Turners missen rechtstreekse plaatsing Spelen

De Nederlandse turners hebben een omweg nodig om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio 2016. Oranje kwam maandag in de kwalificaties bij de WK in Glasgow tot een score van 341,925. Daarmee staat het team onder leiding van bondscoach Mitch Fenner vooralsnog op de elfde plaats. De beste acht landen zijn rechtstreeks gekwalificeerd voor de Spelen. De nummers negen tot en met zestien moeten in april in Rio nogmaals strijden om vier resterende tickets. Er komen nog drie landen in actie.

Het Nederlandse team bestond uit Bart Deurloo, Frank Rijken, Jeffrey Wammes, Casimir Schmidt, Yuri van Gelder en Epke Zonderland. Van Gelder staat voorlopig zesde in de tussenstand op ringen. Dat zou een finaleplaats betekenen. Deurloo is zeker van deelname aan de allroundfinale. Zonderland miste de finale aan de rekstok.

"Dit was nog steeds de beste prestatie ooit van een Nederlands mannenteam", stelde Fenner, de Welshman die het voor mogelijk hield dat Oranje 'via de voordeur' in Rio zou belanden. Hoewel tot dit jaar de zeventiende plaats het beste resultaat ooit was. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Niet in hen, maar voor hen. Ze zijn een plaats in de top acht waard. Het lukte niet, er zijn fouten gemaakt maar we gaan nu comfortabel naar de volgende mogelijkheid om ons te kwalificeren. We gaan ze klaarstomen om de score te behalen die ze verdienen: 348+."

Fenner was verbaasd over de lage score (14,300) van Zonderland op rek, hoewel de Fries halfweg zijn oefening wel de fout in ging maar niet viel. "Zijn D-score was 7,2, dacht ik. Dan moet hij wel heel veel aftrek voor de uitvoering hebben gehad. Maar goed, we halen de Spelen als team. Dat is mijn overtuiging."

Turners missen rechtstreekse plaatsing Spelen
Turners missen rechtstreekse plaatsing Spelen (Foto: ANP)