FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 juli 2015

Ex-topman FIFA levert Rolexen en Ferrari in

Om zijn borgsom van 10 miljoen dollar te kunnen opbrengen, heeft voormalig FIFA-vicevoorzitter Jeffrey Webb afstand moeten doen van nogal wat 'hebbedingetjes'. Zo verpandde hij een Ferrari (bouwjaar 2015), een Range Rover (2014), een Mercedes (2003) en vijf horloges van het exclusieve merk Rolex.

Verder stelde de vijftigjarige ex-topman van de FIFA, afkomstig van de Kaaimaneilanden, een diamanten trouwring van zijn vrouw, een Cartier-horloge en nogal wat onroerend goed ter beschikking. Aan cash kwam Webb met 400.000 dollar op de proppen.

Webb verblijft in New York onder huisarrest nadat hij afgelopen zaterdag voor een Amerikaanse rechtbank zijn onschuld had bepleit in het omvangrijke omkopings- en corruptieschandaal bij de FIFA. Hij was één van de zeven hoge FIFA-officials die vlak voor het begin van het congres eind mei in Zwitserland werden gearresteerd. In tegenstelling tot de zes anderen heeft Webb zich niet verzet tegen uitlevering aan de Verenigde Staten.

Ex-topman FIFA levert Rolexen en Ferrari in
Ex-topman FIFA levert Rolexen en Ferrari in (Foto: ANP)

Korfbalfinale van Ahoy naar Ziggo Dome

Nog een grote transfer in de sportwereld. De jaarlijkse korfbalfinale van de zaalcompetitie zal na dertig jaar niet meer plaats hebben in de Ahoy, maar in de Ziggo Dome. De korfbalfinale verhuist daarmee van Rotterdam naar Amsterdam. De korfbalbond (KNKV), gemeente Amsterdam en de Ziggo Dome zijn een overeenkomst voor drie jaar aangegaan. 

Rob Meijer, voorzitter van de KNKV. is blij met deze nieuwe stap: "Een belangrijke nieuwe stap in de positionering van onze sport in Nederland. Dat is de voornaamste reden voor het KNKV om over te stappen naar Ziggo Dome in Amsterdam, voor de organisatie van de zaalfinale. Ahoy is natuurlijk een begrip, zowel in korfballand als daarbuiten en het was daarom na 30 jaar samenwerking met Ahoy en Rotterdam Topsport een uiterst moeilijke beslissing om van locatie te veranderen. We zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan om tot deze keuze te komen. Echter, wij denken met deze stap een nieuwe en tastbare impuls te geven aan de groei en zichtbaarheid van de korfbalspor."

Ook de Ziggo Dome is tevreden. Naast muzikale optredens wil men ook sportevenementen huisvesten. “Het is voor de Ziggo Dome een enorme eer om één van de grootste sportfinales van Nederland te mogen huisvesten. Wij kijken er enorm naar uit, deel te mogen uitmaken van het grootste sportfeest dat Nederland rijk is”, aldus Ziggo Dome directeur Danny Damman.

Het Sportpaleis Ahoy in Rotterdam is teleurgesteld, maar ze zijn bezig een ander sportevenement binnen te halen. "We moeten het besluit van het KNKV respecteren om de korfbalevenementen meer over het land te spreiden. Niettemin betreuren we dit besluit ten zeerste, zeker gezien de jarenlange samenwerking met de KNKV-organisatie en haar vele vrijwilligers", zegt Peter van der Veer, directeur van Ahoy Rotterdam.  We wensen het KNKV succes met de verdere organisatie van de zaalfinale."We vinden het jammer dat we afscheid hebben moeten nemen van het korfbal, maar we mogen na de zomer een ander groot sportevenement verwelkomen. Dit wordt in een later stadium bekend gemaakt." FOK!sport denkt dat dit wel eens de Premier League darts kan wezen. 

De KNKV weet  Ahoy jaarlijks vol te krijgen met 10.000 man voor de korfbalfinale. In de Ziggo Dome is plek voor meer mensen. Al is volgens directeur Meijer dat niet de reden om naar de hoofstad te verkassen. "Het gaat ons erom dat je niet moet wachten tot de publieke belangstelling in Ahoy terugloopt, omdat men bijvoorbeeld het langzamerhand wel heeft gezien. Dat moet je als bestuur voor zijn. Je wil ook een keer totaal iets anders. Is het geen succes, dan zullen we het eerlijk zeggen. Er is weliswaar een contract voor drie jaar, maar er is ook een ontsnappingsclausule na één jaar," aldus Meijer.

Een vol Ahoy voor de finale van de Korfbal League. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Een vol Ahoy voor de finale van de Korfbal League. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Lotus F1 lost geschil met leverancier op

Het Formule 1-team Lotus heeft het juridisch geschil met versnellingsbakkenleverancier Xtrac opgelost. Dat bedrijf had Lotus eerder deze maand bij een Britse rechter als wanbetaler aan laten merken om onbetaalde rekeningen voldaan te krijgen.

Lotus kreeg van de rechter twee weken om het geschil op te lossen. Een woordvoerder van Xtrac heeft aan Motorsport laten weten dat de juridische actie nu van de baan is. "Xtrac en Lotus hebben stappen ondernomen om de zaak buiten de rechtbank om op te lossen. Wij willen onze relatie met Lotus graag voortzetten. Xtrac geeft geen verder commentaar over deze zaak."

GroenLinks op de bres voor de grutto

GroenLinks in de Tweede Kamer springt op de bres voor de grutto, de kiekendief en andere weidevogels. Die komen in het gedrang, zegt Kamerlid Rik Grashoff. Volgens hem komt dit door het afschaffen van het melkquotum. Boeren zijn meer koeien gaan houden en daarmee is de weide minder aantrekkelijk voor vogels om te broeden of om voedsel te vinden, zegt Grashoff.

"De toename van koeien en afname van weidevogels hangt direct samen met het melkveebeleid van staatssecretaris Sharon Dijksma. Ik wil dat ze meer aandacht besteedt aan de gevolgen van het landbouwbeleid op de biodiversiteit. Als we in de toekomst nog willen genieten van een grutto of kiekendief in de wei, dan zullen we moeten ingrijpen."

Grashoff heeft schriftelijke vragen ingediend. De Kamer nam al eens een motie aan die het kabinet vroeg om werk te maken van de bescherming van weidevogels.

GroenLinks op de bres voor de grutto
GroenLinks op de bres voor de grutto (Foto: ANP)

Team Sky gaat data Froome bekendmaken

Team Sky is van plan een deel van de testgegevens van Chris Froome openbaar te maken om de aanhoudende verdachtmakingen over doping de kop in te drukken. Data over onder meer de gemiddelde cadans en het vermogen van de geletruidrager in de Tour zijn al naar het Brits anti-dopingbureau gegaan maar dat heeft er tot dusver niets mee gegaan. De vergelijkbare instantie voor de wielersport (CADF) had geen belangstelling.

Sky-manager Dave Brailsford zei maandag dat ook een onafhankelijke instelling de gegevens kan krijgen. Hij riep tegelijkertijd de dominantie van Froome op de Mont Ventoux in 2013 in herinnering. De Britse renner zelf liet weten er geen moeite mee te hebben. "Het is intellectueel eigendom van de ploeg. Als ze dat graag bekend willen maken dan sta ik daar achter, geen probleem."

Team Sky gaat data Froome bekendmaken
Team Sky gaat data Froome bekendmaken (Foto: ANP)

Di Montezemolo: "Bianchi was opvolger Räikkönen"

Jules Bianchi zou bij het Formule 1-team Ferrari Kimi Räikkönen hebben opgevolgd, zodra het contract van de Fin afgelopen was. Dat meldde voormalig Ferrari-president Luca di Montezemolo aan La Gazetta dello Sport over de afgelopen vrijdag overleden coureur.

