Imam: 'slachtoffers Keulen zelf schuldig'

Dat vrouwen in Keulen tijdens Nieuwjaarsnacht massaal zijn aangerand, is de schuld van.... de vrouwen zelf. Ze waren 'ongepast' gekleed en hadden parfum op, zo meldt Sami Abu-Yusuf, imam van een salafistische moskee in de Duitse stad.

De groepsaanrandingen en -verkrachtingen (taharrush gamea) in Keulen, diverse andere Duitse steden, Stockholm, Zürich en (bijna) in Helsinki werden tot dusver toegeschreven aan de verknipte seksuele moraal van groepen moslimmannen. Maar dat klopt dus niet, zo blijkt uit een interview dat de Keulse imam gaf aan de Russische zender REN TV.

'We moeten correct reageren en geen olie op het vuur gooien', meent Abu-Yusuf. 'De gebeurtenissen tijdens Nieuwjaarsnacht zijn de schuld van de meiden zelf. Ze waren halfnaakt en droegen parfum. Het is niet verrassend dat mannen hen wilden aanvallen. Jezelf zo uitdossen is olie op het vuur gooien.'

Abu-Yusuf is imam van de Al Tawheed-moskee in de Keulense wijk Kalk. De salafistische moskee is al eerder in opspraak geweest. In 2004 deed de Duitse politie er een inval omdat leden van de moskee een terroristisch netwerk zouden hebben opgezet.

Radicale salafistische moslims in Duitsland houden zich onder meer bezig met het rekruteren van nieuw-binnengekomen moslims; en dat zijn er in Duitsland momenteel nogal veel. Salafisten hangen rond op treinstations en bij opvangkampen om gesprekken aan te knopen met jonge moslimmannen die zonder hun familie naar Duitsland zijn gekomen.

Koran
Het salafisme is een ultra-orthodoxe stroming binnen de islam.