'Minder zout voorkomt duizenden beroertes'

Het verband tussen te veel zout en hoge bloeddruk staat al jaren vast. Nu is daadwerkelijk vastgesteld dat het aantal hartinfarcten en beroertes met respectievelijk 5 en 7 procent verlaagd kan worden door minder zout in voedingsmiddelen te stoppen. Dat concludeert Marieke Hendriksen in een promotieonderzoek bij het RIVM en Universiteit Wageningen.

Nederlanders krijgen ruim meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Ongeveer 80 procent van de dagelijkse zoutconsumptie komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Wanneer het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen wordt gehalveerd, daalt de dagelijkse inname uit deze voedingswaren met 2,1 (vrouwen) tot 2,9 gram (mannen). "In dat scenario zouden de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes kunnen worden voorkomen", stelt Hendriksen.

'Minder zout voorkomt duizenden beroertes'
'Minder zout voorkomt duizenden beroertes' (Foto: ANP)