Bianchi maakte sinds 2009 deel uit van de opleiding van Ferrari en reed in 2013 en 2014 in de Formule 1 voor Marussia. Bij dat team maakte hij begin oktober vorig jaar in Japan een horrorcrash mee, waarbij de Fransman zwaar hersenletsel opliep en in coma raakte. Behandelingen in het ziekenhuis mochten helaas niet baten.

Di Montezemolo: "Jules Bianchi was één van ons. Wij hadden hem als lid van de Ferrari-familie aangewezen om Kimi Räikkönen te vervangen op het moment dat hij ons team zou verlaten. De crash in Suzuka heeft echter een bescheiden, snelle, beleefde en een aan Ferrari toegeweide kerel van ons weggenomen. Een jongen die bovendien prima overweg kon met onze technische staf en een zekerheidje was voor onze toekomst."

"Hij zou uiteindelijk met al zijn ervaring voor ons hebben gereden, maar het lot heeft anders beslist. Hij laat daarmee een onopvulbare leegte achter. Ik leef dan ook intens mee met zijn familie. Ze hebben in extreem moeilijke tijden moed en waardigheid getoond. Mijn gedachten gaan eveneens uit naar zijn vele vrienden bij Ferrari. Hij zal altijd liefdevol herinnerd worden."

Jules Bianchi zal morgen worden begraven, zo heeft zijn familie laten weten.

'Betalen bonus NS echt voorbarig'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blijft erbij dat de NS een bonus aan voormalig NS-topman Timo Huges voortijdig heeft uitbetaald. Dat gebeurde al in maart maar hij kwam er pas in juni achter. De minister had eind februari wel overeenstemming bereikt over een variabele bonus maar het hele pakket moest nog uitgewerkt worden.

Dijsselbloem heeft dat maandag aan de Tweede Kamer laten weten in antwoord op nieuwe vragen van de oppositie. SP, D66 en CDA begrepen niet waarom de minister de uitbetaling prematuur noemde terwijl de raad van commissarissen en de Staat (als aandeelhouder) eind februari al akkoord waren. Maar volgens de minister moesten daarna nog afspraken worden vastgelegd over variabele en vaste beloningen.

Dat gebeurde in de weken erna. Op 2 juni was het pakket klaar en dat was het moment geweest dat de NS kon gaan uitbetalen, stelt hij. Zijn ambtenaren kwamen er halverwege juni pas achter dat de bonus allang was uitbetaald.

Huges bleek als topman zelf opdracht te hebben gegeven voor de uitbetaling, ook buiten de commissarissen om. Dijsselbloem vindt dat niet getuigen van goed bestuur. Binnen de NS zijn maatregelen genomen om de controles op bonussen en de communicatie daarover te verbeteren, schrijft hij.

Over het ontslag van Huges bestond van meet af aan veel verwarring. Dijsselbloem schrijft dat hij steeds uit ging van informatie die de toenmalige voorzitter van de raad van commissarissen hem verstrekte. Maar die informatie was niet altijd correct en volledig, bleek achteraf, en dat is natuurlijk ernstig, meldt Dijsselbloem.

Dijsselbloem: betalen bonus NS echt voorbarig
Dijsselbloem: betalen bonus NS echt voorbarig (Foto: ANP)

VS en Nigeria strijden samen tegen Boko Haram

De Verenigde Staten en Nigeria gaan samen optrekken in de strijd tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram. Dat is de belangrijkste uitkomst van een gesprek tussen de presidenten van beide landen, maandag in Washington. Barack Obama ontving in het Witte Huis voor het eerst de onlangs gekozen Muhammadu Buhari.

De Amerikaanse president bood zijn Nigeriaanse collega hulp aan de terreurgroep zo snel mogelijk te verdrijven. Boko Haram zorgt al tijden voor veel onrust, met name in het noorden van Nigeria. De bekendste daad van de groep is de ontvoering van 276 schoolmeisjes, in april 2014. Zij zijn nog steeds niet teruggevonden.

Obama heeft Buhari toegezegd te helpen met inlichtingen. Daarnaast zijn de VS van plan humanitaire hulpmiddelen te sturen naar mensen die slachtoffer van Boko Haram zijn geworden.

VS en Nigeria strijden samen tegen Boko Haram
VS en Nigeria strijden samen tegen Boko Haram (Foto: ANP)

VN-Veiligheidsraad bekrachtigt deal met Iran

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag het licht op groen gezet voor opheffing van sancties tegen Iran. De raad stemde voor de recent met Teheran gemaakte internationale afspraken en stelde daarbij opheffing van de sancties in het vooruitzicht.

Ze worden feitelijk opgeheven zodra Iran de gemaakte afspraken nakomt.

VN-Veiligheidsraad bekrachtigt deal met Iran
VN-Veiligheidsraad bekrachtigt deal met Iran (Foto: ANP)

Ruim 42.600 wandelaars hebben zich aangemeld

Voor de start van de 99ste Vierdaagse in Nijmegen hebben zich 42.684 wandelaars aangemeld. Dat liet de organisatie maandag weten. Dinsdagmorgen gaan de eerste lopers om 04.00 uur op pad. De afstanden zijn 30, 40 en 50 kilometer.

De wandelaars moeten rekening houden met uiteenlopende weersomstandigheden. De dag begint grijs met kans op lichte regen, later in de ochtend klaart het op.

Vorig jaar begonnen 43.013 mensen aan de Vierdaagse. 39.910 wandelaars haalden de finish.

Ruim 42.600 wandelaars hebben zich aangemeld
Ruim 42.600 wandelaars hebben zich aangemeld (Foto: ANP)

Europees Hof buigt zich over Uber

Een rechtbank in Barcelona heeft een zaak over het Spaanse verbod op de diensten van Uber doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie. Dat maakte de internettaxidienst maandag bekend.

Volgens de rechter moet het Europese hof uitmaken of Uber een transportbedrijf is of een informatiedienstverlener. Als dienstverlener zou het bedrijf moeten kunnen profiteren van de liberalisering van dienstenmarkten in de Europese Unie. Het hof moet ook bepalen of de Spaanse wet die is aangegrepen om Uber te verbieden in strijd is met Europese wetten. De uitspraak van het hof wordt verwacht in het najaar van 2016.

Uber maakte verder bekend dat de Europese Commissie de klachten van het bedrijf tegen Duitsland en Frankrijk in behandeling neemt. In Duitsland is de goedkope variant van Uber, UberPOP, onlangs verboden en ook in Frankrijk wordt Uber deels tegengewerkt.

Uber is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat via internet personenvervoer aanbiedt in meer dan 270 steden in de wereld. Een van de diensten is UberPOP, waarbij particulieren met hun auto anderen tegen betaling vervoeren. Klanten kunnen de taxi's oproepen via een app op de smartphone.

Europees Hof buigt zich over Uber
Europees Hof buigt zich over Uber (Foto: ANP)

Blatter definitief niet herkiesbaar en wordt bekogeld met valse dollarbiljetten

Sepp Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, stelt zich met zekerheid niet verkiesbaar bij de aanstaande verkiezingen in februari. Hij wil graag voor de radio gaan werken, "want dat is het meest populaire medium dat 24 uur per dag uitzendt", zei de Zwitser maandag in het Zwitserse Zürich.

Blatter bevestigde op de persconferentie dat er op 26 februari een nieuwe president wordt gekozen voor de FIFA. "Ik ben benieuwd wie het wordt", zei hij. Blatter bezwoor dat hij zich niet verkiesbaar stelt.

De FIFA-preses kondigde ook verdere hervormingen aan binnen de bond. Er komt een comité van elf mensen dat de hervormingen gaat doorvoeren. Ook komen er uitgebreidere integriteitscontroles voor leden van het dagelijks bestuur en de termijn die leden mogen dienen wordt beperkt.


