Toestand Great Barrier Reef blijft beroerd

De koraalriffen voor de kust van het oosten van Australië, de Great Barrier Reef, blijven ernstig bedreigd. Om het te behouden moet er veel actie ondernomen, iets dat tot nog toe wordt nagelaten. Tot deze conclusie komt milieuminister Steven Miles van de betrokken deelstaat, Queensland, in een maandag gepubliceerd rapport over stand van zaken.

In de afgelopen dertig jaar is circa de helft van het rif verdwenen. Er is nog altijd circa 200.000 vierkante kilometer aan koraalriffen over, circa vijf keer de oppervlakte van Nederland, maar het Australische persbureau AAP melde dat het treurige rapport van Miles zorgen baart. De VN-organisatie UNESCO heeft eerder dit jaar ook gemaand tot actie.

Queensland heeft over een periode van vijf jaar omgerekend 63,5 miljoen euro voor de bescherming van het rif uitgetrokken. Maar volgens schattingen van het Wereldnatuurfonds moet er twintig keer meer geld ingestopt om vooruitgang te boeken.

De stijging van de temperatuur en de vervuiling van het zeewater veroorzaken schade aan het rif. Zo zouden bijvoorbeeld in de landbouw in Queensland minder kunstmest en minder bestrijdingsmiddelen moeten worden gebruikt.

Toestand Great Barrier Reef blijft beroerd
Toestand Great Barrier Reef blijft beroerd (Foto: ANP)