Gemeente saboteert democratie

De gemeente Koggenland (een christelijk bolwerkje tussen Alkmaar en Hoorn) heeft vandaag laten zien dat ze wel érg creatief omgaan met de tijden dat er gestemd kan worden voor het referendum.

De stempas die de ongeveer 23.000 inwoners ontvingen, gaf namelijk aan dat er tussen 7.30 en 21.00 uur gestemd kon worden. Dat klopt ook wel, maar wat niet aangegeven werd is dat sommige stembureaus open waren van half acht tot twaalf uur, terwijl anderen van twee uur 's middags tot half negen 's avonds beschikbaar waren om een rondje in te kleuren.

Veel inwoners kwamen hier pas achter toen ze voor de deur van een van de stembureaus stonden en het daar -professioneel geprinte- A4'tje ontdekten.

Pure sabotage, aldus Jan Rustenburg, zelf woonachtig in het gat Hensbroek: "Op de pas staat dat ik van 7.30 tot 21 uur kan stemmen, mooi niet dus".

"Ze willen toch een lage opkomst, nou dat lukt zo wel."

Uit kostenoverweging zijn de stemlokalen slechts beperkt geopend. De gemeente erkent dat dit inderdaad niet op de stempas vermeld staat. In sommige gehuchten binnen de gemeente wonen voornamelijk ouderen. Veel van hen hadden geen zin om op een ander tijdstip opnieuw de reis naar een van de vier stembureaus te maken.