Voorafgaand aan de persconferentie werd Blatter overladen met valse dollarbiljetten. Een man gooide kort voor een persconferentie van de voorzitter van de wereldvoetbalbond het nepgeld over hem heen "namens Noord-Korea 2026".

De man maakte daarmee een duidelijke verwijzing naar de vele omkoop- en fraudeschandalen bij de FIFA. Officials worden ervan verdacht miljoenen te hebben verdiend met steekpenningen. Blatter bleef in elke zaak buiten schot, maar wordt door velen wel degelijk als besmeurd gezien.

Volgens journalisten ter plaatse zou de Britse komiek Simon Brodkin de verantwoordelijke zijn. Hij haalt vaker dergelijke stunts uit. Zo bestormde hij een paar weken geleden het hoofdpodium van het Britse popfestival Glastonbury, waar Kanye West optrad als hoofdact. Veel mensen konden zich niet vinden in de keuze voor West als headliner.

Comedian Brodkin gooit nepgeld over Blatter namens 'Noord-Korea 2026'. (Bron: YouTube)

Geen info van Facebook over seksfilmpje

Facebook heeft nog altijd geen informatie gegeven over degene die een seksfilmpje van een vrouw op de website heeft gezet. De rechter in Amsterdam had dat vorige maand opgedragen. De deadline verliep vorige week, maar Facebook houdt vol dat het de gegevens helemaal niet heeft. Dat heeft advocaat Thomas van Vugt maandag gezegd na een bericht van RTL Nieuws.

Nu Facebook de gebruikersgegevens niet heeft verstrekt, moet een onafhankelijke deskundige toegang krijgen tot de systemen van de profielensite. De expert moet kijken of er inderdaad niets meer te vinden is, zoals Facebook zegt. Het is nog niet bekend wie dat moet doen en hoe lang het werk vergt. "Dat hangt ook af van de instelling van Facebook, of ze volledig meewerken of niet. De houding van Facebook tot nu toe geeft mijn cliënte weinig hoop", aldus Van Vugt.

Geen info van Facebook over seksfilmpje
Geen info van Facebook over seksfilmpje (Foto: ANP)

IS in actie tegen internet in Raqqah

De barbaarse beweging Islamitische Staat (IS) is in actie gekomen tegen internet in Raqqah, het bolwerk van de soennitische extremisten die grote delen van Syrië en Irak in handen hebben. Waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldden maandag dat internetcafés door IS-strijders zijn bestormd en de exploitanten is bevolen de verbindingen af te kappen.

Eerder waren er al meldingen van een groeiend aantal arrestaties en executies van vooral jonge inwoners van de stad die informatie naar buiten zouden hebben gebracht die IS niet beviel. De terreurbeweging zou nu alle verbindingen willen afkappen, ook die van buitenlandse strijders met hun familie.

Het komt naar verluidt steeds vaker voor dat buitenlandse IS-strijders proberen weg te komen uit 'het kalifaat' waar Raqqah de hoofdstad van is.

IS in actie tegen internet in Raqqah
IS in actie tegen internet in Raqqah (Foto: ANP)

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert maandagavond over een ontwerpresolutie van Rusland over MH17. Dat meldt het Russische persbureau ITAR-Tass maandag.

De Russen zijn tegen een voorstel van Maleisië om een tribunaal op te richten om de verantwoordelijken voor de vliegramp voor de rechter te krijgen. Daarom stelt Moskou maandagavond in New York een alternatief voor, waarvan de inhoud niet bekend is gemaakt.

Aanvankelijk zou dinsdag worden gestemd over het voorstel van Maleisië, maar zaterdag werd bekend dat die stemming is uitgesteld. Naar verwachting vindt de nieuwe stemronde op 27 juli plaats. De Russische regering is tegen het voorstel van een tribunaal, omdat ze het te vroeg zou vinden voor een proces. Rusland vindt dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp eerst moet worden afgerond.

Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN
Rusland dient eigen resolutie MH17 in bij VN (Foto: ANP)

Man vast wegens niet betalen anderhalve ton

Een 43-jarige man is maandag opgepakt op Schiphol omdat hij nog 157.572,50 euro moest betalen aan de Staat. De rechtbank had besloten om dat bedrag van hem af te pakken. Het gaat om de opbrengsten van een illegale activiteit, maar het is niet bekend wat hij precies had gedaan.

De man liep tegen de lamp toen zijn paspoort werd gecontroleerd, meldde de Koninklijke Marechaussee maandag. Hij was kort ervoor aangekomen uit Curaçao, waar hij de afgelopen zes maanden verbleef. Omdat de man het bedrag niet heeft betaald, moet hij nu 540 dagen de gevangenis in. Als hij daarna vrijkomt, moet hij nog steeds betalen.

Volgens een woordvoerder komt het niet vaak voor dat iemand wordt gepakt met zo'n openstaande rekening. De rechtbank wilde hem voor 157.972,50 euro plukken. Daarvan had hij pas 400 euro betaald.

Man vast wegens niet betalen anderhalve ton
Man vast wegens niet betalen anderhalve ton (Foto: ANP)

AH en Bijenkorf waarschuwen voor nepacties

Supermarktketen Albert Heijn en winkelbedrijf de Bijenkorf waarschuwen voor valse winacties die via Facebook, e-mail, sms of WhatsApp in omloop worden gebracht.

Bij de valse acties wordt vaak een waardebon van Albert Heijn aangeboden ter waarde van 100, 250 of 500 euro. In het geval van de Bijenkorf gaat het veelal om een cadeaubon van 500 euro. Volgens de bedrijven gaat om zogenoemde 'phishing-acties' bedoeld om persoonlijke gegevens te verzamelen. Daarbij wordt de namen en logo's van Albert Heijn en de Bijenkorf misbruikt.

Ze roepen klanten op goed te kijken naar de afzender van e-mails en bij acties via Facebook goed te controleren of de link naar de Facebookpagina klopt. Albert Heijn benadrukt dat het bij acties geen gebruik maakt van sms of WhatsApp, de Bijenkorf zegt geen sms-berichten te gebruiken voor winacties.

AH en Bijenkorf waarschuwen voor nepacties
AH en Bijenkorf waarschuwen voor nepacties (Foto: ANP)

Kapsel Wilfred Genee verknipt

Wilfred Genee heeft een iets ander kapsel dan zijn kijkers gewend zijn. Door een misverstand met een Franse kapper is zijn haardos flink gekortwiekt, schrijft de presentator maandag op Twitter bij een foto van zijn uitgedunde kapsel.

Genee, die momenteel door Frankrijk reist voor zijn dagelijkse talkshow Tour Du Jour, vroeg de kapster om slechts een klein beetje van zijn haar af te knippen. "Seulement un petit peu de cheveux (alleen een klein beetje haar)", luidde zijn verzoek. De presentator bedoelde een klein beetje eraf, maar de kapster begreep zijn verzoek verkeerd. Ze dacht dat hij bedoelde dat hij wilde dat ze er maar een klein beetje op liet zitten.

Volgers van Genee reageren grappend op de foto dat het maar goed is dat Johan Derksen niet aanschuift bij het dagelijkse wielerprogramma op RTL 7. Hij maakt in Voetbal International vaak opmerkingen over het kapsel van Genee. "Ik sluit niet uit dat Johan connecties heeft met de Franse kapster", schrijft een van hen grappend.

Kapsel Wilfred Genee verknipt
Kapsel Wilfred Genee verknipt (Foto: BuzzE)

Turkije voert grensbewaking met Syrië op

Turkije gaat de veiligheidsmaatregelen aan de grens met Syrië opvoeren. Premier Ahmet Davutoglu maakte dat maandag bekend. De aanleiding daarvoor is het sterke vermoeden van de Turkse regering dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) achter de bloedige aanslag zit die maandag in Suruç aan zeker dertig mensen het leven heeft gekost.

