Waterpolosters na zenuwslopende wedstrijd naar EK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben zich na een zenuwslopende halve finale weten te plaatsen voor de finale van het EK. Medefavoriet Spanje werd na een strafworpenserie met 15-14 verslagen. Nederland wist gedurende de reguliere speeltijd meerdere malen op twee punten voorsprong te komen, maar Spanje wist telkens terug te komen. Aan het eind van de reguliere speeltijd was de stand 9-9 (4-3, 2-3, 2-1, 1-2).

Voor het toernooi verwachtten de bookmakers dat de strijd tussen Nederland en Spanje in de finale zou worden uitgevochten. Na een mindere poulefase van Spanje kwamen de twee elkaar echter al in de halve finale tegen. Op papier speelde Nederland een sterker toernooi, maar ook voor de wedstrijd was er geen duidelijke favoriet aan te wijzen.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd, door na twee afstandsschoten van Sabrina van der Sloot en Yasemin Smit al na slechts twee minuten op een 2-0 voorsprong te komen. Spanje begon hierna goed in de wedstrijd te komen en wist de achterstand na slechts anderhalve minuut al om te zetten naar een kleine voorsprong. Een fraai schot uit een overtal-situatie van Maud Megens zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland met 4-3 leidde aan het eind van het eerste partje.

Ook in de minuten die volgden waren de twee ploegen enorm gewaagd aan elkaar. Opnieuw kwam Nederland tot een voorsprong van twee punten en opnieuw kon Spanje drie keer op rij scoren. Nadat Nederland de gelijkmaker maakte, gingen beide ploegen fel verdedigen, waardoor de stand lange tijd op 6-6 bleef steken. Na de rust begon Nederland kansen sterker te benutten en kon er weer een kleine voorsprong opgebouwd worden: 9-7. Spanje was echter nog niet verslagen en kon deze achterstand al vroeg in het vierde kwart teniet doen. De laatste vijf minuten gunden de ploegen elkaar geen millimeter meer, wat betekende dat strafworpen de beslissing moesten vormen.

Het eerste Nederlandse schot raakte de paal, waardoor Spanje al direct de beste papieren had. De strafworpen die volgden gingen allen het doel in, waardoor de stand uiteindelijk 2-3 bedroeg voor de Spanjaarden. Laura Aarts slaagde er na een sterke redding in om een 3-4 te voorkomen, waardoor ook de vijf eerste strafworpen geen uitkomst boden. In de knock-out-fase bracht Van der Sloot Nederland op 15-14 en wist Aarts haar doel meteen schoon te houden, waardoor Nederland de finaleplek binnenhaalde.

Italië en Hongarije zullen uitvechten wie de tegenstander van Nederland wordt in de finale, die vrijdagavond om 20.15 uur gespeeld wordt. De uiteindelijke winnaar van het toernooi plaatst zich meteen voor de Olympische Spelen, de vijf landen die volgen zullen op het OKT dat in Nederland gespeeld wordt de overige plaatsen verdelen.

Waterpolosters na zenuwslopende wedstrijd naar EK-finale (Pro Shots / Insidefoto)