Hoge FIFA-officials gearresteerd in Zürich

De Zwitserse politie heeft donderdag opnieuw mensen gearresteerd in verband met het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens de New York Times zou in opdracht van de Amerikaanse justitie een inval zijn gedaan in een hotel in Zürich, de stad waar het hoofdkantoor van de FIFA is gevestigd.

De FIFA heeft bevestigd dat de politie inderdaad in de vroege donderdag in actie is gekomen, maar wilde verder geen commentaar geven.

In mei van dit jaar werden officials van de FIFA van hun bed gelicht toen in Zürich het verkiezingscongres voor de voorzitter werd gehouden. Uiteindelijk werden veertien voetbalbestuurders aangeklaagd voor omkoping en andere vormen van corruptie. Volgens de New York Times zou de politie nu opnieuw voetbalofficials hebben aangehouden.

Update 10.17 uur
Volgens de New York Times zou het bij de arrestaties onder meer gaan om Alfredo Hawit uit Honduras en Juan Ángel Napout uit Paraguay. Hawit is de president van de Noord-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF, waar hij in een mooi lijstje staat: zijn voorganger Jeffrey Webb werd eerder dit jaar gearresteerd in het grote corruptieschandaal en ook diens voorganger Jack Warner wordt al jaren verdacht. Tussendoor was Lisle Austin uit Barbados nog interimpresident van CONCACAF, maar hij hield zich niet aan de interne regels en werd er na vijf dagen uitgegooid. 

Napout was van 2007 tot en met 2014 president van de Paraguayaanse voetbalbond en nam daarna het stokje over als president van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL. Ook Napout heeft duidelijk geleerd van zijn voorgangers: zowel Eugenio Figueredo (president van 2013 tot en met 2014) als Nicolás Léoz (1986-2013) werden eerder dit jaar gearresteerd in het FIFA-schandaal.

Zowel Nawit als Napout behoren tot de vicepresidenten van FIFA. Er zouden later vandaag nog meer arrestaties volgen, waarbij gemeld wordt dat dat niet om de geschorste president Sepp Blatter zou gaan.

Nieuwe aanhoudingen Zürich in FIFA-schandaal


Nieuwe aanhoudingen Zürich in FIFA-schandaal (Foto: ANP)