FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 juli 2015

Republikein #16 in de race: John Kasich

Wie wordt eind 2016 tot president van de Verenigde Staten verkozen? De lijst van kandidaten wordt alsmaar langer. Dinsdag maakte John Kasich, de gouverneur van Ohio, bekend dat hij namens de Republiekeinse Partij kandidaat is. Hij is al de zestiende Republikein die zich kandideert, meldt de NOS.

De 63-jarige Kasich maakte zijn kandidatuur bekend op een bijeenkomst op de Ohio State University. Ook meldde hij het nieuws op Twitter. Over zijn kandidatuur werd al maanden gespeculeerd. Kasich wordt gezien als een redelijke man die overweg kan met de vijand, de Democraten.

Prominente Republikeinse partijtijgers als Newt Gingrich denken dat hij een goede kans maakt als hij eenmaal op stoom is. Kasich komt bovendien uit een belangrijke swingstate, die zowel naar zijn partij als naar de Democraten kan gaan. Op dit moment bungelt Kasich in de peilingen nog ergens onderaan, ver onder de nummers 1,2 en 3: Donald Trump, Scott Walker en Jeb Bush.

Bij de Democraten hebben zich tot dusver vijf kandidaten gemeld. Voor beide partijen geldt dat er nog meer kandidaten bij kunnen komen.

Haase met moeite naar tweede ronde challenger Scheveningen

Robin Haase heeft dinsdagavond met de nodige moeite de tweede ronde bereikt van 'zijn' Sport1 Open, de tennischallenger van Scheveningen. De Hagenaar, amper bekomen van het succes in de Daviscup tegen Oostenrijk, versloeg voor eigen publiek op de Metsbanen de 21-jarige Rus Aslan Karatsev. Daar had de favoriet drie sets voor nodig, die bij elkaar meer dan tweeënhalf uur duurden: 7-5, 5-7 en 6-4.

Haase serveerde in de beslissende set sterk en kreeg geen enkel breekpunt tegen. Zijn opponent werkte er drie weg maar de vierde niet. In de volgende ronde staat de nummer één van de plaatsingslijst tegenover de Argentijn Horacio Zeballos.

Thiemo de Bakker schaarde zich ook bij de laatste zestien. De Westlander rekende in vijf kwartier af met de als achtste geplaatste Slowaak Norbert Gombos: 6-4 en 6-3. Hij vervolgt het evenement tegen de Belg Alexandre Folie, die op de openingsdag Tim van Terheijden slechts drie games gunde.

Jesse Huta Galung, die zondag in het duel met Oostenrijk (3-2) het laatste enkelspel voor zijn rekening nam in plaats van De Bakker, redde het niet. De Rus Andrey Kuznetsov, de nummer zeven van de plaatsingslijst, was hem de baas: 6-3 6-3. Huta Galung kon de opslag van zijn tegenstander geen enkele keer breken, zelf leverde hij zijn service driemaal in. Voor Thomas Schoorel, binnen gelaten op een wildcard, bleef het toernooi in het enkelspel ook beperkt tot een duel. Hij verloor van de Roemeen Adrian Ungur: 7-6 (6) en 6-3.

Haase met moeite naar tweede ronde
Haase met moeite naar tweede ronde (Foto: ANP)

Wii U simpelweg niet krachtig genoeg voor Project CARS

Ontwikkelstudio Slightly Mad Studios heeft bevestigd dat een Wii U-versie van de racegame Project CARS van de baan is. De reden voor annulering is dat Project CARS 'simpelweg te ambitieus' is voor de hardware van Wii U.

Bekend was al dat een Wii U-versie op de lange baan was beland, maar nu is dus bevestigd dat ontwikkeling voorlopig helemaal gestopt is. Studiohoofd Ian Bell zegt nu te wachten op een nieuwe hardware-aankondiging van Nintendo. Dat zou de NX kunnen suggereren, maar details daarvan zijn er nog niet. Wel heeft Nintendo gezegd in 2016 met meer informatie over een nieuwe console te komen.

In mei gaf Bell al aan dat Wii U worstelde met een fatsoenlijke performance, waarbij de game slechts 23 frames per seconde haalde op een resolutie van 720p. Hoewel een Wii U-versie nooit een harde belofte was voor Project CARS, is nu dus zeke dat deze er nooit gaat komen. Project CARS is momenteel op de markt voor PlayStation 4, Xbox One en pc, en is een groot succes.

Jeugdinrichting Zeist eerder dicht

De justitiële jeugdinrichting De Heuvelrug in Zeist gaat acht maanden eerder dicht. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff dinsdag aan de Tweede Kamer. Volgens het zogenoemde Masterplan Dienst Justitiële Inrichtingen, het 'bajesplan' waarin de bezuinigingen werden vastgelegd, zou de Zeister inrichting uiterlijk sluiten op 1 januari 2017. Maar dat wordt nu dus al op 1 mei 2016.

De maatregel levert niet alleen 7 miljoen euro extra op, maar is ook goed voor de prestaties die moeten worden geleverd. Wat meer klanten voor de resterende inrichtingen is beter voor de kwaliteit van de begeleiding. De bewoners van De Heuvelrug gaan in de toekomst vooral naar De Hunnerberg in Nijmegen.

Jeugdinrichting Zeist eerder dicht
Jeugdinrichting Zeist eerder dicht (Foto: ANP)

Grootste kwartaalverlies ooit voor Microsoft

Microsoft heeft in het vierde kwartaal van zijn boekjaar het grootste verlies uit zijn geschiedenis in de boeken gezet. Dat bleek dinsdag uit de cijferpresentatie van het concern. Het bedrijf moest flink bloeden voor de afschrijving die het deed op de Nokia-divisie.

Microsoft leed in de verslagperiode, die liep tot eind juni, een verlies van 3,2 miljard dollar (circa 2,9 miljard euro). Dat komt neer op een min van 0,40 euro per aandeel. De omzet van het concern kwam uit op 22,2 miljard dollar, van 23,4 miljard dollar een jaar eerder. Microsoft schreef in totaal 7,5 miljard dollar af op het eerder overgenomen Nokia. Die afschrijving was overigens al bekendgemaakt, de divisie is niet de gedroomde aankoop gebleken die de tanende mobieltjestak van Microsoft een boost moest geven.

Zonder de miljardenafschrijving en de kosten van een onlangs aangekondigde reorganisatie, waarbij circa 7600 banen worden geschrapt, zou er overigens een winst zijn van 0,62 dollar per aandeel. Dat is beter dan marktkenners hadden voorzien.

Flinke omzetgroei voor GoPro

De Amerikaanse fabrikant van actiecamera's GoPro heeft in het afgelopen kwartaal fors meer omzet geboekt. Ook schreef het bedrijf weer zwarte cijfers, waar een jaar eerder over dezelfde periode nog een verlies resteerde onder de streep.

Dat bleek uit de tweedekwartaalcijfers die GoPro dinsdag openbaarde. De omzet van GoPro steeg met zo'n 72 procent tot krap 420 miljoen dollar (384 miljoen euro). De winst kwam uit op 35 miljoen dollar, waar het een jaar eerder nog circa 20 miljoen tekort kwam.

GoPro profiteerde vooral van de verkopen buiten de Verenigde Staten. De camera's zijn met name populair bij surfers, skydivers en andere 'actiejunkies'. Ook worden ze in auto's als dashcam gebruikt.

Flinke omzetgroei voor GoPro
Flinke omzetgroei voor GoPro (Foto: ANP)

Griekse bedrijven hekelen beperkingen

Vele Griekse bedrijven vallen om als er niet gauw een einde wordt gemaakt aan de kapitaalcontroles bij banken met betrekking tot de handel met het buitenland. Daarvoor waarschuwt de Griekse Kamer van Koophandel dinsdag.

Door de beperkingen zijn veel bedrijven niet in staat om rekeningen van buitenlandse leveranciers te betalen. De Kamer waarschuwt in een brief aan het ministerie van Financiën voor grote problemen in vele sectoren. Een overgrote meerderheid van de Griekse bedrijven zijn slechts één stap verwijderd van gedwongen bedrijfsbeëindiging, meent de instelling. ,,Zouden de kapitaalcontroles nog tot half augustus duren, dan zullen vele bedrijven hun deuren moeten sluiten."

De Griekse banken zijn sinds maandag weer geopend. Wel blijven er diverse restricties van kracht. Onder meer is het nog niet mogelijk om zomaar geld naar het buitenland over te maken.

Griekse bedrijven hekelen beperkingen
Griekse bedrijven hekelen beperkingen (Foto: ANP)

'Billy en Ruud uit Utopia niet meer samen'

Het bekendste koppel uit het tv-programma Utopia, Billy en Ruud, is niet meer. Althans, dat is wat Ruud Zwaan schrijft op zijn Facebookpagina. De voormalig Utopiaan laat weten dat Billy een nieuwe vriend heeft.

"Vandaag is het zo ver. Ik ga Zwolle verlaten en ga weer naar huis. Familie van Billy heel erg bedankt voor het opvangen en de goede zorg na Utopia", schrijft Ruud. Ook bedankt hij Billy 'voor de bijzondere tijd samen'. "Veel geluk samen met je nieuwe vriend. Bedankt voor deze prachtige tijd!!!"

Billy liet eind mei al weten dat de twee uit elkaar waren, maar Ruud ontkende destijds. Hij plaatste in de afgelopen weken ook nog geregeld foto's en filmpjes van Billy online. De twee leerden elkaar kennen als deelnemers aan het realityprogramma van John de Mol.

'Billy en Ruud uit Utopia niet meer samen'
'Billy en Ruud uit Utopia niet meer samen' (Foto: BuzzE)

Zwemmer verdronken bij Wijk aan Zee

Een zwemmer is dinsdag verdronken bij Wijk aan Zee. Hij werd door de sterke stroming gegrepen en verdween onder water. Ongeveer een kwartier later en een kilometer noordelijker haalden omstanders hem uit het water. Er is geprobeerd hem te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Dat meldde de KNRM.

De identiteit van het slachtoffer is niet bekend, maar het zou gaan om een man van middelbare leeftijd die in Nederland woont.

Ook op Texel werd dinsdag een zwemmer uit de Noordzee gehaald. Hij is gereanimeerd en met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Den Helder gebracht. Het is niet bekend hoe zijn toestand nu is. Het is ook niet duidelijk of hij onwel is geworden of door stroming onder water is getrokken.

Zwemmer verdronken bij Wijk aan Zee
Zwemmer verdronken bij Wijk aan Zee (Foto: ANP)

Bergwandelaar struikelt en valt dood

Een Duitse bergwandelaar is om het leven gekomen toen hij een val van 150 meter maakte in Sankt Anton am Arlberg in Oostenrijk. Volgens lokale media struikelde de 64-jarige man over een rotsblok.

Het slachtoffer was dinsdagochtend met een leeftijdgenoot en een 58-jarige begeleider onderweg in het berggebied toen het ongeval gebeurde. Het lichaam van de man werd met behulp van een helikopter geborgen.

Bergwandelaar struikelt en valt dood
Bergwandelaar struikelt en valt dood (Foto: ANP)

Hopen op Froome voor de criteriums

De renners in de Tour kijken nog niet veel verder vooruit dan de vier Alpenritten die hen komende dagen wachten. Maar in Nederland wordt wel degelijk gekeken naar vooral de week na de Tour. Dan staan de beroemde criteriums op het programma. "Het is te hopen dat we Froome kunnen regelen voor een criterium", zegt John van den Akker dinsdag.

De oud-wielrenner is op de tweede rustdag in de Tour de France druk aan het onderhandelen en netwerken in Gap, de rustplaats. Met renners en ploegen praat hij over een mogelijke start in bijvoorbeeld het Criterium van Boxmeer, de Profronde van Stiphout en van Wateringen, of de Acht van Chaam. Het zijn ware volksfeesten en met grote namen op het affiche worden duizenden belangstellenden gelikt. "De bezettingen zijn nog niet echt ingevuld. Het gaat natuurlijk om de Nederlanders en dan hopelijk aangevuld met één of een paar mooie buitenlandse namen uit de Tour", aldus Den Akker.

Rennersmanager Van Akker, werkzaam voor het Nederlandse bedrijf Cycling Service, trekt al jaren naar de Tour om renners te overtuigen om te starten in onder meer de criteriums. Maar zo makkelijk gaat dat niet. Althans, niet meer. "Dat is iets van de laatste jaren. De budgetten zijn gelijkgebleven of eerder afgenomen. Terwijl de vraagprijs van de toprenners omhoog is gegaan. En de belangen van de ploegen worden steeds groter."

Ploeg beslist

De Veldhovenaar onderhandelt tegenwoordig dan ook vooral met ploegen, en niet meer met renners. "De ploeg beslist. Je moet met hen overleggen en ze overtuigen om ruimte te maken in het programma", zegt Van den Akker, die het razend druk heeft in Gap. "We zijn net bij (Peter) Sagan geweest. Die wil liever niet, maar we proberen hem te overtuigen. Ook André Greipel wil liever rusten, maar we hebben hem toch twee aanbiedingen gedaan. Maar het is niet meer zo dat we ze zo maar kunnen uitkiezen."

De subtop uit de Tour wil vaak wel rijden in de kleine plaatselijke rondes in de Nederlandse plaatsen, maar dat zijn dan weer niet de echte publiekstrekkers. "Neem zo'n ritwinnaar als (Stephen) Cummings. Dat vinden wij een mooie renner, maar daar kijkt niet iedereen naar."De komende dagen wordt duidelijk wie er aan de start verschijnen van de Nederlandse en Belgische criteriums.

Hopen op Froome voor de criteriums
Hopen op Froome voor de criteriums (Foto: ANP)

Geldschieters Star Citizen worden zenuwachtig

Langverwachte pc-game Star Citizen is inmiddels alweer een tijdje in ontwikkeling. Naargelang het project groeit en nieuwe features blijven komen, beginnen enkele critici zich zorgen te maken en beschuldigen de ontwikkelaar van feature creep. Volgens Star Citizen-peetvader Chris Roberts is dat onzin.

Feature creep of scope creep is een fenomeen dat met name bekend is in de softwareontwikkeling en betekent dat de voortdurende uitbreiding van een project door middel van bijvoorbeeld nieuwe features averechts begint te werken als gevolg van onnodige complexiteit. Dit kan in het eindproduct bijvoorbeeld ook nadelige gevolgen hebben voor de performance, doordat de software te veeleisend wordt.

Dit sentiment speelde al langer maar lijkt de laatste weken toe te zijn genomen in verband met recent uitstel van bepaalde functionaliteit in Star Citizen. Ook het onlangs aangekondigde vertrek van enkele belangrijke figuren uit het ontwikkelteam heeft de onrust onder critici aangewakkerd.

Cloud Imperium Games-topman Chris Roberts heeft inmiddels gehoor gegeven aan de verwijten middels een blogpost. Hierin verklaart Roberts dat het terugschalen van de scope, zoals enkelen suggereren, zeker niet gaat gebeuren en dat de feature creep-verwijten 'bullshit' zijn: "De reden dat jullie je geld hebben gedoneert is omdat jullie een omvangrijke, complete ervaring willen. Om dingen te kunnen doen die publishers de stuipen op het lijf jagen. Je hebt geld gedoneerd zodat we een game kunnen bouwen, niet om dat geld in onze zak te steken".

Het recente uitstel betrof de Star Marine-modus, wat in feite het first-person-shootergedeelte van de game omvat. Star Citizen combineert verschillende gamegenres, zoals ruimtehandel en gevechtsimulatie, binnen een MMORPG. Roberts heeft belooft dat Star Marine spoedig beschikbaar zal zijn. Tevens heeft hij te kennen gegeven dat we een oogje in het zeil moeten houden tijdens het aankomende Gamescom, aangezien hij daar met 'iets speciaals' zal gaan komen.

Star Citizen is met 85 miljoen dollar de meest gefinancierde fundraising ooit. Dat wereldrecord werd al in 2014 gehaald, toen de 39 miljoen voorbijgestreefd werd.

Ecclestone kiest bandenleverancier

Nu Michelin officieel een kandidaat is om Formule 1-bandenleverancier te worden, moeten zij en Pirelli Bernie Ecclestone ervan overtuigen de betere van de twee te zijn. Nadat de aanvragen officieel waren ingediend bij de FIA, hadden de twee leveranciers tot 17 juli de tijd om het hoofdorgaan van de Formule 1 te overtuigen dat hun voorstellen voldoen aan de technische en veiligheidseisen.

Pirelli heeft bevestigd dat zij door deze fase heen zijn en Michelin blijkt ook succesvol te zijn geweest. Het doorslaggevende oordeel moet nu van Ecclestone, houder van de commerciële rechten, komen. Het is aan hem om te beslissen welk bid commercieel het beste bij de sport past. Hij zal de komende weken vergaderen met Paul Hembery en Pascal Couasnon, de directeuren van Pirelli en Michelin, en zal in september bekend maken welke van de twee de deal krijgt.

Michelin heeft eerder al laten blijken dat zij graag 18-inch velgen willen invoeren, net zoals veel straatauto's hebben. Ook willen ze een band ontwikkelen die een grotere levensduur heeft, zodat de coureurs meer kunnen vechten zonder zich zorgen te moeten maken over de banden.

Ecclestone heeft echter in mei laten weten dat een terugkeer van Michelin in de F1, na zo lang weg te zijn geweest, niet goed kan uitpakken en dat ze een enorm harde band gaan maken die in januari gemonteerd kan worden en in december nog goed is, omdat ze niet in een positie willen komen waar ze onder kritiek komen te staan.

Uitslagen tweede voorronde Champions League 21/07/2015

Vanavond werden er negen returns gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. Woensdag staan nog acht duels op de agenda. De winnaars plaatsen zich voor de derde voorronde. 

Ludogerets is uitgeschakeld. De Bulgaarse kampioen, die vorig jaar pas in de groepsfase strandde met Real Madrid, Liverpool en FC Basel als tegenstanders, vloog er nu al in de tweede voorronde uit. Na de pijnlijke nederlaag voor eigen publiek in Razgrad (0-1) ging ook de uitwedstrijd tegen Milsami verloren. De titelhouder van Moldavië won in het petieterige stadionnetje in Orhei met 2-1.

Ludogorets begon nog hoopgevend. Wanderson opende de score haverwege de eerste helft. De voorsprong hield amper een minuut stand. Gheorghe Andronic maakte gelijk. De winnende treffer kwam in de slotfase op naam van Petru Racu. De gastheren speelde toen al een kwartier met tien man na het tweede geel voor Andrei Cojocari.

