Franse spoorwegen discrimineerde buitenlandse werknemers

Redactie

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF is maandag door een arbeidsrechtbank in Parijs veroordeeld wegens stelselmatige discriminatie van buitenlandse werknemers in de jaren zeventig.

Meer dan achthonderd zogeheten chibani's (gepensioneerde Afrikaanse werknemers) hebben de SNCF aangeklaagd omdat ze tijdens hun loopbaan zijn gediscrimineerd. Ze hadden moeilijker toegang tot goede betrekkingen of tot betere arbeidscontracten en kregen armzaliger pensioenregelingen dan gewone Franse werknemers.

De meeste klagers, circa 90 procent, hebben na vijftien jaar procederen uiteindelijk gelijk gekregen van de rechter. De schadevergoedingen die de SNCF moet uitkeren, zijn gemiddeld 200.000 per ex-werknemer.

Het tekort aan arbeidskrachten leidde in de jaren 1962 tot 1973 tot de komst van tussen de 100.000 en 170.000 buitenlandse werknemers. Velen kwamen uit Marokko, Tunesië of andere Noord-Afrikaanse landen. In hun contracten stond dat ze op gelijke manier werden behandeld als Franse collega's. In werkelijkheid was dat niet zo. Tegenwoordig leven talrijke van deze spoorwegarbeiders op pensioenen die half zo groot zijn als die van hun in Frankrijk geboren collega's van toen.

Franse NS discrimineerde gastarbeiders
Franse spoorwegen discrimineerde buitenlandse werknemers (Foto: ANP)