"We hebben overlegd met de veiligheidsambtenaren aan de grens en we hebben samen een plan opgesteld", aldus Davutoglu. "De maatregelen aan de Turks-Syrische grens blijven langer duren en zullen worden aangescherpt."

Suruç ligt zo'n 10 kilometer van de grens met Syrië, vlakbij Kobani. Die Syrische grensstad was lange tijd het front tussen strijders van IS en Syrisch-Koerdische milities. Veel inwoners van de stad zijn tijdens die gevechten naar Suruç gevlucht.

Turkije voert grensbewaking met Syrië op
Turkije voert grensbewaking met Syrië op (Foto: ANP)

Higgs in rijtje Hawking, Darwin, Einstein

Nobelprijswinnaar Peter Higgs heeft zich maandag in een illuster rijtje wetenschappers geschaard. De 86-jarige Engelse natuurkundige kreeg door de Britse Royal Society de Copley Medal opgespeld voor zijn van het later naar hem vernoemde Higgs-deeltje. Eerdere ontvangers van de medaille zijn Stephen Hawking, Charles Darwin en Albert Einstein.

De Copley Medal is de oudste wetenschapsprijs ter wereld. De medaille werd voor het eerst uitgereikt in 1731, aan de Engelsman Stephen Gray. Higgs werd voor zijn ontdekking in 2013 al beloond met de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Higgs in rijtje Hawking, Darwin, Einstein
Higgs in rijtje Hawking, Darwin, Einstein (Foto: ANP)

Nederland begint snel extra opvang migranten

Nederland begint 'snel' met de opvang van in totaal ruim 2000 extra asielzoekers om Italië en Griekenland te ontlasten. De toelating zal mondjesmaat gebeuren.

Dat verklaarde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag in Brussel na een vergadering met collega's over een eerlijkere verdeling van asielzoekers. Niet alle EU-lidstaten hebben aangekondigd vluchtelingen op te nemen die in Italië en Griekenland aankomen. Toch is besloten te beginnen met de herplaatsing uit solidariteit met de twee Zuid-Europese landen.

Nederland gaat 2047 vluchtelingen meer opnemen. Het gaat om het aantal dat door de Europese Commissie in Brussel was gevraagd. Dijkhoff wil wel eerst verbeteringen bij de registratie en het afnemen van vingerafdrukken van asielzoekers en illegale migranten die in Griekenland en Italië aankomen.

Nederland begint snel extra opvang migranten
Nederland begint snel extra opvang migranten (Foto: ANP)

Koning houdt toespraak in Europees Parlement

Koning Willem-Alexander houdt volgend jaar een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Dat melden ingewijden aan het ANP.

Het staatshoofd spreekt de parlementariërs toe ter gelegenheid van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Nederland zit de landenunie vanaf 1 januari 2016 een halfjaar voor.

Koningin Beatrix speechte twee keer in het Europees Parlement in Straatsburg, in 1984 en in 2004. In 1984 was zij het eerste gekroonde staatshoofd dat een toespraak hield tijdens een zitting van het EU-parlement in Straatsburg.

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde geen commentaar geven.

Koning houdt toespraak in Europees Parlement
Koning houdt toespraak in Europees Parlement (Foto: ANP)

Komeetlander Philae weggegevallen

De komeetlander Philae laat niets meer van zich horen. Waarnemers van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) hebben maandag laten weten dat het gevaarte sinds 9 juli onbereikbaar is.

Het ruimtelaboratorium Philae is ongeveer zo groot als een koelkast en landde in november op een komeet die wordt aangeduid als 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Philae landde echter niet op de goede plek waardoor ze zonlicht mist die nodig is voor de energievoorziening. Toen de komeet dichterbij de zon geraakte, ontwaakte de komeetlander in juni, maar ESA-medewerkers vrezen nu dat iets de komeet in een nog nadeliger positie heeft gedrukt, mogelijk een gasontploffing.

Komeetlander Philae weggegevallen
Komeetlander Philae weggegevallen (Foto: ANP)

Rechter: blokkades bij PostNL onrechtmatig

Stakingsleider Celil Ören, die optreedt namens zelfstandige pakketbezorgers, mag de depots van PostNL niet meer blokkeren en daartoe ook niet oproepen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht maandag beslist in het kort geding dat het postbedrijf tegen Ören had aangespannen.

Volgens de rechter geldt in dit geval dat het onrechtmatig is om de normale bedrijfsvoering van PostNL te frustreren door toegangen tot de depots te blokkeren.

Rechter: blokkades bij PostNL onrechtmatig
Rechter: blokkades bij PostNL onrechtmatig (Foto: ANP)

Naaste van slachtoffer krijgt geld voor leed

Nabestaanden en naasten van slachtoffers van ongevallen, geweldsmisdrijven of fouten van anderen krijgen recht op een vergoeding voor hun 'emotionele' schade. Het gaat om slachtoffers die ernstig gewond zijn geraakt of zijn overleden.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil hiermee de naaste kring rond slachtoffers erkenning en genoegdoening geven. Het kan hun verdriet en leed niet wegnemen maar wel helpen bij de verwerking van de gebeurtenissen, is de gedachte. De bedragen die kunnen worden uitgekeerd, liggen tussen de 12.500 en 20.000 euro.

Degene die aansprakelijk is gesteld voor de fout, misdrijf of het ongeval moet betalen. In civiele zaken is de schade veelal afgedekt door een verzekering. Het gaat dan om fouten en ongevallen waar bijvoorbeeld bedrijven, ziekenhuizen of automobilisten bij zijn betrokken.

Als er sprake is van geweldsmisdrijven, kan de Staat de betaling overnemen en het bedrag later verhalen op de dader. De minister verwacht dat de kosten voor deze regeling een paar miljoen per jaar bedragen, maar dat een groot deel daarvan wordt teruggehaald bij degenen die het leed hebben veroorzaakt.

Van der Steur heeft het wetsvoorstel voor de vergoeding voor affectieschade maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel is overigens niet nieuw. Het kwam al eens door de Tweede Kamer, maar werd in 2010 verworpen door de Eerste Kamer. In het nieuwe voorstel is rekening gehouden met de bezwaren van destijds. Zo is het bedrag verhoogd en variabel geworden en is ook de kring van naasten iets verruimd.

In anderen landen zijn ook vaak al regelingen voor affectieschade.

Naaste van slachtoffer krijgt geld voor leed
Naaste van slachtoffer krijgt geld voor leed (Foto: ANP)

Bruce Springsteen treedt twee uur op in bar

Bezoekers van de Wonder Bar in het Amerikaanse Asbury Park wisten zaterdagavond niet wat ze zagen. Bruce Springsteen gaf er een onverwacht optreden. Bijna twee uur lang stond hij bekende hits van zichzelf te spelen, aldus Amerikaanse media.

The Boss speelde vijftien nummers uit verschillende fases van zijn loopbaan. Hij sloot af met Light of Day. Springsteen droeg dat nummer op aan de menigte die buiten de bar op de stoep probeerde wat te zien en te horen van het concert.

Het was de bedoeling dat de band Joe Grushecky And The Houserockers zou optreden in de kroeg. Springsteen speelt wel vaker met deze groep. Na twintig minuten van hun show sprong de rocker op het podium en speelde hij de rest van de tijd mee. Vroeger deed hij zulke dingen wel vaker, maar de laatste jaren is de 65-jarige muzikant wat rustiger geworden op dat vlak.

Bruce Springsteen treedt twee uur op in bar
Bruce Springsteen treedt twee uur op in bar (Foto: BuzzE)

3000 liter drugsafval gevonden in busje

De politie heeft maandag ongeveer 3000 liter afval van het maken van xtc gevonden. Het chemische spul zat in meerdere vaten in een gestolen Volkswagenbusje. Dat was achtergelaten op een parkeerplaats aan De Kromme Nol bij het Brabantse Wijk en Aalburg.

