FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 oktober 2015

Zeker 250 aanhoudingen tijdens dance-event

Zeker 250 feestgangers zijn aangehouden tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE), voornamelijk voor drugsbezit. Volgens een woordvoerster van de politie gaat het om mensen die meer dan een halve gram harddrugs of meer dan vijf pillen bij zich hadden. Het aantal aanhoudingen kan nog oplopen, omdat de cijfers van zondag op maandag nog niet bekend zijn.

Bezoekers die minder drugs bij zich hadden, moesten die bij het fouilleren overigens wel inleveren en kregen geen toegang meer tot het feest. Bij de Amsterdam ArenA was dit keer een zogenoemde strafrechtstraat, waar de zaken meteen konden worden afgedaan. Wat de resultaten hiervan zijn, kon het Openbaar Ministerie (OM) maandag nog niet zeggen.

Het Amsterdam Dance Event (ADE) is het grootste conferentie- en clubfestival ter wereld. Sinds de eerste dag, afgelopen woensdag, tot en met zondag kwamen er zo'n 365.000 bezoekers op het evenement af.

Extra voorlichting
Nadat bij de vorige editie drie bezoekers zijn overleden aan de gevolgen van drugsgebruik, was er dit keer extra voorlichting over drank en drugs. Zo had Jellinek een speciale testlocatie geopend in de binnenstad, die extra lange openingstijden kende. Volgens een woordvoerster zijn hier geen foute drugs aangetroffen.

Het lijkt erop dat ook dit keer een bezoeker is overleden aan drugsgebruik. Vrijdagmiddag werd een 33-jarige vrouw uit Zwolle dood aangetroffen in een Amsterdamse woning. Ze was in de nacht ervoor op het dance-event en zou diverse soorten drugs hebben gebruikt. Momenteel wordt de exacte doodsoorzaak nog onderzocht.

Zeker 250 aanhoudingen tijdens dance-event
Zeker 250 aanhoudingen tijdens dance-event (Foto: ANP)

Britney Spears met kapotte outfit op podium

Britney Spears heeft tijdens een concert afgelopen weekend met een kapotte outfit op het podium gestaan. De zangeres droeg een heel strak broekpak en terwijl ze aan het dansen was, begaf de rits op de achterkant het. Een fan legde vast hoe de achtergronddanseressen de rits probeerden te maken terwijl Britney gewoon doorging met haar optreden.

De dansers kregen het niet voor elkaar om de outfit te maken. Spears trok zich daar niet veel van haar en maakte het nummer waar ze aan was begonnen helemaal af, inclusief wilde danspassen. In het filmpje is goed te zien dat ze met blote rug over het podium loopt en danst.

Toen het nummer was afgelopen rende ze snel het podium af van het Planet Hollywood in Las Vegas. Een paar minuten later ging ze gewoon weer door met haar show.

Belgische sporen in moordzaak Hooge Zwaluwe

De politie zoekt naar mensen die iets weten van een donkerbruine Jeep Renegade die mogelijk in verband staat met de dubbele moord vorige week op twee mannen in Hooge Zwaluwe. In het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant meldt de politie dat de auto Belgische kentekenplaten heeft. Ook wil de politie informatie over een donkere Mercedes die is gebruikt om een 39-jarige gewonde man af te leveren bij het Amphiaziekenhuis in Oosterhout.

Een van de slachtoffers in Hooge Zwaluwe was de voorman van motorclub No Surrender, Brian Dalfour. Zijn lichaam en dat van een andere man werd donderdag gevonden in een recreatiehuisje aan de Hamseweg. Ze zijn door geweld omgekomen.

Inmiddels zijn twee mannen opgepakt voor de moorden. Een van hen is de 39-jarige Belg die bij het ziekenhuis in Oosterhout werd afgezet. Deze man had een steek- of schotwond. De andere verdachte is een 46-jarige man die gewond in Breda werd gevonden. Hij is beschoten. Na deze arrestaties heeft de politie huiszoekingen gedaan op diverse plaatsen in het land.

Belgische sporen in moordzaak Hooge Zwaluwe
Belgische sporen in moordzaak Hooge Zwaluwe (Foto: ANP)

Passagier Aer Lingus mogelijk dood door drugs

De passagier die zondagavond agressief werd en daarna overleed op een Aer Lingus-vlucht van Lissabon naar Dublin is mogelijk overleden door het smokkelen van drugs. De Ierse politie ontdekte bij de autopsie verschillende pakketjes met een poederachtige substantie in het lichaam van de 24-jarige Braziliaan, meldde de krant Irish Mirror maandagavond op de website. Nader onderzoek moet uitwijzen van de precieze doodsoorzaak is.

Het slachtoffer beet in het vliegtuig een medepassagier, raakte daarna bewusteloos en stierf. De politie ontdekte later in het vliegtuig pakketjes met in totaal 2 kilo van de poederachtige substantie. Een vrouw die volgens de politie een bekende was van het slachtoffer is aangehouden.

Het vliegtuig van de Ierse luchtvaartmaatschappij maakte vanwege het incident een noodlanding in Cork in het zuiden van Ierland. De man was toen al dood.

Passagier Aer Lingus mogelijk dood door drugs
Passagier Aer Lingus mogelijk dood door drugs (Foto: ANP)

Super Mario Bros doet je hart sneller kloppen

Twitcher darbian heeft vele speedrun records op zijn naam staan. Dat betekent dat hij zo’n beetje alle ins- en outs van een game uit zijn hoofd leert en op de pixel nauwkeurig weet wanneer hij moet springen, duiken en weer opstaan.

Gisteren heeft hij weer een nieuw record gezet in het zo snel mogelijk uitspelen van Super Mario Bros. Dit keer zien wij niet alleen de gekke bekken die hij erbij trekt, maar ook zijn hartslag. Wie dan nog durft te beweren dat gamen niet intensief is, mag dit nadoen!

Weight Watchers straalt op Wall Street dankzij Oprah

Weight Watchers straalde maandag op Wall Street. De beurswaarde van het dieetbedrijf verdubbelde ruimschoots nadat bekendgemaakt werd dat mediagrootheid Oprah Winfrey een forse hoeveelheid aandelen in de onderneming koopt en toetreedt tot de raad van bestuur. Het bredere sentiment werd echter gedrukt door tegenvallende resultaten van Morgan Stanley.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 17.230,54 punten en de S&P 500 kwam met een marginale plus op 2033,66 punten. De Nasdaq won 0,4 procent tot 4905,47 punten, onder meer dankzij een koerswinst van bijna 3 procent voor Netflix.

Oprah, wiens gewicht door de jaren heen behoorlijk jojode, koopt in eerste instantie een aandelenbelang van 10 procent in Weight Watchers. De tv-diva krijgt daarnaast een optie op nog eens 5 procent en gaat verslag doen van haar eigen vorderingen met een afslankprogramma. Beleggers speculeerden er op dat Oprah een ommekeer teweeg kan brengen bij Weight Watchers, dat al langere tijd kampt met magere financiële resultaten. Het aandeel schoot 105 procent omhoog.

Morgan Stanley
De nettowinst van Morgan Stanley (min 4,8 procent) daalde van 1,6 miljard dollar in het derde kwartaal van 2014 tot 1 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. De totale opbrengsten van de bank zakten vorig kwartaal met 1,1 miljard dollar naar 7,8 miljard dollar. Dat is de sterkste daling van de afgelopen drie jaar.

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 6,9 procent. Dat cijfer was weliswaar een fractie hoger dan economen in doorsnee hadden voorzien, maar het is ook de laagste groei sinds 2009. China had de afgelopen jaren een amper te stillen honger naar diverse grondstoffen om de hoge economische groei vol te kunnen houden. Nu de klad er enigszins inzit, daalden de prijzen van olie en andere grondstoffen flink.

Olie
De prijs van een vat Amerikaanse olie nam met 2,5 procent af tot 46,09 dollar en Brentolie werd 3,4 procent goedkoper op 48,74 dollar per vat. Oliereus ExxonMobil leverde 1,8 procent in. Dienstverlener Halliburton, dat eerder op de dag tegenvallende resultaten naar buiten bracht, moest 1,2 procent terug en koperdelver Freeport McMoRan verloor 3,3 procent.

De euro was 1,1324 dollar waard, tegen 1,1315 dollar bij het Europese slot op vrijdag.

Weight Watchers straalt dankzij Oprah
Weight Watchers straalt op Wall Street dankzij Oprah (Foto: ANP)

VN bezorgd om kinderexecuties Iran

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft maandag Iran veroordeeld vanwege de executie van twee minderjarigen vorige week. De Zuid-Koreaan sprak daarbij zijn zorgen uit over het toegenomen aantal executies in het islamitische land. Dit jaar werden al meer dan zevenhonderd doodstraffen uitgevoerd, waarvan zeker veertig in het openbaar. Dat is het hoogste aantal in twaalf jaar.

Ban Ki-moon wijst er op dat Iran verdragen heeft ondertekend waarin staat dat de doodstraf niet opgelegd kan worden aan personen jonger dan achttien jaar. Volgens de VN zijn de meeste straffen opgelegd voor drugsgerelateerde overtredingen.

De VN roept Iran op de doodstraf per direct op te schorten en het op termijn helemaal af te schaffen. Human Rights Watch heeft sinds 2013 geen verbetering gezien in de mensenrechtensituatie in Iran.

VN bezorgd om kinderexecuties Iran
VN bezorgd om kinderexecuties Iran (Foto: ANP)

Spanning bij Pegida in Dresden groeit

De spanning bij de viering van een jaar Pegida in Dresden groeit. In de volle straten hebben zich maandagavond meer dan 20.000 aanhangers van de anti-islamitische beweging verzameld. ,,Wij zullen overwinnen", schreeuwde mede-oprichter Lutz Bachmann de aanhang toe.

Ook tegenstanders van de organisatie dringen de stad binnen. Hier gaat het naar schatting om 14.000 mensen. Voor- en tegenstanders van Pegida bevinden zich binnen gezichtsafstand van elkaar, slechts gescheiden door massaal aanwezige politie.

De slogans variëren van 'Merkel moet weg' en 'wij zijn het volk' van de aanhangers, tot 'hart in plaats van hetze' van de tegenstanders.

Spanning bij Pegida in Dresden groeit
Spanning bij Pegida in Dresden groeit (Foto: ANP)

Kroatië opent onverwacht grens met Servië

Kroatië heeft maandagmiddag zijn grens met Servië onverwacht opengesteld voor vluchtelingen. Aan de Servische kant van de grens hielden zich volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN naar schatting 3000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden op. Ter plaatse is het koud en nat weer. Dat meldt de Britse omroep BBC.

De grensovergang bij het Servische dorp Berkasovo is een van de flessenhalzen op de Balkan bij de tocht van vluchtelingen richting Noordwest-Europa. Volgens de UNHCR is de grens zonder enige aankondiging opengesteld. Overigens schat de UNHCR dat zich momenteel in Servië nog ongeveer 10.000 vluchtelingen ophouden. De VN vrezen op korte termijn voor een tekort aan opvangmogelijkheden, voedsel en dekens. Het dreigend probleem op de achtergrond is de naderende winter.

Op een andere plek was in Kroatië een opeenhoping van mensen ontstaan. Slovenië liet aan zijn grens met Kroatië beperkt mensen toe omdat het slechts 2500 tot 3000 vluchtelingen per dag kan verwerken. Maandag ging dat onverwacht een stuk sneller en meldden de autoriteiten in de hoofdstad Ljubljana onverwacht dat er 5000 mensen waren toegelaten. De Slovenen verwijten Kroatië dat het ongehinderd migranten naar hun land doorsluist.

Kroatië opent onverwacht grens met Servië
Kroatië opent onverwacht grens met Servië (Foto: ANP)

Nog twee delen van Millenniumreeks

Het vierde deel in de Millenniumreeks is zo'n groot succes dat David Lagercrantz nog twee delen zal schrijven. Dat heeft de Nederlandse uitgever A.W. Bruna maandag bekendgemaakt.

Van Lagercrantz' hand verscheen medio augustus Wat ons niet zal doden. In Nederland gingen inmiddels al 110.000 exemplaren over de toonbank. Wereldwijd zelfs al 2,5 miljoen. Ook de verkoop van de drie oorspronkelijk delen van de overleden Zweedse auteur Stieg Larsson is hierdoor aangetrokken. Deel vijf wordt verwacht in 2017 en deel zes volgt twee jaar later, aldus Bruna.

Larsson overleed in 2004, net voordat zijn trilogie met de hoofdpersonen Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist verscheen. Zijn boeken werden met prijzen overladen en meervoudig verfilmd. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 80 miljoen boeken van de serie verkocht.

Nog twee delen van Millenniumreeks
Nog twee delen van Millenniumreeks (Foto: ANP)

Wiebes: zzp-wet gaat later in

De VAR-verklaring voor freelancers en zzp'ers blijft nog even bestaan. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maakte maandag bekend dat de nieuwe opzet waarin de VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten per sector, niet per 1 januari 2016 ingaat.

De voorbereiding vordert, maar we zijn er nog niet, schrijft Wiebes de Eerste Kamer. De Senaat zou eind oktober over het plan praten, maar dat gaat nu niet door. Wiebes streeft er nu naar de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) per 1 april 2016 te vervangen.

