CD: Town of Saints - No Place Like This

Zo'n drie jaar na hun indrukwekkende debuut met Something to Fight For ligt sinds deze week het tweede album van de Fins-Groningse band Town of Saints in de schappen. Town of Saints begon ooit als een indierock gezelschap dat hun liefde voor folkmuziek niet onder stoelen of banken stak, maar van die folkmuziek is nog maar weinig terug te horen op deze gloednieuwe schijf getiteld No Place Like This.

Town of Saints - No Place Like This
Town of Saints - No Place Like This

Met No Place Like This heeft Town of Saints een veelzijdige plaat afgeleverd waarop de luisteraar regelmatig het gevoel krijgt alsof de tijd stil heeft gestaan. Zo nemen nummers als het tropisch swingende 'Modern Life' en het vrolijke 'Win' ons mee naar de hitsound van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daartegen doen liedjes als het door de basgitaar gedomineerde 'Short Circuit Breakdown' en het haast klassiek aandoende 'Do Ya Say' ons weer smachten naar de fijnere popliedjes van de jaren zeventig.

Town of Saints
Town of Saints

Dat de groep, die tegenwoordig naast het duo Harmen Ridderbos (gitaar en zang) en Heta Salkolahti (viool en zang) uit Jukka Kiviniemi (bas), Berend Rombouts (gitaar) en Jesse Bosman (drums) bestaat, nog steeds niet vies is van een stevig stuk indierock is goed te horen in het eigenzinnige 'It's Beautiful'. Neem daarbij de fraaie samenzang van de muzikanten en je weet dat je een album te pakken hebt dat ver boven het gemiddelde in het genre mag worden gerekend. No Place Like This is een duister melomaan pareltje geworden, waarbij regelmatig zonnestraaltjes uit je speakers lijken te komen. Een beetje vreemd, maar verdomd lekker.