Virgil Misidjan (ex-Willem II) speelde bij Ludogorets de hele wedstrijd. Aanwinst Jody Lukoki, overgenomen van PEC Zwolle, viel na ruim een uur in maar kon het tij ook niet keren.

Uitslagen tweede voorronde Champions League - returns- 21/07/2015

Thuis Uit Uitslag Agg.
Dila Gori (Geo) Partizan Belgrado (Ser) 0-2 0-3
Piunik Erevan (Arm) Molde FK (Noo) 1-0 1-5
Milsami Orhei (Mol) Ludogorets (Bul) 2-1 3-1
HJK Helsinki (Fin) FK Ventspils (Let) 1-0 4-1
Maccabi Tel Aviv (Isr) Hibernians (Mlt) 5-1 6-3
FK Vardar (Mac) APOEL Nicosia (Cyp) 1-1  1-1* 
Lincoln FC (Gib) FC Midtjylland (Den) 0-2  0-3 
Zalgiris Vilnius (Lit) Malmö FF (Zwe) 0-1  0-1 
Crusaders (NIe) Skënderbeu (Alb) 3-2  4-6 

* door op uitdoelpunten

Snelheidsbordjes op A12 weer afgeplakt

Door een misverstand tussen Rijkswaterstaat en een aannemer zijn dinsdag langs de A12 bordjes geplaatst met een verkeerde maximumsnelheid. Op de bordjes staat dat er 130 kilometer per uur mag worden gereden, maar dat geldt pas vanaf 1 september. De bordjes mochten wel vast geplaatst, maar dan afgeplakt, zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Op het traject geldt 120 kilometer als maximum. Een paar uur later had Rijkswaterstaat de fout hersteld en de ongeveer 30 bordjes wél afgeplakt.

Omdat het plaatsen van bordjes langs vluchtstrook en middenberm een tijdrovend karwei is, had de aannemer vast toestemming om ze neer te zetten, als ze maar waren afgeplakt. "Die afspraak was mondeling én schriftelijk gemaakt", aldus de woordvoerster. Maar de opdracht was via de hoofdaannemer naar een onderaannemer gegaan en vandaar weer naar iemand anders, en toen is het fout gegaan. "Het is een heel vervelende miscommunicatie."

Rijkswaterstaat heeft daarop de bordjes afgeplakt, zowel aan de rechterkant van de weg als in de middenberm. "Ook dat is weer een hele operatie." Het gaat om een stuk van 14 kilometer van Reeuwijk naar de Meern. Ook worden nu voor de zekerheid extra een paar grote borden 'ingegraven'.

De woordvoerster kan niet zeggen of de verkeerde bordjes gevolgen hebben voor snelheidsboetes die automobilisten dinsdagmiddag op het traject hebben gekregen.

Snelheidsbordjes op A12 weer afgeplakt
Snelheidsbordjes op A12 weer afgeplakt (Foto: ANP)

Eis 15 jaar en tbs voor dubbele steekpartij

Hij stak een 27-jarige vrouw dood en verwondde een omstander die wilde helpen. Daarom zou een 54-jarige man vijftien jaar celstraf en tbs moeten krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist. Volgens de aanklager is de man schuldig aan doodslag op de vrouw en poging tot doodslag op de omstander.

De man was bevriend met de vrouw. In juli vorig jaar ging hij langs bij haar woning aan de Alfred Döblinstraat in Amsterdam Zuidoost. Daar zouden ze ruzie hebben gekregen. De vrouw werd gestoken en rende gewond de straat op, met de man achter zich aan. Ook buiten werd ze nog een paar keer geraakt met het mes. Een omstander schoot te hulp en werd ook gestoken. De vrouw overleed in een ziekenhuis, de getuige overleefde.

De man rende weg en werd kort erna opgepakt. Hij had een stiletto in zijn broekzak. Hij zei dat de vrouw hem met een stuk laminaat had geslagen en dat hij zichzelf daartegen wilde verdedigen. Daarom zou er sprake zijn van noodweer.

Bijna 700 uitvallers op eerste dag Vierdaagse

Op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 697 wandelaars uitgevallen of niet gestart. De organisatie verwacht woensdag 41.987 mensen aan de start.

Ruim 42.600 wandelaars hadden zich gemeld voor de eerste dag. Het is de 99e editie van het evenement.

De eerste lopers gingen om 04.00 uur van start. De afstanden zijn 30, 40 en 50 kilometer.

Bijna 700 uitvallers op eerste dag Vierdaagse
Bijna 700 uitvallers op eerste dag Vierdaagse (Foto: ANP)

VS onderzoeken 'pistooldrone'

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar een particuliere drone met daarop een pistool gemonteerd. Aanleiding voor het onderzoek is de video van het onbemande vliegtuigje op internet waarop is te zien hoe met het wapen vanaf de drone enkele kogels worden afgevuurd, aldus Amerikaanse media dinsdag.

Volgens de luchtvaartorganisatie FAA wordt onderzocht of de achttienjarige maker van de 'pistooldrone' uit het plaatsje Clinton (Connecticut) regels heeft overtreden door roekeloos of gevaarlijk om te gaan met een modelvliegtuig. Volgens de vader van de jongen had zijn zoon het apparaat samen met een professor van zijn universiteit in elkaar gezet.

VS onderzoeken 'pistooldrone'
VS onderzoeken 'pistooldrone' (Foto: ANP)

Bemanningsleden schip onwel door giftige stof

Vier bemanningsleden van een schip in de Rotterdamse haven zijn dinsdagavond onwel geworden nadat ze een giftige stof hebben ingeademd. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, twee zijn er slecht aan toe, zei de politie.

Het is niet bekend om wat voor schip het gaat, en onder welke vlag het vaart. De vier waren bezig met schoonmaakwerk aan een lege tank. De andere bemanningsleden hebben geen klachten.

Het schip lag afgemeerd aan een boei in de Geulhaven. Politie en inspectie onderzoeken de zaak.

Theron vroeg Obama mee naar stripclub

Charlize Theron heeft president Barack Obama tijdens een ontmoeting uitgenodigd voor een bezoekje aan een stripclub. De actrice krijgt nu nog het schaamrood op haar kaken als ze erover vertelt, maar ze deed het in de talkshow Jimmy Kimmel Live! toch. Dat is te zien in een filmpje op YouTube.

Theron vertelt dat ze soms als ze heel nerveus is de verkeerde dingen zegt. Toen ze Obama ontmoette - backstage na een uitzending van Jimmy Kimmel Live! vorig jaar - gebeurde dat ook. De president vertelde de actrice dat hij het leuk vond om in de talkshow te komen, omdat hij daarmee een jongere, andere doelgroep bereikte. Theron wist niet goed wat ze moest zeggen tijdens de pauze die daarop volgde en zei uiteindelijk: "Nou, als u een ander publiek wilt, kan ik u wel meenemen naar een stripclub."

Obama had volgens de Zuid-Afrikaanse wel door hoe erg ze deze blunder vond, maar zijn begrip maakte het er niet beter op. "Ik kon er vier weken niet van slapen. Elke keer als ik mijn ogen dichtdeed, dacht ik weer 'O mijn God, waarom zei ik dat?'."

The Good Dinosaur krijgt eerste volledige trailer

Na het razende succes van de nieuwste Pixar-film Inside Out, is hier de eerste volledige trailer voor hun nieuwste creatie The Good Dinosaur.

In The Good Dinosaur volgen we de dinosaurus Arlo, die in contact komt met de jonge holbewoner Spot. Dit is allemaal te danken aan het feit dat de meteoriet die de dino's zou moeten laten uitsterven, dat niet doet. 

De film stormt op 25 november de Nederlandse bioscoop in.

Agent neergestoken bij arrestatie Uithoorn

Een agent is dinsdagavond neergestoken toen hij iemand wilde arresteren in de Gasperiflat in Uithoorn (Noord-Holland). De dader werd vervolgens neergeschoten door de agent. Dat laat de politie weten.

Het is niet bekend waar de agent werd geraakt en hoe hij er aan toe is. De neergeschoten arrestant wordt geopereerd, maar is niet in levensgevaar. Politie en Openbaar Ministerie kunnen niet zeggen waarom de man werd gearresteerd.

Het incident gebeurde rond 18.00 uur.

Agent neergestoken bij arrestatie Uithoorn
Agent neergestoken bij arrestatie Uithoorn (Foto: ANP)

Robotteam maakt goede kans op de wereldtitel

Lieve dames en Fok!kers, het is hoog tijd om de oranje vlaggetjes af te stoffen en over de straat heen te spannen, want 'we' staan in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal. En dan niet met een glazen man en zijn kornuiten, maar met robotvoetbal. Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven speelt morgenochtend om drie uur tegen een Chinese tegenstander.

Of we een kans maken? Zeker! We maken zelfs een grote kans. Net zoals we dat bij het grotemannenvoetbal doen rekenen we ons voor het gemak maar alvast in de finale, waar ons wederom een Chinese tegenstander opwacht.

In de halve finale speelt het Nederlandse Tech United tegen team Ares, Bij winst mogen we het opnemen tegen team Water. Laatstgenoemde heeft in de groepsfase al gewonnen van de Robots uit de lage landen. 'Ze' verloren die wedstrijd met 2-1, maar dat had net zo goed andersom kunnen zijn.

De Chinese robots speelde die eerste wedstrijd niet bepaald Fair Play met als resultaat dat er op het eind van de wedstrijd nog maar 1 speler van de Nederlanders op het veld stond: doelverdediger Hans van Sleutelen.

Zoals iedereen zich nog wel kan herinneren werd het team uit Eindhoven in 2012 wereldkampioen. Wie weet kunnen we ook dit jaar weer massaal langs de grachten onze helden toejuichen.

De wedstrijd kan live worden gevolgd via deze link.

De knuffelrobotDeze speler zit op de bank thuis

Rusland dreigt met importstop bloemen

Rusland heeft gezinspeeld op een importstop van alle bloemen uit Nederland. Volgens bronnen kan het dreigement worden gekoppeld aan de inspanningen die onder andere Nederland doet om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen, waaronder het voornemen om een internationaal tribunaal in te stellen.

Als officiële reden voor het voorgestelde importverbod stelde Moskou dinsdag dat bloemen uit Nederland vol met ongedierte zitten die een "ernstig gevaar" vormen voor de Russische economie en landbouw.

De aankondiging volgde kort op de oproep om een internationaal tribunaal om daarmee de verantwoordelijken voor de vliegramp voor de rechter te krijgen. De Russen zijn tegen dat voorstel. Het land vindt onder meer dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp eerst moet worden afgerond.

Hoogst onwaarschijnlijk
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland vindt het hoogst onwaarschijnlijk dat het vinden van "beestjes" door de Russen als reden voor het dreigende importverbod wordt gegeven. "De Nederlandse standaard ligt wat dat betreft hoog", aldus een LTO-zegsman. "Iedere partij die het land uit gaat wordt streng gecontroleerd. Het zou jaren kosten om het vertrouwen weer te herstellen mocht er onverhoopt wel ongedierte in de bloemen en planten worden gevonden."

LTO vermoedt dat het statement van de Russen politiek is ingegeven.

Rusland importeerde vorig jaar voor circa 205 miljoen euro aan bloemen uit Nederland.

Rusland dreigt met importstop bloemen
Rusland dreigt met importstop bloemen (Foto: ANP)

Honda krijgt gratis motorwissel van FIA

Autosportfederatie FIA heeft bevestigd dat Honda een gratis motorwissel uit kan voeren bij het Formule 1-team McLaren. Recentelijk zijn de regels voor de nieuwkomers in de sport versoepeld, waardoor ze in hun eerste jaar een extra krachtbron in mogen zetten.

Honda kende dit voorjaar veel problemen, waardoor McLaren-coureurs Fernando Alonso en Jenson Button al vanaf de race in Oostenrijk bezig zijn met hun vijfde motor. Hiervoor hebben ze al straffen moeten incasseren. Honda wilde hierop van de FIA weten of het wisselen naar de zesde krachtbron dan zonder straf kon, iets wat de FIA nu bevestigd heeft.

Honda weet nog niet of het al komend weekend in Hongarije hiervan zal profiteren door een verbeterde motor in te zetten of dit uit te stellen tot na de zomerpauze. Hiervoor heeft het Japanse bedrijf nog tot vlak voor de eerste vrije training op de Hungaroring.

Tweet kost voetballer transfer naar Deportivo

Julio Rey dacht de transfer van zijn leven te hebben gemaakt naar Deportivo la Coruña, maar de 20-jarige vleugelspeler is van een koude kermis thuisgekomen. Een boze Tweet uit 2012 zorgt ervoor dat de voetballer bij zijn club Arosa SC moet blijven en niet naar de Primera División gaat.

Rey twitterde in 2012 'Puta Depor, Puta Riazor' en dat viel slecht bij de fans van Deportivo. Die wezen de club uit Galicië op het voorval, waarna de transfer enkele uren na de bekendmaking toch nog werd afgeblazen.

Deportivo gaf later een verklaring uit: "Eerder op de dag kondigden we nog de komst van Rey aan. Helaas hebben we besloten af te zien van de transfer omdat we zijn gestuit op ongelukkige uitingen op social media. We zijn van mening dat een voetballer het shirt van deze club pas verdient als hij een voorbeeld van sportiviteit is, de tegenstanders respecteert, inzet toont en positieve gevoelens jegens de clubkleuren, het logo en onze normen en waarden heeft."

Makkelie fluit AS Monaco in CL-voorronde

Danny Makkelie leidt op 4 augustus het duel in de derde voorronde van de Champions League tussen AS Monaco en BSC Young Boys. Het gaat om de return, waarin de Monegasken thuis spelen tegen de Zwitsers. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de play-offs om een plek in de groepsfase.

Monaco bereikte vorig seizoen nog de kwartfinales van de Champions League. Daarin ging de ploeg uiteindelijk ten onder tegen de latere finalist Juventus. In de competitie eindigde Monaco echter op de derde plek, waardoor de formatie veroordeeld is tot het spelen van voorrondes voor het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Makkelie, die zijn vijfde duel in de Champions League gaat fluiten, krijgt assistentie van Mario Diks en Hessel Steegstra. Kevin Blom is de vierde man. Hij fluit een week eerder ook een duel in de derde voorronde van de Champions League, maar hij weet nog niet waar hij naartoe moet. Blom kreeg de wedstrijd tussen de winnaar van AS Trencin - Steaua Boekarest en Partizan Belgrado toegewezen. Trencin en Steaua spelen woensdag nog de return in de tweede voorronde.

Van Boekel

Pol van Boekel mag op 30 juli in Roemenië zijn negentiende duel in de Europa League fluiten. Hij is aangewezen voor het duel tussen Targu-Mures en het Franse Saint-Etienne. Het is de eerste ontmoeting tussen beide ploegen in de derde voorronde van de Europa League.

Serdar Gözöbüyük leidt een week later in IJsland of Azerbeidzjan de return tussen Hafnarfjördur of Inter Baku en Athletic de Bilbao. Inter Baku en Hafnarfjördur spelen donderdag nog de return in de tweede voorronde.

Makkelie fluit AS Monaco in CL-voorronde
Makkelie fluit AS Monaco in CL-voorronde (Foto: ANP)

Cricketers naar WK Twenty20 na spannende ontknoping tegen Namibië

De Nederlandse cricketers hebben zich geplaatst voor het wereldkampioenschap Twenty20 cricket volgend jaar in India. In de play-offs van het kwalificatietoernooi werd Namibië verslagen met vier wickets. Het was een zeer spannende wedstijd waarbij Mudassar Bukhari vier ballen voor het einde de beslissende bal uit het veld sloeg. 

Bukhari kwam vers het veld in nadat Roelof van der Merwe net uit was gegaan. Zijn eerste en laatste bal van de wedstrijd was direct een vier en bracht de zege binnen.

Namibië won de toss en koos ervoor om de batten. Ze kwamen tot een score van 135 runs met het verlies van zes wickets. Craig Williams leverde met 43 runs de belangrijkste bijdrage. Hij werd op de voet gevolgd door Nicolaas Scholtz (37 runs) en Sarel Burger (27 runs, not out). De eerste twee wickets vielen snel, maar daarna duurde het zeven overs voordat het nieuwe wicket viel. Na zestien overs had Namibië pas 95 runs binnen. In het slot van de inning werden nog drie zessen en twee vieren geslagen. 

Nederland wist was het te doen stond. De Nederlandse inning begon wat later vanwege een kleine regenbui.  Dit was echter niet goed voor Wesley Barresi, want hij kon na één bal weer gaan zitten. Barresi raakte de bal niet goed en wicketkeeper Gerrie Snyman ving de bal direct. Stephen Myburgh (31 runs) en Ben Cooper (18 runs) zorgen daarna samen wel direct voor 45 runs in vijf overs. Myburgh ging uit en Michael Swart kwam het veld in. Hij bleek uiteindelijk goed voor 28 runs uit 27 ballen. 

Halverwege de inning waren er al 76 runs binnen en leek er niets aan de hand. Het scoren ging was trager en na zestien overs stond de teller op 108/5. Met elf runs in over 17 kwam er wat meer ruimte en konden Max O'Dowd (19 runs, not out) en Van der Merwe (18 runs) gewoon runs sprokkelen. Van der Merwe ging nog uit, waarna Bukhari de beslissende vier binnen sloeg. 

Nederland zal voor de derde keer aan het WK T20 deelnemen. Twee jaar geleden deed Oranje ook mee haalde de ploeg de Super Ten-fase. Nederland wist toen opnieuw te stunten tegen Engeland. 

Zwemster Van Rouwendaal waakzaam voor grimmige races

Zwemster Sharon van Rouwendaal bulkt van het zelfvertrouwen in aanloop naar de wereldkampioenschappen in Kazan. De 21-jarige Nederlandse zwom de afgelopen maanden het ene na het andere record en is de topfavoriet voor de openwaterwedstrijden in Rusland. "Ik voel me al maanden goed, ik ben in vorm en ik ben sterk", blikt ze vooruit op toernooi.