Volgens de politie is er nog niemand opgepakt. Rechercheurs zoeken naar sporen van de daders.

Een voorbijganger had het busje rond 14.00 uur zien staan met de zijdeuren open. Uit onderzoek bleek dat het voertuig in mei was gestolen.

3000 liter drugsafval gevonden in busje
3000 liter drugsafval gevonden in busje (Foto: ANP)

Arts Dave Grohl op podium met Foo Fighters

De Foo Fighters hadden zondagavond even niet een, maar twee zangers. Naast frontman Dave Grohl stond orthopedisch chirurg Lew C. Schon op het podium in Boston. Schon, die Grohl hielp nadat hij vorige maand zijn been brak, bracht met de rockband Seven Nation Army van The White Stripes ten gehore.

Terwijl Grohl optrad vanaf een grote troon, stal zijn chirurg de show. "Holy shit, dat is mijn arts", zei Grohl, die Schon een 'badass' noemde.

Grohl brak zijn been vorige maand toen hij in Zweden van het podium sprong. De rocker maakte het concert in Göteborg nog af, maar op doktersadvies gelastten de Foo Fighters meerdere optredens in Europa af. Onder meer een optreden op Pinkpop ging niet door. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis kwam Grohl op het idee de concerten van de Foo Fighters zittend af te werken. Begin juli verscheen Grohl voor het eerst op een enorme troon op het podium.

Arts Dave Grohl op podium met Foo Fighters
Arts Dave Grohl op podium met Foo Fighters (Foto: BuzzE)

Ahold koopt 25 filialen van A&P in VS

Supermarktconcern Ahold neemt 25 filialen over van zijn Amerikaanse branchegenoot A&P voor 146 miljoen dollar (134,5 miljoen euro). Dat maakte het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en Bol.com maandag bekend.

De overgenomen winkels worden onderdeel van Ahold's Amerikaanse dochterbedrijf Stop & Shop. Naar verwachting wordt de transactie in de resterende maanden van dit jaar afgerond.

Ahold koopt 25 filialen van A&P in VS
Ahold koopt 25 filialen van A&P in VS (Foto: ANP)

'Hannibal zou verder kunnen als film'

De tv-serie Hannibal, die onlangs door het Amerikaanse NBC werd geannuleerd, zou zijn verhaal kunnen afsluiten in de vorm van een speelfilm. Dat bevestigde producer Martha De Laurentiis in een persconferentie tijdens Comic-Con International. Daarmee zou de op de 'Hannibal Lecter'-boeken van Thomas Harris gebaseerde tv-serie de cirkel weer rond maken: haar man, Dino De Laurentiis, die in 2010 overleed, was al sinds 1986 betrokken bij de bioscoopverfilmingen van diezelfde boeken.

De producers van Hannibal, naast De Laurentiis ook onder andere schrijver-producer Bryan Fuller, zijn momenteel op zoek naar een manier om de serie, waarvan op dit moment het derde seizoen op NBC wordt uitgezonden, een vervolg te geven. Volgens De Laurentiis is alles op dit moment nog mogelijk: "We weten nog niet precies welk model we moeten toepassen," waarmee de mogelijkheid bestaat dat de serie een vervolg kan krijgen als film of webserie in het geval dat een reguliere televisie-outlet de serie niet wil oppikken. Het vinden van een nieuw thuis voor de serie is moeilijk omdat deze in de huidige vorm onder andere wordt gefinancierd door internationale investeerders. "Zodra NBC nee zei tegen een vierde seizoen betekende dat meteen een einde aan onze internationale financiering," lichtte Fuller toe. "Veel internationale tv-zenders willen een Amerikaanse zender hebben waarop de show te zien is zodat ze de show kunnen verkopen. Veel van die zenders zijn we op dit moment ook kwijt."

Mocht de serie geen vervolg meer krijgen, dan kan de finale van het huidige seizoen dienen als definitieve finale. "Als er niets meer komt, is het een goed einde," aldus Hugh Dancy, die de rol van Will Graham speelt. "Het is een bevredigend einde. Het kan ook dienen als een opstapje naar een vervolg."

Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen)
Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen)

Het huidige seizoen van Hannibal behandelt momenteel het eerste en het derde boek uit de serie: Red Dragon, dat in 1986 onder de titel Manhunter en in 2002 onder de titel Red Dragon werd verfilmd, en Hannibal, dat in 2001 als film verscheen. In Red Dragon wordt Hannibal Lecter ingeschakeld om te helpen bij het opsporen van de Tooth Fairy, een seriemoordenaar die tandafdrukken achterlaat in zijn slachtoffers. De Tooth Fairy, die eigenlijk Francis Dolarhyde heet, wordt in de serie gespeeld door Richard Armitage.

"We kunnen het verhaal in zes afleveringen vertellen, wat meer is dan de twee versies van negentig minuten die we tot nu toe gehad hebben," aldus Armitage. "Het is een mooie kans om terug te gaan naar het boek, dat zo enorm gedetailleerd beschreven is. We kunnen naar zijn achtergrond kijken, tonen hoe hij dit gecompliceerde, duistere figuur en tegelijkertijd zo onschuldig en romantisch is geworden." Volgens Armitage valt er voor hem als acteur veel uit het boek van Harris te halen. "Hij onderzoekt echt de jeugd, de mentale schade van Francis Dolarhyde. Het is niet lineair beschreven: je leest eerst over zijn misdaden en daarna ga je terug naar waar die vandaan komen." Dolarhyde is een duister personage, maar volgens Fuller is er veel moois in de vertolking van Armitage te vinden. "Ik zat met mijn editor in de montageruimte, ik zat achter hem en we zaten naar de scènes te kijken, en we veegden allebei heimelijk een traantje weg uit ons oog. Je hebt zo te doen met deze man die worstelt met zijn waanzinnigheid om liefde te vinden. Je kunt je daardoor zo goed in hem verplaatsen. En kijkend naar de scènes tussen Richard en Rutina Wesley, die samen zo'n goede chemie hebben, denk je bijna 'Ach, hij heeft een paar gezinnen afgeslacht, wat maakt dat nou uit? Laat ze hun liefde beleven.' Het is echt geweldig om te zien."

Mocht Hannibal nog een vervolg krijgen, dan is de volgende stap in het verhaal logischerwijs het boek ná Red Dragon: The Silence of the Lambs. Het is vooralsnog echter lastig om deze een juiste invulling te geven: de producers hebben namelijk niet de rechten op het boek. "Martha heeft de rechten op alle personages uit Red Dragon, dus Hannibal zelf, Will Graham, maar ze heeft niet de rechten op de personages die afkomstig zijn uit The Silence of the Lambs," lichtte Fuller toe. "Dat betekent dat we niet zomaar gebruik kunnen maken van Clarice, of Buffalo Bill." Volgens Fuller heeft de rechthebbende van deze personages, MGM, toe nu toe steeds nee gezegd, al leek het wel slechts een kwestie van tijd voordat er een ja zou komen. "Omdat we misschien van format veranderen wordt het nu helemaal niet meer mogelijk, of misschien doordat we van format veranderen wordt er ineens wel een deal mogelijk, maar in dat geval zou Ellen Page een geweldige Clarice zijn. Maar ik zou het ook heel interessant vinden om iemand te casten die niet blank is, om ras een factor te laten zijn in haar achtergrond op een manier waarop dat voor iedereen een factor is."

Afgezien van de Clarice-verhaallijn zal een eventueel vierde seizoen, of film, zich ook focussen op de relatie tussen Hannibal en Will Graham, die alleen in Red Dragon voorkomt. "Het idee voor seizoen vier is het heruitvinden van de dynamiek tussen Hannibal en Will Graham," aldus Fuller. Dat geeft volgens hem ook de mogelijkheid om de show zelf opnieuw uit te vinden, in het geval dat een nieuwe tv-zender of streamingpartij graag iets nieuws in de serie zou willen zien.