Zzp'ers hebben om te kunnen werken nu een VAR nodig van de Belastingdienst. Het kabinet wil daar vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp'er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en als het leidt tot problemen, zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp'er.

Modelovereenkomsten
In de nieuwe opzet gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector die zzp'ers en bedrijven kunnen gebruiken. Bedrijven kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.

D66-senator Alexander Rinnooy Kan vindt het een goede zaak dat de Eerste Kamer later met Wiebes over het voorstel praat. "Er bestaat bij zowel zzp'ers als bemiddelaars en opdrachtgevers grote onzekerheid en zorg over de uitwerking van deze wet. Het is nu aan de staatssecretaris en de Belastingdienst om, samen met alle betrokken partijen, het huiswerk goed te doen en zo het vertrouwen in deze wet terug te winnen."

Wiebes: zzp-wet gaat later in
Wiebes: zzp-wet gaat later in (Foto: ANP)

'Fed moet rente op korte termijn verhogen'

De Federal Reserve moet op korte termijn de rente verhogen omdat de Amerikaanse economie ondanks de matige gang van zaken in het buitenland goed blijft draaien. Dat stelde John Williams van de Federal Reserve Bank in San Francisco maandag.

De Fed, die op 27 en 28 oktober vergadert over de rente, besloot in september nog te wachten met de eerste renteverhoging sinds 2006 vanwege zorgen over de Chinese economie en de afkoeling van andere opkomende markten. De beleidsmakers stelden destijds meer tijd te willen nemen om te zien of die malaise de Amerikaanse economie zou raken.

Williams, die deel uitmaakt van het beleidsbepalende orgaan van de Fed, wilde niet zeggen of hij een verhoging zal bepleiten bij de komende vergadering. Sinds een aantal weken neemt het aantal marktkenners dat een rentestap pas in 2016 verwacht gestaag toe.

'Fed moet rente op korte termijn verhogen'
'Fed moet rente op korte termijn verhogen' (Foto: ANP)

Pegida-aanhanger zwaargewond in Dresden

Een aanhanger van de anti-islamitische beweging Pegida is bij een demonstratie in Dresden maandagavond zwaargewond geraakt toen hij door tegendemonstranten werd aangevallen. Zo'n 15.000 tot 20.000 Pegida-aanhangers kwamen op het Theaterplatz bijeen om het 1-jarig bestaan te vieren van de beweging van 'patriottische Europeanen tegen de islamisering van het avondland'.

Op vier plekken elders in de binnenstad verzamelden zich in totaal 14.000 tegendemonstranten. Een deel van hen probeerde bij de Pegida-aanhang te komen. Beide kampen bekogelden elkaar met onder meer vuurwerk. De politie kon met onder meer pepperspray voorkomen dat de groepen slaags raakten.

Ook in München gingen honderden mensen de straat op. Zo'n 250 Pegida-aanhangers protesteerden gelijktijdig met ongeveer 600 tegendemonstranten. Beide groepen werden uit elkaar gehouden door maar liefst 370 politieagenten.

Pegida-aanhanger zwaargewond in Dresden
Pegida-aanhanger zwaargewond in Dresden (Foto: ANP)

Spookstad verschenen in China

Er gebeuren rare dingen in China. Op 7 oktober verscheen er boven Foshan een complete stad in de wolken. Het mysterieuze verschijnsel herhaalde zich enkele dagen later in Jianxi.

Duizenden mensen hebben het bewijs van het bestaan van een parallel universum kunnen aanschouwen. Velen hebben het zelfs vastgelegd met hun smartphone. Is het een glimp van een andere werkelijkheid, of is het iets anders?

Er zijn bijna evenveel theorieën over de spookstad, als dat er getuigen van zijn. De wildste speculaties doen de ronde. Zo zou de verschijning best nog wel eens een voorbode kunnen zijn van Jezus die opnieuw bij ons op visite komt.

Het YouTube-kanaal Paranormal Crucible gooit het verschijnen van gebouwen die letterlijk wolkenkrabbers zijn, over een heel andere boeg: gedurende enkele minuten zagen we een glimp van een parallel universum. Hierbij gaat men uit van de theorie dat er meerdere werkelijkheden naast elkaar zouden bestaan. Het gaat dus om een doodnormale stad op een doodnormale aarde, maar dan in een andere doodnormale, alternatieve werkelijkheid.

Een theorie die het ook goed doet bij de dragers van aluminium hoedjes is het idee dat de Chinezen een test hebben gezien van het Project Blue Beam. In dat geval zou de NASA de verantwoordelijke zijn. Aanhangers van deze complottheorie geloven dat de NASA ooit een buitenaardse invasie zou gaan simuleren. Dit zouden ze doen door gebruik te maken van gigantische hologrammen, teneinde de argeloze en onwetende aardbewoners flink te laten schrikken.

Stuk voor stuk theorieën waar je iets mee kan. Helaas zijn er altijd mensen die een verklaring hebben die wel hout snijdt. Weerdeskundigen zijn dergelijke spelbrekers. Zij geloven dat men op verschillende plekken in China getuige is geweest van een Fata Morgana. Buiten een attractie met bootjes in de Efteling, is dit ook een benaming van een luchtspiegeling. De stad is waarschijnlijk een soort 'afdrukje' van een werkelijk bestaande stad.

Het is niet de eerste keer dat de Chinezen zich een hoedje schrokken om een wolkenstad. In 2011 is dit verschijnsel ook een paar keer waargenomen.

Ook bioscoopsites Engeland plat door Star Wars

Websites van bioscopen in Engeland hadden het ook niet makkelijk vandaag. Daar gingen ook de eerste tickets voor de zevende episode van Star Wars in de verkoop. Dat zorgde voor een gekkenhuis en veel teleurgestelde klanten.

Bij cinemaketen Vue ging het zo ver dat de eerste 10.000 tickets die voor de film ingepland stonden, binnen anderhalf uur helemaal uitverkocht waren. Ook grote ketens als Odeon en Picturehouse verklaarden "vandaag ongekende moeilijkheden" met hun websites gehad te hebben. De reacties op Twitter verschilden van "is het blijven refreshen van de verkooppagina voor Star Wars een excuus om te laten te komen op werk?" tot aan "de Force is niet zo strong bij de websites vanochtend"

Ook in Nederland waren er vandaag problemen. De grootste keten van Nederland, Pathé, moest de verkoop voor alle bioscopen offline gooien, nadat zij niet om konden gaan met het aantal mensen dat kaartjes proberen te bemachtigen voor de eerste voorstellingen. 's Middags kon de site weer bereikt worden. In de VS gaan de tickets overigens pas vanavond/vannacht in de verkoop. Dan wordt daar ESPN's Football Game gespeeld, waarop Disney een nieuwe trailer zal releasen en de kaartverkoop zal starten.

Het is nog wel even wachten tot de release van de film. Star Wars - Episode VII: The Force Awakens draait vanaf 16 december in de Nederlandse bioscopen.

Illegale vuurwerkopslag in Breda gevonden

In de Bisonstraat in Breda is een illegale vuurwerkopslag aangetroffen in een appartementencomplex. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), brandweer en politie zijn maandagavond ter plekke en er is begonnen met het veilig weghalen van het vuurwerk.

Volgens de veiligheidsregio is geen sprake van brand of direct gevaar. Wel is het advies aan omwonenden om binnen te blijven.

De partij van vermoedelijk 300 kilo ligt in een particuliere kelderbox onder het flatgebouw. "Het is serieus, gevaarlijk, illegaal spul", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio. "Maar de situatie is niet zodanig dat woningen moeten worden ontruimd."

In de flat wonen veel senioren.

Illegale vuurwerkopslag in Breda gevonden
Illegale vuurwerkopslag in Breda gevonden (Foto: ANP)

Gepiel in de ruimte: Ernst Reijseger - Dollar Brand

Ernst Reijseger studeerde in de jaren 70 van de vorige eeuw cello aan het conservatorium. Zijn leraar Anner Bijlsma adviseerde hem om er maar de brui aan te geven. Niet aan het cellospelen maar wel aan de studie klassieke muziek.

Zo gezegd zo gedaan, want Reijseger improviseerde er liever flink op los, met onder meer saxofonist Sean Bergin, drummer Han Bennink en pianist Misha Mengelberg. Hij behoort (nog steeds) tot het handjevol cellisten dat iets anders doet dan klassieke muziek spelen.

Hieronder speelt Reijseger overigens wel iets 'klassieks': een bewerking van een stuk voor solo-piano, uitgevoerd in 2001 tijdens het New Directions Cello Festival te New York. Gepiel of niet, stemmig is het wel, en er zit nog een groove in ook.

Afgezette Oekraïense president stapt naar mensenrechtenhof

De in februari 2014 afgezette president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj stapt naar de Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Janoekovtisj (65) stelt dat zijn recht op een eerlijk proces in eigen land is geschonden, meldt de Oekraïense dochter van het Russische persbureau Interfax.

Volgens hem heeft Oekraïne bovendien nagelaten meerdere aanslagen op zijn leven te onderzoeken en wordt hij gediscrimineerd op basis van politieke overtuiging.

De advocaten van Janoekovitsj stellen dat de Oekraïense rechters niet onafhankelijk zijn. De huidige regering in Kiev beschuldigt de pro-Russische politicus onder meer van massamoord en machtsmisbruik. Om die reden geldt een opsporingsbevel en is Janoekovitsj zijn land ontvlucht.

Janoekovitsj stapt naar Rechten van de Mens
Afgezette Oekraïense president stapt naar mensenrechtenhof (Foto: ANP)

Afgelopen week 2200 asielaanvragen

Ongeveer 2200 asielzoekers hebben zich afgelopen week gemeld in Nederland. Een week eerder waren dat er nog 2500, meldde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag. Twee weken terug stond de teller op 3000.

Volgens Dijkhoff blijft het ondanks de schijnbare daling moeilijk te voorspellen hoe de asielinstroom zich gaat ontwikkelen. Aan de lichte daling van het aantal asielzoekers afgelopen week durft hij geen conclusies te verbinden. Het aantal asielverzoeken is nog steeds hoog, geeft hij aan. De wekelijkse instroom varieerde volgens cijfers van het ministerie de afgelopen weken tussen 2400 en 4200.

Er zijn nog steeds locaties voor noodopvang nodig. Asielzoekerscentra (azc's) zitten vol en de doorstroom van mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning naar een gewone woning verloopt langzaam: per week verlaten ongeveer 500 van hen een azc.

Afgelopen week 2200 asielaanvragen
Afgelopen week 2200 asielaanvragen (Foto: ANP)

Verwarring over 'gevaarlijk incident' Russisch vliegtuig

Een Russisch vliegtuig was volgens het Kremlin maandag betrokken bij een "gevaarlijk incident". Het toestel was met Russische parlementariërs onderweg van Moskou naar Genève toen een militair straalvliegtuig gevaarlijk dicht naderde.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Russische hoofdstad ging het om een Frans vliegtuig, waarop de Franse ambassadeur werd ontboden. Het Franse ministerie van Defensie ontkende echter direct dat een van zijn vliegtuigen bij het incident was betrokken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs kwam vervolgens met de mededeling dat het betreffende vliegtuig een Zwitsers toestel was. Het was teleurgesteld dat zijn ambassadeur in Moskou was ontboden.

Een woordvoerder van de luchthaven van Genève zei geen informatie over het voorval te hebben. Het vliegveld ligt vrijwel op de grens met Frankrijk, hetgeen tot verwarring kan hebben geleid.

Tot de politici aan boord behoorde Sergej Narishkin, voorzitter van het Russisch parlement en erkend medestander van president Poetin. De Russen nemen in Zwitserland deel aan een internationale bijeenkomst van parlementariërs.

'Verwarring over Russisch vliegtuig'
Verwarring over 'gevaarlijk incident' Russisch vliegtuig (Foto: ANP)

Steam behaalt nieuw record-aantal gelijktijdige gamers online

Steam heeft afgelopen weekend een nieuw record gevestigd in aantal gamers die gelijktijdig aan het gamen waren. Het betrof een totaal van 10.761.566 gamers tegelijk online.

Dat Steam een populair gameplatform is was al langer bekend. Op dit moment staat de teller van geregistreerde Steam-gebruikers op 125 miljoen en beschikt de gamebibliotheek van Steam over meer dan 6000 games. De top vijf Steam-games van dit moment zijn Dota 2Counter-Strike: Global Offensive, Team Fortress 2, Ark: Survival Evolved en GTA V.

De indrukwekkende Steam-machines, inclusief de Steam Controller en Steam Link, staan gepland voor release in november. Steam maakte eerder vandaag nog bekend dat de randapparatuur niet werkt op Mac OS X, maar dat er gewerkt wordt aan een oplossing. Ook maakte de gamegigant recentelijk openbaar dat het niet van plan is om advertenties te gaan gebruiken op het Steam-platform.

Martins Indi vraagt coach om speeltijd

Bruno Martins Indi is bepaald geen zekerheidje in de basis bij FC Porto, maar daar heeft de Nederlander wat op gevonden. Tijdens een persconferentie vroeg hij maandag doodleuk aan coach Julen Lopetegui of die hem op ging stellen in de wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv.