Het WK begint voor Van Rouwendaal op zaterdag met de 5 kilometer in open water, gevolgd door de 10 kilometer op dinsdag, de afstand waarop ze vorig jaar verrassend Europees kampioene werd. Met het open water heeft ze een haatliefdeverhouding. Ze houdt niet van het slaan, duwen en trekken dat nou eenmaal hoort bij een massastart. Ook bondscoach Marcel Wouda verwacht vanwege de grote belangen een grimmige, spectaculaire wedstrijd in Kazan. "Het kan heel agressief zijn maar dat onderduwen hoeft van mij niet. Zelf ben ik niet zo slaanderig, het kost ook veel energie."

Van Rouwendaal ontdekte dat ze in de training in het zwembad inmiddels drie minuten sneller is dan de concurrentie maar over de winstkansen zegt dat nog niks, meent ze. "Ik weet zeker dat als we 10 kilometer rechtdoor zwemmen, win ik wel. Ik ben het meisje dat het snelste zwemt in het bad, maar dat wil niet zeggen dat je heel makkelijk gaat winnen. Je moet slim zwemmen en het is ook een stukje geluk. In het open water moet ik wel echt een medaille halen. Ik moet alleen geen domme fouten maken."

Sharon van Rouwendaal staat bekend als trainingsbeest. Ze vertrok twee jaar geleden naar Frankrijk om zich dag in dag uit te laten afbeulen door haar excentrieke Franse coach Philippe Lucas die bekendstaat om zijn stemmingswisselingen. "Hij heeft af en toe zijn buien. Het is een hele aparte man maar het klikt gewoon goed."

Per week legt ze 90 kilometer af in het zwembad en daarbij komen nog twee krachttrainingen en een hardlooptraining. "Voor mij werkt het. De resultaten liegen er niet om", zegt de Baarnse.

Zelfs tot op de laatste dag voor een belangrijke wedstrijd blijft ze keihard trainen en is rusten er niet bij. De wedstrijd kan dan alleen maar meevallen, redeneert ze. "Het is wel fijn als ik aan de start al een beetje pijn heb, liever dan dat ik pijn krijg. Ik moet altijd hard zwemmen, alles geven."

Van Rouwendaal waakzaam voor grimmige races
Van Rouwendaal waakzaam voor grimmige races (Foto: ANP)

Personeel Martinair vangt bot bij gerechtshof

Werknemers van Martinair die na de sluiting van de passagiersdivisie in 2011 zijn overgestapt naar moederbedrijf KLM, zijn daar terecht onderaan de ladder begonnen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. De kantonrechter kwam eerder tot eenzelfde oordeel.

De werknemers waren naar de rechter gestapt om behoud van hun opgebouwde rechten af te dwingen. Een hogere plaats in de pikorde leidt tot betere arbeidsvoorwaarden. Waar in veel andere sectoren dienstjaren kunnen worden meegenomen naar een nieuwe werkgever, begint een piloot of stewardess bij een overstap vrijwel altijd onderaan.

Het personeel van Martinair meende wel horizontaal te kunnen instromen bij KLM omdat sprake zou zijn van een overgang van onderneming. Daarbij blijven de rechten en plichten van werknemers behouden. Maar volgens het hof gaat dat niet op omdat geen sprake is van een voortzetting van de activiteiten van Martinair onder KLM-vlag.

Zo merkt het hof op dat KLM maar een zeer beperkt aantal bestemmingen van Martinair heeft overgenomen, en dat ook andere luchtvaartmaatschappijen in het gat zijn gesprongen dat het bedrijf achterliet. Evenmin heeft KLM op grote schaal bezittingen van Martinair overgenomen, zoals vliegtuigen of landingsrechten.

Sinds 2011 vliegt Martinair alleen nog vracht de wereld rond. Ook in die activiteiten wordt momenteel fors gesneden, omdat er structureel verlies op wordt geleden. Daardoor gaan enkele honderden banen verloren. Over die inkrimping loopt ook nog een aantal rechtszaken met het personeel.

Personeel Martinair vangt bot bij gerechtshof
Personeel Martinair vangt bot bij gerechtshof (Foto: ANP)

Dotan in uitverkocht Ziggo Dome

Dotan staat halverwege december in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het management van de zanger laat weten dat de show inmiddels helemaal is uitverkocht.

Dinsdagochtend werden de laatste kaarten voor de show verkocht. De show, op 21 december, is voor Dotan de afsluiting rondom zijn album 7 Layers. "Het wordt een speciale show voor mij. In 2013 gaf ik op 21 december mijn laatste huiskamerconcert voordat mijn album uitkwam en in 2014 stond ik op die datum in Paradiso. Het is heel bijzonder om dit jaar af te sluiten in de Ziggo Dome", aldus de zanger.

Dotan in uitverkocht Ziggo Dome
Dotan in uitverkocht Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Van U. verklaart over relatie met gedode zus

Bart van U. heeft dinsdag een warrige verklaring afgelegd bij de rechtbank in Rotterdam. Hij vertelde over de slechte relatie die hij met zijn zus Loïs zou hebben gehad. Van U. heeft eerder bekend dat hij haar 'uit zelfverdediging' heeft doodgestoken.

Van U. vertelde dat zijn zus hem te gronde probeerde te richten en niet anders kon. Zijn gevoel dat hij zichzelf moest beschermen heeft uiteindelijk geleid tot het doden van Loïs, was uit de soms zeer onsamenhangende verklaring op te maken. Van U. verhaalde onder meer over stofzuigerslangen die zijn zus kapot zou maken en over boodschappen die zij zou hebben gedaan en waar hij niet op zat te wachten.

Een opvallend element in zijn verklaring was dat Van U. - uit een orthodox christelijk milieu - en zijn zus anders over euthanasie en abortus dachten. Van U. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister van Volksgezondheid Els Borst. Als bewindsvrouw heeft zij veel te maken gehad met dit soort medisch ethische kwesties. Van U. heeft overigens dinsdag zelf geen enkele uitspraak gedaan over zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Borst.

Van U. vreesde volgens zijn advocaat Noëlle Pieterse dat hij zou worden opgesloten in een kliniek. Van U. zelf verklaarde dat zijn zus "voor alles zou hebben getekend". "Om mij opgenomen te krijgen, om mij zelfmoord te laten plegen", aldus Van U. Onder dezelfde omstandigheden zou hij hetzelfde doen, zei hij over het doden van zijn zus.

Van U. verscheen dinsdag voor het eerst in het openbaar bij de rechtbank. Hij was in pak gestoken en droeg een bril en een baard. De zitting dinsdag was nog niet inhoudelijk en ging alleen over het doodsteken van zijn zus en nog niet over de dood van Borst. Bij de volgende zitting in september worden de zaken samengevoegd.

Loïs werd in januari 2015 vermoord in haar woning aan de Oudedijk in Rotterdam. Els Borst werd in februari 2014 dood gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven. Van U. kwam pas in januari 2015 in het vizier als verdachte in die zaak, dankzij een DNA-match.

Van U. is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Volgens zijn advocaat Pieterse komt in de rapportage naar voren dat Van U. schizofreen en sterk verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn.

Van U. verklaart over relatie met gedode zus
Van U. verklaart over relatie met gedode zus (Foto: ANP)

Tour 1980: Martinez wint rit in de Alpen, Zoetemelk loopt uit

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Op het programma stond een zware etappe door de Alpen over 242 kilometer met beklimmingen van de Galibier, de Madelaine en de Joux-Plane. De start was op de Lauteret, waardoor er direct begonnen moest worden met acht kilometer klimmen naar de top van de Galibier.
Klassementsrenners als Johan de Muynck, Joaquim Agostinho en Christian Seznec gingen direct in de aanval. Joop Zoetemelk was niet in staat om te volgen en dat was volgens hem een gevolg van de valpartij een dag eerder. Daar moest hij van herstellen en had er bovendien minder goed van geslapen. Een tegenvaller, want zoals we van Joop weten win je de Tour immers in bed.

Zoetemelk had dan ook alle steun van zijn ploeggenoten nodig om het gevaar ongedaan te maken. Hij kreeg zelfs steun van zijn landgenoot Jo Maas, die ondanks dat hij voor een andere ploeg reed wel hielp door achter de ontsnapte Raymond Martin aan te gaan. Nadat de klassementrenners bijgehaald werden kreeg de voor het klassement ongevaarlijke Mariano Martinez wel de ruimte en kon daardoor uiteindelijk de etappe winnen. Zoetemelk verloor op de top van Joux-Plane de aansluiting met een groepje dat om de bergpunten ging sprinten en kwam in de afdaling naar Morzine niet meer terug.

Erg was dat niet, want op Raymond Martin verloor Zoetemelk slechts vijftien seconden, terwijl hij wel anderhalve minuut won op Hennie Kuiper. De nummer twee van het klassement werd daardoor de verliezer van de dag.

Uitslag zeventiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Mariano Martinez (Fra) La Redoute 7:09'07"
2. Christian Levavasseur (Fra) Miko - Mercier + 02'16"
3. Lucien Van Impe (Bel) Marc - Carlos + 02'34"
4. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 02'45"
5. Robert Alban (Fra) La Redoute + 02'48"
6. Vicente Belda (Spa) Kelme + 02'59"
7. Bernard Thévenet (Fra) Teka - Campagnolo + 03'00"
8. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 03'00"
9. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 03'14"
10. Jostein Wilmann (Noo) Puch - Sem + 03'14"

Klassement na de zeventiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 87u33'44"
2 Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 03'05"
3 Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 04'40"
4 Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 07'01"
5 Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 10'00"
6 Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 10'01"
7 Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 10'33"
8 Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 12'17"
9 Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 12'47"
10 Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 14'19"


Mariano Martinez op weg naar de zege in Morzine. (Foto: Wikicommons) 

Mollema gelooft niet in verrassing

Op rustdag twee van de 102e Tour telt Bauke Mollema zijn zegeningen. Een week geleden logeerde hij in een klein paleis met kasteeltorens, nu huist zijn ploeg Trek aan de drukste straat van Gap in een Ibis-hotel. De drukte van wielerfans voor de ingang maakt het de Nederlandse wielrenner bijna onmogelijk binnen te geraken. Kortom, om gek van te worden na twee weken van afzien.

"Het hotel valt nog mee", merkt de Groninger lachend op. "Wij hebben nog een airco, een eigen kok, en ik heb een kamer aan de achterkant. Daar is het in elk geval rustig. Als ik zo van andere teams de verhalen hoor, hebben we het nog getroffen. Ik moet er niet aan denken het nu zonder airconditioning te moeten doen."

De nummer negen in het algemeen klassement gebruikte de rustdag om zijn klimmersbenen nog eens extra te testen. Na een rondje om het meer van Embrun met de ploegmaten fietste hij de Col de Manse, de slotklim van de zestiende etappe, opnieuw in een behoorlijk straf tempo op. "Op die manier houd ik de focus op de wedstrijd", verklaart Mollema, die zijn vriendin had geadviseerd met de kinderen thuis te blijven. "Wat hebben zij er nou aan om hier te zijn. Ik zie hen hooguit een uurtje. Al dat gedoe is nergens goed voor."

Hij gelooft niet dat hij de wereld in de slotweek nog zal verrassen, in de zin van een flinke positieverbetering in het klassement. "De mannen die nu voor me staan, rijd ik er heus niet af. Als ik wat winst kan boeken, worden dat geen minuten. Iedereen rijdt op zijn plaats. Opschuiven kan eerder zodra iemand als Thomas sneuvelt doordat hij veel werk moet verzetten voor Froome. Of wellicht heeft een ander een slechte dag, op zo'n scenario hoop ik. Net zoals dat ik hoop dat ik in een van de vier bergritten een mooi resultaat kan neerzetten. Ja hoor, dat mag best een etappezege zijn. Op Alpe d'Huez zou geweldig zijn, al heb ik er geen goede herinneringen aan. Twee jaar geleden moest ik 'm twee keer op terwijl ik ziek was. Ik was al blij dat ik boven geraakte. In 2011 genoot ik meer; dat was de eerste keer. Ik probeerde de hele klim volle bak te gaan, maar dat maakte niet echt veel uit. Ik geloof dat ik als 25e arriveerde. Niets bijzonders dus."

Mollema gelooft niet in verrassing
Mollema gelooft niet in verrassing (Foto: ANP)

Softbalsters krijgen op EK eerste punt tegen

De Nederlandse softbalsters zijn zoals verwacht op het EK in eigen land ongeslagen winnaar geworden in voorrondegroep A. Oranje kreeg dinsdag in Rosmalen wel het eerste punt tegen. Pitcher Lindsey Maedows raakte tegen Denemarken in de tweede inning even de controle kwijt. De verdediging bood ook geen hulp. Mede door die slordigheden kon Mathilde Brodsgaard de thuisplaat passeren.

Dat minpuntje deerde de ploeg van de bondscoaches Tracy Bunge en Juni Francisca geenszins. De titelverdediger won, voor de vierde keer op rij, met grote cijfers: 16-1. De 'mercy rule' maakte na drie slagbeurten een einde aan de wedstrijd. Kortestop Britt Vonk noteerde tweemaal een driehonkslag en bracht vier punten.

Voetbalsters strijden in Nederland om Rio

De Nederlandse voetbalsters mogen in eigen land op jacht naar een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. De KNVB maakte dinsdag bekend dat Nederland het kwalificatietoernooi begin maart mag organiseren.

Concurrenten Zweden en Zwitserland wilden het toernooi ook organiseren en dus werd er dinsdag geloot in het UEFA-kantoor in Nyon, in Zwitserland. Daar kwam Nederland uit de bus. Het vierde land dat meestrijdt om het felbegeerde ticket is Noorwegen. Duitsland en Frankrijk zijn namens Europa al geplaatst voor Rio.

"We zijn blij dat de KNVB het toernooi mag organiseren. Op de eerste plaats natuurlijk vanwege het thuisvoordeel voor Oranje. We hebben tijdens het WK in Canada weer eens kunnen zien hoe belangrijk de support van toeschouwers is. En bovendien is het een mooie warming-up voor de organisatie van het EK 2017 in Nederland", zei Minke Booij, manager vrouwenvoetbal bij de bond.

In welke plaatsen de wedstrijden worden gespeeld, is nog niet bekend.

Voetbalsters strijden in Nederland om Rio
Voetbalsters strijden in Nederland om Rio (Foto: ANP)

Nabestaanden ramp Germanwings eisen excuses

Nabestaanden van achttien scholieren en twee docenten die omkwamen door de ramp met het toestel van Germanwings eisen excuses van de topman van moederbedrijf en luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Ze zijn kwaad omdat Carsten Spohr na de ramp geen woord met hen heeft gewisseld terwijl hun dierbaren misschien nog zouden leven als de artsen van Lufthansa beter hadden opgelet.

In een emotionele brief aan Spohr wijzen zij er op dat Lufthansa er wel was voor de klanten 'maar niet voor ons'. Het toestel van Germanwings crashte op 24 maart in Frankrijk door toedoen van de copiloot. Die bleek psychische problemen te hebben.

Alle 150 inzittenden kwamen om het leven. De achttien scholieren en de twee docenten waren van een school in het plaatsje Haltern am See in het Ruhrgerbied.

Nabestaanden ramp Germanwings eisen excuses
Nabestaanden ramp Germanwings eisen excuses (Foto: ANP)

'Khloé Kardashian wil een kind'

Khloé Kardashian mag dan momenteel geen serieuze relatie hebben, de realityster is vastbesloten om binnenkort moeder te worden. "Ze heeft veel liefde te geven en ze wil heel graag een kindje. Dus ze heeft besloten dat ze geen tijd meer wil verspillen", vertelt een bron aan RadarOnline.

Volgens de website denkt Khloé eraan om een alleenstaande moeder te worden. Dat idee komt volgens RadarOnline niet uit de lucht vallen. "Actrices January Jones, Sandra Bullock en Minnie Driver hebben Khloé ervan overtuigd dat ze geen man in haar leven nodig heeft om een moeder te zijn", vervolgt de insider.

Khloé zou nog wel twijfelen aan de manier waarop ze een kindje wil krijgen. Ze zou adoptie en de optie om een donor te gebruiken tegen elkaar afwegen. "Een ding is wel zeker; ze wil moeder worden en snel ook."

'Khloé Kardashian wil een kind'
'Khloé Kardashian wil een kind' (Foto: BuzzE)

ACM legt KPN opnieuw forse boetes op

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft KPN twee nieuwe boetes opgelegd van in totaal 8 miljoen euro. Een boete van 2,7 miljoen euro die vorig najaar werd uitgedeeld werd na bezwaar van KPN verlaagd naar 600.000 euro, maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

KPN kreeg de boetes omdat het telecomconcern concurrenten bij twee verschillende diensten zou hebben benadeeld. Het gaat daarbij om een service voor storingssignalering en een glasvezeltechniek. Vorig jaar beboette de ACM KPN voor 2,7 miljoen euro voor een vergelijkbaar vergrijp bij de doorschakeldienst *21. Die boete bleek bij nader inzien echter aanzienlijk te hoog.

De misstanden deden zich voor op de zakelijke markt, in de periode van 2009 tot en met 2013. Daarbij verzaakte KPN volgens de toezichthouder zijn plicht om concurrenten die gebruikmaken van het KPN-netwerk vooraf te informeren over de diensten die het wil aanbieden aan de eigen zakelijke klanten. De concurrentie moet door die verplichting tijdig de kans krijgen om eenzelfde aanbod aan zakelijke klanten te doen.

"Het is belangrijk dat KPN met zijn sterke marktpositie aan de verplichtingen voldoet die wij opleggen", zei ACM-bestuurder Anita Vegter. "Die verplichtingen moeten ervoor zorgen dat concurrenten een plek op de markt kunnen veroveren, zodat zij KPN scherp kunnen houden."

KPN liet in een reactie te weten in beroep te gaan te gaan tegen de nieuwe boetes. Ondanks de verlaging legt het bedrijf zich evenmin neer bij de boete voor de doorschakeldienst. Het bedrijf benadrukte dat er nooit sprake is geweest van opzet en dat er de afgelopen jaren veel verbeteringen zijn doorgevoerd, met het doel om incidenten zelf op te sporen, te melden en op te lossen.

ACM legt KPN opnieuw forse boetes op
ACM legt KPN opnieuw forse boetes op (Foto: ANP)

'Regime Egypte laat mensen verdwijnen'

Tientallen mensen zijn de afgelopen maanden in Egypte verdwenen door toedoen van de troepen en veiligheidsdiensten van het regime. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De mensen zijn spoorloos en kennelijk gearresteerd. Van drie gevallen is bekend dat zij voor het laatst als gevangenen zijn gezien. Steeds vaker wordt in Egypte melding gemaakt van personen die plotseling niet meer op hun werk verschijnen of niet meer thuiskomen. Drie verschillende Egyptische mensenrechtenorganisaties hebben volgens HRW talrijke gevallen geregistreerd van mensen die onder dwang zijn verdwenen, vooral veel sinds maart.

