Pistorius toch veroordeeld voor moord op vriendin

Het hoogste hof van beroep van Zuid-Afrika heeft paralympisch atleet Oscar Pistorius alsnog veroordeeld wegens moord. Een eerdere uitspraak van een hof dat hij schuldig was aan doodslag werd daarmee verworpen. Opperrechter Eric Leach las donderdag het vonnis voor in Bloemfontein.

Pistorius doodde zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari 2013 met vier schoten door de deur van de badkamer. Hij heeft bekend te hebben geschoten, maar zei dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond. Hij werd in eerste instantie vrijgesproken van moord. Verder kreeg hij een voorwaardelijke straf opgelegd wegens verboden wapenbezit. Justitie ging daartegen in beroep.

Op moord staat in Zuid-Afrika een minimumstraf van vijftien jaar cel. Een lagere rechtbank krijgt opdracht een nieuwe strafmaat te bepalen. De tijd die hij al heeft vastgezeten moet daarop in mindering worden gebracht.

Paniek
Het hoogste hof van beroep veegde de vloer aan met het verweer van de verdediging dat Pistorius in paniek uit zelfverdediging had geschoten. Er was geen sprake van noodweer, hij wist dat de kans groot was dat hij de persoon achter de gesloten deur vermoedelijk zou doden, ook gezien het zware wapen en de munitie die hij gebruikte, oordeelde Leach. Aangevoerde argumenten dat de atleet leed aan een angststoornis deden daar niets aan af, oordeelde de opperrechter donderdag in aanwezigheid van de moeder van het slachtoffer, June Steenkamp.

Het proces tegen de gewezen sportheld trok wereldwijde aandacht en groeide uit tot waar een mediacircus.

Pistorius veroordeeld voor moord
Pistorius veroordeeld voor moord (Foto: ANP)