"Ik kan op verschillende plaatsen spelen. Ik weet niet of ik speel, maar als ik word opgesteld zal ik mijn best doen voor het team", zette de verdediger zijn brutale vraag kracht bij. Zijn coach moest er hartelijk om lachen, maar een antwoord kreeg Martins Indi niet.

Hij zal dus tot dinsdag moeten wachten of hij in het Champions League-duel met de Israëlische ploeg speeltijd krijgt. "Ze hebben een goed en ervaren team en spelen aanvallend. Het zal een intense wedstrijd worden", zei de Nederlander, die in de Champions League vooralsnog wel altijd een basisplek kreeg.

Martins Indi vraagt coach om speeltijd
Martins Indi vraagt coach om speeltijd (Foto: ANP)

Schreuder heeft geen trek in NAC Breda

NAC Breda is nog altijd op jacht naar een nieuwe trainer. Enkele weken geleden werd Robert Maaskant, vanwege tegenvallende sportieve prestaties, de laan uitgestuurd. Alfred Schreuder stond op het lijstje van de Bredanaars, maar heeft volgens de Telegraaf vriendelijk bedankt.

Schreuder, die onlangs zijn congé bij FC Twente kreeg, heeft naar eigen zeggen geen zin in het avontuur bij NAC Breda. De oefenmeester is inmiddels bekomen van zijn ontslag, maar zit er niet op te wachten om de puinhoop bij de Bredase formatie op te ruimen.

Ook de naam van Marinus Dijkhuizen gaat rond in Breda. Deze trainer werd onlangs ontslagen bij het Britse Brentford FC, dat uitkomt in het Championship. Op dit moment lijkt hij dan ook de voornaamste kandidaat te zijn voor de vacante functie van trainer. Tot die tijd zwaait interim-coach Eric Hellemons de scepter over de selectie van NAC Breda.

MaandagMetaal #15 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metal! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Manowar - Call To Arms

---

Iced Earth - Angels Holocaust 

---

Five Finger Death Punch - Under And Over It 

---

Melechesh - Tempest Temper Enlil Enraged

 ---

Vorige week kwam er wat commentaar dat de video's helemaal niks met metal te maken hadden. Er zijn alleen zoveel verschillende stromingen...

Dus Op welke stijl mag van jou het volgende filmpje blijven hangen?!

Laat hem bij mij maar hangen op 2:36 !!! 

---

En zoals gebruikelijk ook even wat nieuw materiaal. 
Deze keer is Saxon met een nieuw album gekomen. 16 Oktober ging het album "Battering Ram" voor het eerste over de toonbank. Het is het 21ste (!!!) studioalbum van deze Britse metal band. 

Saxon - Battering Ram

---

Saxon - Queen Of Hearts

---

Saxon - Destroyer

---

Succes deze week en tot de volgende!

Chaos bij Leeds na ontslag vijfde trainer in korte tijd en schorsing clubeigenaar

Chaos bij Leeds United, de huidige nummer achttien uit de Championship. Massimo Cellino, een Italiaan die sinds april 2014 eigenaar is van de club, ontslaat zijn vijfde trainer in anderhalf jaar. Per slot van rekening is Cellino nu ook zelf geschorst door The Football League na belastingontduiking. 

Leeds United ontsloeg vandaag Uwe Rösler al na twaalf wedstrijden. De 46-jarige Rosler begon in mei aan zijn klus. Het lukte Leeds dit seizoen niet om een thuisduel te winnen. Nadat zaterdag in eigen stadion met 1-2 werd verloren van koplopger Brighton, moest de Duitser het veld ruimen. 

De club heeft Steve Evans aangesteld als opvolger. Evans was in het verleden werkzaam bij clubs als Crawley Town en Rotherham United. Met Rotherham wist hij twee keer te promoveren in drie seizoenen. Hij tekent een contract tot het einde van het seizoen.

Cellino is nu zelf ook in de problemen gekomen. De Italiaan was in juni door een rechtbank op Sardinië schulding bevonden aan belastingontduiking. Hij had geen belasting betaald over een geïmporteerde auto. De Land Rover is in beslag genomen en de Italiaan kreeg een boete van 40.000 euro.

Het bestuur van de Football League, waarin 72 profclubs uit Engeland en Wales verenigd zijn, heeft Cellino laten weten dat hij de regels waaraan clubeigenaren moeten voldoen heeft overtreden en is per direct geschorst. Eigenaren van profclubs moeten volgens de Engelse voetballiga van onbesproken gedrag zijn. Hij heeft tot en met 28 oktober om in beroep te gaan. Voor de Italiaan is het de tweede schorsing in korte tijd. Eerder werd hij al geschorst na het niet betalen van de invoerrechten van een jacht. 

Terugval voor PSV'er Willems; zes weken 'out'

Jetro Willems speelde dit seizoen nog geen officieel duel voor PSV en dat gaat ook nog even duren. De linkerverdediger van de Eindhovenaren staat al geruime tijd buitenspel met een knieblessure. Bij een vervolgonderzoek is gebleken dat hij nu een vergelijkbare blessure heeft. Het resultaat: Weer minimaal zes weken niet spelen.

Willems liep de kniekwetsuur afgelopen zomer tijdens een trainingskamp in Frankrijk op en leek daar aanvankelijk goed van te herstellen. In de afgelopen weken stond de jonge verdediger zelfs weer op het trainingsveld. Bij één van deze sessies ging het echter mis en belandde hij op zijn knie.

Dit bleek uiteindelijk ook de oorzaak te zijn van het nieuwe letsel. Daarom moet Willems de komende zes weken weer rust houden, waarna een nieuw onderzoek zal plaatsvinden. Aan de hand daarvan wordt bepaald of de linksback de training opnieuw kan hervatten.

Veel Fallout 4-merchandise in Bethesda's Great War Sale

De Bethesda-store houdt een zogenaamde Great War Sale, waarin allerlei merchandise van voornamelijk Fallout 4 aangeboden wordt. Denk aan shirts met opdrukken, pluche mudcrabs, vault dweller survival guides, Vault Tec-horloges, etcetera.

Veel producten hebben 20% korting, waaronder ook producten van andere games zoals Wolfenstein en The Evil Within. Verder is er een unieke Xbox One-controller in Fallout 4-stijl te verkrijgen. Bekijk enkele van deze pareltjes hieronder. De Bethesda-store kun je hier vinden.

Rosario Dawson wordt LEGO's Batgirl

Niet alleen op live-action gebied worden we vandaag de dag getrakteerd op een stormvloed aan superheldenfilms, ook op het gebied van animatie krijgen we de komende jaren genoeg gekostumeerde helden te zien. Phil Lord en Chris Miller brengen in 2018 Spider-man en een jaar later kunnen we Brad Bird's The Incredibles 2 verwachten. Op 27 mei 2017 gaat The LEGO Batman Movie in premiere, en de productie heeft met actrice Rosario Dawson haar Batgirl gevonden.

De actrice gaat haar stem verlenen aan Barbara Gordon, de dochter van Gotham's politiecommissaris Jim Gordon, meldt de Hollywood Reporter. Barbara wordt later de misdaadbestrijdster Batgirl. Dawson is niet vies van (stem)acteerwerk in superheldenfilms- en series. Ze heeft net de opnames voor het tweede seizoen van Netflix en Marvel's Daredevil achter de rug, waar ze de rol van Claire Temple speelt. Die rol zal ze nogmaals spelen in Netflix Marvel's Luke Cage. Daarnaast was ze eerder dit jaar ook te horen als Wonder Woman in voor DC's animatiefilm Justice League: Throne of Atlantis.

Naast Dawson zal Will Arnett de stem inspreken van de Dark Knight zelf, die hij in The LEGO Movie ook van zijn stem voorzag. Michael Cera en Zach Galifianakis zullen respectievelijk de stemmen van Batman-sidekick Robin en aartsvijand The Joker in gaan spreken. De film wordt geregiseerd door Chris McKay.

Lego Movie Batman
Batman in The Lego Movie 

Steam controller en link werken niet op Mac OS X

De langverwachte Steam-controller, die op 10 november uit moet komen, doet het niet op Mac OS X. Ook de Steam Link, waarmee je je Steam-games naar iedere televisie in je huis kunt streamen, is (nog) niet compatibel met het besturingssysteem van Apple.

Dat blijkt uit een e-mail die Valve stuurde naar mensen die de vernuftige stukjes hardware hadden gepreordered. In de e-mail biedt het bedrijf zijn excuses aan en belooft beterschap. Volgens Valve gaat het om 'een paar tijdelijke software issues'. Verwacht wordt dat de problemen over een paar weken opgelost zijn met enkele firmware- en driver-updates.

Je kunt de preorder nog annuleren, maar Valve geeft aan dat gedupeerden gecompenseerd worden met, jawel, de Valve Complete Pack. Geen beroerde compensatie toch? Bekijk hieronder de brief van Valve.

Pikachu in worstelpakje in Pokken Tournament

In Japan zijn ze al druk bezig met reclame voor Pokkén Tournament, een vechtspel dat in de arcadehallen aldaar is verschenen. Begin 2016 komt er een Wii U-versie die ook in ons land zal verschijnen.

Je vecht als trainers tegen elkaar met verschillende pokémon. Ze zullen de bekende speciale bewegingen uit de serie kunnen uitvoeren, en ook kunnen evolueren tot aan hun nieuwste mega-evoluti toe.

Lucario, Machamp, Suicune, Gardevoir, Pikachu, Gengar, Weavile, Charizard, Blaziken en worstelaar Pikachu Libre zijn aangekondigd. Niet speelbaar, maar wel vriendelijk genoeg om een handje te helpen in de vechtpartijen zijn Emolga, Fennekin, Snivy, Frogadier, Eevee, Lapras, Whimsicott, Jirachi, Mismagius en Ninetales.

Klimmen en klauteren in Rise of the Tomb Raider

Lara gaat weer op zoek naar schatten en andere snuisterijtjes in Rise of the Tomb Raider. En om iedereen lekker te maken voor deze game, hebben onze concullega’s van IGN alvast de eerste half uur van het spel online gezet. 

We zien Lara die lekker aan het klimmen en klauteren is, maar zoals altijd gaat het mis, zeer mis. Rise of the Tomb Raider is vanaf 13 november te koop voor Xbox One en Xbox 360, en ergens volgend jaar voor de pc en PlayStation 4.

Rechtszitting over GeenPeil-referendum Oekraïne

De Raad van State (RvS) houdt donderdag een zitting over een beroep tegen het besluit van de Kiesraad om een referendum te houden over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. De rechters nemen waarschijnlijk eind deze week of begin volgende week een besluit.

De Kiesraad stelde op 14 oktober vast dat er 427.939 geldige ondersteuningsverklaringen waren ingediend voor het houden van het referendum. De RvS is verplicht deze zaak zo snel mogelijk te behandelen.

Het verdrag met Oekraïne moet de economische en politieke banden versterken en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord. Actiecomité GeenPeil en andere tegenstanders vinden het verdrag ondemocratisch, omdat ze het zien als een opmaat naar een Oekraïens lidmaatschap van de EU en "uitbreidingsdrift" van de unie. Zij willen daarom dat de burgers worden gehoord.

Premier Rutte hoopt dat het referendum begin volgend jaar gehouden kan worden, als Nederland voorzitter is van de EU.

Rechtszitting over referendum Oekraïne
Rechtszitting over GeenPeil-referendum Oekraïne (Foto: ANP)

Politie is klaar voor verjaardag Pegida

De politie in de Duitse deelstaat Saksen neemt geen enkel risico bij de viering van een jaar Pegida, de organisatie die zich keert tegen 'de islamisering van Europa'. Minister Markus Ulbig van Binnenlandse Zaken zei maandag dat meer dan duizend politiemensen gereed staan voor de viering in Dresden. Ook de federale Bundespolizei is paraat, zo zei hij.

De autoriteiten in Saksen houden rekening met de aanwezigheid van in totaal meer dan 20.000 voor- en tegenstanders van Pegida. Ulbig pleitte opnieuw voor een vreedzame demonstratie, een bijeenkomst zonder haat en geweld. Houden de aanwezigen zich daar niet aan, dan grijpt de politie ogenblikkelijk in, aldus de minister.

Politie is klaar voor verjaardag Pegida
Politie is klaar voor verjaardag Pegida (Foto: ANP)

Koenders: haast bij registratie vluchtelingen

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wil dat Griekenland haast maakt met de registratie van vluchtelingen. Koenders is op bezoek in Griekenland en ging onder meer naar een opvanglocatie voor vluchtelingen aan de rand van Athene.

De minister sprak maandag met zijn Griekse collega Nikolaos Kotzias en premier Alexis Tsipras over het activeren van de zogeheten hotspots, de centra waar veel vluchtelingen aankomen en moeten worden herverdeeld over andere EU-landen.

"Ik heb hier met eigen ogen gezien onder welke forse druk Griekenland staat door de grote instroom", aldus Koenders. Alleen een evenwichtige verdeling van de vluchtelingen kan die druk volgens hem wegnemen. "Maar dan moeten de hotspots wel goed werken", stelt de bewindsman. Hij gaf opnieuw aan dat ook de EU-landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen: "Saamhorigheid is cruciaal om deze crisis het hoofd te bieden."