HRW roept de Egyptische regering op mensen die zonder wettige reden zijn opgepakt, weer vrij te laten.

'Regime Egypte laat mensen verdwijnen'
'Regime Egypte laat mensen verdwijnen' (Foto: ANP)

TUI Nederland stopt met reizen naar Tunesië

Reisorganisatie TUI Nederland stopt met het aanbieden van vakantiereizen en vluchten naar Tunesië. TUI, bekend van de reismerken Arke, Holland International en Kras, heeft dit besluit genomen op basis van het negatieve reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, liet een woordvoerster weten.

Tunesië werd eind juni opgeschrikt door een terroristische aanslag op toeristen in de badplaats Sousse. Hierbij kwamen 38 mensen om het leven, onder wie veel Europese toeristen. De dader was een student, die getraind zou zijn door terroristen in Libië. Beveiligers schoten de man na de schietpartij dood.

De organisatie betreurt het besluit voor Tunesië, maar stelt dat de veiligheid van haar reizigers voorop staat. TUI annuleert alle vluchten met de eigen luchtvaartmaatschappij Arkefly tot februari 2016. De airline heeft de intentie om de operatie naar Tunesië voor de krokusvakantie 2016 weer op te starten, afhankelijk van het dan geldende reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aanvankelijk wilde TUI eind oktober bij de start van het winterprogramma de situatie opnieuw bezien. Maar dinsdag besloot Arkefly haar vluchten tot februari 2016 te annuleren, ook vanwege de tegenvallende vraag naar de bestemming. Klanten die nog naar Tunesië op vakantie zouden gaan, kunnen kosteloos omboeken naar een andere vakantiebestemming of ontvangen de volledige reissom terug.

De extra capaciteit die is vrijgekomen door het schrappen van de vluchten naar Tunesië, zet Arkefly in naar de Canarische eilanden en deze zomer tevens naar de Balearen en Kaapverdië.

TUI Nederland stopt met reizen naar Tunesië
TUI Nederland stopt met reizen naar Tunesië (Foto: ANP)

Advocaat Bill Cosby boos over lekken info

De advocaat die Bill Cosby tien jaar geleden bijstond wil dat er onderzoek gedaan wordt naar hoe het kan dat de getuigenverklaringen uit de zaak publiekelijk beschikbaar zijn gemaakt. Dat vertelt hij aan The Philadelphia Inquirer.

The New York Times claimde dat vele verklaringen uit de zaak uit 2005 helemaal niet achter slot en grendel zaten, maar gewoon beschikbaar waren voor inzage. Patrick O'Connor is boos dat de documenten niet opgeborgen zijn gebleven, zoals volgens hem destijds werd afgesproken. "Hoe die verklaringen openbaar zijn gemaakt zonder dat de rechtbank dat sanctioneerde is iets dat we goed gaan onderzoeken. Het is een schande dat de rechterlijke regels hier niet zijn gevolgd."

Met de zaak brengt O'Connor intussen Temple University in verlegenheid; de advocaat zat samen met oud-student Bill Cosby lange tijd in de Raad van Toezicht van die universiteit. Momenteel is O'Connor daar voorzitter. Hij geeft aan dat er geen verstrengeling van belangen is in zijn functie als raadsman van de komiek: "Ik heb elk recht om op die manier mijn brood te verdienen."

Onlangs onthulde The New York Times nieuwe details uit de zaak tegen Cosby uit 2005. Hij werd destijds aangeklaagd voor het drogeren en verkrachten van vrouwen. Hij zou de zaak in de doofpot hebben weten te stoppen door geld te betalen aan de slachtoffers om zo zijn buitenechtelijke affaires geheim te houden voor zijn vrouw.

Advocaat Bill Cosby boos over lekken info
Advocaat Bill Cosby boos over lekken info (Foto: BuzzE)

Zakelijke markt helpt TomTom aan meer omzet

TomTom heeft in het tweede kwartaal de omzet met 5 procent weten op te voeren tot 265 miljoen euro. De navigatiespecialist wist het verlies aan consumentenomzet te beperken en behaalde fors meer inkomsten uit zakelijke diensten en licentieverkopen, bleek uit de dinsdag gepubliceerd kwartaalcijfers.

De winstgevendheid van het bedrijf stond wel onder druk. De brutowinst (ebitda) zakte van 37 miljoen naar 28 miljoen euro. De nettowinst viel met 2,5 miljoen euro ruim 70 procent lager uit dan een jaar eerder. TomTom schrijft de winstdaling onder meer toe aan de zwakkere euro. Kosten gemaakt in andere valuta's wegen daardoor zwaarder.

De verkoop van gadgets en navigatiediensten aan consumenten leverde TomTom afgelopen kwartaal 165 miljoen euro op, 2 procent minder dan een jaar eerder. Bestuursvoorzitter Harold Goddijn zei goede hoop te hebben dat aan die daling later dit jaar een einde komt. Mede dankzij de introductie van nieuwe producten zou zelfs wat groei mogelijk moeten zijn. "Dat is wel de ambitie", aldus de topman.

TomTom voegde eerder al sporthorloges aan het assortiment, afgelopen kwartaal kwamen daar ook actiecamera's bij. Waar de horloges inmiddels een flinke groei laten zien, is het volgens Goddijn nog te vroeg om te voorspellen hoe de camera's het gaan doen. "De reacties zijn tot nu toe positief", zei hij. "Maar pas na de kerstdagen hebben we echt een beeld van hoe het loopt".

De inkomsten uit de verkoop van navigatiesystemen aan autofabrikanten zakten met 15 procent tot 26 miljoen euro. Wat TomTom betreft is dat een incident; vanaf volgend jaar wordt in dat segment weer groei verwacht. Diensten op het gebied van wagenparkbeheer brachten ruim 35 miljoen euro in het laatje, 37 procent meer dan een jaar eerder. De opbrengsten uit de verkoop van softwarelicenties stegen met 42 procent tot bijna 39 miljoen euro.

TomTom gaat er nog altijd van uit dat de omzet over heel 2015 stijgt tot rond de 1 miljard euro. Goddijn wilde desgevraagd niet ingaan op overnameperikelen in de sector. Rond HERE, het onderdeel van het Finse Nokia dat ook digitale kaarten en gps-diensten levert, lijkt een overnamestrijd te zijn ontbrand.

Los van de kwartaalcijfers maakte TomTom bekend dat het samen met Bosch gaat werken aan technologie voor zelfrijdende auto's. Het gaat om een uitbreiding van een al bestaand partnerschap met de Duitse fabrikant van auto-onderdelen.

Zakelijke markt helpt TomTom aan meer omzet
Zakelijke markt helpt TomTom aan meer omzet (Foto: ANP)

VN-schip kan voedsel in Jemen lossen

Een schip met genoeg voedsel aan boord om 180.000 mensen een maand te voeden, kon dinsdag na bijna vier weken wachten eindelijk afmeren en lossen in de Jemenitische haven Aden. Het vaartuig is het eerste dat namens de Verenigde Naties voedsel komt brengen in het kader van het zogenoemde Wereldvoedselprogramma van de VN.

Het schip moest noodgedwongen voor de kust van Aden blijven liggen vanwege de onveilige situatie op de wal. Eind maart braken in Jemen gevechten uit tussen een coalitie van Jemen en Saudi-Arabië enerzijds en de Houthi's uit het noorden van Jemen anderzijds.

De Verenigde Naties schatten dat ongeveer 13 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, 'een ernstig gebrek aan eten' heeft.

VN-schip kan voedsel in Jemen lossen
VN-schip kan voedsel in Jemen lossen (Foto: ANP)

Nu al 760 blaren op dag een van Vierdaagse

760 blaren van Vierdaagse-wandelaars hebben de medewerkers van de behandelposten van het Rode Kruis dinsdagmiddag al langs zien komen. Rond half vier op dag één van het wandelevenement staat de teller daarmee al riant boven de 530 blaren die vorig jaar rond deze tijd zijn behandeld. Dat meldt het Rode Kruis. "Het gaat om voorlopige cijfers, want net stonden er rond ruim honderd mensen in de rij voor een behandeling", aldus een woordvoerder.

42.684 wandelaars doen mee aan de 99e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. De eerste lopers gingen om 04.00 uur van start. De afstanden zijn 30, 40 en 50 kilometer.

Nu al 760 blaren op dag één van Vierdaagse
Nu al 760 blaren op dag één van Vierdaagse (Foto: ANP)

Onderzoek geweld Spaanse ex-minister gestopt

Justitie in Spanje is gestopt met onderzoek tegen een vroegere minister van Justitie wegens huiselijk geweld. Zijn vrouw had hem van het gebruik van geweld beschuldigd maar volgens de hoogste Spaanse rechtbank zijn die aantijgingen onduidelijk en tegenstrijdig. De rechtbank liet het onderzoek stoppen, maakte zij dinsdag in Madrid bekend.

De zaak was saillant omdat de ex-minister in kwestie, Juan Fernando López Aguilar, tijdens zijn ambtsperiode in 2004 een wet invoerde die het makkelijker moest maken om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Justitie begon het onderzoek in april. Volgens de echtgenote had López Aguilar haar geslagen en beledigd. De vroegere bewindsman ontkende dat.

Onderzoek geweld Spaanse ex-minister gestopt
Onderzoek geweld Spaanse ex-minister gestopt (Foto: ANP)

Nederlander met cocaïne gepakt in Rio

Een 38-jarige Nederlander is begin deze week op de internationale luchthaven Tom Jobim van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro aangehouden met 2 kilo cocaïne. Die was verstopt in kleding in de bagage van de man, die op het punt stond naar Brussel te vliegen.

De arrestatie was zondag, meldde nieuwszender R7 de dag erna. Op drugssmokkel staat doorgaans vijf tot tien jaar gevangenisstraf in Brazilië

Nederlander met cocaïne gepakt in Rio
Nederlander met cocaïne gepakt in Rio (Foto: ANP)

Duits hof schaft 'aanrechtsubsidie' af

De toeslag van 150 euro per maand voor Duitse ouders die thuisblijven om voor hun kleine kinderen te zorgen, is in strijd met de grondwet en moet worden afgeschaft. Dat heeft het grondwettelijk hof in Karlsruhe dinsdag bepaald. De uitspraak is een tegenslag voor bondskanselier Angela Merkel, die de regeling twee jaar geleden invoerde voor mensen met kinderen tot drie jaar.

Volgens het hof is het niet aan de landelijke regering, maar aan de deelstaten om over dit soort zaken te beslissen. Deelstaat Hamburg had geklaagd. De centrumlinkse regering daar ziet het geld liever naar kinderopvang gaan, zodat de overheid vrouwen aanmoedigt om betaald werk te doen. Meer conservatief ingestelde staten, Beieren voorop, hebben al aangekondigd dat ze nu zelf een regeling gaan optuigen. De landelijke regering beraadt zich ook nog op een reactie.

Bijna een half miljoen ouders, vooral vrouwen, maken gebruik van de 'aanrechtsubsidie', zoals tegenstanders die noemen. Dezelfde term wordt in Nederland overigens ook gebruikt, namelijk voor de 'uitbetaling van de heffingskorting aan de minstverdienende partner'. Ook die belastingregeling die thuisblijvers bevoordeelt wordt afgeschaft, maar hier gebeurt dat stapsgewijs: pas in 2024 bestaat de belastingkorting helemaal niet meer.

'Groei luchtvaart stuwt vraag naar piloten'

De groei van de luchtvaartbranche levert de komende twintig jaar wereldwijd bijna 1,2 miljoen banen op voor piloten en onderhoudstechnici. Dat meldt de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, die ook opleidingen en trainingen verzorgt voor die beroepsgroepen, in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Luchtvaartmaatschappijen voegen tussen nu en 2034 naar schatting zo'n 38.000 vliegtuigen toe aan hun vloot. Alleen al in Europa levert dat volgens Boeing werk op voor naar schatting 95.000 piloten en 101.000 technici. In Noord-Amerika gaat het eveneens om 95.000 vliegers, en om 113.000 onderhoudsmonteurs.

De sterkste groei van de werkgelegenheid doet zich voor in Azië, waar naar verwachting 226.000 piloten en 238.000 monteurs extra aan de slag kunnen. In het Midden-Oosten, waar luchtvaartmaatschappijen als Emirates, Etihad en Qatar Airways stevig aan de weg timmeren, gaat het om respectievelijk 60.000 en 66.000 nieuwe banen.

Boeing brengt elk jaar de toekomstige werkgelegenheid voor piloten en technici in kaart. Het aantal voorspelde banen ligt respectievelijk 4 en 5 procent hoger dan vorig jaar.

'Groei luchtvaart stuwt vraag naar piloten'
'Groei luchtvaart stuwt vraag naar piloten' (Foto: ANP)

Museum wil ruimtepak Neil Armstrong herstellen

Het National Air and Space Museum in Washington is een crowdfundingcampagne gestart om het ruimtepak dat astronaut Neil Armstrong tijdens de eerste maanlanding droeg te behouden. Op Kickstarter is maandag een actie gelanceerd om de half miljoen dollar die nodig is bij elkaar te sprokkelen.

Het pak dat Armstrong droeg op 20 juli 1969 brokkelt langzaam af. Het museum heeft wel een replica in de vitrine hangen. Maar het is de bedoeling dat de vijftigste verjaardag van de eerste maanlanding wordt gevierd met een nieuwe expositie waar het oorspronkelijke pak het pronkstuk van wordt. De techniek is tegenwoordig zo ver gevorderd dat het oude pak in zijn oude staat kan worden hersteld. Het pak is in slechte staat omdat de eerste ruimtepakken maar voor eenmalig gebruik werden ontworpen en ligt nu in een speciale klimaatkamer.

Wie een bijdrage levert aan het bijzondere project, krijgt afhankelijk van de hoogte van de gift een bijzonder cadeau. Wie meer dan 10.000 dollar schenkt, kan zelfs een behind-the-scenes-tour krijgen tijdens de reconstructie. Maar ook giften van 1 dollar zijn al welkom, beklemtoont het museum. "Het is een kleine gift voor u, maar een grote stap voorwaarts naar ons doel", aldus de initiatiefnemers van de crowdfunding, een verwijzing naar de beroemde woorden die Armstrong sprak toen hij zijn eerste voet op de maan zette.

Museum wil ruimtepak Neil Amstrong herstellen
Museum wil ruimtepak Neil Amstrong herstellen (Foto: BuzzE)

Dure dollar remt verkopen Harley-Davidson

Harley-Davidson heeft flink last van de dure dollar, die zijn motoren relatief duur maakt ten opzichte van die van buitenlandse concurrenten. Dat maakte de Amerikaanse motorfabrikant dinsdag bekend bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal.

Het iconische motormerk zag de omzet afgelopen kwartaal met 9 procent teruglopen tot 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro). De nettowinst kwam uit op 300 miljoen dollar, bijna een vijfde minder dan een jaar eerder. Harley-dealers wereldwijd verkochten 88.931 motoren, tegen 90.218 in het tweede kwartaal van 2014.

Met name in Canada en Europa zakten de verkopen flink, met respectievelijk 9,9 en 8,9 procent. Op de thuismarkt verkocht het Amerikaanse bedrijf 1,4 procent minder motoren. Dat de verkopen in Azië met circa een zesde toenamen, was niet voldoende om dat te compenseren.

Dealers kregen 85.172 nieuwe motoren aangeleverd. Dat waren er een jaar eerder nog 92.217. Harley-Davidson besloot in april de productie op een lager pitje te zetten omdat ook de vraag is teruggevallen. De daling van het aantal verscheepte motoren is volgens het bedrijf in lijn met dat besluit.

Harley-Davidson verwacht over heel 2015 nog altijd meer motoren te verschepen dan vorig jaar: tussen de 276.000 en 281.000. Dat zou neerkomen op een stijging van 2 tot 4 procent. Ook in het derde kwartaal wordt al een toename voorspeld.

Dure dollar remt verkopen Harley-Davidson
Dure dollar remt verkopen Harley-Davidson (Foto: ANP)

Chinese curator steelt 140 schilderijen

Een man in China heeft bekend meer dan 140 schilderijen te hebben vervalst en gestolen.

De man, een 57-jarige curator bij een Chinese universiteit, heeft jarenlang topstukken van Chinese meesters die in de universiteit hingen gestolen en vervangen door eigengemaakte vervalsingen. Zo kon hij het origineel doorverkopen. Bij elkaar heeft hij daarmee omgerekend zo'n 5.5 miljoen euro verdiend.

Als verdediging voert de man aan dat het allemaal zo erg niet is, er hingen immers al vervalsingen. Die paar (140!) extra is dan toch niet zo erg? In een ding heeft de man wel gelijk, het is bar en boos met de Chinese kunstwereld. Kunstroof en vervalsingen zijn een groeiend probleem in China. Het schijnt dan ook dat de man er in de loop der jaren achter kwam dat zelfs zijn eigen vervalsingen gestolen waren en vervangen met (nog) slechtere nepschilderijen. 

De boef wordt nu vervolgd. Zelf heeft hij enkel schuld bekend aan corruptie. 

Meer telefoontjes bij ANWB Alarmcentrale

De telefoontjes van gestrande vakantiegangers stromen binnen bij de ANWB Alarmcentrale. Het zijn er nu al meer dan vorig jaar in dezelfde periode, laat de woordvoerder van de ANWB weten. "Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zien we een toename van 15 procent van het totale aantal dossiers."

Het steunpunt in Lyon heeft deze maand al zevenhonderd meldingen meer binnen dan vorig jaar. "We zien duidelijk dat meer mensen met vakantie gaan, dat de economie aantrekt. Ook viel de ramadan dit jaar vroeg, waardoor mensen eerder naar hun familie afreisden om daar het Suikerfeest te vieren", aldus de woordvoerder.

De ANWB Alarmcentrale ontving alleen al afgelopen zaterdag 11.000 telefoontjes van gestrande reizigers. Voor de vakantieperiode zijn driehonderd medewerkers extra ingezet. Komend weekend wordt de grootste drukte verwacht, omdat dan ook de bouwvak in het midden van Nederland begint.

