Obama en Merkel voor verdeling vluchtelingen

President Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben dinsdag telefonisch met elkaar gesproken over de wijze waarop Europa met de Syrische vluchtelingencrisis omgaat. Zij steunen de verdeling van vluchtelingen over de lidstaten en vinden dat alle landen vluchtelingen moeten opnemen. Dat staat in een verklaring van het Witte Huis.

De Europese Unie gaat nog eens 120.000 vluchtelingen over de lidstaten verdelen. Dat is de uitkomst van een stemming dinsdag in Brussel van de bewindslieden die over asiel gaan. Het akkoord kon echter niet op unanimiteit rekenen. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen, Finland onthield zich bij de stemming.

Diepere oorzaken
Obama en Merkel spraken ook over de mogelijkheid om de diepere oorzaken van de vluchtelingenstroom aan te pakken. Een van die oorzaken is in ieder geval de voortdurende ruzie tussen het westen en Rusland. Hierdoor is er geen politieke oplossing mogelijk voor het conflict in Syrië, de grootste aanjager van de vluchtelingencrisis.

De laatste dagen zijn er echter tekenen dat de Russen het conflict ook langzaamaan zat beginnen te worden en op overleg aansturen. Ze willen echter militaire bases in het land, waarmee al decennialang vriendschappelijke relaties worden onderhouden.

Obama en Merkel voor verdeling vluchtelingen
Obama en Merkel voor verdeling vluchtelingen (Foto: ANP)