Drukke tijden bij UWV door omvallen ketens

De recente ondergang van V&D, Perry Sport en thuiszorgorganisatie TSN zorgt bij uitkeringsinstantie UWV voor drukke tijden. De organisatie moest in de eerste drie maanden van dit jaar fors meer lonen doorbetalen bij faillissementen. Ongeveer de helft van de medewerkers van de bankroete bedrijven meldde zich vervolgens voor een WW-uitkering.

Tot en met maart verwerkte het UWV 35.000 zogeheten faillissementsuitkeringen. In heel 2015 bedroeg dit aantal 39.000. Het gaat dan bijvoorbeeld om het personeel van de winkels van V&D die de curatoren een tijd open hielden toen de keten al failliet was. Het UWV was gedurende zes weken verantwoordelijk voor de loondoorbetaling van de medewerkers. Na die periode vroegen 5400 oud-krachten van V&D en La Place een WW-uitkering aan.

Vooral de jongere werknemers van het gevallen warenhuisconcern vonden snel nieuw werk. Een gedeelte van het La Place-personeel kon daarbij aan de slag door de doorstart die supermarkt Jumbo regelde voor een deel van het bedrijf.

Ouderen
Over de ouderen die recent op straat kwamen te staan, maakt het UWV zich meer zorgen. "De positie van ouderen op de arbeidsmarkt blijft zorgwekkend. Bijna de helft van alle WW'ers is ouder dan vijftig jaar", zei UWV-bestuursvoorzitter Bruno Bruins woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van de instantie.

Het ingezette economisch herstel is inmiddels wel duidelijk zichtbaar in de cijfers van het UWV. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen daalde vorig jaar bijvoorbeeld van 605.000 naar 584.000. Ook gingen er, met een totaal van 257.000, iets meer mensen vanuit de WW weer aan het werk.

Drukke tijden bij UWV door omvallen ketens
Drukke tijden bij UWV door omvallen ketens (Foto: ANP)