De meeste hulpvragers met autopech komen uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland, België, Italië en Spanje.

Naast de telefooncentrales in Assen en Den Haag heeft de ANWB steunpunten in Lyon, München en Barcelona. Ook rijden zestien Nederlandse wegenwachten in Frankrijk en Italië rond om gestrande Nederlanders weer op weg te helpen.

Meer telefoontjes bij ANWB Alarmcentrale
Meer telefoontjes bij ANWB Alarmcentrale (Foto: ANP)

'Weinigen kiezen voor baan over de grens'

Weinig Nederlanders kiezen voor een baan in een van de buurlanden. Per dag pendelen een kleine 100.000 werknemers tussen Nederland en Duitsland of België. Gezien het aantal banen en inwoners in de grensregio's is dat weinig. Deze conclusie trekken het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een dinsdag verschenen rapport.

Bovendien gaat het bij ruim de helft van deze pendelaars om Nederlanders, Belgen of Duitsers die aan de andere kant van de grens zijn gaan wonen, maar hun baan in het land van oorsprong hebben. "Zij hebben niet gekozen voor een baan over de grens, maar besloten in het buurland te gaan wonen vanwege de aantrekkelijke woningmarkt, het gunstige belastingklimaat of om persoonlijke redenen", aldus de onderzoekers.

De grensbarrière is niet voor iedereen even groot. Duitsers blijken 2,5 keer vaker in de grensstreek van Nederland te werken, dan omgekeerd. "Dat is opmerkelijk want de mogelijkheden voor grenspendel zijn zelfs iets groter voor Nederlanders in Duitsland dan andersom. Het verschil in taal en cultuur kan dit niet verklaren: die kloof is even groot voor de Duitsers als de Nederlanders." Belgen werken overigens ongeveer even vaak in de Nederlandse grensstreek als Nederlanders in België.

Regionaal en nationaal beleid kan belemmeringen om over de grens te gaan werken verminderen, maar dit vraagt maatwerk. "Als er veel geschikte banen over de grens bereikbaar zijn, dan zijn regio's gebaat bij een betere informatievoorziening zodat werkgevers en werknemers aan weerszijden van de grens elkaar sneller vinden."

Toch zullen volgens het onderzoek niet alle regionale arbeidsmarkten langs de grens evenveel profiteren van het wegnemen van belemmeringen. Meer open grenzen zijn vooral gunstig voor regio's waar de banen over de grens goed aansluiten bij de kennis en vaardigheden van de werknemers, aldus het rapport.

Stimuleren van werken over de grens kan ook als onbedoeld neveneffect hebben dat de krimp van de beroepsbevolking in de Nederlandse grensregio's wordt versterkt, waarschuwen de onderzoekers.

'Weinigen kiezen voor baan over de grens'
'Weinigen kiezen voor baan over de grens' (Foto: ANP)

Hof bekrachtigt schuldenregeling Spyker

De regeling die de gevallen Nederlandse sportwagenbouwer Spyker is overeengekomen met zijn schuldeisers, is rechtsgeldig. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag bepaald. Een van de crediteuren had beroep aangetekend, maar dat is verworpen.

Spyker werd in december vorig jaar failliet verklaard, maar dat besluit werd later in hoger beroep vernietigd en het bedrijf kreeg weer uitstel van betaling (surseance). Spyker-topman Victor Muller slaagde er in op het laatste moment nog een investeerder te vinden die 4,3 miljoen euro op de rekening wilde storten. Dat maakte het mogelijk om een regeling te treffen om schuldeisers tegemoet te komen.

Hof bekrachtigt schuldenregeling Spyker
Hof bekrachtigt schuldenregeling Spyker (Foto: ANP)

'Oogst appels en peren valt lager uit'

De Nederlandse appel- en perenoogst valt dit jaar naar verwachting zo'n 6 tot 7 procent lager uit dan de grote oogst van vorig jaar. Het late en koude voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de maat van de vruchten aan de bomen wat tegenvalt. Dat meldde het GroentenFruit Huis dinsdag.

De branche raamt de oogst voor dit jaar op 330 miljoen kilo appels en 327 miljoen kilo peren. Van de Elstar-appels kan er zo'n 3 procent minder geplukt worden. Ook voor de Jonagold en de Golden Delicious zijn de vooruitzichten minder. Hier speelt ook mee dat het totale areaal aan appelboomgaarden de laatste jaren telkens een beetje afneemt. Het aanbod van de Kanzi, het derde appelras in Nederland, stijgt net als vorig jaar wel licht.

Bij peren is het vooral de oogst van de Conference-peer die lager uitpakt. Van het populaire ras wordt naar verwachting 5 procent minder geplukt. Ook bij het tweede ras, Doyenné du Comice, is volgens de raming sprake van een kleiner aanbod.

Of de oogstraming gevolgen heeft voor de prijzen van appels en peren voor de consument, blijft voorlopig wel koffiedik kijken. Daarvoor is het ook van belang hoe vraag en aanbod zich in andere landen ontwikkelen. Een andere onzekere factor vormt het weer in de rest van het groeiseizoen. Telers beginnen pas in de loop van september met het leeghalen van hun boomgaarden. Voor het zover is, kan er nog een hoop gebeuren met de vruchten die aan de bomen hangen, aldus de branche.

'Oogst appels en peren valt lager uit'
'Oogst appels en peren valt lager uit' (Foto: ANP)

Zwarte Cross geeft rondje aan minderbedeelden

Festival Zwarte Cross steunt bezoekers met een krappe beurs komend weekend met de zogenoemde 'Zoepsidie'. Wie het niet zo breed heeft, kan een verzoek indienen bij de 'ambtenaren' van een mobiel loket op het terrein. Die bepalen vervolgens of je in aanmerking komt voor gratis muntjes. Armlastige bezoekers kunnen zo ook eens een rondje geven of de kinderen trakteren op een frietje, maakte de organisatie dinsdag bekend.

Het befaamde motorcross- en muziekfestival wil zo laagdrempelig mogelijk zijn. "Geld moet in elk geval niet de reden zijn om thuis te blijven", stelt de organisatie. Overigens hoeven de minderbedeelden geen bankafschrift mee te nemen om hun penibele financiële situatie aan te tonen. "De strenge, doch rechtvaardige ambtenaren behandelen ieder verzoek volledig objectief en besluiten ter plekke of het gehonoreerd kan worden." Het aantal gratis munten kan volgens een woordvoerder variëren en hangt af van de geloofwaardigheid van het verhaal dat de bezoeker vertelt.

De 'ambtenaren' zullen niet zo streng zijn als de gemiddelde gemeenteambtenaar, belooft de organisatie. Ze daagt mensen van wie de bankrekening er iets rooskleuriger uitziet uit ook een poging te wagen. "Goede voorstellen of ideeën met betrekking tot naastenliefde, creativiteit en het mooier maken van de wereld worden ook in behandeling genomen."

Hoeveel gratis muntjes er precies worden uitgedeeld, is voor de organisatie nog de vraag. "Het is voor ons ook nieuw. We zorgen dat er genoeg zijn, maar het moet wel in alle redelijkheid blijven", aldus de zegsman. "Hopelijk gaan we er niet op failliet."

Zwarte Cross geeft rondje aan minderbedeelden
Zwarte Cross geeft rondje aan minderbedeelden (Foto: BuzzE)

Weer naftaschuim in Geleen

Industriegebied Chemelot waarschuwt inwoners van Geleen dinsdag opnieuw dat er naftahoudende schuimvlokken kunnen neerdwarrelen. Afgelopen zondag gebeurde dat ook al.

Chemelot adviseert inwoners van Geleen ramen en deuren gesloten te houden. Ook wordt huidcontact afgeraden in verband met de samenstelling van het schuim. Dit kan irritaties veroorzaken. Wie toch in contact komt met het schuim, moet de handen goed wassen met water en zeep.

Oorzaak is opwaaiend schuim uit een defecte Naftatank. De nafta is met schuim afgedekt nadat het dak op de tank begin juli scheef kwam te liggen en de omgeving te maken kreeg met stankoverlast. Het schuim moet die stank tegengaan, maar waait op door de wind.

Weer naftaschuim in Geleen
Weer naftaschuim in Geleen (Foto: ANP)

'Bejaarde (99) is zwanger'

Doris Ayling, een Britse vrouw van 99, is zwanger. 

Tenminste, als we het ziekenhuis moeten geloven. De nog net geen eeuw oude vrouw kreeg laatst een brief thuisgestuurd dat ze zwanger was en snel een urinestaal in moest leveren en een een afspraak moest maken voor prenataal onderzoek. Vreemd, gezien het zo'n zeventig jaar geleden is dat de vrouw voor het laatst zwanger was. 

Inmiddels is wel duidelijk dat het om een fout ging, maar de Britse dame van een zekere leeftijd keek toch even gek op. Zelfs de geboortedatum van mevrouw Ayling stond op de brief vermeld. Het ziekenhuis weet niet hoe ze tot de fout gekomen zijn. Wij van de FOK!redactie vermoeden dat iemand op de administratie gewoon een heel wild weekend heeft gehad. 

De, inmiddels allemaal al gepensioneerde, kinderen van Doris kunnen de fout ook wel waarderen. "Doris heeft er plezier mee gehad en iedereen heeft eens goed kunnen lachen.", aldus de 76-jarige zoon Brian. Hoe verdrietig ze zijn dat ze tóch geen broertje of zusje krijgen, is niet bekend.

Nepagent veroordeeld voor verkrachting

Een 29-jarige man uit Asten is veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het verkrachten van twee vrouwen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. De man deed zich voor als agent en dwong de vrouwen met geweld om seks met hem te hebben.

Tegen de man was 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, maar de rechter zag niet voldoende reden voor tbs.

De man kwam in augustus vorig jaar via advertenties op internet in contact met de vrouwen. Hij zou tegen betaling seks met ze hebben, maar toen ze bij hem thuis kwamen, weigerde hij te betalen. Hij zei dat hij agent was en dat de vrouwen strafbare feiten pleegden. Vervolgens dwong hij ze op een gewelddadige manier om seks met hem te hebben. Hij sloeg en duwde een van de vrouwen en greep haar bij de nek toen ze probeerde weg te rennen. Hij had ook de mobiele telefoons van de vrouwen afgepakt.

Nepagent veroordeeld voor verkrachting
Nepagent veroordeeld voor verkrachting (Foto: ANP)

Bende bereidde mogelijk liquidaties voor

De acht opgepakte mannen die in verband worden gebracht met de volgens justitie "ongekende grote wapenvondst" in Nieuwegein, worden verdacht van het voorbereiden van geweld en mogelijk liquidaties. Dat zegt officier van justitie Jirko Patist dinsdag.

Bij hen werden namelijk vuurwapens en snelle auto's gevonden. Een combinatie waarmee vaak al criminele afrekeningen in Nederland zijn voltrokken.

Over de achtergrond van de acht wil de aanklager nog niets zeggen. Dit om het onderzoek niet te verstoren, want dat is nog in volle gang.

Hoe lang het onderzoek nog gaat duren, is nog niet duidelijk, vertelt Patist. "Ik sluit niet uit dat er nog aanhoudingen gaan volgen."
Begin van dit jaar kwam de groep in beeld, legt Patist uit. "Vorige week hebben we besloten tot aanhouding over te gaan."

Op de basis van de dienst landelijke recherche in Driebergen wordt nu hard gewerkt aan het sporenonderzoek op de wapens. Het gaat om veel pistolen onder meer van het merk Glock en een paar Kalasjnikovs. De vuurwapens worden onderzocht op onder meer DNA en vingerafdrukken.

Inmiddels is dit bij iets minder dan twintig wapens al gebeurd. Rechercheurs proberen van die wapens nu de herkomst te achterhalen. Bij veel wapens zijn de registratienummers onleesbaar gemaakt, maar het onderzoeksteam probeert met andere herkenningstekens alsnog de herkomst van de wapens de ontdekken.

Bende bereidde mogelijk liquidaties voor
Bende bereidde mogelijk liquidaties voor (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 29

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Bij Colwyn Bay FC hadden ze last van inbrekers:

Kimi heeft er zin in:

Het was warm in de Tour:

Maar het was er ook heel koud:

Richie Porte was een beetje boos:

En ploegbaas Oleg Tinkov een beetje teleurgesteld:

Geen idee waar het over gaat, maar aangezien het Hege Bøkko is, is het sowieso goed:

Koen Verweij heeft een nieuwe, onopvallende auto:

Treurig nieuws bij Astana:

Die Ronald de Boer heeft er kijk op:

Zak Dempster was er niet zo blij mee dat hij huilend op tv te zien was:

Bij de KNZB hadden ze water in de ogen:

Zo zitten Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra er bij dezer dagen:

Een prettig uitzicht:

Sebastian Schweinstiger heeft oog voor detail:

Hè, bah:

Telstar op de dag af al 52 jaar ongeslagen in Europa:

Lars Boom moest helaas afstappen in de Tour. Hij was ook erg moe:

Een geweldige reclame:

Hans Teeuwen lanceert album in Vondelpark

Hans Teeuwen lanceert op 30 augustus zijn nieuwe album Popstukken in het Vondelpark in Amsterdam. Het concert is vrij toegankelijk voor iedereen. Teeuwen speelt om 14.00 uur met zijn band The Painkillers in VondelCS een aantal nummers van zijn nieuwe Nederlandstalige plaat. Dat heeft zijn management dinsdag bekendgemaakt.

Bij mooi weer speelt de formatie op het bordes. Ter promotie van het album werd dinsdag op YouTube een nieuwe clip gelanceerd van het nummer Poppendokter Bob.

Popstukken ligt al vanaf 28 augustus in de winkel. Na de lancering in het Vondelpark volgt een clubtour door Nederland en België. Het is de opvolger van het album How It Aches uit 2010. De band The Painkillers bestaat uit topmuzikanten Benjamin Herman, Ruben Hein, Jesse van Ruller, Kasper Kalf en Joost Kroon. Het nieuwe album biedt geen jazznummers, zoals de vorige plaat, maar geeft een kijkje in Teeuwens absurde brein en wereld, volledig in zijn moedertaal.

Op de plaat staan nummers als Poppendokter Bob, Bloedbad.nl en Bang. Teeuwen en de Painkillers doen met hun tournee onder meer het Paard van Troje in Den Haag, de Effenaar in Eindhoven, Hedon in Zwolle, Luxor in Arnhem, Markant in Uden en de Melkweg in Amsterdam aan. Het laatste optreden is op 20 december in de Oosterpoort in Groningen. De laatste keer dat Teeuwen een tournee deed met een cabaretprogramma, was in 2011. Toen speelde hij met het programma Spiksplinter maandenlang voor uitverkochte zalen.

Hans Teeuwen lanceert album in Vondelpark
Hans Teeuwen lanceert album in Vondelpark (Foto: BuzzE)

FIFA klaagt 'biljettengooier' aan

De FIFA heeft bij de politie van Zürich aangifte gedaan tegen Simon Brodkin. De Britse komiek verstoorde maandag een persconferentie van Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond. Hij gooide een stapeltje valse dollarbiljetten in de richting van de scheidend preses. Hij deed dit namens het zogenaamde bidcomité 'Noord-Korea 2026'.

Brodkin werd na zijn ludieke actie meegenomen door de politie, ondervraagd en daarna weer vrijgelaten.

Volgens de FIFA heeft de komiek zich schuldig gemaakt aan huisvredebreuk. Het is nu aan de Zwitserse procureur om te beslissen of er een formeel onderzoek tegen Brodkin komt.

FIFA klaagt Britse komiek aan
FIFA klaagt Britse komiek aan (Foto: ANP)

Scheidsrechter Nijhuis naar elitegroep

Bas Nijhuis is naast Björn Kuipers de tweede Nederlandse scheidsrechter in de elitegroep van de UEFA, de Europese voetbalbond. Dat betekent dat hij in aanmerking komt om de belangrijkste Europese wedstrijden te fluiten. De KNVB maakte de promotie van de Enschedeër dinsdag bekend.

Kuipers floot de Champions Leaguefinale in 2014. Nijhuis komt nu ook in aanmerking voor dergelijke wedstrijden. "Dit is fantastisch nieuws. Met een plaats in deze groep liggen er nieuwe sportieve uitdagingen in het verschiet en daar kijk ik erg naar uit", zei de 38-jarige arbiter.

Nijhuis fluit sinds 2007 internationale wedstrijden. Sinds die tijd leidde hij onder meer acht wedstrijden in de Champions League en 23 in de Europa League.

Scheidsrechter Nijhuis naar elitegroep
Scheidsrechter Nijhuis naar elitegroep (Foto: ANP)

'Lil Wayne uit vliegtuig gezet vanwege joint'

Lil Wayne is uit een privévliegtuig gezet. De rapper zou bijna onmiddellijk na het opstijgen een joint hebben aangestoken en daar was de piloot het niet mee eens, weet TMZ.

Lil Wayne zou de piloot voor vertrek hebben gezegd dat hij en zijn vrienden tijdens de vlucht graag wilden roken. Toen al liet de piloot weten dat dit geen optie was en hij verbood het dan ook. Dat was kennelijk voor dovemansoren want bijna onmiddellijk na vertrek stak Lil Wayne een joint op.

De gezagvoerder twijfelde geen seconde, hij maakte een noodlanding en stond zeventien minuten later weer op het punt waar hij vlak daarvoor was vertrokken om Lil Wayne uit het vliegtuig te zetten.

'Lil Wayne uit vliegtuig gezet vanwege joint'
'Lil Wayne uit vliegtuig gezet vanwege joint' (Foto: BuzzE)

Turkije 'identificeert' verdachte aanslag

De Turkse regering heeft een "verdachte geïdentificeerd" van de bloedige aanslag in de plaats Suruç, die maandag meer dan dertig levens eiste. Premier Ahmet Davutoglu zei dat dinsdag. Het enige detail dat hij vermeldde, is dat het om een man gaat.

De politie onderzoekt zijn "landelijke en internationale contacten", zei Davutoglu. De premier voegde eraan toe dat de aanwijzingen zich opstapelen dat de groepering Islamitische Staat (IS) achter de terreurdaad zit.

Of de verdachte waar Davutoglu het over had nog leeft en welke rol hij zou hebben gespeeld, was niet direct duidelijk. Kort na de aanslag meldden politiemensen, ooggetuigen en de gouverneur van het gebied dat vermoedelijk een vrouw zichzelf had opgeblazen.

