CD: Underworld - Barbara Barbara, We Face A Shining Future

Zo'n zes jaar na hun vorige album Barking ligt sinds de afgelopen week de nieuwe schijf van het Britse Underworld in de schappen. Met het album Barbara Barbara, We Face A Shining Future maakt het duo, bestaande uit Karl Hyde en Rick Smith, een indrukwekkende en eigenzinnige comeback met een voor hun doen zeer gevarieerd album.

Underworld - Barbara Barbara, We Face A Shining Future

Het is dit jaar alweer 29 jaar geleden dat Rick Smith en Karl Hyde het duo Underworld vormden. Het zou echter tot 1993 duren voordat de band door zou breken met hun derde album Dubnobasswithmyheadman en de bijbehorende single 'Mmm... Skyscraper I Love You'. De grote doorbraak zou in 1995 volgen als het nummer 'Born Slippy Nuxx' te horen is in de populaire film Trainspotting. Sindsdien was Underworld een begrip in de wereld van de deep house en techno en scoorde hits met albums als Second Toughest In The Infants (1996), Beaucoup Fish (1998) en A Hundred Days Off (2002).

Met Barbara Barbara, We Face A Shining Future is Underworld alweer toegekomen aan haar negende studioalbum, waarop de groep meer als een underground-act klinkt dan ooit tevoren. Voor de opnames van het zeven tracks tellende album dook de band in met Lincoln Barrett, een Britse drum and bass DJ en producer die de liefhebbers beter kennen als High Contrast, als co-producer. "Barbara Barbara, We Face A Shining Future" was één van de laatste dingen die de vader van Rick Smith tegen zijn moeder sprak voordat hij zijn laatste adem uitblies. De plaat klinkt dan ook als een soort van muzikale wedergeboorte van het duo, dat niet langer wil leunen op behaalde hits uit het verleden.

Met zowel beukende tracks als 'I Exhale' als het heerlijk voortkabbelende 'Nylon Strung' laat Underworld zich dan ook van een zeer diverse en progressieve kant horen. Het duo komt ook goed op dreef in het mystieke met flamenco cuatro gitaren doordrenkte 'Santiago Cuatro', waarmee Underworld zich van een vernieuwende kant laat horen en het buitenaards spacende 'Motorhome', waarin zelfs een doedelzak kan worden gebruikt voor een inspirerend stukje neo-psychedelica van de bovenste plank. Mensen die een plaat verwachten in de lijn van de vroegere succesvolle albums van Underworld zullen zich met Barbara Barbara, We Face A Shining Future in eerste instantie misschien bekocht voelen, maar doen er goed aan om dit niet al te toegankelijke album even te laten rijpen door hem wat vaker te draaien. Het zeer gelaagde album heeft namelijk vele subtiele muzikale verrassingen voor de luisteraar in petto.

Ben je wel een liefhebber van het latere werk van Underworld of ben je gewoon wel nieuwsgierig geworden naar wat de heren Hyde en Smith anno 2016 weten te produceren, dan kunnen we je zeker aanraden om deze fraaie plaat van Underworld eens te gaan beluisteren bij een lokale platenboer.