Plasterk dringt aan op matiging Alliander

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat topbestuurders bij netbedrijf Alliander niet meer mogen verdienen dan een minister, maximaal 179.000 euro. Een meerderheid van de Tweede Kamer is dat met hem eens. Dat 'signaal' brengt hij over in een brief aan Provinciale Staten van Gelderland, die woensdag vergaderen over de topsalarissen bij het netbedrijf.

Gelderland bezit 44 procent van de aandelen van Alliander en is daarmee de grootste aandeelhouder van het bedrijf. De rest van de aandelen is in handen van Friesland, Noord-Holland, Flevoland en enkele gemeenten. Plasterk schrijft Gelderland dat Noord-Holland, Friesland en Amsterdam ook vinden dat Alliander zich aan de wet normering topinkomens moet houden. Gelderland vindt tot nu toe echter dat Alliander genoeg doet door de salarissen van de topbestuurders in termijnen af te bouwen tot 130 procent van een ministerssalaris. Verdere salarisverlaging zou bestuurders wegjagen.

De topbestuurders verdienen nu 322.000 en 342.000 euro. De Gelderse SP-fractie dient woensdag een motie in dat het salaris verlaagd moet worden naar 179.000 euro. Alliander houdt donderdag de jaarvergadering voor aandeelhouders.

Plasterk dringt aan op matiging Alliander
Plasterk dringt aan op matiging Alliander (Foto: ANP)