Turkije 'identificeert' verdachte aanslag
Turkije 'identificeert' verdachte aanslag (Foto: ANP)

NAM gedaagd om woningschade Groningen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is voor de rechter gedaagd vanwege de schade die is ontstaan aan een woning in het aardbevingsgebied in Groningen. Het is volgens de advocaat van de gedupeerde de eerste keer dat een dergelijke zaak voor de rechter komt.

Eerder speelden al zaken waarbij de NAM werd aangeklaagd vanwege waardedalingen van woningen en immateriële schade, bijvoorbeeld psychische problemen en stress.

Bij veel huiseigenaren verloopt de afwikkeling van de schade uiterst moeizaam. Vaak wordt schade niet als aardbevingsschade aangemerkt. En de NAM schat de kosten vaak erg laag in. Een van de gedupeerden heeft er genoeg van en stapt daarom naar de rechtbank in Assen.

Verschil
In de zaak gaat het om een boerderij, waarbij scheuren in de muur zijn ontstaan en het dak beschadigd is geraakt. De schade wordt door de NAM begroot op circa 15.000 euro, maar volgens de gedupeerde zou de werkelijke schade 174.000 euro bedragen.

Het verschil van dik anderhalve ton zit hem volgens de advocaat in de oplossing die wordt gekozen. Scheuren in de muur kunnen worden gerepareerd "met wat pasta en sauzen", legt hij uit. Maar als je het zo herstelt kunnen bepaalde problemen bij een volgende beving mogelijk weer terugkomen. De gedupeerde wil daarom ook zijn fundering laten aanpassen.

Consequenties
De zaak heeft mogelijk consequenties voor soortgelijke gevallen waarbij de NAM de schade anders inschat dan deskundigen die door de gedupeerden zelf zijn ingeschakeld. Volgens de advocaat van de Groningse boerderijbezitter zijn er in het aardbevingsgebied zeker tientallen mensen met eenzelfde soort probleem.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak precies door de rechter wordt behandeld.

NAM gedaagd om woningschade Groningen
NAM gedaagd om woningschade Groningen (Foto: ANP)

Actrice uit Drank en Drugs-clip speelt in film

Olivia Lonsdale, de twintigjarige ster uit de clip Drank en Drugs van Lil Kleine en Ronnie Flex, heeft een nieuwe hoofdrol in een film te pakken. Zij is binnenkort te zien in de One Night Stand-film Geen koningen in ons bloed van regisseur Mees Peijnenburg.

De film wordt in de week van 4 oktober uitgezonden in een reeks van zes nieuwe One Night Stands op NPO3. Geen koningin in ons bloed vertelt over Tomas (17) en zijn zus Naomi (15) die opgroeien in het jeugdzorgtraject. Zwervend tussen diverse pleeggezinnen en jeugdtehuizen komen ze tot de conclusie dat ze niet geboren zijn voor de liefde. De andere hoofdrol wordt gespeeld door Jonas Smulders (Het Diner, Ventoux). Bijrollen zijn er voor Malou Gorter, Rifka Lodeizen en Teun Kuilboer.

Olivia Lonsdale (20) maakte haar filmdebuut in de coming of age-film Prins van regisseur Sam de Jong, die nog in de bioscopen draait. Maar haar meeste bekendheid verwierf ze met haar rol in de clip Drank en drugs, die zich de afgelopen weken ontpopte tot een internetfenomeen. Het filmpje werd al meer dan 11 miljoen keer bekeken, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld.

In andere One Night Stands zijn acteurs als Maria Kraakman, Halina Reijn, Ariane Schluter en Matteo van der Grijn te zien. Het is de tiende keer dat onder deze noemer een serie middellange films wordt gepresenteerd op televisie. Het is een van de initiatieven die de publieke omroep in het leven heeft geroepen om jonge filmmakers een extra podium te bieden. De films worden voor het eerst in een week achter elkaar uitgezonden, na de slotavond van het Nederlands Film Festival.

Actrice uit Drank&Drugs-clip speelt in film
Actrice uit Drank&Drugs-clip speelt in film (Foto: BuzzE)

Sky publiceert data Froome

Wielerploeg Sky heeft dinsdag data vrijgegeven die de prestaties van Chris Froome in de tiende etappe in de Tour de France illustreren. De ploeg bindt daarmee de strijd aan met beweringen dat de leider in de Ronde van Frankrijk 'bovennatuurlijk' presteerde op de Col de Soudet, aldus internationale media.

De Franse wetenschapper Pierre Sallet stelde vorige week vraagtekens bij de prestaties van de Brit. Hij analyseerde de klimprestaties van de geletruidrager en kwam tot de conclusie dat Froome 7,04 watt/kilogram had getrapt. "Alle renners die in het verleden boven de 7 watt kwamen, zijn later op doping betrapt", aldus Sallet.

Maar Sky pareerde op de rustdag in Gap die bewering met eigen metingen. Froome trapte 'slechts' 5,78 watt per kilogram. Zijn hartslag was gemiddeld 158 slagen per minuut en de pedalen van de klassementsleider maakten 97 omwentelingen per minuut. "Ik weet niet zeker of die getallen echt iets oplossen, maar ik vind dat we zo open en transparant zijn als het maar kan", zei Froome tegen de Britse krant The Guardian.

Sky bestrijdt speculaties met data
Sky bestrijdt speculaties met data (Foto: ANP)

Oud-spits Nanninga (66) overleden

Dick Nanninga is dinsdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn voormalige club Roda JC. Nanninga, die woonde in het Belgische Neeroeteren, verkeerde al lange tijd in slechte gezondheid. Hij raakte in 2012 in coma toen zijn linkerbeen geamputeerd moest worden. Pas na vijf maanden ontwaakte hij. In 2014 moest hij opnieuw onder het mes. Ditmaal werd zijn rechteronderbeen geamputeerd.

Nanninga was lang het boegbeeld van Roda JC maar verwierf internationale bekendheid door zijn doelpunt in de finale van het WK van 1978 tegen thuisland Argentinië. Als invaller voor Johnny Rep tekende hij acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd voor de gelijkmaker (1-1). Oranje verloor de eindstrijd in de verlenging met 3-1.

Topschutter

De kopsterke Nanninga scoorde zes keer in vijftien interlands. De geboren Groninger startte zijn loopbaan in 1973 bij Veendam. Hij koos een jaar later voor Roda JC waar hij met 107 treffers naam maakte als topschutter aller tijden van de club uit Kerkrade. Nanninga wekte de belangstelling van Ajax maar het kwam niet tot een transfer omdat hij zijn bloemenstal in Kerkrade wilde blijven runnen.

Nanninga ging in 1982 een kortstondig avontuur aan bij Seiko uit Hongkong en voetbalde vervolgens nog drie jaar in het shirt van MVV. Hij beëindigde zijn loopbaan in 1986.

Oud-spits Nanninga (66) overleden
Oud-spits Nanninga (66) overleden (Foto: ANP)

Agenten voor rechter om dood Mike Stok

Twee politieagenten staan donderdag in Rotterdam terecht voor het doodschieten van de 29-jarige Rotterdammer Mike Stok in 2013. De nabestaanden van Stok hebben via de rechter vervolging afgedwongen.

De agenten schoten toen zij de agressieve Stok in de Fazantstraat in Rotterdam aantroffen. Hij zou met een tomahawk, een strijdbijl, hebben gezwaaid. Feyenoordsupporter Stok had ruzie met twee vrouwelijke stadswachten die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

Het Openbaar Ministerie besloot in 2013 dat de agenten volgens de regels en uit zelfverdediging hadden gehandeld. Maar de nabestaanden van Stok waren het niet eens met die beslissing.

Wandelstok

Volgens hun advocaat Sander Janssen zwaaide de Rotterdammer niet met een tomahawk, maar met een wandelstok. Via een procedure bij het gerechtshof dwongen ze alsnog vervolging van de agenten af.

Volgens Janssen hebben de agenten veel te snel geschoten. Stok werd gedood door een kogel in zijn rug in de binnentuin van zijn eigen wooncomplex. Hij liep op dat moment weg van de politie, aldus Janssen. Stok gaf geen gehoor toen de agenten hem opdroegen te stoppen. Er zou vijf à zes keer zijn geschoten. Daarbij werd ook een schuurtje geraakt.

Agenten voor rechter om dood Mike Stok
Agenten voor rechter om dood Mike Stok (Foto: ANP)

Cara Delevingne: ''Zuig mijn tieten"

Cara Delevingne heeft het helemaal gehad met acteercritici. Ze kunnen allemaal de borsten van mevrouw zuigen, als het aan haar ligt.

Ze werd alom bekritiseerd door fans van het boek Paper Towns, waarin zij de hoofdrol van Margo speelt. Fans vonden het raar dat een supermodel gecast werd voor een personage dat in het boek beschreven werd als 'mollig'. Ook was er kritiek op de keuze van David Ayer om haar als Enchantress te casten voor de nieuwe DC superschurken-film Suicide Squad

In een interview verklaarde ze dan ook: "iedereen die denkt dat ik met deze rollen mijn CV probeer te vullen, kan m'n tieten zuigen". Delevingne zal in de toekomst ondermeer nog te zien zijn in Luc Besson's Valerian en de nieuwe avonturenfilm Pan.

Ze gaf ondermeer helderheid over haar depressie, nadat ze de rol van Alice in Alice in Wonderland verloor aan Mia Wasikowska. "Dat heeft me drie jaar gekost om overheen te komen, ik had me namelijk al helemaal gefocust op die rol. Ik was zelfs al bij Tim Burton thuis geweest om het over de rol te hebben, die me later vertelde dat ik het acteren maar even uit mijn hoofd moest zetten omdat ik nog steeds op school zat"

Het echte debuut van Cara Delevingne, Paper Towns, draait vanaf 30 juli in de Nederlandse bioscopen.

Cara Delevingne in Paper TownsCara Delevingne in Paper Towns

Transferoverzicht: Sterling duurste Engelsman ooit

De afgelopen dagen zijn er weer veel spelers van club gewisseld in binnen- en buitenland. PSV had grote moeite met het vastleggen van Gaston Pereiro, maar heeft de Uruguayaan toch binnen gehaald, terwijl Ajax ook twee spelers bij de selectie heeft kunnen voegen. Dit alles staat echter in het niet bij de transfer van Raheem Sterling, die voor 62 miljoen euro van Liverpool naar Manchester City ging. Daarmee is hij de duurste Engelse voetballer ooit. Hieronder een overzicht:

Transferoverzicht Nederland

Speler Van Naar
Nigel Hasselbaink Hamilton Academical FC Excelsior
Jordy Clasie Feyenoord Southampton
Gaston Pereiro Nacional PSV
Simon Gustafson BK Hacken Feyenoord
Raymond Fafiani FC Volendam Fortuna Sittard
Amin Younes Borussia Monchengladbach Ajax
Michael Zullo FC Utrecht Melbourne City
Yaya Sanogo (Huur) Arsenal Ajax
Anmar Almubaraki Telstar Denzilspor

Transferoverzicht buitenland

Speler Van Naar
Raheem Sterling Liverpool Manchester City
Bruma (Huur) Galatasaray Real Sociedad
Freddy Adu KuPS Tampa Bay Rowdies
Lucas Souza Parma Tondela
Diego Reyes (Huur) FC Porto Real Sociedad
Alberto Cerri Parma Juventus
Hector Yuste Granada RCD Mallorca
Mauro Goicoechea Arouca Toulouse
Carl Jenkinson Arsenal West Ham United
Jeremain Lens Dinamo Kyiv Sunderland
Giovani dos Santos Villarreal LA Galaxy
Xizhe Zhang Wolfsburg Beijing Guoan
Junior Tallo AS Roma Lille
Maxi Pereira Benfica FC Porto
Balazs Megyeri Olympiakos Getafe
Kevin Vandenbergh Westerlo Dessel Sport
Emil Johansson Sandnes Ulf Degerfors
Fabio Eguelfi (Huur) Internazionale Cremonese
Roberto Insigne (Huur) SSC Napoli Avellino
Gennaro Tutino (Huur) SSC Napoli Avellino
Stewart Downing West Ham United Middlesbrough
Jonathan Tah Hamburger SV Bayer Leverkursen
Younes Kaboul Tottenham Hotspur Sunderland
Ervin Zukanovic Chievo Verona Sampdoria
Toze FC Porto Vitoria Guimaraes
Duje Cop (Huur) Cagliari Malaga
Nelson Valdez Eintracht Frankfurt Onbekend
Robinho AC Milan Ghangzhou Evergrande
Fabrizio Cacciatore Sampdoria Chievo Verona
Marcus Diniz AC Milan Padova
Konstantinos Giannoulis Olympiakos Asteras Tripolis
Santiago Vergini (Huur) Sunderland Getafe
Lica (Huur) FC Porto Vitoria Guimaraes
Nicolaos Katharios Olympiakos Panionios
Jhon Murillo Benfica Tondela
Lorenzo Venuti (Huur) Fiorentina Brescia
Miroslav Lobantsev (Huur) Lokomotiv Moskou KS Samara
Fabian Delph Aston Villa Manchester City
Kiko Casilla Espanyol Real Madrid
Mariano Girondins Bordeaux Sevilla
Ivan Piris Maldonado Udinese
Mevlut Erdinc Saint-Etienne Hannover 96
Mohamed Yattara Olympique Lyon Standard Luik
Naldo Udinese Sporting Lissabon
Jonathan Cafu Sao Paulo PFK Ludogorets
Luca Bittante Fiorentina Empoli
Dimitrios Goutas Skoda Xanthi Olympiakos
Derley (Huur) Benfica Kayserispor
William Kvist Wigan Athletic FC Kopenhagen
Diego Lopes (Huur) Benfica Kayserispor
Nikola Djurdjic (Huur) FC Augsburg Malmo FF
Andrea Schiavone Juventus Livorno
Tomas Kalas (Huur) Chelsea Middlesbrough
Andrea Bandini (Huur) Internazionale Sudtirol
Armando Anastasio (Huur) Napoli Padova
Baptiste Guillaume Lens LOSC Lille
Felipe Pardo (Huur) Braga Olympiakos
Mickael Ciani Lazio Roma Sporting Lissabon
Andres Fernandez (Huur) FC Porto Granada
Joe Rothwell (Huur) Manchester United Barnsley
Patrick Roberts Fulham Manchester City
Teofilo Gutierrez River Plate Sporting Lissabon
Sami (Huur) FC Porto Akhisarspor

Minderjarige Afrikaanse voetballers verhandeld aan Azië

Minderjarige Afrikaanse voetballers van soms nog maar veertien jaar oud worden verhandeld aan clubs in Azië. Daar worden ze gedwongen om een contract te tekenen. Die illegale praktijken komen aan het licht in een onderzoek van de BBC.

Champasak United, een club in Laos, zou bijvoorbeeld spelers uit West-Afrika ondergebracht hebben in een niet geregistreerde voetbalacademie. Met de bedoeling ze in de toekomst te verkopen. Van de 23 minderjarige voetballers die in februari zijn gehaald, zouden er nog slechts zes bij de club zitten.

De voetballers worden naar Azië gelokt onder het voorwendsel dat ze mogen trainen bij de 'IDSEA Champasak Asia African Football Academy'. De jongens worden uitgenodigd door de Liberiase oud-international Alex Karmo, die de voetbalschool ook leidt. Hij heeft binnen de de academie een schimmige rol. "Hij is coach, bedrijfsmanager en dokter, hij is alles. Het is absurd", zegt een Liberiase journalist.

Eenmaal in Azië aangekomen, worden de voetballers gedwongen een contract te tekenen waarin de spelers huisvesting en een salaris van 200 dollar per maand wordt beloofd. De spelers moesten echter slapen op de vloer van het stadion en hebben nooit hun salaris ontvangen. De club ontkent deze verhalen. "De spelers krijgen elke dag drie keer te eten en worden gewoon elke maand betaald. We geven de spelers ook geen professioneel contract, maar een contract waarin alleen bonussen worden uitgekeerd."

Volgens een andere organisatie, Culture Foot Solidaire zijn deze praktijken maar het topje van de ijsberg. De organisatie schat het aantal illegaal verhandelde voetballertjes op vijftienduizend per jaar. Spelersvakbond FIFPro wijst voetbalbond FIFA erop om actie te ondernemen. "Het is voor ons onbegrijpelijk dat minderjarige voetballers naar Laos worden gelokt zonder dat de FIFA het doorheeft."

Nederland tegen Zwitserland in Davis Cup

De Nederlandse tennismannen moeten het in de Davis Cup opnemen tegen Zwitserland. Van 18 tot 20 september spelen de Nederlanders in Zwitserland om een plaats in de wereldgroep, oftewel bij de beste tennislanden ter wereld. Dat is dinsdag bij de loting in Groot-Brittannië bepaald.

De loting viel zeer gunstig uit voor de Nederlanders, die naar alle waarschijnlijkheid niet hoeven te spelen tegen de twee Zwitserse toppers Roger Federer en Stanislas Wawrinka. Die leidden hun land vorig jaar naar de titel, maar besloten om zich dit jaar niet opnieuw beschikbaar te stellen. Zonder de nummers twee en vier van de wereld zijn Adrien Bossel (ATP 266) en Henri Laaksonen (ATP 316) de hoogst geplaatste Zwitsers op de wereldranglijst.

Omdat de Zwitsers het tijdens de eerste ronde van de wereldgroep in maart dus zonder hun twee topspelers moesten stellen, verloren ze met 3-2 van België. Vandaar dat ze in de play-offs om promotie en degradatie belandden. Dat overkwam de Zwitsers sinds 2005 overigens al negen keer. Zeven keer sloten zij zo'n beslissende play-off winnend af. In 2012 behielden de Zwitserse mannen hun plek in de elitegroep ten koste van Nederland. In Amsterdam waren ze met 3-2 te sterk voor de Nederlanders.

De ploeg van teamcaptain Jan Siemerink kwam in de play-offs door afgelopen weekend Oostenrijk met 3-2 te verslaan in Kitzbühel. De Nederlanders hebben zich tot doel gesteld om zo snel mogelijk terug te keren in de wereldgroep, na de degradatie van vorig jaar. Toen was Kroatië te sterk en degradeerde Nederland naar groep I van de Europees/Afrikaanse zone.

