Achter de schermen bij een natuurfilm

Daan de Witte (daan1601)

Het is warm en vochtig. De voorspellingen hadden een andere temperatuur beloofd, maar niets is zo veranderlijk als het weer. Of de hoofdrolspelers van de dag zich willen laten zien, blijft een vraag die pas beantwoord wordt als ze dan uiteindelijk tevoorschijn komen. Het gebied ligt er mooi bij en het is dan ook genieten geblazen zowel qua temperatuur als voor het oog. FOK! gaat achter de schermen kijken bij een film waar de hoofdrolspelers zich niet aan een script houden en elk moment kunnen verdwijnen uit het zicht. Daarvoor moest wel afgereisd worden naar het uiterste oosten. De provincie Drenthe wordt aangedaan.

Het terrein dat wordt bezocht is eigendom van Edo van Uchelen, bioloog maar vooral natuurliefhebber. Hij heeft nabij Steenwijk een gebied ingericht waar twee soorten diertjes het beste kunnen vertoeven: de boomkikker en de ringslang. Maar er is niet alleen plek voor deze twee soorten; door uitgekiend beheer is er een klein natuurparadijs ontstaan, met veel bijzondere soorten. Zijn privé-eigendom strekt bijna 4 hectare ver en barst van de insecten en prachtige, soms zelfs tropische, planten. Op de vraag wat zijn motivatie is om een eigen natuurgebied in te richten antwoordt hij: "Ik ben een natuurliefhebber in hart en nieren, en dit geeft mij de perfecte mogelijkheid om die passie ten uitvoer te brengen. Ook vind ik het fijn dat ik hier zelf de regie kan voeren, als ik wil dat er iets gebeurt in dit gebied, hoef ik daar niet op te wachten totdat ik toestemming heb van een hogere macht. We hebben hier rekening gehouden met het optimaal kleinschalig beheer van en voor bijzondere soorten."

Dotterbloem (Foto: Edo van Uchelen)Dotterbloem (Foto: Edo van Uchelen)

Dat er een natuurfilm opgenomen wordt is niet zomaar. Dat de keuze op het gebied van Edo viel lag ondermeer aan het feit dat: "er zijn hier ontzettend veel mogelijkheden tot natuurfotografie, hetzij amateuristisch, hetzij professioneel zoals in de film. Dit is ondermeer te danken aan het feit dat door dat eigen beheer de paden op goede plekken liggen. Ook zijn er poelen aangelegd met glas, zodat er goed gefilmd kan worden. Dit zorgt er ook voor dat het een ideale omgeving is voor het geven van natuurfotografie workshops, en dan met name voor de boomkikkers. Dat is namelijk een soort die niet veel gezien wordt in ons kleine (kikker)landje. Doordat er hier voldoende beschutting is, door de planten die verschillende verdiepingen hebben, kunnen de kikkers zich goed te kost geven aan het zonnetje. Ook kunnen ze zich verschuilen als dat nodig is".

Voor de film is het natuurgebied van Edo dus voornamelijk gebruikt om de ringslang en de boomkikker goed op beeld te zetten. Er is echter nog veel meer te zien. Zo zijn er op het terrein vogelhutten te zien, waarin - doordat de hutten zijn ingegraven - op grondniveau gekeken kan worden naar de diertjes. Maar zelfs als er niet alleen naar boomkikkers gekeken wordt op de bladeren zijn er prachtige diertjes te zien die ook een aantal keer voorbij komen in de film: de libellen. Die vinden het weer en de gelaagdheid van de bladeren namelijk ook perfect om hier te vertoeven.

Rugstreeppad (Foto: Edo van Uchelen)Rugstreeppad (Foto: Edo van Uchelen)

Er hoeft steeds vaker niet meer heel ver gereisd te worden om dichterbij de natuur te komen. De Nederlandse natuur biedt tevens een spanningsfactor zoals al bleek in De Nieuwe Wildernis, en nu ook met Holland - Natuur in de Delta. Door gebieden zoals die van Edo wordt maar weer eens duidelijk dat als er goed naar boven gekeken wordt of juist naar beneden, en niet naar een schermpje of in de menigte, dat er genoeg natuur te zien is die vlakbij is. En voor de specialistische natuur is er een gebied zoals die er ligt vlakbij Steenwijk. Een middagje bioscoop blijft natuurlijk ook nog steeds een optie. 

Holland - Natuur in de Delta draait vanaf 24 september in de bioscoop.