Koenders: haast bij registratie vluchtelingen
Koenders: haast bij registratie vluchtelingen (Foto: ANP)

Serviër aangeklaagd om oorlogsmisdaden Bosnië

De Bosnische Serviër Djordje Ristanic is maandag door een Bosnische rechtbank aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Bosnië tijdens de oorlog tussen 1992 en 1995. Ristanic zou betrokken zijn geweest bij misdaden tegen honderden Bosnische moslims en Kroaten, waaronder moord, marteling, verkrachting, illegale vervolging en beroving.

De misdaden vonden plaats in en rond de Bosnische plaats Brcko in het noordoosten van het land, tegen de grens met Kroatië. Ristanic was van mei tot december 1992 oorlogspresident van de regio en wordt daarom verantwoordelijk gehouden voor de militairen, politie en paramilitairen die daar actief waren. In de regio werden duizenden niet-Serviërs vermoord en tienduizenden anderen verdreven in een poging van Bosnische Serviërs om de regio etnisch te zuiveren.

Serviër aangeklaagd om oorlogsmisdaden Bosnië
Serviër aangeklaagd om oorlogsmisdaden Bosnië (Foto: ANP)

'OPEC houdt voet bij stuk ondanks lage prijs'

Iran rekent erop dat de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) haar productieplafond handhaaft ondanks de lage olieprijs. Het land, dat zelf tot het oliekartel behoort, riep andere leden desondanks op minder van het zwarte goud te pompen zodat de prijs kan oplopen tot 70 à 80 dollar.

"Niemand is gelukkig bij het huidige prijsniveau", zei de Iraanse olieminister Bijan Namdar Zanganeh. "OPEC moet overwegen de markt beheersbaar te maken door de productie te verlagen omdat de prijs bij de huidige overproductie onder druk zal blijven". Iran maakt zich op om zijn eigen productie flink op te voeren zodra de westerse sancties tegen het land zijn opgeheven. "Daar vragen we aan niemand toestemming voor".

OPEC produceert al zestien maanden op rij meer dan het plafond van 30 miljoen vaten per dag dat op papier geldt. Daarmee wilde het kartel de productie indammen in de VS, die al maanden op het hoogste niveau in decennia ligt.

'OPEC houdt voet bij stuk ondanks lage prijs'
'OPEC houdt voet bij stuk ondanks lage prijs' (Foto: ANP)

Aantal moorden op agenten VS bijna verdubbeld

Het aantal agenten dat vorig jaar in de Verenigde Staten om het leven kwam door een misdaad is in 2014 bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. De FBI telde vorig jaar 96 agenten die omkwamen tijdens hun werk. 51 van hen kwamen om het leven door 'misdadige handelingen', de andere 45 door een ongeluk.

In 2013 kwamen 27 agenten om bij misdaden. Van de 51 in 2014, kwamen er 46 om het leven door een vuurwapen. In 2014 werden in totaal 48.315 dienders tijdens hun werk aangevallen, waarbij dit in een op de drie gevallen ook tot verwondingen leidde.

Hoewel het aantal moorden flink is gestegen ten opzichte van vorig jaar, is de trend op langere termijn min of meer stabiel. In 2010 werden 56 agenten gedood, in 2005 waren het er 55. Het aantal verongelukte agenten is vergeleken met die jaren afgenomen.

Aantal moorden op agenten VS bijna verdubbeld
Aantal moorden op agenten VS bijna verdubbeld (Foto: ANP)

Turkije wil geen 'concentratiekamp' migranten

Turkije wil met financiële steun van de EU best meehelpen om de toestroom van vluchtelingen naar Europa te beperken, maar het wil voorkomen dat in Turkije 'concentratiekampen' ontstaan waar alle migranten kunnen worden opgevangen. "Het kan niet zo zijn dat de Europese Unie Turkije geld geeft om alle vluchtelingen hier te houden", zei premier Ahmet Davutoglu. "We kunnen niet iedereen opvangen en een soort concentratiekampen creëren."

Turkije hoopt de vluchtelingenproblematiek te gebruiken om toe te treden tot de EU, maar niet tegen elke prijs. Beide partijen praatten vorige week over 3 miljard euro EU-steun aan Turkije voor de opvang van migranten, maar dat bedrag noemt Davutoglu veel te laag.

De Turken hebben naar eigen zeggen al 7 miljard euro aan de 2,2 miljoen vluchtelingen uitgegeven die de afgelopen tijd binnenkwamen, terwijl het land tot dusver 436 miljoen euro aan buitenlandse steun ontving. De EU zou inmiddels zo'n miljoen immigranten hebben ontvangen. Turkije telt 78 miljoen inwoners, de 28 lidstaten van de EU gezamenlijk zo'n 500 miljoen.

Ruil
In ruil voor hulp bij de vluchtelingenproblematiek en opvang van door de EU teruggestuurde migranten stelt de EU Turkije versnelde toetreding tot de unie in het vooruitzicht. Ook zou de visumplicht die geldt voor Turken bij een bezoek aan Europa moeten vervallen vanaf juli 2016.

Op weg naar EU-toetreding zou Turkije nog wel aan tal van voorwaarden moeten voldoen, onder meer op het gebied van mensenrechten en persvrijheid. Ook het conflict met Cyprus en de gewapende strijd met de Koerden zijn belangrijke agendapunten.

Turkije wil geen 'concentratiekamp' migranten
Turkije wil geen 'concentratiekamp' migranten (Foto: ANP)

'Problemen jeugdzorg worden groter'

Ouders lopen tegen steeds meer hindernissen op als ze jeugdzorg voor hun kinderen willen regelen. De problemen nemen toe, in omvang en in ernst. Dat staat in de rapportage van de Monitor Transitie Jeugd. Daarin werken belangengroepen samen die in de gaten houden hoe de gemeenten de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg overnemen van het Rijk.

Volgens de maandag gepubliceerde monitor gaat het om nieuwe problemen. "In het eerste halfjaar gingen mensen op zoek naar hulp en wisten ze niet waar ze terechtkonden. Het duurde lang voor ze een eerste gesprek hadden en daarna moesten ze lang wachten op een beschikking. Uiteindelijk hebben ze een ingang gevonden. Nu lopen ze hier pas tegenaan", zegt een woordvoerster van de monitor.

De belangengroepen vinden bijvoorbeeld dat de privacy niet goed is geregeld.

'Problemen jeugdzorg worden groter'
'Problemen jeugdzorg worden groter' (Foto: ANP)

Artiesten zingen hun helden van de Top 2000

Marco Borsato, Jett Rebel, VanVelzen, Claudia de Breij, Frank Boeijen en DI-RECT vertolken op 16 december hun 'Helden van de Top 2000'. Dit evenement vindt voor de eerste keer plaats in de Heineken Music Hall.

In een drie uur durende show komen uitsluitend nummers voorbij die vijf of meer noteringen hebben gehaald in de Top 2000, de lijst met 2000 liedjes die ieder jaar is te horen tussen eerste kerstdag en oudejaarsavond op NPO Radio 2. De samenstelling hiervan is in handen van het publiek.

Tijdens het concert zijn hits te horen van onder anderen Queen, U2, The Beatles, Prince, The Police en The Rolling Stones. "De Top 2000 vormt jaarlijks het collectieve muzikale geheugen van ons land", zegt zendermanager Jurre Bosman. "Diezelfde lijst leeft natuurlijk ook onder Nederlandse artiesten. Elke artiest heeft een eigen held, een inspiratiebron. Met 'Helden van de Top 2000' brengen zij de lijst tot leven."

De presentatie van het evenement, dat rechtstreeks is te horen op Radio 2, is in handen van dj Gerard Ekdom. Op oudejaarsavond is het ook op tv op NPO 3 te zien en nogmaals te beluisteren op de radio.

Artiesten zingen hun helden van de Top 2000
Artiesten zingen hun helden van de Top 2000 (Foto: ANP)

Run op kaartjes nieuwe Star Wars-film

Star Wars-fans hebben maandagochtend massaal geprobeerd om kaartjes te kopen voor de nieuwe bioscoopfilm Star Wars: The Force Awakens. De website van Pathé werd zelfs zo druk bezocht dat de site het niet aankon. Inmiddels is de website weer te bezoeken.

Fans konden vanaf 10.00 uur maandagochtend kaartjes kopen. In het eerste uur werden zo'n honderd kaarten per minuut verkocht. Het is voor het eerst dat de website van Pathé de enorme toestroom van bezoekers niet aankon en plat kwam te liggen.

De nieuwe film verschijnt op 16 december in de bioscopen. In de eerste dagen kunnen fans in de Randstad bijna de hele dag door naar de nieuwe productie gaan kijken in een Pathé-bioscoop.

The Force Awakens is het zevende deel in de Star Wars-serie en gaat verder waar Return of the Jedi in 1983 gebleven is. De nieuwe film is geregisseerd door J.J. Abrams en brengt een aantal oude bekenden terug in de Star Wars-serie, onder wie Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens: BB-8

De leukste sporttweets van week 42

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Ze waren al even niet meer voorbij gekomen in deze rubriek maar we zijn onze vrienden van FC Dordrecht echt niet vergeten:

FOX-presentatrice Helene Hendriks had last van een kritische kijker:

Romain Grosjean had een wasdag:

Daarom ligt de mat er in Almelo altijd zo strak bij:

Dat willen wij hier ook wel:

Het was een dramatische week voor het Nederlands elftal. En dat terwijl het eigenlijk niet mis had kunnen gaan:

En toch ging het mis:

Doping gaat tegenwoordig gewoon per vrachtwagen:

Vorige week kon je al wat mooie knutselwerkjes zien over Jürgen Klopp en zijn overstap naar Liverpool, deze wilden we jullie niet onthouden:

De renners van Sky zoals jullie ze nog nooit zagen, manga-style:

Vinger uit de kom, vinger in de kom...... wat een bikkels zijn die rugbyers toch:

Een kijkje in de toekomst:

Nu weten we dus wat het koosnaampje van Femke Heemskerk is:

Philips heeft hypermoderne LED-verlichting in het Philipsstadion gehangen en daarmee kan veel meer dan tot nu toe gebruikelijk was:

Hij is er duidelijk over:

Vrouwen FC Twente tegen FC Barcelona

Het vrouwenelftal van FC Twente speelt in de achtste finale van de Champions League tegen FC Barcelona. Dat is maandag door loting in Nyon bepaald. De ploeg van trainer Arjan Veurink bereikte de laatste zestien vorige week door Bayern München uit te schakelen.

De vrouwen van FC Barcelona waren voor de loting als achtste geplaatst. FC Twente was niet geplaatst. De achtste finales staan gepland op 11, 12, 18 en 19 november.

Vrouwen FC Twente tegen FC Barcelona
Vrouwen FC Twente tegen FC Barcelona (Foto: ANP)

Platini: "Ik vertrouwde Blatter"

Michel Platini hoopt dat zijn schorsing die de FIFA hem onlangs oplegde zo snel mogelijk voorbij is. De UEFA-voorzitter is naar eigen zeggen onschuldig.

Sepp Blatter en Michel Platini werden op 8 oktober van dit jaar door wereldvoetbalbond FIFA voor negentig dagen geschorst, omdat er een onderzoek naar hen loopt. Blatter betaalde in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die tussen 1999 en 2002 zijn verricht. FIFA wil nu opheldering omtrent deze transactie.

Platini laat aan Le Monde weten dat er inderdaad een 'herenakkoord' was over deze deal, zoals Blatter enkele dagen geleden ook al aangaf. "Ik heb lange tijd geen advocaat of zaakwaarnemer gehad die mij vertegenwoordigde. Dit was een overeenkomst van man tot man. Hij werd FIFA-voorzitter, ik vertrouwde hem."

"Ik heb meegeholpen aan de hervormingen van de wereldwijde voetbalkalender, het 'Goal Project' om de armere voetbalbonden binnen FIFA te ondersteunen", legt de 60-jarige Fransman uit.

"Daarnaast heb ik Blatter in veel van zijn reizen bijgestaan. Ik heb echt werk voor hem gedaan en er zijn veel mensen die dit kunnen bevestigen."

Momenteel kan Platini zijn functie echter niet uitoefenen, door de schorsing die FIFA hem oplegde. "Het zit me enorm dwars dat ik onder dezelfde noemer wordt geschaard als andere verdachten bij FIFA. Mijn naam wordt door het slijk gehaald en dat is beschamend."

De Europees kampioen van 1984 laat het hier echter niet bij zitten. "MIjn advocaten starten procedures tegen FIFA en zullen indien nodig naar het CAS (hoogste gerechtshof in sport, red.) stappen. Hopelijk is dit alles zo snel mogelijk voorbij."

Platini: "Ik vertrouwde Blatter" (Pro Shots / Action Images)
Platini: "Ik vertrouwde Blatter" (Pro Shots / Action Images)

Goed is niet goed genoeg voor 'Blade Babe'

Marlou van Rhijn wil natuurlijk vlammen op haar protheses tijdens de komende wereldkampioenschappen atletiek voor gehandicapten in Qatar, maar ze kijkt nog meer uit naar de EK atletiek van de valide atleten volgend jaar in Amsterdam. "Voor het eerst zullen paralympische nummers deel uitmaken van het EK-programma. De beste sprinters van Nederland allemaal bij elkaar op één toernooi: Dafne Schippers, Churandy Martina en Marlou van Rhijn. Ik zie dat als echte vooruitgang van de paralympische sport."

