WK Rugby - Penalty in slotminuut bezorgt Australië zege

Bernard Foley heeft in de slotminuut ervoor gezorgd dat Australië zich ternauwernood heeft geplaatst voor de halve finale van het WK rugby. Op Twickenham benutte de Australiër een penalty in de slotminuut en zorgde daarmee voor de 35-34 eindstand in de wedstrijd tegen Schotland, dat net niet kon stunten tegen de titelfavoriet.

Australië was vooraf de grote favoriet voor dit duel en liet dit al vroeg merken via een try van Adam Ashley-Cooper. Foley miste, zoals hij tijdens de wedstrijd vaker deed, de conversie en dat leidde eigenlijk een sterke fase in van Schotland. Na twintig minuten stonden de Schotten, die aantraden zonder Tim Visser, namelijk met 5-13 voor na een try van Peter Horne en acht gemaakte punten via de voet van Greig Laidlaw.

De Wallabies vonden wel makkelijker gaten in de defensie van Schotland en dat zorgde voor de aansluiting via tries van Drew Mitchell en Michael Hooper. Omdat Foley beide conversies miste en Laidlaw wel scherp was stonden de Schotten met 15-16 voor bij rust. Na de rust leek he helemaal mis te gaan voor Schotland, aangezien Maitand met geel naar de kant moest en Australië in die periode uit wist te lopen naar 25-19 na onder meer een tweede try van Mitchell. Ook Foley leek weer scherp te zijn met zijn voet en het einde leek nabij van Schotland.

Het was echter Foley die de Schotten weer terug in het duel bracht. Zijn kick werd geblockt door Finn Russel, die Tommy Seymour een try liet scoren. De marge werd echter een kwartier voor tijd weer hersteld na een sterke try van Tevita Kuridrani, die profiteerde van een fout bij de line-out van Schotland. Laidlaw bracht daarna het verschil weer binnen een try, maar het leek nog moeilijk te worden voor de Schotten.

Maar een regenbui en een fout van de Australiër James Slipper, die een waardeloze pass onderschept zag worden, zorgde voor een omwenteling in het duel. Mark Bennett onderschepte de bal en scoorde een try. Laidlaw benutte de conversie en vijf minuten voor tijd stond Schotland plots met 32-34 voor en leek een stunt in de maak.

Echter zorgde het lot en een discutabele beslissing van de scheidsrechter Joubert voor een andere uitkomst. Australië kreeg in de slotminuut een penalty en Foley miste dit keer niet en zorgde ervoor dat de Wallabies alsnog de halve finale konden bereiken. In die halve finale treft het Argentinië dat eerder vandaag won van Ierland. Hierdoor staat er voor het eerst in de historie van het WK geen Europees land in de halve finale.