Hannibal heeft in de VS nog zes afleveringen te gaan en is onlangs door NBC verplaatst van de donderdag naar de zaterdag. In Nederland is het eerste seizoen door RTL uitgezonden, maar die is er daarna niet mee doorgegaan. Het is onduidelijk of het tweede en derde seizoen überhaupt nog aan het Nederlandse publiek worden aangeboden.

Hannibal-showrunner Bryan Fuller (Foto: Peter Breuls)
Hannibal-showrunner Bryan Fuller (Foto: Peter Breuls)

Ferry Doedens weg bij GTST wegens drugsgebruik

De altijd vriendelijke en sociale Ferry Doedens, die helemáál niet arrogant is, werd afgelopen vrijdag de cast van GTST uitgemieterd. De reden is nu ook bekendgemaakt, door de doorgesnoven acteur zelf welteverstaan.

Ferry 'de snuif' Doedens vertelt tegenover RTL Boulevard dat hij vanwege een drugsprobleem niet 'naar behoren' heeft kunnen functioneren. Hij zou 'hard aan het werk' zijn om zijn drugsprobleem onder controle te krijgen.

"Ik ben mezelf keihard tegen gekomen en ik ben daar erg verdrietig over. Ik heb van veel dingen spijt en ik probeer nu alles op alles te zetten om mezelf en mijn omgeving weer recht in de ogen te kunnen kijken. Ik hoop dat mij de rust wordt gegund om hier goed en positief uit te komen", vertelt de aan lager wal geraakte BN'er.

Ferry zal na de zomerstop nog wat scènes draaien, maar in oktober is de coke koek daarna echt op.

Tweet Ferry Doedens over FOK!kers en marktkleding (Foto: Webhawkjuh)
Tweet Ferry Doedens over FOK!kers en marktkleding (Foto: Webhawkjuh)

Tour 1980: Valpartij Zoetemelk blijft zonder gevolgen

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De eerste etappe in de Alpen was nog niet zo zwaar, maar had wel een finish bergop. De rit ging van Trets naar Pra-Loup over een afstand van 208 kilometer.

De Raleigh-ploeg controleerde de koers en twee renners die ongevaarlijk waren voor het klassement, Jos Deschoenmaecker en Alberto Fernandez, kregen de ruimte. Daarachter werd het tempo hoog gehouden door aanvankelijk Henk Lubberding en Gerrie Knetemann en op de slotklim door Johan van der Velde.

Achter het moordende tempo van Van der Velde zaten alle favorieten, maar niemand die aan aanvallen dacht. Ook niet toen op ongeveer drie kilometer van de finish Van der Velde onderuit ging en Joop Zoetemelk in zijn van val meenam. Heel televisiekijkend Nederland hield de adem in, ging hier de zege in de Tour in rook op? Joop kwam er gelukkig vanaf met slechts een schaafwond en reed op een indrukwekkende wijze weer terug naar de groep met favorieten.

Deschoenmaecker won uiteindelijk de etappe, terwijl Zoetemelk in de groep met favorieten finishte. Dit gold niet voor Hennie Kuiper en Joaquim Agostinho, die enkele seconden verloren.

Uitslag zestiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Jos Deschoenmaecker (Bel) Marc - Carlos 6:25'31"
2. Alberto Fernandez (Spa) Teka - Campagnolo + 00'02"
3. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 01'30"
4. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 01'30"
5. Robert Alban (Fra) La Redoute + 01'30"
6. Ismaël Lejarreta (Spa) Teka - Campagnolo + 01'30"
7. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 01'30"
8. Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 01'30"
9. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 01'30"
10. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 01'30"

Klassement na de zestiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 80u21'22"
2 Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 01'34"
3 Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 04'55"
4 Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 07'01"
5 Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 08'05"
6 Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 09'11"
7 Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 10'00"
8 Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 10'01"
9 Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 10'13"
10 Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 10'46"


Samenvatting van de etappe naar Pra-Loup, met de val van Zoetemelk (Bron: Youtube)

Tientallen doden door aanslag IS in Turkije

Bij een aanslag in de Turkse stad Suruç zijn maandag tientallen doden gevallen. Turkse autoriteiten melden dat het zeer waarschijnlijk het werk is van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De stad ligt slecht enkele kilometers van de grens met Syrië.

De aanslag gebeurde tijdens een persconferentie van de Koerdische Federatie van jonge socialisten (SGDF). Daar hadden zich zo'n driehonderd jongeren verzameld om mee te helpen de op IS veroverde stad Kobani in Syrië weer op te bouwen.

Het dodental wordt momenteel gemeld op 27, maar dit kan nog oplopen door de vele gewonden die nog niet buiten levensgevaar zijn.

Er zijn vrijwel direct na de aanslag videobeelden naar buiten gekomen van het moment van de bomexplosie. Deze zullen wij niet faciliteren gezien de terroristische aard.

Update 18.40 uur:
Het dodental is inmiddels bijgesteld naar dertig en er liggen nog circa honderd mensen in het ziekenhuis. Een reactie van president Recep Tayyip Erdogan is vooralsnog uitgebleven. Wel heeft hij de lokale overheid telefonisch gesproken vanuit het Cypriotische Nicosia waar hij op staatbezoek is.

Demonstratie Den Haag:
Op het Malieveld in Den Haag is een demonstratie opgestart door de Nederlandse Koerden tegen de aanslag. Helemaal rustig verliep dit niet en de politie heeft enkele arrestaties verricht wegens vernielingen.

Voor zolang het nog beschikbaar is kan een livestream worden bekeken van de 'Rooie Reporter' voor Omroep West via Periscope.

Dagzege Plaza, Sagan opnieuw tweede

Rubén Plaza heeft de zestiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Lamprerenner ontsnapte op de laatste klim uit de kopgroep en soleerde na 201 kilometer in Gap naar de zege. Nummer twee werd Peter Sagan die al zestien maal deze plaats in een Touretappe bezat. Vincenzo Nibali pakte 25 seconden terug op de rest van de klassementsrenners.

Er ontstonden twee grote groepen aanvallers, zonder Nederlanders. Onder meer Sagan maakte deel uit van de eerste groep van twaalf, terwijl een groep van elf er kilometers lang achter hing. Na de tussensprint smolten beide ploegen samen, terwijl het peloton een snipperdag op had genomen.

Verschillende renners zaten zich aan de kop te sparen, waardoor Adam Hansen en Marco Haller besloten om er vandoor te gaan. Aan de voet van de slotklim, de Col de Manse, hadden ze een minuut voorsprong op een groepje achtervolgers met daarin Sagan, Plaza en Simon Geschke. Het verschil werd snel gedicht, waarna Plaza voor de aanval koos. De Spanjaard in Italiaanse dienst bouwde op de top een voorsprong van een minuut op, waarna de spectaculaire afdaling naar Gap volgde.

Plaza reed zo snel als hij kon naar beneden, terwijl daarachter Sagan hetzelfde deed en seconde voor seconde dichterbij kwam. De afdaling was echter te kort voor de Slowaak om het gat te dichten. Hij kwam tot op een halve minuut van Plaza die na de pech die hij in het verleden heeft gehad eindelijk een overwinning kon boeken.

De klassementsrenners hielden zich tot de Col de Manse rustig, waarna ook zij los gingen. Onder aanvoering van Saxo-Tinkoff en Astana dunde de groep favorieten uit tot veertien man, zonder de nummer negen van het klassement Tony Gallopin. De Fransman verloor uiteindelijk vier minuten op de toppers. Vlak voor de top schudde Nibali aan de boom, waarna de Italiaan een gaatje sloeg en 25 seconden terug kon pakken in het klassement.

