Misschien is El Ghazi wel de spits voor Ajax

In zijn maar voortdurende zoektocht naar de beste spits voor Ajax kwam trainer Frank de Boer tijdens het uitduel met Heracles Almelo uit bij Anwar El Ghazi. De aanvaller legde met een fraaie openingstreffer de basis voor een eenvoudige zege (0-2) en deed daarna een opvallende uitspraak "Misschien ben ik wel de spits voor Ajax."

Patrick Kluivert heeft zijn opvolgers bij Ajax met een flinke erfenis opgescheept. Wie er de laatste twee decennia ook de kans kreeg in het centrum van de aanval, zo goed als de maker van het enige doelpunt in de finale van de Champions League van 1995 werden ze niet. Zelfs de jonge Zlatan Ibrahimovic kon lang niet aan de enorme verwachtingen voldoen. Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez maakten voldoende treffers. Maar Kluivert was als centrumaanvaller toch een stuk completer.

De spits is de moeilijkste positie bij Ajax. Van hem worden niet alleen doelpunten gevraagd. Hij moet bijna alles kunnen. "Maar als ik even mag wennen, dan moet ik daar wel kunnen spelen", denkt El Ghazi. "Ik kan kaatsen, een bal vasthouden, weglopen en scoren. In de A-junioren was ik ook vaak spits. Dat ging me best aardig af."

Ronaldo

Viktor Fischer is gevaarlijker als linksbuiten en Davy Klaassen is meer een aanvallende middenvelder. Daarom mocht de twintigjarige El Ghazi in Almelo de positie van de geblesseerde Arek Milik innemen. "Over mijn doelpunt kan ik tevreden zijn", keek hij terug. "Die ene grote kans had ik nooit mogen missen. Mijn ploeggenoten plaagden me. Ik doe niet meer aan intikkertjes, zeggen ze."

El Ghazi debuteerde vorige week als rechtsbuiten voor Oranje. Toch is hij geen klassieke buitenspeler die langs de zijlaan raast, de achterlijn haalt en een voorzet geeft. Hij dribbelt vaak naar binnen, gaat dan voor een combinatie of komt soms met een verwoestend schot. Een beetje zoals zijn grote voorbeeld Cristiano Ronaldo, maar dan een paar niveautjes lager.

Moyenne

Met acht doelpunten in negen competitiewedstrijden haalt hij al wel het moyenne van een spits. "Dat is leuk", zegt hij. "Maar ik ben er niet mee bezig. Als we maar winnen. Ik heb nu ook genoten van de manier waarop we verdedigden. Kom daar maar eens doorheen."

Komende donderdag in de uitwedstrijd tegen Fenerbahçe is Milik waarschijnlijk weer beschikbaar. El Ghazi moet afwachten wat trainer De Boer dan beslist. "Als ik maar ergens voorin sta", lacht hij. "Zij hebben een goede ploeg maar als we zoals tegen Heracles spelen, dan kunnen we winnen. We gaan voor een zege."