Politiehervorming geen taboe voor Michel

Redactie

Op een samenvoeging van de zes politiezones in Brussel rust geen taboe. Dat zei de Belgische premier Charles Michel woensdag op een persconferentie. Hij wil echter eerst de aanbevelingen afwachten van de parlementscommissie die de aanslagen van 22 maart onderzoekt.

Op de verbrokkeling van de Brusselse politie kwam de afgelopen tijd veel kritiek. Toch had ook een centraal politiekorps de aanslagen niet kunnen voorkomen, denkt Michel.

De premier voerde aan dat de politie in alle grote steden decentraal werkt om "dicht bij de wijken te kunnen zijn". Hij erkende dat de politie te weinig weet over sommige wijken.

Samenwerking
De Brusselse minister-president Rudi Vervoort wil vooral de samenwerking tussen de politiekorpsen beter laten functioneren. "Het antwoord hoeft niet altijd institutioneel te zijn."

Michel benadrukte dat autoriteiten op alle niveaus "enorme inspanningen" leveren en dat binnen een maand het beloofde extra personeel voor justitie, politie en de veiligheidsdiensten aan de slag gaat. "De strijd tegen terreur en radicalisering blijft een absolute prioriteit."

Uitwisseling
Hij beloofde verder dat lessen worden getrokken uit zaken die niet goed zijn gegaan. Daarbij staat de betere uitwisseling van gegevens tussen de diverse diensten en met de buurlanden "absoluut" voorop.

De centrale ligging en kleine omvang van België zorgen er volgens de premier voor dat terroristen snel in andere landen kunnen zijn. Hij zei herhaaldelijk dat het beeld van België als falende staat onterecht is. "Overal in Europa is sprake van successen én nederlagen."

Politiehervorming geen taboe voor Michel
Politiehervorming geen taboe voor Michel (Foto: ANP)