdag bij de rechtbank in New York werden ingediend heeft Beyoncé eerst geprobeerd Feyonce Inc met brieven te verzoeken te stoppen met het gebruik van de naam.

Beyoncé klaagt merkt Feyonce aan
Beyoncé klaagt merkt Feyonce aan (Foto: BuzzE)

Meadow Walker zet zaak tegen Porsche door

Meadow Walker, de dochter van de in 2013 omgekomen acteur Paul Walker, zet haar rechtszaak tegen Porsche door. Dit ondanks de uitspraak van de rechter, die dinsdag oordeelde dat het fatale ongeluk waarbij Paul overleed niet de schuld van de automaker was.

De uitspraak was in een zaak aangespannen door de weduwe van Roger Rodas, die achter het stuur zat en ook om het leven kwam. Volgens de rechter had had een stevigere constructie van de auto de dood van de twee tijdens een botsing met een lichtmast niet kunnen voorkomen.

Toch ziet Meadow geen reden haar zaak tegen Porsche op te geven. De rechtszaak die zij heeft aangespannen heeft 'aanzienlijke verschillen' met die van Kristine Rodas, zo liet haar advocaat dinsdag weten in een reactie waar The Wrap over schrijft. "Meadows vader, Paul Walker, was een passagier in de auto. Hij overleefde de botsing maar zat vast en verbrandde levend door fouten in het voertuig."Roger Rodas overleed al voordat de brand in de auto ontstond.

Meadow Walker zet zaak tegen Porsche door
Meadow Walker zet zaak tegen Porsche door (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
©FOK.nl e.a.