Paus roept op tot aanpak klimaatverandering

Paus Franciscus heeft woensdag tijdens zijn eerste rede in Washington opgeroepen de veranderingen van het klimaat die de wereld bedreigen, aan te pakken. Daarmee ondersteunt hij initiatieven van de Amerikaanse president Obama, die onlangs opriep de uitstoot van fossiele brandstoffen aan te pakken.

De verandering van het klimaat is niet iets om aan toekomstige generaties over te laten, zei de paus bij het Witte Huis. Hij noemde de aanpak ,,een heilige verplichting om onze planeet te beschermen". Mensen hebben wereldwijd de plicht de luchtvervuiling te bestrijden, betoogde Franciscus. De paus vindt met zijn mening de Republikeinen in de VS tegenover zich.

Obama op zijn beurt verwelkomde zijn gast met dankzegging voor de ,,onbetaalbare steun" die de paus bij de hernieuwde diplomatieke betrekkingen met Cuba heeft gegeven. Ook de bemoeienissen van Franciscus met de vluchtelingenproblematiek konden rekenen op bewondering van de president. Over dat laatste zei de paus dat hij zelf afkomstig is uit een migrantenfamilie en in de Verenigde Staten verkeert in een land dat is opgebouwd door migranten.

De 78-jarige leider van de Rooms-Katholieke Kerk blijft zes dagen in de Verenigde Staten. Woensdagmiddag ontmoet hij onder anderen de driehonderd Amerikaanse bisschoppen.

Paus roept op tot aanpak klimaatverandering
Paus roept op tot aanpak klimaatverandering (Foto: ANP)