Saoedische prins smokkelt drugs in privévliegtuig

LTVDK

Met een steeds verder dalende olieprijs moeten de welgestelden uit Saoedi-Arabië op zoek naar andere inkomstenbronnen. In Libanon is een Saoedische prins opgepakt nadat er twee ton aan amfetaminepillen werd aangetroffen in zijn privévliegtuig.

Naast de prins werden er nog vier landgenoten van hem in bewaring genomen op het vliegveld in Beiroet. Volgens de Libanese autoriteiten zou het gaan om de grootste drugsvangst ooit in het land. In het vliegtuig van de prins werden veertig tassen met pillen gevonden.

De gevonden pillen zouden van het 'merk' Captagon zijn, genaamd naar medicijnen die in de jaren '60 werden gebruikt tegen onder andere depressie en hyperactiviteit. Nadat in de jaren '80 het medicijn verboden werd omdat het amfetamine bevatte, is de naam geadopteerd voor illegaal geproduceerde pillen.

Door de oorlog in buurland Syrië is de productie en verkoop van de pillen in een rap tempo gestegen. Het wordt gebruikt om langer te kunnen doorvechten en het adrenaline-niveau kunstmatig te verhogen. Amfetamine wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebruikt onder militairen in vechtsituaties.