Koning bezorgt Nederland eerste wielerzege van 2016

De eerste Nederlandse wieleroverwinning in het jaar 2016 staat op naam van Peter Koning. De Nederlander van Drapac woensdag de derde etappe in de Ronde van San Luis. Koning is de enige Nederlander in deze wielerkoers. Hij ontsnapte uit het peloton, glipte weg uit een kopgroep van vier en soleerde naar de winst.

Koning maakte onderdeel uit van een vroege kopgroep. Een uur voor de finish ging hij er vandoor. Elf kilometer voor de finish, op de top van de Mirador del Potero (tweede categorie), had hij twee minuten zijn voorsprong op het peloton. In de afdaling hield hij daar nog anderhalve minuut van over.

Koning is tevens een nieuwe leider in het algemeen klassement.  "Ja, ik zag dat ik ook de nieuwe leider ben met zes seconden", reageerde de wielrenner verrast voor de camera van de organisatie. Hij pakt ook enkele bonificatieseconden. "Ik ben erg blij met deze zege, zo aan het begin van het seizoen. Het team ook. Het zal moeilijk zijn de leiding vast te houden, want er komen nog een aantal beklimmingen aan, maar ik ga de trui zo lang mogelijk verdedigen."

Koning staat in het algemeen klassement staat zes tellen voor op nummer twee Fernando Gaviria (Etixx-QuickStep). "Het zal een lastig verhaal worden, want er komen nog een aantal beklimmingen aan. Maar ik ga natuurlijk mijn best doen om mijn huid zo duur mogelijk te verkopen."

De laatste vijftien kilometer van de koers in Argentinië. (Bron: YouTube)