Van Rhijn, ook wel Blade Babe genoemd, is een grote mevrouw in de paralympische sport. De 23-jarige atlete uit Monnickendam is een van de snelste gehandicapten ter wereld en zelfs de allersnelste als de visueel beperkte atletes niet meegerekend worden. Op haar kunststof blades is ze regerend paralympisch kampioene op de 100 meter en wereldkampioene op 100 en 200 meter in de klasse T44. Het invloedrijke sportmerk Nike koos Van Rhijn vorig jaar tot een van de gezichten in de wereldwijde reclamecampagne 'Just do it'. Ze was de eerste Nederlandse sportvrouw die die eer ten deel viel. "Het was bijzonder eervol. Ik vond het een baanbrekende campagne, omdat er bewust niet werd ingezoomd op mijn handicap, maar op mijn sport. Het ging gewoon over hard rennen."

Van Rhijn sprintte vorige maand bij de Flame Games tegen valide atleten in dezelfde race. "Dat is wel lekker, als je je kunt optrekken aan veel snellere atleten. Ik liep ook een persoonlijk record op de 100 meter. Maar het is niet mijn doel om kampioenschappen tussen de valide atleten te lopen. Ik train wel met ze en het is ook leuk om tegen ze te lopen in wedstrijden, maar niet als het om titels gaat. Ik wil vooral de paralympische sport naar een hoger plan tillen en zelf de beste paralympische atlete ter wereld zijn."

Het zou wel mooi zijn als de kampioenschappen voor paralympische atleten tegelijkertijd en op dezelfde plek worden gehouden als die van de valide, meent ze. "Het worden dan wel heel grote toernooien, maar het zou onze status ten goede komen. Daarom zie ik het echt als een vooruitgang dat we volgend jaar op de EK in Amsterdam aanwezig zijn, ook al staan er voor ons geen titels op het spel."

Eerst komt de mondiale titelstrijd in Doha van 22 tot en met 31 oktober. Van Rhijn verdedigt haar titels op de 100 en 200 meter. Ze is vorig jaar overgestapt naar sprintcoach Purcy Marte in Purmerend en zijn aanpak betaalde zich afgelopen zomer meteen uit met wereldrecords op de 100 (12,82) en 200 (25,64). "Ik wilde mijn sprintvermogen vergroten, sneller worden. De WK komen eraan en volgend jaar de Paralympische Spelen, dus goed is niet goed genoeg meer."

Goed is niet goed genoeg voor 'Blade Babe'
Goed is niet goed genoeg voor 'Blade Babe' (Foto: ANP)

OS-strijd voetbalsters begint in Den Haag

De voetbalsters van Nederland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland strijden begin maart in Rotterdam en Den Haag voor het laatste Europese ticket voor de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro. De KNVB maakte maandag bekend dat de wedstrijden worden gespeeld op Woudenstein, Het Kasteel en in het Kyocera Stadion.

Oranje begint het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) op 2 maart tegen Zwitserland in Den Haag en speelt vervolgens op Het Kasteel tegen Noorwegen (5 maart) en Zweden (9 maart).

Concurrenten Zweden en Zwitserland wilden het toernooi ook organiseren maar Nederland werd aangewezen door loting. Nederland wil het toernooi organiseren vanwege het thuisvoordeel en als opwarmertje voor het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2017 in Nederland. Duitsland en Frankrijk zijn namens Europa al geplaatst voor Rio.

OS-strijd voetbalsters begint in Den Haag
OS-strijd voetbalsters begint in Den Haag (Foto: ANP)

Oproep tot actie tegen Zwarte Piet tijdens intocht

Tegenstanders van Zwarte Piet willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, op 14 november in Meppel. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept mensen op naar de Drentse stad te komen om "samen een statement te maken voor een sinterklaasfeest dat niet kwetst". De betogers eisen een "zichtbare verandering van de racistische figuur Zwarte Piet".

KOZP wil vreedzaam demonstreren, liet ze maandag weten. Ze hebben hiervoor een plek langs de route op het oog. "Voor het Kollektief, naast de Prinsengracht in het centrum van Meppel."

Tegenstanders van het donkerkleurige hulpje van de goedheiligman voerden vorig jaar ook actie bij de landelijke intocht in Gouda. Hierbij werden negentig mensen, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, aangehouden.

Oproep tot actie tegen Zwarte Piet in Meppel
Oproep tot actie tegen Zwarte Piet in Meppel (Foto: ANP)

Marathon levert VUmc ruim 2 ton op

De deelnemers aan de marathon van Amsterdam hebben zondag samen 203.800 euro opgehaald voor het VU medisch centrum (VUmc) in de hoofdstad. Het geld gaat naar het VUmc Cancer Center Amsterdam, dat het gebruikt om meer onderzoek te kunnen doen naar kanker.

Professor Geert Kazemier, directeur stichting VUmc CCA, liet weten dat de opbrengst ten goede komt aan verder onderzoek naar opslag van en analyses uit bloedmonsters. "Dit is een zeer snelle (en vroege) manier van diagnosticeren van kanker en geeft nauwkeurige informatie voor het bepalen van de behandeling. Dit vergroot de kans op genezing voor mensen met kanker aanzienlijk."

Namens het Vumc liepen zondag driehonderd mensen mee om geld in te zamelen.

Marathon levert VUmc ruim 2 ton op
Marathon levert VUmc ruim 2 ton op (Foto: ANP)

D66 probeert het opnieuw: iedereen donor

D66 doet opnieuw een poging om een wetsvoorstel door de Tweede Kamer te krijgen om iedereen orgaandonor te maken, tenzij bezwaar wordt aangetekend. De bedoeling is dat mensen in een brief het verzoek krijgen om een keuze te maken: organen afstaan na de dood of niet. Als mensen na twee brieven geen reactie geven zijn ze automatisch orgaandonor.

D66 probeerde de initiatiefwet er in 2012 ook al door te krijgen, maar dat stuitte toen op bezwaren van de Raad van State. Het voorstel van Kamerlid Pia Dijkstra van D66 is nu aangepast zodat nabestaanden een grotere rol krijgen. Zij kunnen in het aangepaste voorstel voorkomen dat er een orgaandonatie plaatsvindt.

Het huidige beleid van de overheid om meer donoren te werven schiet volgens haar tekort. Naar schatting sterven er jaarlijks 150 mensen terwijl ze op een wachtlijst staan omdat er geen donororgaan beschikbaar is.

D66 probeert het opnieuw: iedereen donor
D66 probeert het opnieuw: iedereen donor (Foto: ANP)

Iran: deal atoomprogramma dit jaar van kracht

Iran verwacht de historische deal met zes wereldmachten over het afbouwen van het Iraans atoomprogramma in ruil voor verlichting van sancties tegen het land nog dit jaar te kunnen uitvoeren. Dat zei Iraans hoogste nucleaire onderhandelaar Abbas Araqchi maandag na een ontmoeting met hoge functionarissen uit de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk in Wenen.

"Hopelijk hebben we voor het eind van dit jaar de dag van implementatie", liet Araqchi weten. Het Iraanse parlement keurde eerder deze maand onder voorwaarden de overeenkomst met de zes wereldmachten en de EU al goed.

Het parlement bepaalde dat internationale inspecteurs beperkte toegang krijgen tot militaire complexen. In het akkoord staat dat Iran zijn nucleaire programma zal afbouwen. In ruil worden internationale sancties tegen het land opgeheven.

Iran: deal atoomprogramma dit jaar van kracht
Iran: deal atoomprogramma dit jaar van kracht (Foto: ANP)

D66: minister moet meer doen met aangifte

Het is een goede zaak dat het aantal misdrijven in Nederland daalt, maar het zegt ook weer niet zoveel. "Minister Van der Steur moet meer doen om ervoor te zorgen dat mensen die te maken krijgen met een misdrijf dit ook melden en aangeven bij de politie. En dat er dan ook iets met die aangifte gedaan wordt", vindt D66-Kamerlid Magda Berndsen. "Door capaciteitsproblemen verdwijnen echter veel aangiftes in de prullenbak, dat motiveert mensen niet om naar de politie te stappen."

Het CBS meldde maandag dat het aantal geregistreerde misdrijven in het eerste halfjaar van 2015 is gedaald met 8,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Volgens D66 is de meldings- en aangiftebereidheid de afgelopen tien jaar met respectievelijk 12 en 17 procent gedaald. Berndsen: "De minister zet in op het laten dalen van het aantal misdrijven, dat is mooi. Maar hij moet er ook voor zorgen dat het oplossen van een misdrijf niet een stiefkindje wordt van zijn beleid. Wat doet de minister om meer misdrijven op te lossen?"

D66: minister moet meer doen met aangifte
D66: minister moet meer doen met aangifte (Foto: ANP)

Duitse justitie onderzoekt toewijzing WK 2006

De Duitse aanklager is een vooronderzoek begonnen naar aanleiding van berichten dat Duitsland het WK van 2006 met zwart geld heeft gekocht. Als mogelijke misdrijven noemde een justitiewoordvoerster maandag fraude, corruptie en verduistering. Wanneer het onderzoek is afgerond, kon ze niet zeggen.

Weekblad Der Spiegel onthulde vrijdag de vermoedens over omkoping van Aziatische FIFA-leden in ruil voor hun stem op Duitsland. Het Duitse organisatiecomité onder leiding van Franz Beckenbauer zou de beschikking hebben gehad over een bedrag van 6,7 miljoen euro aan zwart geld. Dit bedrag zou afkomstig zijn van de toenmalige Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus, die het WK wegens commerciële belangen graag naar Duitsland zag gaan.

De Duitse voetbalbond DFB zegt dat er geen enkele aanwijzing is dat stemmen van afgevaardigden zijn gekocht.

Duitse justitie onderzoekt toewijzing WK 2006
Duitse justitie onderzoekt toewijzing WK 2006 (Foto: ANP)

Armin van Buuren: we hebben een bizar leven

Armin van Buuren won afgelopen weekend de JFK Greatest Man Award. Hij droeg de prijs op aan zijn vrouw. "Het is natuurlijk een beetje een cliché, maar achter elke sterke man staat een sterke vrouw en dat is in mijn geval zo", legt de dj uit aan Radio 538.

"Het is eigenlijk heel simpel. We hebben samen twee kleine kinderen en ik ben natuurlijk heel veel weg naar het buitenland. We hebben voortdurend mensen hier over de vloer, ik ben altijd weer bezig met een nieuw album of een nieuwe single en zo is er gewoon heel weinig tijd om even thuis te zijn bij de kinderen", aldus Armin. "Als ik thuis ben, benutten we de tijd wel goed. Maar als ik heel eerlijk ben, verwaarloos ik ze wel een beetje af en toe. Dat is gewoon de waarheid. Dus ik mag gewoon heel blij zijn dat ze het nog met mij ziet zitten soms."

Armin benadrukt dat hij en zijn vrouw een 'bizar leven' leiden. "Altijd heen en weer reizen en af en toe wil je ook gewoon even lekker thuis zijn en dat ben ik soms niet. Ik vond het een goed moment om te onderstrepen dat ik dat echt heel erg waardeer."

Armin en zijn vrouw zijn al zestien jaar bij elkaar. Ze gaven elkaar zes jaar geleden hun jawoord.

Armin van Buuren: we hebben een bizar leven
Armin van Buuren: we hebben een bizar leven (Foto: BuzzE)

'Herstel Lamar Odom gaat maanden duren'

Het lijkt erop dat Lamar Odom er weer bovenop komt. TMZ schrijft dat de oud-NBA-speler zijn ziekenhuisopname zal overleven, maar zijn herstelperiode gaat wel heel wat maanden in beslag nemen.

Artsen zouden Odom hebben gezegd dat de komende periode een 'lange en zware weg' gaat worden. Hij zou er overigens niet op kunnen rekenen dat hij weer helemaal de oude zal worden. Hoeveel precies is niet duidelijk, maar Lamar zou blijvende schade houden aan zijn lijf.

Odom gaat de komende maanden met verschillende therapeuten werken. Zo krijgt hij hulp van een fysiotherapeut en een logopedist. Lamar hoeft dit trouwens niet allemaal in zijn eentje te doen. Volgens TMZ krijgt hij hulp van zijn ex-vrouw Khloé Kardashian. Zij zou hem hebben beloofd om hem overal bij te steunen.

Lamar Odom werd vorige week bewusteloos aangetroffen in een bordeel vlak buiten Las Vegas. Wat er precies met hem aan de hand was, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Hij zou cocaïne hebben gebruikt in combinatie met een natuurlijke variant op viagra. Dat zorgde ervoor dat hij een aantal dagen bewusteloos in het ziekenhuis lag. Inmiddels zou hij weer bij bewustzijn zijn en communiceren met onder andere Khloé die de afgelopen dag niet van zijn zijde zou zijn geweken.

