DVD: The Hobbit Trilogy

Toen aan het begin van deze eeuw The Lord of the Rings Trilogy een van de grootste filmsuccessen aller tijden werd, was duidelijk dat de verfilming van The Hobbit ooit zou komen. Het duurde echter vele malen langer dan verwacht. Opstartperikelen, gesteggel om rechten, failliete studio's ... Pas in 2012 kwam het eerste deel uit. De trilogie is nu compleet en we kunnen nu terugkijken op de volledige verfilming.

The Hobbit Trilogy is gebaseerd op het originele boek van J.R.R. Tolkien en vertelt over een Hobbit. Bilbo Baggins, om precies te zijn. Bilbo is een Hobbit die geniet van de warmte van zijn eigen haard. Totdat er op een dag een tovenaar aan zijn deur verschijnt. Gandalf haalt Bilbo over om met hem en een groep Dwergen (onder leiding van Thorin Oakenshield) op zoek te gaan naar een schat en Erebor te bevrijden van de draak Smaug. Het boek is een leuk kinderverhaal van een paar honderd bladzijdes. Peter Jackson besloot de verfilming met dezelfde bombarie als The Lord of the Rings op het witte doek te brengen en hij besloot zelfs tijdens de productie om er drie films van te maken. Hoe valt dit geheel nu samen?

The Hobbit Bilbo Baggins

Duidelijk is dat de film slechts een vrij losse adaptatie van het boek van Tolkien is. Dat kan ook niet anders, aangezien het derde deel gewijd is aan één vrij korte scène uit dit boek. Op zich is dat bij een boekverfilming niet per definitie een slechte zaak. Het gaat namelijk vaak meer om de sfeer en het gevoel van het bronmateriaal te benaderen dan een woord-voor-woordverfilming van het boek. Maar in dit geval wordt het een ontzettend opgeblazen verhaal. Al in het eerste uur merk je dat de films werkelijk alles wat nog verfilmd kon worden meenemen in de film. De films voelen al aan als een Extended Edition, de versies waar The Lord of the Rings Trilogy veel succes mee boekte. Een Extended Edition is hier niet direct nodig, hoewel daar mogelijk wel mooie scènes tussen kunnen zitten.

Het is immers niet allemaal kommer en kwel. Peter Jackson is een meer dan bekwame, zeer visuele filmmaker die garant staat voor top-notch entertainment. Het tweede deel laat het beste zien van de kwaliteiten van Jackson. Deze film is een ware achtbaanrit die nergens echt tot stilstand komt. De climax in The Lonely Mountain is een sterke scène, vol actie, visual effects en opwinding. Iets soortgelijks werd ook verwacht van de slag in het laatste deel van de trilogie, maar daar mist compleet de ziel. Er is geen overzicht en het voelt alsof computerpoppetjes maar wat op elkaar aan het inhakken zijn (wat feitelijk ook zo is).

The Hobbit: BOFA screen 4

De trilogie is nu volledig op dvd verkrijgbaar. De vraag rijst hierbij wel op waarom deze films nog op dvd zijn uitgebracht. In de tijd van HD komen de films niet op hun best uit. De Dolby Digital 5.1 soundtrack is verder prima. De dvd's zijn ook voorzien van een extra: op iedere disc vinden we een korte feature over het opnemen van de films in Nieuw-Zeeland. We maken kennis met de locaties waar één en ander is gefilmd. Tevens zijn er wat trailers toegevoegd. De trilogie is ook verpakt in een wat karige verpakking: een simpel doosje met drie schijfjes. Wel zit er een mooie keepcase omheen.

Al met al is de trilogie een aardige aanvulling op de originele klassieker. Vraag is of je voor de dvd moet gaan. Voor zij met een kleine tv is dit natuurlijk perfect, maar heb je een iets groter scherm (en ben je geïnteresseerd in meer informatie over de totstandkoming van deze films), dan adviseer ik toch de blu-ray, al dan niet de Extended Edition. Al is het alleen maar voor de uren aan informatie over de productieperiode.

Houd de site in de gaten om deze box te winnen!