Weersverwachting Australië: nog veel heter

De klimaatveranderingen zullen in het al warme en droge Australië tot nog hogere temperaturen leiden, met alle gevolgen van dien. De verwachting luidt: meer hittegolven, meer bosbranden, meer verloren oogsten. Al met al gaan de veranderingen miljarden kosten. Die verwachting werd donderdag in Sydney gepresenteerd door de Australische klimaatraad.

Sinds het weer wordt geregistreerd, 1880, was 2015 volgens meteorologen wereldwijd het warmste jaar ooit. Australië piekte het afgelopen jaar naar extreme hitte. ,,Hetere hete dagen en de hittegolven zullen ook langer en heviger aanhouden", aldus de raad. Het bosbrandseizoen duurt al vel langer dan vroeger. Het begint al in oktober en houdt aan tot in maart. Ook de temperatuur van het zeewater stijgt door het warmere weer. Dat heeft direct effect op de gekoesterde Australische kleurrijke koraalriffen, die worden namelijk bleker.

De overheid mag volgens de klimaatraad onderhand wel eens een plan van aanpak gaan opstellen om de gevolgen het hoofd te bieden.

Weersverwachting Australië: nog veel heter
Weersverwachting Australië: nog veel heter (Foto: ANP)