[Tour] Parijs in de regen

Vandaag het ritje door Parijs
Wat renners weg, een peloton
Dus werd het toch een massasprint
En het was Greipeltje die won

Toen ik de vrouwenkoers zag, vroeg ik me af of Froome toch nog de Tour zou gaan verliezen. Het regende namelijk en de vrouwen stuiterden over het asfalt. De stuurmanskunst van Froome kennende zouden er best verrassingen kunnen zijn. Wat zou er gebeuren als hij op bijvoorbeeld twintig kilometer van de finish op de spekgladde steentjes van de Champs-Élysée terecht zou komen en vijf minuten verloor of helemaal niet meer verder zou kunnen. Of zou Sky proberen om het peloton met twintig per uur door Parijs te sturen?

Nou, Herbert wist het al snel. De Tourdirectie zou bij deze regenval het klassement als eindklassement benoemen bij de eerste doorkomst op de Champs-Élysée. Vreemd. Dus als je in de eerste kilometers van de eerste etappe valt, dan ben je gewoon de lul en als je in de laatste kilometers valt van de laatste etappe niet? Dat vind ik meten met twee maten. Ja, het zou sneu zijn voor iemand die kort staat in het klassement, maar dat is nu eenmaal koers.

Toen echter de koers werd vrijgegeven, was al snel duidelijk dat het een latertje zou worden.
Op een gegeven moment moest die lange dunne een nieuw, geel regenjasje en heel de ploeg van Sky was achter het peloton, dus ik riep: 'Aanvallen!', maar er gebeurde niets.

De rest was een herhaling van de voorgaande jaren. Een ontsnapping die lang duurde. Het peloton op maximaal 25 seconden en in de laatste ronde werden ze ingelopen. Alleen De eerste gele truidrager van deze Tour probeerde nog iets op het laatste moment door naar de kopgroep te rijden, maar dat was het. Dat Greipel won verbaasde ook niemand. Nu konden de huldigingen en het feesten beginnen.

Ik vond het dit jaar een leuke Tour. Ik heb minder geslapen tijdens de ritten dan andere jaren. Dat komt omdat de eerste week ook interessant was. Vaak krijg je dan van die ritten waarvan je al weet dat het een massasprint wordt. Er rijdt dan een groepje weg en die worden binnen schootsafstand gehouden door het peloton. Aan het einde raapt het peloton dat groepje op en komt inderdaad die massasprint. Onderweg moet je het doen met veel natuurschoon, leuke dorpjes en stadjes, kastelen en kathedralen.

Dit keer had je na het tijdritje al meteen de Neeltje Jans waar het spookte, direct daarna de muur van Huy en wat later ook nog de Mûr de Bretagne. Dat waren geen saaie ritten. Eigenlijk waren er maar een paar ritten die echt traditioneel saai waren en dat waren toch weer de ritten voor de sprinters.

Ik heb niets tegen sprinters, maar hun ploegen controleren dan de hele koers tot aan de finish. Het gaat wel eens mis, maar meestal niet. Het zou dus best goed zijn om daar ook iets aan te doen. Iets kleinere ploegen en kortere ritten zou helpen. Mag een sprinter dan niet een rit winnen? Natuurlijk wel, maar hij kan ook mee met een groepje en op die manier winnen. Bovendien kunnen de samenwerkende ploegen van de sprinters nog wel zorgen voor een massasprint, maar ik denk wel dat je dan meer strijd krijgt.

Toch heb ik deze Tour de France echt niet te klagen. Vooral in de Alpen waren spectaculaire ritten te zien. In tegenstelling tot de Pyreneeën. Daar gaf eigenlijk alleen de eerste rit vuurwerk te zien en ik snap nog steeds niet echt waarom er in de andere twee bergritten niet meer is aangevallen.

Dit jaar zijn ook alle favorieten heel gebleven. Toch denk ik wel dat het vallen van Contador en Nibali in de eerste week mee heeft gespeeld toen ze niet mee konden met Froome en Quintana op de eerste grote col. Contador was bovendien nog eens door die lul uit Rusland opgezadeld met de opdracht om zowel de Giro als de Tour te winnen en dat is bijna onmogelijk met doping, laat staan zonder. En Contador is niet meer één van de jongste in het peloton.

De Nederlanders hebben het goed gedaan. Zesde en zevende is prima, maar wat koop je er voor? Ik zie toch echt liever een etappewinst. Het probleem is echter dat een renner die hoog in het klassement staat die plek niet wil opgeven zolang het goed gaat. Daar worden ook andere jongens voor opgeofferd. Als Gesink bijvoorbeeld in de eerste week op een kwartier was gereden hadden we een andere koers gehad.

Kelderman kon niet brengen wat van hem werd verwacht, maar daar zijn redenen voor. Ik verwacht in de komende jaren wel wat van hem. Hij kan goed klimmen en is een uitstekende tijdrijder en tijdritten komen zeker weer terug in de Tour. Je kunt het niet ieder jaar Pinot naar de zin maken.

En ons duo? D&D? Ik ben bang dat we het er toch nog lang mee zullen moeten doen. Ik erger me er al niet meer zo aan. Ik vind wel dat Maarten wel iets minder beeldspraak mag gaan gebruiken in zijn commentaar. Bijna iedere zin is het raak. En Herbert? Ach, Herbert. Zonder hem zou ik niet de leukste uitspraak van Herbert kunnen plaatsen. Ik kijk natuurlijk af en toe ook naar de Belg en hun commentaar is stukken beter, maar ze letten natuurlijk alleen op de Belgen en ik wil weten hoe het met de Hollanders gaat.

Mijn Nederlandse renner van de Tour was echter Lau. Hij is drie keer gevallen, had een bronchitis, rijdt de Tour uit en deed ook nog kopwerk. Volledig geschift, maar wel een super bikkel.

Tot volgend jaar.

Jan

De leukste uitspraak van Herbert: Ze verkennen nog even het parcours.

De tweet van de dag: Tim O'Keefe: Imagine if Froome drank a little too much of his champagne on the way into Paris, got drunk, crashed and had to forfiet the tour