'Herstel Lamar Odom gaat maanden duren'
'Herstel Lamar Odom gaat maanden duren' (Foto: BuzzE)

Veteraan pleegt even vaak zelfmoord als ander

Nederlandse militairen die op een missie zijn geweest, plegen ongeveer even vaak zelfmoord als burgers. Het zelfmoordcijfer verschilt ook niet van collega-militairen die niet of slechts kort zijn uitgezonden. Dat blijkt maandag uit een onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De onderzoekers keken naar meer dan 40.000 militairen die tussen 2004 en 2012 zijn uitgezonden. Nederland was toen onder meer actief in Afghanistan en Irak. Van die groep maakten 22 mensen een einde aan hun leven. Dat komt neer op 0,05 procent. Bij militairen die niet of kort zijn uitgezonden, pleegde 0,08 procent zelfmoord. Onder de beroepsbevolking buiten het leger was dat 0,09 procent.

Het instituut deed onderzoek na berichten dat Amerikaanse veteranen vaker zelfmoord plegen dan anderen. Tussen 1999 en 2010 pleegden elke dag gemiddeld 22 Amerikaanse veteranen zelfmoord. Dat komt neer op ongeveer één per uur. In 2012 lag het aantal zelfmoorden onder veteranen hoger dan het aantal gesneuvelde militairen.

Veteraan pleegt even vaak zelfmoord als ander
Veteraan pleegt even vaak zelfmoord als ander (Foto: ANP)

Agent uit Eindhoven aangehouden voor lekken

Een 45-jarige agent uit Eindhoven is aangehouden voor het schenden van zijn ambtsgeheim. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag gemeld.

Uit het onderzoek is geen verband gebleken met de zaak van de 28-jarige 'politiemol' die sinds september vastzit. In tegenstelling tot die zaak lijkt er door de 45-jarige agent niet te zijn gelekt uit lopende strafrechtelijke onderzoeken.

Welke informatie er wel is gelekt, is niet bekend. De politie heeft ook een 41-jarige en een 53-jarige man aangehouden. Zij worden verdacht van vuurwapenbezit en het uitlokken om te lekken.

De drie mannen zitten vast en hun woningen worden doorzocht. Ze mogen behalve met hun advocaat geen contact hebben met de buitenwereld. Het OM wil om het onderzoek niet te schaden verder niets over de zaak zeggen.

Agent uit Eindhoven aangehouden voor lekken
Agent uit Eindhoven aangehouden voor lekken (Foto: ANP)

'Tanken aan de pomp blijft goedkoop'

Goed nieuws voor automobilisten. De prijzen aan de pomp blijven voorlopig laag of gaan zelfs verder omlaag. Dat zegt brandstofexpert Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers.

Hij baseert zich op de wereldwijde overproductie van olie. "Dat gaat veel langer aanhouden dan menigeen had verwacht". Voor een liter Euro95 moet nu gemiddeld 1,58 euro neergeteld worden. Voor diesel geldt een landelijke adviesprijs van 1,27 euro. Van Selms voorspelt dat de benzineprijs het komende jaar rond de 1,50 euro blijft schommelen. Een liter diesel wordt niet veel duurder dan 1,25 euro.

In oktober 2012 bereikte de benzineprijs nog het hoogste niveau ooit: 1,895 euro. Welke kant de prijzen na 2016 opgaan, is moeilijk te zeggen. Dat komt doordat de overheid de brandstofaccijns mogelijk extra gaat verhogen als de belastinginkomsten straks tegenvallen.

'Tanken aan de pomp blijft goedkoop'
'Tanken aan de pomp blijft goedkoop' (Foto: ANP)

Half miljoen bezoekers voor Martingarrixizer

De site Martingarrixizer.com van het programma Zondag met Lubach is een grote hit. Binnen twaalf uur hebben meer dan een half miljoen mensen hun naam al 'gemartingarrixized'. Dat heeft de redactie maandag bekendgemaakt.

Presentator Arjen Lubach had zondagavond dj Martin Garrix te gast, van wie de eigen naam Martijn Garritsen is. Lubach presenteerde tijdens het gesprek een site waarop iedereen zijn eigen naam hipper en internationaler kan maken, zoals Garritsen dat een aantal jaar geleden ook deed.

Het initiatief is een grote hit: de Martingarrixizer was tijdens de uitzending 'trending op Twitter'. Talloze BN'ers deelden hun Martin Garrix-naam al met hun volgers, zoals Erik van Muiswinkel (Errol Vanmuswix), Jeroen van Koningsbrugge (Jeremiah Vankonix) en Claudia de Breij (Clarence Debrex).

De meest gezochte namen zijn overigens Martijn Garritsen, Arjen Lubach, Hardwell en Mark Rutte. De 'Martin Garrix'-naam van de premier is Margarito Ruttex. Opvallend is dat de site ook een succes is in het buitenland: mensen uit in totaal 105 verschillende landen hebben hun naam al ingevoerd.

Half miljoen bezoekers voor Martingarrixizer
Half miljoen bezoekers voor Martingarrixizer (Foto: BuzzE)

Dader steekpartij geen kopstuk extreemrechts

De 44-jarige man die zaterdag in Keulen burgemeesterskandidate Henriette Reker neerstak, was slechts een randfiguur in het extreemrechtse kamp. De chef van de geheime dienst van Noordrijn-Westfalen maakte maandag bekend dat de man in de afgelopen jaren "zo nu en dan op internet was opgedoken, maar niet als kopstuk".

De man zou tegen de Duitse politie hebben gezegd dat hij het niet eens is met het vluchtelingenbeleid in Duitsland. Hij zou zich in de jaren negentig hebben willen aansluiten bij de Liberale Duitse Arbeiderspartij (FAP). Die extreemrechtse partij is inmiddels verboden.

Reker ligt nog in het ziekenhuis. Ze raakte onder meer ernstig gewond aan haar hals. Zaterdag onderging ze met succes een spoedoperatie. De 58-jarige politica won zondag de burgemeestersverkiezing met een absolute meerderheid.

Dader steekpartij geen kopstuk extreemrechts
Dader steekpartij geen kopstuk extreemrechts (Foto: ANP)

Amokmaker in vliegtuig overleden

Een passagier van een Aer Lingus-vliegtuig is zondagavond tijdens een vlucht van Lissabon naar Dublin overleden nadat hij zich agressief had gedragen tegen een medepassagier. De man begon een andere passagier te bijten en raakte onwel toen hij door de bemanning werd overmeesterd.

Door het incident werd het toestel gedwongen uit te wijken voor een tussenlanding in Cork, meldt de krant Irish Mirror maandag. Volgens het bericht begon de 24-jarige passagier "te bijten" en werd daarna "zeer gewelddadig". Toen de bemanning de man uiteindelijk onder bedwang had, raakte hij bewusteloos. Vlak voor de landing werd door een arts die aan boord was de dood geconstateerd.

De gewonde passagier werd na de landing naar een ziekenhuis gebracht. De overleden man reisde alleen. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

Amokmaker in vliegtuig overleden
Amokmaker in vliegtuig overleden (Foto: ANP)

Smash Bros. speler verliest na 56 toernooien

Het wonder is geschied: na 56 toernooien is Gonzalo “Zer0” Barrios eindelijk verslagen met Super Smash Bros. op de Wii U. Tijdens het  Major League Gaming World Finals toernooi in New Orleans verloor hij van Nairoby “Liquid_Nairo” Quezada.

Zer0 was al zo lang ongeslagen dat er een geldprijs staat voor degene die hem van de troon kon stoten. Liquid_Nairo krijgt dus een bonus bovenop zijn prijs.

De hele wedstrijd kun je hier rustig bekijken:

Tennisster Bertens zakt uit top honderd

Tennisster Kiki Bertens is weer weggezakt uit de top honderd van de wereldranglijst. Op de ranglijst van de WTA staat de 23-jarige Westlandse maandag op de 105e plek, een daling van acht plaatsen.

Iets meer dan een maand geleden maakte Bertens nog haar rentree bij de beste honderd van de wereld dankzij haar prestaties op de US Open waar ze de tweede ronde bereikte en dicht bij een stunt was tegen de Amerikaanse favoriete Serena Williams. Afgelopen week bereikte Bertens via de kwalificaties het hoofdtoernooi van het WTA-toernooi in Linz en bood in de eerste ronde goed weerstand tegen de Duitse Mona Berthel maar gaf de partij in de derde set weg.

Richel Hogenkamp handhaaft zich maandag op de 131e plek, Michaëlla Krajicek is verder gestegen op de ranglijst naar plaats 185 en Cindy Burger is de vierde Nederlandse bij de beste tweehonderd (191). De WTA-ranglijst wordt nog steeds aangevoerd door Serena Williams die een riante voorsprong heeft op de Roemeense Simona Halep.

Sijsling

Bij de mannen maakte Igor Sijsling maakte een reuzensprong op de wereldranglijst. Door zijn finaleplek op het challengertoernooi Rennes steeg hij 23 plaatsen naar plek 153. De beste Nederlander op de ATP-ranglijst is nog steeds Robin Haase die twee plaatsen inleverde en 63e staat. Thiemo de Bakker klom vijf plekken naar 141.

De Serviër Novak Djokovic staat na zijn negende toernooizege dit jaar nog steeds onbedreigd bovenaan de ATP-ranglijst. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga stormt door zijn finaleplaats in Shanghai de top tien binnen.

Bertens zakt uit top honderd
Bertens zakt uit top honderd (Foto: ANP)

Buijs zoekt lichtpuntjes in crisis Heerenveen

De bestuurlijke onrust bij sc Heerenveen gaat hand in hand met een sportieve crisis. 'Schaam je kapot!', riepen de Friese supporters zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, waarin het bij rust al 0-5 stond. Hoe moet het verder met Heerenveen? Vier vragen aan verdediger Jordy Buijs, die na elf maanden blessureleed zijn rentree maakte in het dolende elftal van trainer Dwight Lodeweges.

Jij had je ongetwijfeld iets anders voorgesteld van je rentree?

"Ja, waardeloos dit. Natuurlijk was het voor mij heel fijn weer te kunnen voetballen, maar mijn rentree is volledig in het water gevallen. Ik had het vooraf heel anders bedacht. Als je binnen een kwartier met 2-0 achter staat, ebt dat fijne gevoel snel weg, kan ik je vertellen. We kregen de eerste de beste kans meteen om de oren en hebben het daarna niet meer kunnen omdraaien. Dat is heel slecht, dat mag niet."

In november vorig jaar liep je een zware knieblessure op, welke weg heb je moeten afleggen?

"Een weg met vallen en opstaan. Maar mentaal ben ik altijd sterk geweest, dat is een van mijn wapens. Dat heeft me ook nu op de been gehouden. Natuurlijk was het zwaar en confronterend als ik naar het trainingscomplex reed, maar niet kon trainen. Of als ik bij het stadion kwam, maar niet bij de groep kon zitten. Uiteindelijk moet je daar allemaal doorheen en proberen iets positiefs te halen uit het negatieve."

Je keert terug in een ploeg die niet lekker draait, hoe moeilijk is dat?

"Deze groep heeft de afgelopen weken heel wat tikken gehad, maar daar merk ik eerlijk gezegd niet zo veel van. We trainen goed, maar in wedstrijden komt het er niet uit. We moeten geduldig blijven. Deze groep heeft genoeg kwaliteiten en kwaliteit komt altijd bovendrijven. Tegen Feyenoord hebben we daar niets van laten zien, maar het tij gaat binnenkort keren, daar geloof ik in. De tweede helft, waarin we geen doelpunt meer tegen kregen en zelf nog twee keer scoorden, geeft toch wat vertrouwen. Al klinkt dat heel gek na zo'n wedstrijd."

Op bestuurlijk vlak is het oorlog in Heerenveen, werkt die onrust door naar de selectie?

"Voor de club is het niet goed wat er binnen het bestuur allemaal gebeurt, maar dat mag niet iedere keer een excuus zijn voor de mindere resultaten. De jongens die hier al lang spelen, hebben er misschien een gevoel bij. Maar dat kan natuurlijk nooit betekenen dat je na veertig minuten met 5-0 achter staat. Het is zaak rustig en geduldig te blijven. Hopelijk gaan we dan weer positieve tijden tegemoet, zowel voor mijzelf als voor Heerenveen."

Buijs zoekt lichtpuntjes in crisis Heerenveen
Buijs zoekt lichtpuntjes in crisis Heerenveen (Foto: ANP)

'Bestraling prostaatkanker kan korter'

Het is mogelijk om de therapie van mensen met prostaatkanker te verkorten. Als ze per behandeling een hogere dosis straling krijgen, hoeven ze minder vaak te worden bestraald. Dat werkt even goed als de huidige behandeling, waarbij mensen een lage dosis krijgen en vaker moeten terugkomen.

Kankeronderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam hebben de nieuwe behandelmanier bestudeerd. Ze bekeken iets meer dan achthonderd mannen met prostaatkanker. Een deel kreeg de behandeling die nu gebruikelijk is, met 39 bestralingen in acht weken, dus vijf keer per week. Een ander deel kreeg de hogere doses. Zij werden 19 keer bestraald in zes weken, dus drie keer in de week. Bij beide therapieën genas ongeveer vier op de vijf mannen.

