Ggz-bedrijf betaalt 187.000 euro terug

De Lelie Zorggroep, die geestelijke gezondheidszorg levert aan mensen met psychische problemen, heeft 187.000 euro te veel gedeclareerd bij verzekeraars. Het bedrijf heeft het zelf aangekaart en betaalt het geld terug aan de verzekeraars. Daarom wordt Lelie verder niet bestraft, meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag.

Volgens Lelie heeft "een zorgpartner" waarschijnlijk meer uren in rekening gebracht dan er geleverd zijn. Daarom gaven ze accountantskantoor PwC de opdracht de administratie na te lopen. Uit dat onderzoek blijkt dat de zorggroep de declaraties onvoldoende controleerde. Ook zorgde de constructie met onderaannemers voor een afstand tot de eigen bedrijfsvoering. Deze conclusie leidde er toe dat de zorggroep per direct stopt met het aannemen van zorgpartners in de geestelijke gezondheidszorg.

In juni kreeg een andere ggz-instelling, Stichting Altrecht in Den Dolder, een boete van 700.000 euro. Altrecht had mogelijk voor ruim 10 miljoen euro aan onjuiste uren geregistreerd. Ook werden diagnoses aangepast, zodat ze toch onder de basisverzekering zouden vallen en vergoed konden worden.

Ggz-bedrijf betaalt 187.000 euro terug
Ggz-bedrijf betaalt 187.000 euro terug (Foto: ANP)