Enquête: zeker 58 wethouders bedreigd

Redactie

In de afgelopen anderhalf jaar zijn zeker 58 wethouders bedreigd. Dat blijkt uit een enquête die de Wethoudersvereniging hield onder alle wethouders in Nederland. Bovendien hadden 27 wethouders te maken met agressie en geweld en zijn er nog eens 109 beledigd of uitgescholden.

De Wethoudersvereniging hield de enquête vanwege de toegenomen meldingen over bedreigingen de afgelopen weken. Deze bedreigingen hadden vaak te maken met de discussie in een gemeente over de komst van een asielzoekerscentrum of noodopvang voor asielzoekers.

Van alle wethouders die werden beledigd of bedreigd, deden in totaal maar 29 wethouders aangifte of maakten melding bij de politie. Volgens de Wethoudersvereniging is dit veel te laag gezien het grote aantal incidenten. "Wethouders denken misschien dat het er wel bij hoort, of ze willen niet zielig worden gevonden. Maar wij vinden het absoluut van belang dat een wethouder aangifte doet wanneer hij wordt bedreigd. Dan geef je ook aan de politie aan: ik zit in de gevarenzone", aldus voorzitter Arne Werveling.

De enquête van de Wethoudersvereniging is verstuurd naar alle 1500 wethouders in Nederland. 480 wethouders hebben gereageerd.

Enquête: zeker 58 wethouders bedreigd
Enquête: zeker 58 wethouders bedreigd (Foto: ANP)