'Bestraling prostaatkanker kan korter'
'Bestraling prostaatkanker kan korter' (Foto: ANP)

'Pensioenstelsel is bijna beste ter wereld'

Nederland heeft na Denemarken het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat stelde adviesbureau Mercer maandag op basis van eigen onderzoek.

Mercer legt jaarlijks de pensioenstelsels van vijfentwintig landen langs een meetlat met vijftig indicatoren. Dankzij een toename van het spaartegoed van huishoudens stak Nederland op die lijst dit jaar Australië voorbij. Dat land moet nu genoegen nemen met de derde plaats, voor Zweden en Zwitserland.

In Nederland verbeterde volgens Mercer vooral de mate waarin het pensioen voorziet in een leefbaar minimuminkomen. De score voor de toekomstbestendigheid nam echter af. Ondanks de stijging op de ranglijst zien de onderzoekers nog ruimte voor verbetering in Nederland. Zo kan de overheid het aantrekkelijker maken om extra te sparen voor het pensioen en moet opgebouwd kapitaal beter beschermd worden tegen fraude of faillissement van werkgevers.

Eerste plaats
De onderzoekers onderstreepten het belang om pensioenstelsels aan te passen aan de stijging van de levensverwachting. "Zonder aanpassingen kan die niet het hoofd worden geboden en staan pensioenstelsels onder grote druk. Nederland loopt in deze discussie behoorlijk voorop", aldus Mercer.

Nederland maakt volgens het adviesbureau volgend jaar een goede kans om de eerste plaats op de pensioenranglijst te pakken. "Dan gaat de index namelijk rekening houden met het fenomeen dat de pensioendatum gekoppeld is aan de sterftetrend. Nederland is een van de weinige landen waar dat al het geval is", aldus pensioendeskundige Tim Burggraaf.

'Pensioenstelsel is bijna beste ter wereld'
'Pensioenstelsel is bijna beste ter wereld' (Foto: ANP)

Nederlandse zonneauto's leiden race

Nederland heeft de macht gegrepen in de World Solar Challenge, de race met zonneauto's door Australië. Na de tweede dag rijden ligt Solar Team Twente aan kop, gevolgd door het Nuon Solar Team uit Delft. Een team uit Eindhoven doet mee in een andere klasse en ligt daar tweede.

Twente rijdt met de opvallende zonnewagen Red One. De Delftse auto heet Nuna 8, Eindhoven heeft de gezinsauto Stella Lux gebouwd.

De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. Ze zijn nu ongeveer halverwege, net voor de stad Alice Springs.

Delft won de vorige race, twee jaar geleden. Twente werd toen derde. Eindhoven won in 2013 de categorie voor gezinsauto's.

Nederlandse zonneauto's leiden race
Nederlandse zonneauto's leiden race (Foto: ANP)

Trump: mijn immigratieplannen zouden 9/11 voorkomen

Bedrijfshamster van de Amerikaanse politiek Donald Trump zou de aanslag op het WTC in New York in 2001 hebben kunnen voorkomen. Als Trump destijds president zou zijn geweest, had zijn immigratiebeleid terroristen tegen kunnen houden.

"Ik ben ontzettend streng over illegale immigratie. Ik ben erg hard tegen mensen die dit land binnen komen," zegt Trump zondag tegenover de altijd betrouwbare nieuwszender Fox News. "Ik geloof dat als ik alles voor het zeggen zou hebben, die mensen niet het land in waren gekomen."

Ook zijn tegenstander Jeb Bush wordt op de hak genomen: "Jeb zegt 'we were safe with my brother.' 'We were safe.' Het World Trade Center was ingestort. Probeer ik hem ervan te beschuldigen? Ik probeer niemand te beschuldigen. Maar feit blijft dat het WTC was ingestort. Toen hij zei dat alles veilig was, dat was geen veilig. We zijn drieduizend mensen verloren."

via GIPHY

Slovenië houdt trein met vluchtelingen tegen

Zo'n 2000 vluchtelingen hebben de nacht van zondag op maandag in Kroatië doorgebracht in een trein, omdat Sloveense autoriteiten weigerden de trein het land binnen te laten. Slovenië zegt de toeloop, die is gegroeid nadat Hongarije vrijdag de grens met Kroatië sloot, niet meer aan te kunnen. Veel migranten proberen daarom nu via Slovenië West-Europa te bereiken.

De Sloveense autoriteiten lieten zondag al weten dat het per dag maximaal 2500 tot 3000 vluchtelingen op kan nemen, om ze te registreren en door te sturen naar Oostenrijk. Dat land zei zondag echter maximaal 1500 migranten per dag toe te laten. Slovenië zit daardoor met een probleem en besloot zondagavond dus de trein bij de grens met Kroatië te stoppen.

Slovenië houdt trein met vluchtelingen tegen
Slovenië houdt trein met vluchtelingen tegen (Foto: ANP)

Run op wapenvergunningen in Israël

Duizenden Israëliërs willen zich bewapenen, nu het geweld tussen hen en de Palestijnen weer is opgelaaid. De Israëlische tv-zender van het leger meldde maandag dat het aantal aanvragen voor wapenvergunningen in de afgelopen weken drastisch is toegenomen. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid kan het aantal verzoeken niet meer aan.

In de voorbije weken vonden veel incidenten plaats waarbij Palestijnen Israëliërs neerstaken. Minister van Politie Gilad Erdan kondigde daarop aan dat het aanvragen van een wapenvergunning versneld en versoepeld moest worden. Nu blijkt dat de instanties een dergelijke versoepeling van de regels niet aankunnen. Zo raakte de telefooncentrale van het ministerie overbelast. Daardoor konden helemaal geen vergunningen meer worden uitgegeven.

Run op wapenvergunningen in Israël
Run op wapenvergunningen in Israël (Foto: ANP)

VVD: asielzoekers niet in ónze wijk

De VVD haalt vluchtelingen graag massaal Nederland in, en verdeelt ze over heel Nederland. Tenzij het gaat om de wijk waarin VVD-voorman Mark Rutte woont. Daar zijn asielzoekers volstrekt ongewenst. Dat meldt De Telegraaf.

De VVD voert al maanden strijd in het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om te voorkomen dat in de Haagse wijk Benoordenhout een azc wordt ingericht.

VVD-minister Stef Blok probeert uit alle macht overal in het land vluchtelingen onder te brengen, maar de door de Haagse Stadspartij voorgestelde opvang in de Julianakazerne stuit op verzet van zijn eigen partij.

"Vluchtelingen in de Julianakazerne is voor ons als collegepartij onbespreekbaar. Leek me goed dat hier namens VVD Den Haag te melden", schreef fractievoorzitter Martin Wörsdörfer op een facebookpagina van wijkbewoners.

Huizenprijs stijgt in sterkste tempo in jaren

Bestaande koopwoningen waren in september in Nederland gemiddeld 3,5 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee ging de huizenprijs vorige maand in het sterkste tempo sinds april 2008 omhoog. Dat maakte het Kadaster maandag bekend.

De woningprijzen bereikten in juni 2013 het dal en gaan sindsdien weer omhoog. Koopwoningen zijn daardoor nu in doorsnee 6,6 procent duurder dan in juni 2013. Huizen zijn gemiddeld echter nog altijd ruim 16 procent goedkoper dan in augustus 2008, toen de Nederlandse huizenmarkt zijn piek bereikte.

De gemiddelde huizenprijs ligt nu op het niveau van het eerste kwartaal van 2004.

Huizenprijs stijgt in sterkste tempo in jaren
Huizenprijs stijgt in sterkste tempo in jaren (Foto: ANP)

Cruijff: "Missen EK verantwoordelijkheid KNVB"

De KNVB is volgens Johan Cruijff de hoofdschuldige voor de mislukte reeks EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal. "Natuurlijk is de uitschakeling van het Nederlands elftal niet alleen de schuld van de bondscoach", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Dat zou wel het geval zijn als hij totaal anders dan de clubs zou spelen. Maar dat is nou precies de makke van ons voetbal; bijna iedereen heeft hetzelfde probleem."

"Zodra vanuit een sterkere tegenstander kan worden gespeeld, valt er soms een verrassing uit de lucht. Maar als er zelf iets moet worden gedaan, dan ontstaan de problemen. Daarom is het missen van het EK vooral de verantwoordelijkheid van de KNVB. Omdat het probleem niet van gisteren is."

Toch zit er volgens El Salvador ook een voordeel aan het mislopen van het EK. "De uitschakeling is dan een groot drama, aan de andere kant schudt het iedereen misschien wel wakker. Dat wordt hoog tijd."

Cruijff vindt dat er in Oranje niet wordt geanticipeerd op de specifieke kwaliteiten van spelers. "Een probleem dat al grotendeels getackeld kan worden door de basisregels goed te hanteren. Daar zou de KNVB op moeten toezien."

Vestia treft miljoenenschikking met ABN AMRO

ABN AMRO heeft een schikking getroffen met Vestia. De bank betaalt de woningcorporatie 55 miljoen euro voor de afwikkeling van alle tussen Vestia en ABN AMRO gesloten derivatentransacties.

De woningcorporatie die een paar jaar terug bijna ten onder ging, dreigde eerder met een rechtszaak omdat ze bepaalde correspondentie en documenten wilde inzien over door de bank verstrekte risicovolle financiële producten.

Vestia, een van de grootste corporaties van ons land, kwam in 2012 in de problemen door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Het bedrijf ging voor ruwweg 2 miljard euro het schip in. Vestia zocht informatie om eventuele claims te onderbouwen. ABN AMRO weigerde de documenten echter te verstrekken.

Tevreden
Het bestuur van Vestia is tevreden met het resultaat. Het noemt 55 miljoen euro ,,een fors bedrag", dat zal bijdragen aan het ,,duurzaam financieel herstel" van Vestia.

Volgens een woordvoerder van Vestia is het niet uitgesloten dat de corporatie bij meerdere banken claims gaat indienen. Eerder werd al bekend dat alle circa vierhonderd derivatencontracten van Vestia opnieuw tegen het licht worden gehouden. ,,Vestia voelt het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om schade te verhalen op diegenen die naar de mening van de corporatie direct of indirect hebben bijgedragen aan dit derivatendebacle."

Vestia treft miljoenenschikking met ABN AMRO
Vestia treft miljoenenschikking met ABN AMRO (Foto: ANP)

Liesbeth List vertolkt Ramses Shaffy

Liesbeth List gaf zondag een exclusief optreden in Paradiso ter gelegenheid van haar in mei verschenen album Echo met daarop nummers van Ramses Shaffy.

Zelf beschouwt List het album Echo als het derde deel van een drieluik. In 1967 maakte ze de lp Liesbeth List Zingt Theodorakis. Twee jaar later volgde Liesbeth List Zingt Brel. En nu dus Shaffy. Hun levens waren decennialang met elkaar verbonden, totdat Ramses in 2009 overleed.

"Ik heb alle liedjes van Ramses uit mijn archief gehaald en gekeken wat bij mij past. De echte hits van Ramses wilde ik niet zingen. Die horen zo bij hem; dan lacht men mij uit. Ik zocht vooral naar de iets minder bekende nummers, waarbij ik het gevoel had dat ze over mij konden gaan. Of waarvan ik wist dat Ramses ze voor mij had geschreven'', vertelt de zangeres.

Ik denk over je na, Amsterdam, 5 Uur en Mateloos staan op het album. Daarnaast nam ze enkele duetten die ze ooit met Shaffy zong opnieuw op. Daarvoor verleende Frank Boeijen zondag zijn medewerking aan het concert. Hij zong met Liesbeth de nummers Duet en We verschillen niet.

Liesbeth List geeft op 23 oktober nog een soortgelijk Echo-concert in theater Elckerlyc in Antwerpen. Dan vergezellen JacoBond en Lucas Van den Eynde haar op het podium.

Liesbeth List vertolkt Ramses Shaffy
Liesbeth List vertolkt Ramses Shaffy (Foto: BuzzE)

Doden en gewonden door schietpartij Israël

Bij een schietpartij in een busstation in de Israëlische plaats Beersheba zijn twee doden gevallen onder wie de schutter. Acht mensen raakten gewond.

De man drong het beveiligde busstation binnen en schoot daar een Israëlische soldaat dood met een pistool. Daarna gebruikte hij het vuurwapen van het slachtoffer om in het rond te schieten. Hij viel ook mensen aan met een mes.

In eerste instantie brachten de autoriteiten naar buiten dat er twee, vermoedelijk Palestijnse, daders waren. Later bleek het om één persoon te gaan. Zijn identiteit is nog niet bekend, aldus de lokale politiechef.

Doden en gewonden door schietpartij Israël
Doden en gewonden door schietpartij Israël (Foto: ANP)

Timberlake vereerd in Memphis Music Hall

Justin Timberlake werd zaterdag toegevoegd aan de Memphis Music Hall Of Fame en daar is hij bijzonder dankbaar voor. "Ik voel me oprecht vereerd dit met jullie allemaal te delen", zo schreef de zanger bij een foto die hij zondag deelde via Instagram.

Op de foto is te zien hoe Justin een toespraak geeft aan een zaal vol mensen. De foto werd gemaakt door zijn goede vriend Jimmy Fallon, die bij de ceremonie aanwezig was en Justin aan de zaal mocht introduceren. Volgens People was Justin tijdens zijn toespraak tot tranen geroerd toen hij zijn vrouw Jessica Biel bedankte voor haar steun.

