Rechter: geen auteursrecht op Happy Birthday

De kans is groot dat het liedje Happy Birthday vaker in films te horen zal zijn. Het auteursrecht dat Warner/Chappell Music claimde is namelijk niet geldig, zo oordeelde een rechter dinsdag.

Filmmaakster Jennifer Nelson, die een documentaire maakte over het beroemde liedje, had de Warner/Chappell eerder voor de rechter gedaagd omdat ze twijfelde of het geclaimde auteursrecht wel terecht is. Nelson moest zelf 1500 dollar betalen (1350 euro) voor het gebruik van de muziek in haar documentaire. Volgens berekeningen zou het bedrijf jaarlijks 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) verdienen aan de auteursrechten.

De licentie die het bedrijf had zou volgens de rechter alleen delen van de muzikale arrangementen dekken, niet het liedje zelf. "Omdat Summy Co. nooit de rechten op de tekst van Happy Birthday heeft verkregen is er geen geldig auteursrecht op de tekst." Summy Co. is het bedrijf die de rechten als eerste vastlegde, later werden die door Warner/Chappell overgekocht.

Filmmakers hebben door de jaren heen de copyrightclaim omzeild door alleen het begin of het eind van het lied te laten horen. Ook zijn vaak alternatieven gebruikt, met name He's a Jolly Good Fellow.    

Rechter: geen auteursrecht op Happy Birthday
Rechter: geen auteursrecht op Happy Birthday (Foto: BuzzE)