CD: Iggy Pop - Post Pop Depression

dekatophetspek

Zo'n vier jaar na zijn opvallende coversalbum Après ligt er eindelijk weer een ouderwets klinkend album van de Amerikaanse punkpionier Iggy Pop in de schappen. Op zijn nieuwste schijf Post Pop Depression wordt Iggy Pop bijgestaan door Queens of the Stone Age-bandleden Josh Homme en Dean Fertita en Arctic Monkeys drummer Matt Helders. Een behoorlijke geroutineerde superband en dat is ook goed te horen op deze stomende plaat.

Iggy Pop - Post Pop Depression

Voor de opnames van Post Pop Depression ging de band begin 2015 in het diepste geheim naar de Rancho De La Luna Studios in Joshua Tree om daar in een kleine twee maanden een volledig nieuw album uit de woestijngrond te stampen. Het was dan ook een zeer aangename verrassing toen de band eind januari een optreden gaf in The Late Show with Stephen Colbert, waarin het nummer 'Gardenia' werd gespeeld. Een heerlijk voorproefje voor het album Post Pop Depression dat nu bij de betere platenwinkels te vinden is.

Bij een legendarische artiest als Iggy Pop ontkom je er niet aan om te moeten denken aan zijn muzikale vakbroeder David Bowie, die eerder dit jaar afscheid nam van het leven met zijn indrukwekkende zwanezang Black Star. Ook op Post Pop Depression speelt de dood een grote rol. De dood ligt altijd ergens op de loer, dat weet ook Josh Homme die in 2010 in een ziekenhuis een bijna-doodervaring had na een operatie aan zijn knie en die van afstand ook werd geraakt door de aanslagen in Parijs, waarbij tientallen fans bij een concert van de door hem opgerichte band Eagles of Death Metal het slachtoffer werden van lafhartige terroristen. Het was voor de muzikant dan ook een mooie afleiding om te kunnen werken aan de laatste loodjes voor dit uitstekende album van Iggy Pop.

Met Post Pop Depression heeft Iggy Pop wederom een zeer gevarieerd album afgeleverd. Zo horen we duidelijk de invloed van Homme op groovende stonertracks als 'Break Into Your Heart', 'Sunday' en 'German Days', Bowie-esque popliedjes als 'Gardenia' (Neen, geen cover van Kyuss) en 'Paraguay' en rauwe hallucigene woestijn blues als 'American Valhalla', 'In The Lobby' en het akoestische 'Vulture'. Het is dan ook een plaat geworden die we gerust in één adem durven te noemen met Iggy Pops klassieke albums als Lust For Life en The Idiot, maar die ook zeker tot het betere recente werk van Josh Homme mag worden gerekend. Mocht je de band ook live willen ervaren dan kun je op 10 mei naar de Heineken Music Hall in Amsterdam waar Iggy Pop, Josh Homme en de rest van de band een absoluut spetterend en nu al historisch concert zullen verzorgen.