De 34-jarige Justin werd in Memphis geboren.

Timberlake vereerd in Memphis Music Hall
Timberlake vereerd in Memphis Music Hall (Foto: BuzzE)

Bryan Adams legt zichzelf geen druk op

Bryan Adams bracht afgelopen weekend zijn nieuwe plaat Get Up uit. Hoewel de plaat dus pas net uit is, legt de Canadese zanger het AD uit dat het album nu al is geslaagd voor hem. "Het is de muziek waar ik mij prettig bij voel. Daarom is de plaat voor mij bij voorbaat al geslaagd."

Adams vertelt dat hij zich lange tijd veel druk heeft opgelegd als het gaat om de reacties van het publiek. "Dat doe ik niet meer. Ik wil niet teleurgesteld raken en heb dus simpelweg gemaakt wat goed bij mij past."

Voor Get Up werkte hij samen met ELO-frontman Jeff Lynne. "Het heeft dit album echt iets extra's gegeven. Qua energie had Get Up zo de op opvolger van Reckless uit 1984 kunnen zijn." En die energie zit er nog volop in bij de 55-jarige Adams. "Ik voel me nog steeds het achttienjarige jongetje dat ik ooit was. Het gaat er in het leven volgens mij om de spirit vast te houden. Dat opgewonden gevoel heb ik nooit verloren."

Bryan Adams legt zichzelf geen druk op
Bryan Adams legt zichzelf geen druk op (Foto: BuzzE)

Aantal misdrijven daalt met bijna een kwart

Het aantal misdrijven in Nederland is de afgelopen zeven jaar met bijna een kwart (23 procent) gedaald. De politie registreerde vorig jaar net iets meer dan 1 miljoen misdrijven. In 2007 waren dat er nog 1,3 miljoen. Dit blijkt uit de jaarlijkse publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de rechtspraak en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onder misdrijven vallen alle criminele activiteiten, van geweldsmisdrijven tot vernielingen en misdrijven tegen openbare orde en gezag.

Door de daling van het aantal verdachten hebben het Openbaar Ministerie (OM) en de rechter minder zaken gedaan. Het OM handelde 220 000 zaken af in 2014, een vijfde minder dan in 2007. In 2014 deed de rechter 98.000 zaken af. Dat is bijna een kwart minder dan in 2007.

Het totaal aantal door de politie geregistreerde verdachten daalde met een derde, van 497.000 naar 312.000. Bij die 312.000 gaat het om 215.000 verschillende mensen. Sommige verdachten worden binnen een jaar meerdere keren aangehouden. Het aantal minderjarige verdachten dat minstens één keer als verdachte werd geregistreerd, daalde met meer dan de helft: van 53.000 naar 23.000. Het aantal mensen dat zegt slachtoffer te zijn geworden van criminaliteit is ook afgenomen.

Aantal misdrijven daalt met bijna een kwart
Aantal misdrijven daalt met bijna een kwart (Foto: ANP)

Kim en Jaap houden babynieuws niet geheim

Kim Kötter en Jaap Reesema maakten vorig week bekend dat ze in mei hun eerste kindje verwachten. Kim is pas elf weken zwanger, maar vertelt aan De Telegraaf dat ze het blije nieuws niet langer geheim kon houden.

De voormalig Miss Universe Nederland legt de krant uit dat het niet te vroeg was om het babynieuwtje te onthullen. "Tegenwoordig kun je ook een bloedtest doen om zo veel mogelijk te kijken of alles goed is, en kun je al voor de traditionele grens van twaalf weken met een betrekkelijk gerust hart vertellen dat je in verwachting bent."

Na de test, die de twee in Amerika lieten uitvoeren, maakten ze de zwangerschap gelijk bekend. "Een behoorlijke opluchting hoor, want Jaap en ik zijn geen mensen die dit soort nieuws gemakkelijk voor ons kunnen houden." Kim en Jaap horen ook al snel of ze een jongetje of een meisje krijgen. "En geloof me maar, dat vertellen we waarschijnlijk ook meteen aan iedereen. Ik kan wel wat anders zeggen, maar wij houden het toch niet vol om dingen geheim te houden."

Kim (33) en X Factor-winnaar Jaap (30) zijn sinds augustus 2012 samen.

Kim en Jaap houden babynieuws niet geheim
Kim en Jaap houden babynieuws niet geheim (Foto: BuzzE)

Chrissy Teigen ontkent tweelinggeruchten

Chrissy Teigen deelde zondag een foto van haar buik, die in het vroege stadium van haar zwangerschap al verrassend groot lijkt. Daarop onstonden direct geruchten dat het model een tweeling verwacht, maar hier klopt volgens haar niets van.

"Ik heb IVF gedaan, één voor één. Het is geen tweeling. Ik kan het zelf zien. Ga mijn baarmoeder uit!", zo schreef de vrouw van John Legend op Twitter aan fans die er na het zien van haar selfie van overtuigd zijn dat er meer dan één baby in Chrissy's buik zit. Toen de geruchten bleven aanhouden schreef Chrissy: "Hou alsjeblieft op. Ik heb er één embryo ingestopt. Ik heb elke paar dagen een echo. Ik heb het niet na een week al aangekondigd."

Een bron wist E! News onlangs te vertellen dat Chrissy ongeveer drie maanden zwanger is. Vorige week maakte ze bekend een baby te verwachten.

Chrissy Teigen ontkent tweelinggeruchten
Chrissy Teigen ontkent tweelinggeruchten (Foto: BuzzE)

Alphen begint met sloop panden

Alphen aan den Rijn begint maandag met de sloop van de panden die onherstelbaar werden beschadigd bij het kraanongeluk.De sloop werd de afgelopen week voorbereid.

Al eerder werd berging van de kranen en het brugdeel afgerond die in augustus op de gebouwen in de Hooftstraat vielen. Tijdens de sloopwerkzaamheden blijft deze straat afgesloten voor alle verkeer. De gemeente schat maximaal drie weken nodig te hebben voor het afbreken van de panden.

Alphen begint met sloop panden
Alphen begint met sloop panden (Foto: ANP)

3FM viert verjaardagsfeest in Paradiso

Met diverse optredens viert NPO 3FM maandagavond zijn vijftigste verjaardag in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Onder anderen Douwe Bob, Jett Rebel, Miss Montreal en De Jeugd van Tegenwoordig komen optreden op het feestje van de publieke popzender.

3FM viert deze maand het vijftigjarig bestaan. Dat begon al op 1 oktober, toen de dj's vier dagen lang radio maakten vanaf forteiland Pampus. Ook is er in Beeld en Geluid in Hilversum een expositie te zien over het medium radio en over programma's van vroeger en nu, 3FM-dj's, jingles en bijzondere gebeurtenissen.

In de grote zaal van Paradiso presenteert dj Giel Beelen de avond onder het motto 'welcome to the past, present en future' en in de kleine zaal laat collega Frank van der Lende het publiek kennismaken met nieuwkomers als Sue The Night, Amber Gooma, The Brahms en OIJ. In de kelder kun je verder bij de 3FM-pubquiz je kennis over vijftig jaar popgeschiedenis en vijftig jaar 3FM testen.

3FM viert verjaardagsfeest in Paradiso
3FM viert verjaardagsfeest in Paradiso (Foto: BuzzE)

Nieuwe poster voor Star Wars: The Force Awakens

De release van de zevende Star Wars-film, The Force Awakens, komt steeds dichterbij. Over minder dan twee maanden hebben de eerste hordes fans de film al gezien en gezamenlijk bepaald of het een succes is. Maar voordat het zover is, is er eerst nog een nieuwe trailer, die vandaag/morgen verschijnt, en een nieuwe poster.

De nieuwe trailer krijgt zijn première tijdens de uitzending van Monday Night Football, op de Amerikaanse sportzender ESPN. Dat betekent dat de trailer ergens gedurende de nacht, Nederlandse tijd, in première gaat en hopelijk morgenochtend braaf op ons staat te wachten als we wakker worden. Als opwarmertje voor de trailer is er echter wel alvast een nieuwe poster. Het is een klassiek type poster, met de vele personages in diverse groottes en actieposes bij elkaar geplakt en dus weinig bijzonder, maar wat is dat voor ding in de achtergrond? Geen maan, naar wij dachten.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens: filmposter

De verkoop voor Star Wars: Episode VII - The Force Awakens start overigens vandaag. De film is in Nederland te zien vanaf 16 december.

Doden door vliegtuigcrash op bakkerij

Een vliegtuigje is zondag plaatselijke tijd in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá op een bakkerij neergestort en daarbij brak brand uit. Volgens de politie in Bogotá zijn vijf mensen om het leven gekomen en zeven anderen gewond geraakt.

Colombiaanse media melden dat de piloot en de eigenaar van het vliegtuigje zich onder de doden bevinden. De andere drie dodelijke slachtoffers zijn een man, vrouw en kind. Drie woningen naast de bakkerij zijn beschadigd.

Volgens het communicatiebureau van de Conservatieve Partij was het vliegtuigje op weg naar de luchthaven Guaymaral in het noorden van Bogotá. Daar zou het de voormalige Colombiaanse president Andrés Pastrana en andere politici ophalen.

Doden door vliegtuigcrash op bakkerij
Doden door vliegtuigcrash op bakkerij (Foto: ANP)

Slovenië laat per dag 2500 vluchtelingen toe

Slovenië heeft de vluchtelingenstroom waarmee het land sinds zaterdag te maken heeft een halt toegeroepen. Per dag worden 2500, maximaal 3000 mensen toegelaten. Volgens de BBC is dit de helft van het aantal waar buurland Kroatië om vroeg. De beperkte toelating van vluchtelingen leidt tot een opeenhoping van mensen aan de Kroatische grens met Servië.

De Kroatische autoriteiten zeggen bezorgd te zijn dat de vluchtelingen nu niet snel genoeg door hun land kunnen reizen. Een regeringsambtenaar liet aan de BBC weten dat Kroatië binnen enkele dagen te maken kan krijgen met ruimtegebrek in de tijdelijke opvangcentra.

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Bostjan Sefic geeft aan dat Slovenië niet aan het verzoek van Kroatië kan voldoen om 5000 vluchtelingen per dag op te nemen, aangezien het dagelijkse limiet van Oostenrijk op 1500 mensen ligt. Veel migranten proberen via Slovenië verder door Europa te reizen, vaak met Oostenrijk, Duitsland of Zweden als beoogde eindbestemming. De meesten van hen zijn afkomstig uit Afghanistan, Syrië en Irak.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, kwamen zaterdag ongeveer 4000 vluchtelingen in Slovenië aan, nadat Hongarije de grens met Kroatië had gesloten. Van dat aantal heeft Oostenrijk zondag circa 1000 mensen doorgelaten.

Slovenië laat per dag 2500 vluchtelingen toe
Slovenië laat per dag 2500 vluchtelingen toe (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zwarte maandag

Afgelopen nacht was het bewolkt en viel er  hier en daar wat regen. Met name in het  binnenland kon nog wat nevel of mist ontstaan.  Ook vandaag ligt er een grauwe sluier over Nederland, die af en toe wat water doorlaat. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordoosten. De temperatuur blijft ergens tussen de 11 en 13 graden hangen. Ook de rest van de week ziet er niet bijzonder rooskleurig uit. Voorlopig zou ik je regenjas nog even paraat houden in ieder geval! 

De zonsondergang in Alkmaar blijft spectaculair om te zien. Genomen van drie hoog met uitzicht op de duinrand in Bergen aan Zee.

Zonsondergang Alkmaar  (Foto: Papabear)
Zonsondergang Alkmaar (Foto: Papabear) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1987 vond een beurscrisis plaats, waar de naam Zwarte Maandag aan ontleend is. 

* In 1989 worden de Guildfor Four vrijgelaten. De vier vermeende IRA terrorristen zaten vijftien jaar lang onschuldig vast. 

* In 2005 staat Saddam Hoessein terecht vanwege 'misdagen tegen de menselijkheid'.

* In 2009 wordt de DSB Bank (u weet wel, van Dirk Scheringa, die tegenwoordig politieke aspiraties heeft) failliet verklaard.

* In 2013 brandt in het centrum van Leeuwarden onder meer het geboortehuis van Mata Hari af. Bij de brand gingen nog tien andere huizen en vijf winkels in vlammen op. Er viel één dode bij de brand. 


Just another manic monday ... 

Zwarte Piet, alleen voor hoger opgeleiden

Dames en heren, de volgende column is alleen voor hoger opgeleiden. Waarom? Geen idee! Het schijnt een trend te zijn. Datingsites, zorgverzekering, wat is het volgende? Vakantiereizen alleen voor hoog opgeleiden?

Ik krijg er een beetje een vieze smaak van in mijn mond. Nu ben ik zelf aardig hoog opgeleid. Zo zat ik op elke school die ik bezocht minstens op de derde verdieping of hoger. Voeg daarnaast ook nog een HBO-opleiding toe en dan kom je toch hoog uit. Ondanks dat ik schijnbaar onder deze doelgroep val, slingert het toch behoorlijk mijn ergernis-knobbel aan. Wat is dit voor positieve discriminatie?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.