Pc-gamers opgelet: Fallout 4 krijgt Nvidia Gameworks-ondersteuning

Fallout 4, de langverwachte opvolger in het Fallout-universum, krijgt ondersteuning voor Nvidia Gameworks-effecten. Deze techniek zorgt voor mooiere grafische effecten op Nvidia-hardware, maar kan daarnaast ook als gevolg hebben dat Fallout 4 slechter performt op AMD-hardware, of dat de extra effecten überhaupt niet beschikbaar zijn. 

GameWorks is een technologie (API) die simpel gezegd kan zorgen voor verbeterde graphics, zoals realistischere schaduwen, verbeterde lichteffecten, haarsimulatie en zgn. ambient occlusion. In de gamesindustrie is dit stokpaardje van Nvidia al vaker onderwerp van discussie geweest, voornamelijk vanwege de oneerlijke concurrentiepositie die Nvidia zich toe-eigend ten opzichte van aartsconcurrent AMD, maar ook van vele ontwikkelaars die het werken met GameWorks een drama noemen. Ontwikkelaars die een deal sluiten met Nvidia voor het gebruik van een van de GameWorks-modules, zoals PhysX of VisualFX, wordt verboden om samen te werken met AMD.

Recente voorbeelden van dergelijke voordeeltjes van Nvidia zijn Batman: Arkham Knight en The Witcher 3, waarbij de implementatie in Arkham Knight allesbehalve vloeiend verliep. In The Witcher 3 was vooral het 'HairWorks'-gedeelte een punt van discussie. Deze techniek zou een realismeboost geven aan het haar van ingame-personages, maar deze extra feature eiste zoveel van de resources dat het voor veel gamers juist een aanzienlijke boost aan de framerate gaf wanneer HairWorks uitgezet werd.

Het is momenteel nog niet bekend of de extra GameWorks-effecten (goed) zullen werken op AMD-hardware. Het zal in Fallout 4 gaan om optionele features, die desgewenst aan of uitgezet kunnen worden. Tweakers.net wees nog uit dat de recent uitgegeven systeemeisen wijzen op een discrepantie: de 'zwakste' videokaarten waarop de game zou moeten kunnen draaien zijn een Nvidia GTX 550Ti of een AMD Radeon HD 7870. Dit is opmerkelijk, omdat de Radeon-kaart een stuk nieuwer en krachtiger is dan de Nvidia-tegenhanger.