[F1] Meevallers en tegenvallers: Bahrein

Afgelopen weekend was het weer zover. Er werd weer een race verreden en waar we twee weken geleden nog vroeg op moesten (Nederlandse tijd) was het nu aan het eind van de middag. Om gelijk maar even een tegenvaller te noemen: Sebastian Vettel, het is zorgwekkend dat er bij Ferrari wederom een auto stuk gaat. De heren in Maranello moeten de betrouwbaarheid enorm verbeteren om de onverwoestbare Mercedessen te kunnen verslaan.

Tegenvaller
Op zaterdag waren Valtteri Bottas en Felipe Massa nog goed voor de plaatsen zes en zeven en na de eerste bocht lagen ze tweede en derde, maar daarna ging het mis. Bottas had de pech dat hij gestraft werd voor zijn aanvaring met Lewis Hamilton en dat vond ik persoonlijk wat zwaar. Daarna ging het team van Williams proberen om met een twee-stopper de race uit te rijden, maar zoals wel vaker waren de lange runs niet het sterkste punt. Waar sommige mensen bij Williams misschien stiekem hoopten op een podium werden ze uiteindelijk achtste en negende. Niet best.

Meevaller
Stoffel Vandoorne was donderdagochtend nog rustig in Japan toen hij werd opgeroepen om Fernando Alonso te vervangen. Alonso had vorige week een zware klapper en de verwondingen waren ernstiger dan in eerste instantie werd gedacht. Op zaterdag reed Vandoorne naar een knappe twaalfde tijd en versloeg daarmee Jenson Button. In de race maakte Vandoorne een sterke indruk en eindigde uiteindelijk als tiende en, belangrijker, met een punt. Het eerste punt van McLaren dit seizoen en ik hoop van harte dat Vandoorne volgend race-weekend weer in de auto zit.

Tegenvaller
Force India had op zaterdag nog wel reden tot lachen. De achtste plek van Nico Hülkenberg was goed en toonde aan dat het team wederom goed was voor een plek in de subtop. In de race ging echter alles mis. Sergio Perez en Hülkenberg reden al vroeg in de race schade  en vielen ver terug om daar vervolgens ook te blijven. Vijftiende en zestiende zijn slechte resultaten en daar hadden ze bij Force India geen rekening mee gehouden.

Meevaller
Romain Grosjean kende wederom een goed weekend. Zaterdag werd Grosjean negende in de kwalificatie, maar dankzij een zeer goede race wist hij op te klimmen naar een vijfde positie. Het laat maar weer zien dat ze bij Haas de zaken enorm goed op orde hebben en ook tactisch zit het wel goed. Maar laten we ook vooral niet vergeten dat Grosjean zich zeer positief heeft ontwikkeld. Ik hoop van harte dat Grosjean dit weet door te zetten, want een podium gun ik Haas, maar vooral Grosjean wel.

Tegenvaller
De laatste tegenvaller is Sauber. Vorig jaar werden er sporadisch nog wel wat punten gepakt maar, echt heel goed was het allemaal niet. Ook dit weekend was het weer dramatisch. In de kwalificatie kwam Felipe Nasr niet verder dan de laatste plek en voor Marcus Ericsson was het een zeventiende startplek, achter een Manor. Veel erger dan de prestaties op de baan is de financiele gezondheid van het team. Monisha Kaltenborn schitterde door afwezigheid en bekend was dat ze in Zwitserland zat om wat problemen op te lossen. Het heeft er echter alle schijn van dat het te laat is en dat het team over twee weken niet in China aanwezig is en dat zou bijzonder jammer zijn.

Meevaller
De laatste meevaller van het weekend is wat mij betreft de race. Ja, Nico Rosberg won 'weer' en ook de andere podiumfinishers waren niet verrassend. De race was echter leuk, interessant en het heeft uiteraard geholpen dat de eerste bocht en de openingsfase wat chaotisch waren. Ik heb mij prima vermaakt en dat is op het circuit van Bahrein ook wel eens anders geweest. Laten we met z'n allen hopen dat het over twee weken wat gemoedelijker gaat. Wat als Bottas geen straf had gehad, wat als Vettel's auto niet was stuk gegaan, wat als Raikkönen wel een goede start had en wat als Hamilton geen schade had gehad? Tot over twee weken.