In de afdaling probeerde Valverde hetzelfde, maar hij kwam niet weg. Daarachter miste Warren Barguil een bocht bijna, waarbij hij Chris Foome zijn ploeggenoot Geraint Thomas aantikte. De Brit klapte met zijn hoofd op een paal en dook even het ravijn in. Toch zat de Sky-renner snel weer op zijn fiets, waardoor de schade beperkt bleef tot een halve minuut tijdverlies, mede dankzij teamgenoot Wout Poels.

In het klassement verandert er in de top vijf niets. Thomas verloor een halve minuut en staat nu op 5.32 minuten van Froome. Robert Gesink is zevende op 6.23 minuten, voor Nibali die op 7.49 minuten staat. Bauke Mollema is nu de nieuwe nummer negen op 8.53 minuten, terwijl Barguil de top tien binnenschoof op 11.03 minuten. Gallopin is nu de nummer elf op 12.02 minuten.

Fonds voor 'buitenaardse' zoekactie

De Russische miljardair Joeri Milner stelt 100 miljoen dollar (ruim 92 miljoen euro) ter beschikking voor onderzoek naar buitenaards leven. Hij maakte dit maandag samen met de beroemde Britse natuurkundige Stephen Hawking in Londen bekend.

Het project heet Breakthrough Listen (Luister Doorbraak) en is volgens de initiatiefnemers het grootste wetenschappelijke project ooit voor het ontdekken van intelligent leven buiten de aarde.

Het wordt straks uitgevoerd door een team onderzoekers op de universiteit van Berkeley bij het Californische San Francisco. Het team kan tien jaar aan de slag en krijgt de beschikking over onder meer twee 'toptelescopen', de Green banktelescoop die in de Amerikaanse staat West-Virginia staat en de Parkestelescoop in het zuidoosten van Australië.

Fonds voor 'buitenaardse' zoekactie
Fonds voor 'buitenaardse' zoekactie (Foto: ANP)

Geen startnummer 17 meer in F1

In de Formule 1 zal voortaan geen bolide met startnummer 17 meer te zien zijn. Dat heeft de autosportfederatie FIA maandag besloten ter nagedachtenis van Jules Bianchi. De Franse coureur overleed vrijdag na negen maanden in coma te hebben gelegen na een ernstig race-ongeluk in Suzuka, waardoor hij ernstig hersenletsel opliep.

In de F1 wordt sinds het seizoen 2014 met vaste startnummers gereden, die de coureurs gedurende hun hele carrière behouden. Bianchi had voor 17 gekozen. Hij wordt dinsdag in zijn woonplaats Nice begraven.

Geen startnummer 17 meer in F1
Geen startnummer 17 meer in F1 (Foto: ANP)

Liberia weer ebolavrij

Liberia is weer ebolavrij. De laatste vier patiënten die besmet waren met het dodelijke virus zijn maandag in goede gezondheid ontslagen uit een ziekenhuis in hoofdstad Monrovia. Begin mei werd Liberia ook al ebolavrij verklaard, maar bijna twee maanden later doken er toch weer nieuwe mensen op die besmet waren.

Het viertal dat nog werd behandeld tegen ebola hadden de besmetting opgelopen in het graafschap Margibi. Dat werd eind juni bekend. Twee anderen die in die regio waren geïnfecteerd hebben de ziekte niet overleefd.

In totaal zijn er meer dan 11.200 mensen aan de epidemie overleden, sinds het virus in december 2013 uitbrak in Guinea. Dit buurland van Liberia is nog niet ebolavrij. Dat geldt ook voor Sierra Leone.

Liberia weer ebolavrij
Liberia weer ebolavrij (Foto: ANP)

Prostituee beneden de 21 niet zelf strafbaar

Prostituees beneden de 21 jaar worden toch niet zelf strafbaar wegens het aanbieden van seksuele diensten. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil niet dat jonge mensen die het slachtoffer zijn van mensenhandel en souteneurs, belemmerd worden naar de politie te stappen. Hij volgt hiermee het advies van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

Seksbazen en klanten moeten de leeftijd van de sekswerker in de gaten houden. Een klant die seks bedrijft met iemand jonger dan 21 jaar, kan wel een jaar de cel indraaien. Exploitanten worden strafbaar als zij prostituees beneden de 21 jaar aanbieden.

Van der Steur antwoordde de Tweede Kamer maandag op vragen over het wetsvoorstel Regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. Dat wetsvoorstel kent al een geschiedenis van jaren.

Prostituee beneden de 21 niet zelf strafbaar
Prostituee beneden de 21 niet zelf strafbaar (Foto: ANP)

Handtekeningenactie steunt schietende agent

De tot twee jaar cel veroordeelde politieagent uit Kerkrade krijgt steeds meer steun uit het hele land. Meer dan 4000 mensen hebben een petitie getekend voor vrijspraak van de agent. Het aantal neemt snel toe.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde de dertigjarige agent wegens het schieten tijdens de inzet van een arrestatie-eenheid in Heerlen, in augustus 2013. Daarbij raakte een bijrijder in een auto ernstig gewond.Volgens de agent was sprake van levensgevaar en noodweer, maar de rechtbank vond afgelopen vrijdag van niet, en veroordeelde de man wegens poging tot doodslag.

De ondertekenaars van de onlinepetitie vinden dat de agent moet worden vrijgesproken. Zij zijn van mening dat hem onrecht is aangedaan. Daarbij wordt gewezen op een uitspraak van het Openbaar Ministerie, dat hoger beroep heeft aangetekend: "Dit is geen boef die op iemand schiet, maar een agent die zichzelf verdedigt."

Niet bang

Hier is overigens niet iedereen het mee eens. Advocaat Jan Boone is juist enorm blij met de uitspraak van de rechters, die hij "een historische beslissing" noemt. "Deze rechters laten zien dat ze niet bang zijn voor de publieke opinie." Volgens Boone gaan overheidsdienaren in het beklaagdenbankje "in principe allemaal vrijuit". "Eindelijk een rechtbank die dit patroon heeft willen doorbreken", stelt hij.

Boone stond een man bij die in 2010 beschoten werd door een politieman in Heerenveen. Hij heeft ook wel eens aangifte gedaan tegen een officier van justitie.

Handtekeningenactie steunt schietende agent
Handtekeningenactie steunt schietende agent (Foto: ANP)

'Top Gear komt terug in de VS'

De mannen van Top Gear hebben een nieuwe thuisbasis gevonden voor hun programma. Althans, daarop heeft Jeremy Clarkson gehint tijdens een optreden in Australië.

Volgens The Telegraph vertelde de Brit onlangs tijdens een show dat hij, James May en Richard Hammond een 'nieuwe kanaal' hadden gevonden om hun geliefde autoprogramma op voort te zetten. Daarbij zouden ze doelen op Netflix of Amazon.

Clarkson sprak het 14.000 man tellende publiek toe met de mededeling: "Verbazend genoeg is er heel veel belangstelling voor een autoprogramma op televisie. Misschien zie je ons binnenkort wel op een tv of op internet", zei hij.

Daarna maakte hij Richard Hammond belachelijk om diens 'Amerikaanse' accent. "Je bent niet in de VS", zei hij tegen zijn jongere collega. "Nog niet", antwoorde Hammond.

De mannen maakten jarenlang het programma Top Gear voor de BBC, totdat Clarkson zijn producer aanviel tijdens een incident. Zijn contract bij de BBC werd niet verlengd, en naar verluidt mag hij de komende twee jaar geen autoprogramma's maken in Engeland. Top Gear gaat volgend seizoen verder met een andere presentator, Chris Evans.

'Top Gear komt terug in de VS'
'Top Gear komt terug in de VS' (Foto: BuzzE)

Amerikanen wereldkampioen american football

Het Amerikaanse american footballteam heeft in het Amerikaanse Canton de wereldtitel gewonnen. In het Tom Benson Hall of Fame Stadium in de stad in Ohio werd in de finale met 59-12 afgerekend met Japan. Het is de derde keer op rij dat de Amerikanen de wereldtitel pakken in hun eigen sport, bij de eerste twee WK's in 1999 en 2003 was het land niet van de partij.

