Al veel geplaatste spelers naar huis op Australian Open

De eerste twee rondes in het enkelspel van de Australian Open zitten erop, dus er zijn nog 32 mannen en 32 vrouwen over. De hoogste tijd om te kijken welke geplaatste spelers al uit het toernooi liggen, wat er vooral bij de vrouwen een flinke hoop blijken te zijn.

Het toernooi begint met 32 geplaatste spelers, de 'reekshoofden', doorgaans ingedeeld naar de wereldranglijst. De hoogstgeplaatste man die zijn koffers al kon pakken is Rafael Nadal, de nummer vijf. Hij verloor in de eerste ronde van landgenoot Fernando Verdasco. Van de top-16 ligt verder alleen de als elfde geplaatste Kevin Anderson eruit: de Zuid-Afrikaan moest in de eerste ronde geblesseerd opgeven tegen Rajeev Ram. Van de tweede helft van de plaatsingslijst zijn vijf spelers al vroegtijdig klaar: Benoit Paire (17), Fabio Fognin (20), Ivo Karlovic (22, geblesseerd), Jack Sock (25) en Jeremy Chardy (30).

Bij de vrouwen is het vooral in de tweede helft van de plaatsingslijst een waar slagveld. Simona Halep, de mondiale nummer twee, is de hoogstgeplaatste speelster die uit het toernooi ligt. Ook Petra Kvitova (6), Venus Williams (8), Timea Baczinsky (11) en Caroline Wozniacki (16) schopten het niet tot de laatste 32. Bij de onderste zestien reekshoofden is het helemaal drama: Ana Ivanovic (20), Ekaterina Makarova (21) en Kristina Mladenovic (28) zijn de enige drie van de nummers 17 tot en met 32 die de eerste twee ronden overleefd hebben.

Drie qualifers hebben zich bij de vrouwen in de derde ronde gespeeld: Naomi Osaka neemt het op tegen Viktoria Azarenka (14), terwijl Shuai Zhang tegenover Varvara Lepchenko staat. Ook bij de mannen zijn twee qualifiers doorgedrongen tot de derde ronde. Stéphane Robert speelt daarin tegen zijn als 23e geplaatste Franse landgenoot Gaël Monfils. Ook de andere partij met een qualifier is volledig Frans: Pierre-Hugues Herbert mag zijn geluk beproeven tegen Jo-Wilfried Tsonga, als negende geplaatst in Melbourne. Alle wildcardspelers zijn in de eerste en tweede ronde uitgeschakeld.