Saoedi-Arabië verbiedt schaken

Wie een potje schaak wil spelen, kan dat beter ergens anders doen dan in Saoedi-Arabië. Het moslimland heeft namelijk een verbod op schaken uitgevaardigd. Dit ondanks het feit dat het slaan van de dame onderdeel van het spel is.

Grootmoefti Sheikh Abdul Aziz al-Sheikh is echter onverbiddelijk, schrijft The Guardian. Volgens de Koran mag je niet gokken en schaken maakt gokken mogelijk. Volgens de soennitische geleerde is schaken een verspilling van tijd en geld. Ook zorgt het voor haat en vijandigheid tussen de spelers.

De Saoedische grootmoefti staat niet alleen. Groot-ayatollah Ali al-Sistani, de hoogste sjiitische religieuze autoriteit van Irak, heeft in zijn land schaken ook in de ban gedaan. In buurland Iran was de denksport tussen 1979 en 1988 verboden, maar ayatollah Khomeini laat het tegenwoordig weer toe, zolang de gelovigen niet gaan gokken op het schaken.

Perzië
Het schaakverbod is des te opmerkelijker als je kijkt naar de herkomst van de sport. Schaken in zijn huidige vorm is waarschijnlijk in Perzië ontstaan. Het woord 'schaak' is afgeleid van het Perzische woord shāh, dat koning betekent. Het woord 'mat' is afgeleid van het Perzische maata, dat 'versteld raken' betekent. Moslims die in de zevende eeuw Perzië veroverden, namen het schaken over en zorgden ervoor dat het ook in Europa belandde.

De verwachting is trouwens niet dat de Saoedische autoriteiten daadwerkelijk het verbod streng gaan handhaven. Net als muziek wordt schaken voortaan gezien als een kleine ondeugd; iets dat de wenkbrauwen doet fronzen. Critici wijzen erop dat schaken geen geluksfactor bevat, zoals het gooien met dobbelstenen. Het is een denksport die puur draait om vaardigheden.

Koning en dame, schaakbord
Saoedi's zien deze koning en koningin (dame) liever niet.