'ADE blijft nog 20 jaar aan de top'

De echte diehards maken zich zondagavond op voor een laatste nacht dansen, maar het conferentieprogramma van de twintigste editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) is inmiddels ten einde. Het evenement is volgens de organisatie bijzonder succesvol verlopen en met een recordaantal van 365.000 feestgangers en ruim 5500 professionals was de jubileumeditie van het vijfdaagse festijn grootser dan ooit.

Met meer evenementen, meer locaties, meer danceliefhebbers en meer conferentiebezoekers heeft ADE zijn naam als grootste conferentie- en clubfestival voor elektronische muziek ter wereld dit jaar weer bevestigd. En directeur Richard Zijlma is niet van plan die voorsprong binnenkort op te geven. Wat hem betreft blijft het Amsterdamse danceplatform ook de komende twee decennia leidend in de internationale scene.

"We hebben ADE in twintig jaar stapje voor stapje uitgebreid en zullen altijd blijven ontwikkelen. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld voor het eerst ADE Beats, een programma rond hiphop, en ADE Sound Lab over de technologische evolutie van geluid. We zullen altijd zoeken naar vernieuwing en naar wat we nog kunnen toevoegen. Zo zijn we wereldwijd de belangrijkste ontmoetingsplek geworden voor professionals uit alle mogelijke hoeken van de sector. En die sector groeit nog steeds enorm. Dit keer hadden we conferentiebezoekers uit ongeveer negentig landen over de vloer. Ook het cultuurprogramma ADE Playground, met kunst, film en fotografie, is verder uitgebreid tot zo'n vijftig locaties door de hele stad. Ik heb niet het gevoel dat we daarin worden bedreigd door andere festivals."

Drugs
Het publieksprogramma van ADE trok de afgelopen dagen tienduizenden danceliefhebbers naar de talloze dancefeesten in Amsterdam. Zaterdagnacht was het drukste moment, waarop volgens de organisatie in totaal zo'n 180.000 mensen tegelijk aan het dansen waren. Het grootste evenement was het tweedaagse Amsterdam Music Festival in de ArenA, dat zowel op vrijdag als zaterdag was uitverkocht. De politie meldt dat op beide dagen in de stad ongeveer honderd mensen zijn aangehouden, voornamelijk vanwege het bezit van harddrugs.

In de strijd tegen overmatig drugsgebruik trok de ADE-organisatie dit jaar nauw op met de gemeente, politie en Jellinek. Met extra voorlichting werden de Nederlandse en internationale bezoekers gewezen op de gevaren van drank- en drugsmisbruik en hun eigen verantwoordelijkheid daarbij. De drugstestlocatie van Jellinek verplaatste voor de gelegenheid naar het centrum van de stad en bleef extra lang open.

Positief
Volgens verslavingsinstelling Jellinek bezochten tijdens ADE in totaal 183 mensen de testpost, onder wie 36 toeristen. "Boven verwachting." Bezoekers lieten vaak meerdere pillen testen en de wachttijd bedroeg op sommige momenten meer dan anderhalf uur. De reacties van bezoekers waren over het algemeen zeer positief, meldt Jellinek.

ADE-directeur Zijlma zegt er al jaren alles aan te doen om te zorgen dat het publiek goed is geïnformeerd over veilig uitgaan. Met filmpjes, twitterberichten en via de eigen festivalapp zijn de afgelopen dagen naar schatting zo'n 230.000 mensen bereikt met voorlichting. "Ik hoop altijd zó dat iedereen voorzichtig doet. Maar mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid, ik kan niet overal naast staan."

Van collega-organisatoren kreeg Zijlma dit jaar veel complimenten over de aanpak. "De mensen achter de grootste festivals zijn heel erg onder de indruk van de aanpak hier, dat we in samenwerking met de autoriteiten iedereen zo goed mogelijk voorlichten. Dat is in veel landen ondenkbaar."

'ADE blijft nog 20 jaar aan de top'
'ADE blijft nog 20 jaar aan de top' (Foto: BuzzE)