Nederland tegen Zwitserland in Daviscup
Nederland tegen Zwitserland in Davis Cup (Foto: ANP)

Racewereld neemt afscheid van Bianchi

In de Sainte-Réparate kathedraal in het Franse Nice is vanochtend de uitvaart van Formule 1-coureur Jules Bianchi begonnen. De 25-jarige raakte vorig jaar oktober in een coma na een zware crash tijdens de Grand Prix van Japan en is vrijdag overleden aan zijn verwondingen.

Bianchi schoot in Suzuka in verraderlijke omstandigheden van de baan en raakte daarna een takelwagen die bezig was met het weghalen van de Sauber van Adrian Sutil.

In de kathedraal komen familie en vrienden samen, terwijl vele fans zich buiten verzamelen. Ook meerdere Formule 1-coureurs zijn vandaag naar Nice afgereisd om de uitvaart bij te wonen.

Sinds het nieuws naar buiten is gebracht zaterdagmorgen zijn er talloze eerbetuigingen aan Bianchi opgedragen, zo heeft zijn oud-teamgenoot Max Chilton zijn overwinning in de Indy Lights-race opgedragen aan de Fransman.

Toshiba-top weg wegens boekhoudfraude

De topman van Toshiba en twee andere topfunctionarissen stappen op wegens het boekhoudschandaal dat bij het Japanse technologieconcern aan het licht is gekomen. Dat werd dinsdag bekend.

De positie van Hisao Tanaka en zijn voorganger en huidige tweede man Norio Sasaki stond al sinds mei onder druk toen het concern zelf melding maakte van boekhoudkundig gesjoemel. Behalve Tanaka en Sasaki stapt ook voormalig bestuursvoorzitter Atsutoshi Nishida op. Hij leidde het concern van 2005 tot 2009 en was sindsdien als adviseur in dienst.

Aan aftreden was geen ontkomen meer na publicatie maandag van de resultaten van een extern onderzoek. Daaruit bleek dat de top jarenlang de winstcijfers heeft opgeblazen. Dat gebeurde in een bedrijfscultuur waarin ondergeschikten bang waren zich uit te spreken tegen het gesjoemel van hun bazen.

Toshiba-top weg wegens boekhoudfraude
Toshiba-top weg wegens boekhoudfraude (Foto: ANP)

Zeer grote wapenvondst Nieuwegein

De politie heeft vorige week 36 automatische wapens, zeker zestig pistolen en revolvers, negen handgranaten en een grote hoeveelheid munitie in een opslagruimte in Nieuwegein gevonden. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

In verband hiermee werden acht verdachten gearresteerd. Het zijn vermeende criminelen uit Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein. Bij de inval werden ook een tiental kogelwerende vesten in beslag genomen.

Volgens het OM werd de wapenvondst gedaan in een onderzoek naar een groep verdachten van wie justitie vermoedt dat ze bezig waren met de voorbereiding van "een of meer zeer ernstige delicten".

Fragmentatiebom
Bij doorzoekingen van de woningen en garageboxen van de verdachten en andere betrokken zijn ook twee gestolen snelle personenauto's, drie vuurwapens met munitie, waaronder een mini-Uzi machinepistool, en een zelfgemaakte fragmentatiebom in beslag genomen. Verder werden nog een kilo cocaïne, xtc-pillen, en zeven ons hasj afgepakt.

De onderzoeksrechter in Amsterdam heeft het voorarrest van zeven verdachten vrijdag met twee weken verlengd. Het OM heeft ze beperkingen opgelegd. Daardoor mogen ze in het belang van het onderzoek alleen contact hebben met hun advocaat. Op die manier wil justitie voorkomen dat ze het onderzoek kunnen beïnvloeden.

Defensie heeft bijstand geleverd bij de doorzoekingen. Hun gespecialiseerde zoekteams kunnen met geavanceerde radarapparatuur in de bodem en achter muren verborgen ruimtes ontdekken.

Zeer grote wapenvondst Nieuwegein
Zeer grote wapenvondst Nieuwegein (Foto: ANP)

Prijzen koopwoningen verder gestegen

Bestaande koopwoningen waren in juni 2,6 procent duurder dan in dezelfde maand in 2014. De prijzen zijn nu al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een licht stijgende trend in de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. De prijzen zijn nu bijna 5 procent hoger dan tijdens het dal in juni 2013. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau nog 17,6 procent lager.

Ook op kwartaalbasis lagen de verkoopprijzen in alle provincies gemiddeld hoger dan een jaar eerder. In Noord-Holland was de prijsstijging het tweede kwartaal het grootst met 5,4 procent. In Overijssel stegen de prijzen het minst. Gemiddeld zijn koopwoningen daar 0,7 procent duurder dan een jaar eerder.

Grote steden
De prijzen in de vier grote steden stegen harder dan gemiddeld in Nederland. Vooral in Amsterdam was de prijsstijging aanzienlijk. Hier stegen de prijzen met gemiddeld 8,1 procent. Woningen in Utrecht waren 5,3 procent duurder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, in Den Haag 4,3 en in Rotterdam 3,3 procent.

Alle woningtypen zijn duurder dan een jaar eerder. De prijzen van tussenwoningen en appartementen stegen met 3,3 procent het meest, die van vrijstaande woningen met 1,2 procent het minst.

Prijzen koopwoningen verder gestegen
Prijzen koopwoningen verder gestegen (Foto: ANP)

Einde aan wegseizoen Marianne Vos

Marianne Vos zal dit seizoen geen wegwedstrijden meer rijden. De renster van Rabo-Liv heeft dit in overleg met de medische staf besloten. De ploeg spreekt in een persbericht over een non functional overreaching situatie. 

De 28-jarige regerend olympische kampioene op de weg mist onder meer La Course op de laatste dag van de Tour de France en het wereldkampioenschap te Richmond in september. Vos liep eind april bij een mountainbikewedstrijd in Oostenrijk een gebroken rib op en kwam sindsdien niet meer in actie. "Hoewel zij zich al een stuk beter voelt, blijkt uit de laatste test dat er thans nog onvoldoende basis is om de trainingen verder op te voeren", aldus haar ploeg Rabo-Liv. 

Meteorologen: 2015 wordt warmste jaar

Amerikaanse meteorologen weten het zeker: 2015 is wereldwijd op weg om het warmste jaar te worden sinds de mens weergegevens bijhoudt. Bijna elke maand wordt het warmterecord gebroken. Juni was al de vierde maand van dit jaar die gemiddeld warmer was dan het vorige record.

Dat meldde dinsdag klimaatwetenschapster Jessica Blunden van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een gerenommerd klimaatinstituut in Washington DC.

In juni bedroeg over de hele wereld gemeten de gemiddelde temperatuur 16,33 graden, waarmee het oude record met 0,12 graden werd overschreden. Normaal gesproken gaan temperatuurrecords met slechts een of twee honderdsten omhoog, aldus Blunden.

Meteorologen: 2015 wordt warmste jaar
Meteorologen: 2015 wordt warmste jaar (Foto: ANP)

Carice en Kees uit elkaar

Carice van Houten en Kees van Nieuwkerk zijn niet langer een stel. De twee hebben besloten hun relatie te beëindigen, aldus het management van de actrice.

''Wij houden enorm veel van elkaar, hebben er alles aan geprobeerd om deze relatie te laten slagen en betreuren het daarom des te meer dat het niet gelukt is", laten de twee in een verklaring weten.

Het management zegt dat de twee hopen hun breuk in alle rust te kunnen verwerken. Van Houten is momenteel in het buitenland voor de opnames van Game of Thrones en Van Nieuwkerk is bezig met de opnames van zijn speelfilm Ja, ik wil.

Carice en Kees uit elkaar
Carice en Kees uit elkaar (Foto: BuzzE)

Iran: nucleaire deal nederlaag voor Israël

De recente overeenkomst tussen Iran en zes grote mogendheden over de nucleaire capaciteiten van Iran is een grote nederlaag voor Israël. "Nog nooit was het zionistische regime (Israël) zo geïsoleerd, zelfs ten opzichte van zijn bondgenoten." Dit zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, dinsdag in het Iraanse parlement.

Met de overeenkomst is volgens Javad Zarif ook de Israëlische propagandacampagne geneutraliseerd die decennialang Iran heeft afgeschilderd als een agressieve staat die kernwapens wil.

De overeenkomst, afgelopen week bereikt in Wenen, biedt Iran uitzicht op opheffing van de internationale sancties die de economie ondermijnen. Iran moet dan concessies doen ten aanzien van de eigen nucleaire ambities en moet controle toestaan. De deal is omstreden in de Iraanse politiek, waar sommigen stellen dat Javad Zarif veel te veel heeft toegegeven aan de buitenlandse mogendheden.

Iran: nucleaire deal nederlaag voor Israël
Iran: nucleaire deal nederlaag voor Israël (Foto: ANP)

Gigantic

Toen ik op E3 Gigantic voorgeschoteld kreeg, wist ik niet wat ik kon verwachten. Alles wat ik eerder van deze game had gezien, deed me in de kern denken aan een MOBA, in de zin van de spelers vechten tegen een ander team en elke personage heeft zijn of haar unieke vaardigheden. In plaats daarvan werd ik verrast door deze game, want op een of andere manier is het ontwikkelaar Motiga gelukt een MOBA en third-person-shoorter te combineren. Wat een zeer interessante game oplevert.

Nieuwe attractie Efteling gaat weer open

Technici van attractiepark de Efteling zijn erin geslaagd de spectaculaire Baron 1898 weer aan de praat te krijgen. De attractie gaat dinsdagochtend weer open.

Dit heeft een woordvoerster van de Efteling laten weten. De ingewikkelde technische oorzaak voor de herhaalde problemen is gevonden en de attractie is "uitvoerig getest".

De Baron 1898 kwam zondagmorgen tot stilstand. De zogeheten dive coaster, met als hoogtepunt een vrije val van 37,5 meter, ging begin deze maand open. Vorige week maandag was er ook al een storing. Toen moesten bezoekers eruit worden gehaald.

Nieuwe attractie Efteling gaat weer open
Nieuwe attractie Efteling gaat weer open (Foto: ANP)

Miley Cyrus presenteert MTV Awards

Miley Cyrus gaat dit jaar de MTV Video Music Awards presenteren. Dat maakte de popster bekend via social media.

De zangeres had zich voor de aankondiging in een anoniem groen alien-pak gehesen. "MTV laat me niet optreden", staat er op het bord dat ze om heeft hangen op de eerste foto. "Dus presenteer ik dit jaar de VMA's", bericht de tweede tekst bij de foto waarop ze haar gezicht onthult.

Miley maakte in 2013 een onvergetelijke indruk toen ze op het evenement schaars gekleed tegen Robin Thicke op danste. Tijdens de editie in 2014 stuurde ze een 22-jarige dakloze het podium op om haar prijs voor beste video van het jaar in ontvangst te nemen. Ze wilde daarmee aandacht vragen voor dakloze jeugd.

De MTV Video Music Awards worden dit jaar op 30 augustus uitgereikt, de nominaties worden dinsdag bekendgemaakt.

Miley Cyrus presenteert MTV Awards
Miley Cyrus presenteert MTV Awards (Foto: BuzzE)

Tele2 blijft groeien in Nederland

Tele2 heeft zijn klantenbestand in Nederland afgelopen kwartaal opnieuw uitgebreid. Het aantal gebruikers van mobiele telefonie nam met 7000 toe tot 841.000. Dat maakte het Zweeds telecombedrijf dinsdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De inkomsten uit mobiele telefonie in Nederland namen met 8 procent toe tot 332 miljoen kroon (35,7 miljoen euro). De totale Nederlandse omzet steeg met 3 procent tot omgerekend bijna 149 miljoen euro. De brutowinst (ebitda) halveerde bijna tot 15,7 miljoen euro. Dat kwam onder meer door investeringen in een eigen netwerk en hoge kosten die het sterk groeiende dataverbruik door klanten met zich meebrengt.

Tele2 behaalde een totale omzet van 6,6 miljard kroon (708 miljoen euro). Geschoond voor wisselkoerseffecten komt dat neer op een groei van 2 procent. De brutowinst daalde met 5 procent tot 1,4 miljard kroon. Onder de streep resteerde 309 miljoen kroon, bijna twee derde minder dan een jaar eerder.

Tele2 blijft groeien in Nederland
Tele2 blijft groeien in Nederland (Foto: ANP)

99e editie Nijmeegse Vierdaagse van start

De eerste deelnemers van de Nijmeegse Wandelvierdaagse zijn dinsdag om 04.00 uur op pad gegaan. Ze lopen dinsdag de dag van Elst. Voor de 99ste editie van het jaarlijkse Nijmeegse wandelevenement hebben zich dit jaar 42.684 mensen aangemeld.

De vroegste vertrekkers zijn de wandelaars die het parcours van 50 kilometer afleggen. Daarna volgen de lopers voor de 40 kilometer en de 30 kilometer.

Dinsdag voert de wandelroute over de Waal naar Elst, vanwaar de naam 'de dag van Elst'. Wandelaars moeten rekening houden met uiteenlopende weersomstandigheden. Volgens het KNMI begint de dag grijs met kans op lichte regen en klaart het in de loop van de ochtend op.

Net als in voorgaande jaren staan er weer honderden hulpverleners van het Rode Kruis klaar langs het parcours om wandelaars met fysieke klachten op te vangen en duizenden blaren te behandelen. De organisatie zet dit jaar voor het eerst de fixatiepleister in. Dat is een grote, flexibele pleister van tien centimeter breed, die in de gewenste vorm en grootte kan worden geknipt.

99e editie Nijmeegse Vierdaagse van start
99e editie Nijmeegse Vierdaagse van start (Foto: ANP)

EU-diplomaten willen miljoenenkostend servies

Terwijl we weer miljarden naar Griekenland kunnen verschepen en de economie maar niet fatsoenlijk wil aantrekken vindt de diplomatieke dienst van de Europese Unie het wel een goed idee om een eigen servies voor banketten en diners te bestellen, meldt de Telegraaf. De prijs zou tussen de 1.5 en 3 miljoen euro liggen. De aanbesteding begint dinsdag, meldden media in Brussel maandag.

Het tafelzilver voor de zogenoemde Europese Dienst voor Extern Optreden heeft een budget van grofweg 2 miljoen euro. Het porseleinen servies gaat ongeveer 550.000 euro kosten. Deze dient namelijk niet alleen geschikt te zijn voor de vaatwasser en kleurvast te zijn, maar op elk stuk servies moet het Europese logo van twaalf sterren in goud prijken.

Het servies met bijpassende kristallen glazen, ijsemmers en kandelaars is bedoeld voor gebruik in Brussel en in de 140 EU-vertegenwoordigingen wereldwijd.

Goed servies
Ook goed servies

Reboot voor Xena: Warrior Princess

De in de jaren 90 populaire tv-serie Xena: Warrior Princess komt terug op tv. The Hollywood Reporter meldt dat NBC bezig is een reboot van de serie op de rit te krijgen. De producers van het origineel, Rob Tapert en Sam Raimi, zijn opnieuw betrokken bij deze versie.

Xena ontstond oorspronkelijk als spin-off van Hercules en toonde Lucy Lawless als de Amazon-strijdster. De nieuwe Xena zou niet alleen de uitstraling van Lawless moeten kunnen evenaren, maar ook de intelligentie van iemand als Hunger Games-hoofdfiguur Katniss Everdeen moeten kunnen weergeven. De reboot van Xena komt in een periode waarin makers en kijkers van film en tv op zoek zijn naar meer interessante vrouwelijke hoofdfiguren in plaats van de meer traditionele mannelijke rollen. De oorspronkelijke serie kende zes seizoenen in de latere helft van de jaren 90.

"Ik krijg nog altijd vragen over wanneer de Xena-film eraan komt," vertelde Lawless over een Xena-vervolg tijdens Comic-Con International, waar de actrice aanwezig was om haar rol in Ash vs Evil Dead, van dezelfde producers, te promoten. "Ik weet niet waar het aan ligt, het is waarschijnlijk een rechtenkwestie, maar dat is tegenwoordig zo'n slap argument," voegt de actrice toe. "Breng de show terug, het is grappig, het is sexy, het is actie."

Xena is niet de enige tv-serie die opnieuw naar de televisie wordt gebracht; vorig jaar kreeg actieserie 24 al een extra, losstaand seizoen en er wordt nagedacht over een terugkeer van Prison Break. Tegelijk wordt er op televisie meer gedaan met bekende films: zo begon onlangs een tv-versie van Scream op de Amerikaanse MTV en zijn in het komende seizoen tv-series van Limitless en Minority Report te zien. De Xena-reboot zou in 2016 moeten beginnen.

Lucy Lawless als Xena
Lucy Lawless als Xena

Nieuwe outfit voor de Flash

Het is eind juli en de meeste tv-series beginnen rond deze tijd aan de productie van wat er vanaf komende herfst op tv te zien is. Dat betekent dat de makers van The Flash hebben besloten alvast een foto vrij te geven van hun nieuwe outfit, voordat deze uitlekt via straatfoto's.

Net als collega-held Oliver Queen heeft Barry Allen in het nieuwe seizoen een licht aangepaste outfit. Tijdens het DC Television panel op Comic-Con kwam Stephen Amell al op het podium in zijn nieuwe 'Green Arrow'-kostuum, en van de Flash is nu een publiciteitsfoto vrijgegeven.

The Flash: nieuwe outfit voor seizoen 2

Het pak is natuurlijk nog steeds rood, maar het embleem op de borst is niet langer goud-op-rood. In plaats daarvan is de achtergrond wit, waarmee het pak meer begint te lijken op de Flash uit de comics. Deze lijn werd ook gevolgd in het Arrow-kostuum, wat betekent dat de makers van deze series bewust lijken dichter bij de comics te gaan zitten in hun vertolking van de DC-helden.

Het tweede seizoen van de bij fans zeer populaire tv-serie begint in de eerste week van oktober op het Amerikaanse The CW. In Nederland moet echter het eerste seizoen nog steeds starten; het is nog niet duidelijk vanaf wanneer deze te zien is.

Dode en gewonden bij brand in Den Haag

Bij een woningbrand in het centrum van Den Haag is in de nacht van maandag op dinsdag in elk geval één dode gevallen. Verder zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe zij eraan toe zijn. Dat heeft de brandweer gemeld.

De brand brak uit in een portiekwoning aan de Torenstraat. Het dodelijke slachtoffer is een man. Hij werd uit het brandende pand gehaald en gereanimeerd, maar hulp mocht niet meer baten. Hij overleed ter plaatse. De gewonden zijn vermoedelijk bewoners van het gebouw dat een gemeenschappelijk trappenhuis heeft.

