FIFA-bestuur omarmt hervormingen

Het bestuur van wereldvoetbalbond FIFA heeft zich unaniem geschaard achter de voorgestelde hervormingen. Er komt onder meer een nieuwe organisatiestructuur en een maximale zittingstermijn van twaalf jaar (drie termijnen van vier jaar) voor de FIFA-voorzitter en de leden van het nieuw te vormen bestuur.

De aanbevelingen van de hervormingscommissie onder leiding van François Carrard worden op 26 februari ter stemming voorgelegd aan de 209 FIFA-leden, tijdens het buitengewone congres waarop ook een nieuwe voorzitter wordt gekozen. Met de hervormingen hoopt de FIFA een einde te maken aan alle corruptieschandalen binnen de mondiale federatie. Transparantie staat voorop, onder meer over de salarissen van de bestuurders. Ook moeten meer vrouwen in de FIFA-top komen. In de hervormingsplannen staat dat namens iedere confederatie minimaal één vrouw in het bestuur van de wereldvoetbalbond komt te zitten.

In de nieuwe organisatiestructuur wordt het huidige uitvoerend comité vervangen door een zogeheten council, met de nieuwe FIFA-voorzitter aan het hoofd. Die krijgt aanzienlijk minder macht dan het huidige bestuur. De dagelijkse leiding komt te liggen bij een apart secretariaat, terwijl de council de koers en strategie van de FIFA bepaalt. In dit orgaan komen gekozen afgevaardigden van alle confederaties te zitten. Alle kandidaten voor deze functies moeten eerst een integriteitscontrole doorstaan van een controlecommissie van de FIFA.

Alle geldstromen en processen binnen de wereldvoetbalbond worden gecontroleerd door een onafhankelijk comité.

Een overzicht van de belangrijkste veranderingen bij de FIFA:

- een duidelijke scheiding binnen de leiding van de FIFA van politieke en uitvoerende taken. Een zogeheten council van 36 leden, onder leiding van de FIFA-voorzitter, bepaalt de koers en strategie van de bond. De dagelijkse leiding komt te liggen bij een generaal secretariaat.

- een maximale zittingstermijn van twaalf jaar (drie termijnen van vier jaar) voor de FIFA-voorzitter en de leden van de council.

- alle zes confederaties leveren minimaal één vrouw aan het FIFA-bestuur.

- kandidaten voor een bestuursfuncties moeten eerst een integriteitscontrole ondergaan.

- een onafhankelijk comité houdt toezicht op alle processen en geldstromen binnen de FIFA.

- openheid over salarissen van de FIFA-voorzitter en andere topofficials.

- om de FIFA efficiënter te maken, wordt het aantal commissies teruggebracht van 26 naar negen.

- er komt een nieuwe commissie waarin allerlei stakeholders uit de voetbalwereld zitting krijgen.

- de FIFA legt in de reglementen vast dat het zich sterk maakt voor de internationaal erkende mensenrechten.

- mogelijke uitbreiding van het WK van 32 naar 40 landen, al zijn meer gesprekken nodig voordat hier over gestemd gaat worden.

FIFA-bestuur omarmt hervormingen
FIFA-bestuur omarmt hervormingen (Foto: ANP)