Van Gerwen wint World Matchplay na zege op Wade

Boris (borisz)

Michael van Gerwen heeft voor het eerst in zijn carrière de World Matchplay gewonnen. Van Gerwen versloeg in de Emperors Ballroom in de Winter Gardens te Blackpool James Wade met 18-12. Mighty Mike is daarmee de opvolger van Phil Taylor, die de vorige zeven edities won.  

Wade mocht de partij beginnen en kreeg één pijl op bullseye. Hij gooide dat niet waardoor Van Gerwen direct de eerste break pakte. Het werd direct 1-1 nadat Van Gerwen dubbel 16 niet kon vinden en Wade 68 uitgooide. De darters hielden vervolgens hun legs waardoor Wade een 3-2 voorsprong had bij de eerste pauze.

Het tweede deel van de partij kenmerkte zich door vele gemiste dubbels. Het stond na tien legs wel 5-5, maar het checkoutpercentage van beide spelers daalden naar 33% (5/15) voor Van Gerwen en 26% (5/19) voor Wade. Na de pauze vergat Van Gerwen om dubbel 16 uit te gooien voor een 146-finish. Wade bleef kalm en gooide 107 wel uit. Mighty Mike gooide een leg later wel 127 uit voor 6-6.

In leg dertien kon Van Gerwen opnieuw breaken en na de openingsleg opnieuw een voorsprong nemen in de wedstrijd. De Brabander sloeg twee legs later normaals toe met een 114-finish om 9-6 voor te komen. De volgende vier legs gingen met de pijlen mee. Op 11-8 miste Wade bullseye voor een 167-finish om een break weg te werken. Van Gerwen kon daarna toch zijn leg behouden waardoor er 12-8 op het scorebord stond.

Het werd 13-9, waarna Van Gerwen opnieuw breakte en een voorsprong van vijf legs nam. Hij hield daarna ook zijn eigen leg en was nog drie legs verwijderd van de overwinning. The Machine kwam nog wel terug tot 15-10 bij het ingaan van de pauze.

Lastig voor Van Gerwen werd het niet meer. Hij trok de wedstrijd met 18-12 naar zich toe. Over de hele partij had Van Gerwen een veel beter gemiddelde dan Wade en ook het checkoutpercentage is hoger. Mighty Mike mag 100.000 Britse pond (141.200 euro) bijschrijven, Wade moet het doen met de helft. De topdarters hebben nu twee weken rust, voordat ze diverse toernooien gaan spelen in Australië en Nieuw-Zeeland.