Omliggende woningen zijn ontruimd. Zeker zeventien bewoners zijn opgevangen op een nabijgelegen politiebureau, aldus de brandweer. Het is nog niet duidelijk of, en zo ja, hoeveel mensen terug kunnen naar hun woning. Zes politieagenten die snel ter plaatse waren en hulp boden, bleken rook te hebben ingeademd. Ze werden door ambulancepersoneel gecontroleerd.

De uitslaande brand brak rond 02.00 uur uit op de eerste etage van de woning. Ook de tweede etage is getroffen door de vuurzee. Omdat het pand zowel aan de voor- als de achterkant lastig te bereiken is, werden veel hulpdiensten opgetrommeld. Ook is veel materieel ingezet in de vorm van tankautospuiten. Inmiddels is de brand onder controle. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Dode en gewonden bij brand in Den Haag
Dode en gewonden bij brand in Den Haag (Foto: ANP)

Oprichter Grooveshark (28) dood gevonden

Josh Greenberg, een van de oprichters van muzieksite Grooveshark, is zondag dood aangetroffen in zijn huis in Florida. Dat meldt De Morgen, op basis van CNN-berichtgeving. De muzieksite werd eind april opgedoekt wegens een geschil over auteursrechten.

Greenberg richtte Grooveshark in 2006 op, samen met twee mede-studenten aan de universiteit van Florida. Het was een van de eerste sites waarop gratis muziek kon worden gestreamd: je kon nummers beluisteren zonder ze eerst te downloaden. De site telde 30 miljoen bezoekers per maand.

Gebruikers van de site plaatsten muziek online. Op veel van die muziek golden auteursrechten en de oprichters van de site betaalden die niet. Platenmaatschappijen hadden daarom een klacht ingediend tegen Grooveshark. De beheerders riskeerden een boete van 670 miljoen euro. Uiteindelijk kwam het tot een schikking; op 30 april werd de site offline gehaald.

De politie van Gainesville, de stad waar Greenberg woonde, meldt dat het nog te vroeg is om een doodsoorzaak vast te stellen. Er is niks dat wijst op een misdaad of zelfmoord, benadrukt de politie wel.

Turkse Nederlander uitgeleverd om terrorisme

Een Turks-Nederlandse man is deze week uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie verdenkt hem ervan dat hij steun heeft verleend aan de Islamitische Beweging van Oezbekistan. De VS heeft die beweging in 2001 aangewezen als buitenlandse terroristische organisatie. De beweging wordt gelinkt aan al-Qaeda.

De uitgeleverde Irfan D. (56) moest maandag voor het eerst in de rechtbank in Washington verschijnen, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daar werd de aanklacht tegen hem voorgelezen. De man wordt ervan beschuldigd dat hij geld heeft ingezameld voor de islamitische beweging en dat hij strijders heeft geronseld. Die hebben volgens justitie gevochten tegen de Afghaanse overheid en haar bondgenoten, waaronder Amerikaanse strijdkrachten.

D. heeft zijn veronderstelde terroristische activiteiten uitgevoerd tussen januari 2006 en mei 2008 in onder meer Pakistan, Afghanistan, Turkije, Jordanië, Nederland en Frankrijk. In de periode was hij formeel inwoner van Nederland. D. werd in januari 2015 opgepakt in Duitsland. Bij schuldigverklaring hangt hem een lange celstraf boven het hoofd. Alleen al voor het leveren van 'materiële steun en middelen aan een buitenlandse terroristische organisatie' staat een maximumstraf van vijftien jaar gevangenis.

Justitie laat weten dat D. momenteel een van de vier verdachten is die in Washington in afwachting zijn van een proces waarbij het gaat om 'internationale, terroristische beschuldigingen'. Het gaat om vier afzonderlijke zaken. 'Deze zaken onderstrepen onze vastberadenheid om de voorstanders van terreur te vinden en te berechten', aldus justitie.

Turkse Nederlander uitgeleverd om terrorisme
Turkse Nederlander uitgeleverd om terrorisme (Foto: ANP)

Demonstratie om aanslag Turkije neergeslagen

De politie in Istanbul heeft maandagavond hard ingegrepen toen enkele honderden Turken demonstreerden tegen de regering van president Recep Tayyip Erdogan. Ze waren samengekomen bij het Taksim-plein, na de aanslag in Suruç die eerder op maandag aan minstens dertig mensen het leven kostte. De demonstranten vinden dat de regering te weinig doet om aanslagen te voorkomen.

Er zijn sterke vermoedens dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk is voor de aanslag, al heeft IS de aanval nog niet opgeëist. Turkse Koerden zijn er echter zeker van dat de regering van Erdogan veel te weinig doet om de opmars van IS tegen te gaan. Ze zijn woedend. 'Moordenaars Islamitische Staat, collaborateur Erdogan en AKP', riepen ze over de president en zijn partij.

Volgens getuigen hielden de demonstranten zich verder veelal rustig, maar toen enkelen met flessen naar de politie gooiden, greep de ordedienst hard in. De agenten zetten onder meer traangas en een waterkanon in om de menigte uiteen te drijven.

Demonstratie om aanslag Turkije neergeslagen
Demonstratie om aanslag Turkije neergeslagen (Foto: ANP)

The Letter-schrijver Wayne Carson overleden

De Amerikaanse country-songwriter Wayne Carson is maandag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vrouw bevestigd aan The Springfield News-Leader. Carson lag al enige tijd in slechte gezondheid in het ziekenhuis.

Carson werd bekend met het nummer The Letter, waar de Amerikaanse rockband The Box Tops (1967) en later Joe Cocker (1970) furore mee maakten. Hij stond ook bekend als Wayne Carson Thompson.

Zijn grootste succes was het countrynummer Always on My Mind, dat in 1972 gecoverd werd door Elvis Presley, in 1982 door Willie Nelson en in 1987 door de Pet Shop Boys. Hij schreef het wereldberoemde nummer met Mark James en Johnny Christopher. Samen met hen won hij twee grammy's voor Nelsons versie van het nummer.

The Letter-schrijver Wayne Carson overleden
The Letter-schrijver Wayne Carson overleden (Foto: BuzzE)

Hoger beroep tegen straf voor Journaalkaper

'Journaalkaper' Tarik Z. en het Openbaar Ministerie gaan in beroep tegen de straf die Tarik Z. kreeg opgelegd. Dat hebben beide partijen maandagavond laten weten na een bericht van NRC.

Z. is begin juli veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk, voor gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Advocaat Ton Visser vindt de straf te hoog; hij vindt dat gijzeling niet is bewezen.

Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. Het OM vindt de straf juist te laag. De aanklager had vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Z. drong eind januari met een echt lijkend pistool het NOS-gebouw binnen en wilde zendtijd. Een portier begeleidde hem naar een leegstaande studio, waar hij werd overmeesterd door de politie.

Hoger beroep tegen straf voor Journaalkaper

Hoger beroep tegen straf voor Journaalkaper (Foto: ANP)

FIFA 16 krijgt vrouwen op de cover

De FIFA-serie heeft een nieuwe primeur: nadat eerder bekend werd dat vrouwenteams beschikbaar zullen zijn in FIFA 16, heeft EA vandaag ook bekend gemaakt dat er in de Verenigde Staten, Canada en Australië ook drie vrouwen op de covers zullen komen. Het is de eerste keer dat een sportspel van EA een vrouw op de cover heeft.

Op de Amerikaanse boxart zal Alex Morgan te bewonderen zijn, de spits die afgelopen zomer met de Verenigde Staten wereldkampioen werd in Canada. Op de Australische cover prijkt international Stephanie Catley en op de Canadese versie staat Christine Sinclair, de aanvoerder van het Canadese vrouwenelftal. Alle drie de vrouwen delen de cover met FC Barcelona-superster Lionel Messi. Of op edities voor andere landen vrouwen op de cover komen is niet bekend.

FIFA 16 komt op 22 September uit voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.

Fifa 16 cover
Fifa 16 krijgt vrouwen op de cover

Dodelijk verleden 46

‘Familie? Het zal best, maar ook hier geloof ik niet in,’ zei ik resoluut. Ik begon dit hele toneelstuk op dit schip krankzinnig te vinden. Niets was meer wat het leek. Mijn vrijheid was verder dan ooit en ik had het gevoel de Nederlandse taal te verleren en steeds beter Engels te gaan spreken. Ik begon het ook al standaard te schrijven. Carlos, maar ook Greta, hadden mij verboden een andere taal te spreken op dit schip dan Engels terwijl zij wel constant Spaans spraken. Verstonden ze geen Nederlands? Ik vroeg het mij af.

UEFA-baas Platini: "Belangrijke stap"

Voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA heeft maandag aan de vergadering met het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond FIFA in Zürich een goed gevoel overgehouden. Tijdens de bijeenkomst, nog steeds onder leiding van de scheidende preses Sepp Blatter, werd een datum voor de verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter vastgesteld (26 februari 2016) en werd tevens de vorming van een speciale werkgroep aangekondigd, die zich over de noodzakelijke hervormingen in de top van de FIFA zal buigen. "Dit is een belangrijke stap", liet Platini in een persverklaring van de UEFA weten.

De Franse oud-international wordt algemeen gezien als de belangrijkste kandidaat om Blatter eind februari op te volgen. Platini zou nu al op veel steun kunnen rekenen in de mondiale voetbalwereld. Volgens het Duitse persbureau DPA hebben tal van landen zich achter hem geschaard en zou hij de toezegging hebben dat de voetbalbonden van Europa (UEFA), Azië, Zuid-Amerika en Midden- en Noord-Amerika hun leden oproepen hem te steunen.

Platini liet zich maandag na de FIFA-vergadering nog niet uit over zijn plannen en ambities. "We moeten de FIFA hervormen en dat moeten we nu doen", betoogde hij. "We hebben nu een concrete datum en dat betekent dat we ons op nieuw leiderschap kunnen verheugen, die met zekerheid nieuwe ideeën en oplossingen zal aandragen."

De verwachting is dat Platini zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA de komende weken definitief bekendmaakt.

UEFA-baas Platini: belangrijke stap
UEFA-baas Platini: belangrijke stap (Foto: ANP)

Van Ass ontslagen door Indiase hockeybond

Paul van Ass fungeert niet langer als bondscoach van de Indiase hockeyers. De voormalige bondscoach van de Nederlandse mannenploeg bevestigde maandag bij de NOS dat hij is ontslagen. Volgens Van Ass heeft een incident bij de recente Hockey World League in België hem zijn baan gekost.

"Meteen na de gewonnen kwartfinale tegen Maleisië (3-2) kwam de president van de bond naar ons toe om ons te feliciteren. Dat dacht ik tenminste. Maar niets was minder waar, hij vond de wedstrijd niet goed. Ik vind dat niet de plaats en de tijd om de groep toe te spreken. Ik heb hem vriendelijk verzocht het veld te verlaten. Ik denk dat hij niet over dat incident heen gekomen is", liet Van Ass weten.

Van Ass vernam via een landgenoot dat hij niet meer welkom is als bondscoach van India. "Ik kreeg het nieuws van Roelant Oltmans, de prestatiemanager bij de Indiase bond. Die stuurde mij een e-mail. Als je in India gaat werken weet je dat emoties een grote rol spelen. Het is alweer een maandje geleden, ik was er wel op voorbereid. Na afloop van de Hockey World League had de president van de Indiase bond al tegen de voorzitter van de internationale hockeyfederatie gezegd dat ik eruit lag."

Van Ass werkte pas sinds januari in India, dat zich als kampioen van Azië al zeker wist van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Van Ass verwacht niet dat hij nu snel weer aan de slag gaat als hockeycoach. "Het is rustig en dat blijft ook wel even zo."

Ontslag komt voor Van Ass niet als verrassing
Ontslag komt voor Van Ass niet als verrassing (Foto: ANP)

Golfer Zach Johnson wint The Open na play-off

Zach Johnson heeft maandagavond in St. Andrews zijn tweede major in het golf gewonnen. De 39-jarige Amerikaan versloeg op The Open in een play-off over vier holes de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen (par) en de Australiër Marc Leishman (+2).

Het drietal was na 72 holes op een score van 273 geëindigd. Johnson en Leishman liepen op de Old Course een slotronde van 66, Oosthuizen gebruikte 69 slagen in zijn laatste omloop. In de barrage over hole een, twee, zeventien en achttien bleek Johnson (-1) over de sterkste zenuwen te beschikken. Hij pakte in 2007 op de Masters in Augusta zijn eerste titel in een major.

Het befaamde toernooi werd in Schotland geplaagd door slechte weersomstandigheden. Daardoor moest de vierde en laatste ronde naar maandag worden verschoven. Het was pas de tweede keer in de 144-jarige historie van The Open Championship dat de strijd om de Claret Jug na het weekeinde werd beslist.

Zach Johnson wint Brits Open in play-off
Zach Johnson wint Brits Open in play-off (Foto: ANP)

Van Barneveld komt te laat op stoom tegen Hamilton

Vanavond worden de laatste wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de World Matchplay in Blackpool. Raymond van Barnveld speelt in de laatste partij van de avond tegen Andy Hamilton. Ook titelverdediger Phil Taylor verschijnt aan de oche en speelt tegen John Henderson. Dit bericht krijgt steeds een een update, wanneer er een wedstrijd afgelopen is. 

Robert Thornton (10) 7-10 Keegan Brown

De eerste leg was voor Thornton, waarna jeugdwereldkampioen Brown vijf legs op een rij pakte. Thornton vocht zich terug en halverwege de partij stond het 6-4 voor Brown. The Thorn kon de break niet meer wegwerken. Brown won met 10-7. 

De 22-jarige Brown die debuteerde had een gemiddelde van 97, waar Thornton blef steken op bijna 93. The Thorn nam voor de zesde keer deel aan dit toernooi en wist nog nooit een partij in blackpool te winnen. 


Dave Chisnall (7) 13-11 Jamie Caven

Een zeer spannende wedstrijd tussen Chisnall en Caven. Het ging tot 4-4 gelijk op voordat Chisnall een gat van twee legs kon slagen. Caven herstelde zich direct en trok de stand weer gelijk. Het werd 9-9 waardoor er met twee legs verschil gewonnen moest worden.

Het werd 11-11 en in die leg kreeg Chizzy genoeg kansen van Caven om op voorsprong te komen. Chisnall gooide 140, 180 en 135 om 46 over te laten. Na vier gemiste pijlen voor de wedstrijd trof hij dubbel acht wel won de partij. Chisnall speelt in de volgende ronde tegen Brown. 

Phil Taylor (2) 10-2 John Henderson

Taylor had totaal geen tegenstand van John Henderson. Het werd 10-2 voor de wereldkampioen. 

Raymond van Barneveld (15) 7-10 Andy Hamilton

Van Barneveld mocht beginnen opende goed, maar liet vier kansen liggen op de dubbel. Hamilton profiteerde en gooide 96 uit. The Hammer ging door en had ook een problemen met een 156-finish. In leg drie is het Barney die profiteerde van gestuntel van Hamilton, maar de Engelsman zette met een 68-finish orde op zaken. Van Barneveld hield de aansluiting door 74 uit te gooien (3-2). 

Hamilton hield zijn eerste leg na de pauze en brak daarna Van Barneveld opnieuw om 5-2 voor te komen. Het gemiddele van de Hagenaar was momenteel 86. Ook in leg negen kon Van Barneveld zijn leg niet houden en The Hammer hield zijn eigen leg waardoor het bij de tweede pauze 8-2 stond. Naast een laag gemiddelde kon hij ook de dubbels nauwelijks vinden, slechts twee van de elf pogingen waren raak. 

Van Barneveld kon eindelijk in het derde deel van de partij eindelijk de dubbel vinden en het lukte hem om één break ongedaan te maken om op 8-4 te komen. Het werd 8-5 voordat Hamilton met een 91-finish weer leg kon pakken. Hamilton stond op 156 terwijl Barney op 216 stond. Het lukte Hamilton niet op dat uit te gooien, waardoor Van Barneveld kon profiteren (9-6). De zenuwen leken bij de Engelsman te hebben toegeslagen, want The Hammer begon plots matig te gooien. De Nederlander profiteerde er van en kwam op 9-7. 

Toch herstelde Hamilton zich op tijd en gooide de partij met dubbel negen in het slot. Hij versloeg Van Barneveld met 10-7 en treft Taylor in de volgende ronde. Deze nederlaag kan voor Van Barneveld grote consequenties hebben. Hij kan uit de top zestien van de wereldranglijst vallen en dan zou hij de World Grand Prix mis kunnen lopen. 

Veel steun voor Ferry Doedens op Facebook

Fans van Ferry Doedens hebben op Facebook hun steun betuigd aan de onlangs bij Goede tijden, slechte tijden ontslagen acteur. De Facebookpagina 'Ferry Doedens verdient een 2e kans', heeft al ruim 5.500 likes gekregen.

De fans geven met hun like aan dat ze vinden dat Doedens een tweede kans verdient bij Nederlands langstlopende soapserie. Maandag gaf de acteur in een verklaring aan RTL Boulevard toe dat hij een drugsprobleem heeft. Sindsdien stromen er veel steunbetuigingen op de Facebookpagina binnen.

"Sterkte Ferry met je afkickprogramma, weet wat het is. Vind wel knap dat je het eerlijk heb verteld, zet hem op kerel. Jammer hoor dat we je niet meer zien in GTST ik heb van al je rollen erg genoten, je bent een super goeie acteur", schrijft een van hen. "Als Ferry niet terugkomt, stop ik met kijken! Hij maakt GTST tenminste een beetje leuk! Zonnetje van de show!", schrijft een ander. Ook is er kritiek op het besluit van Endemol om hem te ontslaan. "Verslaving is een ziekte. Je ontslaat mensen die de griep hebben toch ook niet?", meent een fan.

Endemol maakte vrijdagavond bekend dat de 25-jarige acteur, die sinds 2009 Lucas Sander speelt, zijn rol in de RTL 4-soap kwijtraakt omdat hij afspraken niet zou nakomen. Zijn contract bij Endemol, die de serie produceert, loopt in oktober af. Ferry zal tot eind december in GTST te zien zijn.

Veel steun voor Ferry Doedens op Facebook
Veel steun voor Ferry Doedens op Facebook (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.