Het WK zou in eerste instantie in Stockholm in Zweden gehouden worden, maar in december vorig jaar gaf de organisatie aan dat het de financiën niet rond zou krijgen. Daardoor wierp Canton zich uiteindelijk op als vervanger, met als gevolg dat onder meer Zweden, Oostenrijk en Duitsland zich vanwege de te hoge reiskosten terug moesten trekken. Ook Canada - verliezend finalist op het vorige WK - en Marokko trokken zich terug, met als gevolg dat het toernooi met zeven landen van start ging: naast de VS en Japan deden ook Frankrijk, Mexico, Brazilië, Zuid-Korea en Australië mee.

De Amerikanen begonnen hun toernooi met een 30-6 zege op Mexico. Er werd geen groepsfase gespeeld, maar een soort knock-outtoernooi waarbij een verlies echter niet direct uitschakeling betekende. Dat bleek later, want de VS wonnen met 43-18 van Japan, dat in de 'eerste ronde' een bye had. Japan mocht wel verder en via een zege op Mexico bereikten ze alsnog de finale. Daar wachtte opnieuw de VS, dat met 82-0 gehakt had gemaakt van Frankrijk. 

De hoogtepunten van de eerste wedstrijd van de VS tegen Japan (Bron: YouTube)

Door het opvallend vreemde toernooisysteem op het WK deden zich naast de finaleplaats van tweevoudig wereldkampioen Japan nog andere bijzondere situaties voor. Mexico verloor van de VS en Japan, maar mocht vervolgens in de wedstrijd om de derde plek spelen tegen Frankrijk, dat van Brazilië en Australië won maar van de VS verloor. Australië won twee van haar drie wedstrijden, maar moest toch spelen om plek vijf tegen Zuid-Korea, dat slechts twee wedstrijden speelden en twee keer verloor. Brazilië won van Zuid-Korea, maar mocht toch niet spelen om de vijfde plek.

Het was het vijfde WK american football en het derde jaar waarin de VS meedeed. Ze verloren op die drie WK's nog nooit een wedstrijd en volgden zo met titels in 2007, 2011 en 2015 Japan op dat de eerste twee WK's won. 

Martin Freeman over zijn rol in Captain America: Civil War

Martin Freeman heeft openheid gegeven over zijn rol in Captain America: Civil War. Een spoiler-alert als waarschuwing.

"Ik heb nu een paar dagen filmen erop zitten. Er zijn nog twee dagen te gaan, dus veel zal ik niet te zien zijn. Binnen de film is het een rol waar niet echt een label aan vast te plakken is, hij is niet goed maar ook niet slecht. Hij werkt in ieder geval voor de overheid en een groot deel van zijn baan bestaat uit het registreren van superhelden en superkrachten. Ik zou verder kunnen gaan met de rol, tenzij de overheid me ontslaat natuurlijk", verklaarde Freeman in een interview. 

"Hij werkt samen met de superhelden, maar tegelijkertijd ook met de organisaties die de krachten juist in de toom proberen te houden. Je bent er dus niet echt zeker van wat hij plan is. Het ziet er naar uit dat het lijkt alsof hij het ene doet, maar dan toch het andere doet. Het is een personage dat ik graag speel door die twijfelachtigheid. Ik houd ervan als het niet alleen maar zwart-wit is, maar er ook een grijs gebied is", voegde hij nog aan zijn statement toe in een ander interview.

Wat er precies aan de hand is, valt vanaf 5 mei 2016 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Martin Freeman (Bron: BBC America)Martin Freeman (Bron: BBC America)

Verkiezing FIFA-voorzitter op 26 februari

De nieuwe FIFA-voorzitter wordt op 26 februari volgend jaar gekozen in de Zwitserse stad Zürich. Dat meldde de wereldvoetbalbond maandag op Twitter. Op die datum is een congres gepland, waarop de verkiezing zal plaatsvinden.

Eind mei van dit jaar werd de Zwitser Sepp Blatter herkozen als FIFA-preses op eenzelfde congres in Zürich. Hij stapte echter enkele dagen later op, te midden van een groot omkoop- en fraudeschandaal dat kort voor de verkiezing de kop opstak. Daarom moest er een nieuwe verkiezing worden gepland, die dus eind februari zal plaatsvinden. Tot die tijd is Blatter nog in functie als de voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Op voorhand lijkt UEFA-voorzitter Michel Platini de grootste kanshebber voor het voorzitterschap. Een bron binnen de Europese voetbalbond UEFA zei maandag tegen persbureau Reuters dat vier van de zes continentale bonden de Fransman zouden steunen, als hij zich verkiesbaar stelt.

De FIFA ligt nog altijd onder vuur in verband met het omkoop- en fraudeschandaal. Zeven officials werden kort voor de verkiezing in mei in Zürich van hun bed gelicht op verzoek van de Amerikaanse justitie. Ze worden verdacht van het aannemen van miljoenen euro's aan steekpenningen, in ruil voor commerciële rechten en uitzendrechten van grote toernooien. In totaal verdenken de Amerikanen veertien mensen van de zwendel. Blatter is geen verdachte in de zaak.

Verkiezing FIFA-voorzitter op 26 februari
Verkiezing FIFA-voorzitter op 26 februari (Foto: ANP)

Illegalen proberen Kanaal over te zwemmen

De drang en de nood zijn zo groot dat illegalen vanuit Calais in Frankrijk proberen Engeland te bereiken door Het Kanaal over te zwemmen. Dat meldt de Britse omroep BBC maandag.

De meest bekende manier is dat illegalen via een plek in een bestel- of vrachtauto de drukste waterweg ter wereld per veerboot oversteken om in Engeland te geraken. De kanaaltunnel is eveneens een methode om de overkant te halen. Ook zijn er al gevallen bekend van oversteken per zeilbootje of zelfs sloep. De eigenaar van een pub net buiten Dover aan de Engelse zuidkust zag al eens een verlaten sloep voor de kust dobberen die van niemand bleek te zijn.

In minstens twee gevallen is nu volgens de BBC bekend dat illegalen het bijna 35 kilometer brede Kanaal zwemmend proberen over te steken. Het tweetal kocht een duikerspak en verdween daarna spoorloos. Ook is al eens een onbekende man in een duikerspak aangespoeld op de kust van Noorwegen, terwijl daar niemand werd vermist. Het Kanaal staat bekend om zijn sterke en verraderlijke stromingen.

Illegalen proberen Kanaal over te zwemmen
Illegalen proberen Kanaal over te zwemmen (Foto: ANP)

Woonwagenbewoners organiseren festival

Mensen die willen weten hoe het eraan toe gaat op een woonwagenkamp kunnen komende zaterdag hun hart ophalen in Zeewolde. Daar organiseren woonwagenbewoners uit heel Nederland een festival dat volledig draait om de 'woonwagencultuur'. Ze willen naar eigen zeggen 'burgers' laten kennismaken met hun cultuur en leefstijl.

Het festival is ook bedoeld om de relatie met burgers en de overheid te verbeteren, aldus de organisatoren. Volgens hen weten mensen weinig van het leven in een woonwagenkamp. Dat komt volgens een woordvoerder omdat bij mensen aarzelen om een kamp te bezoeken "om eens een praatje te maken".

Volgens hem komen zaterdag vijftig woonwagens naar het festivalterrein. Ook zijn er een stuk of vijf "nostalgische wagens" te bekijken, de woonwagens uit het verleden. In totaal 150 woonwagenbewoners doen mee aan het festival. De dag wordt afgesloten met een grote barbecue.

De toegang is gratis. De woordvoerder durfde niet te schatten hoeveel mensen er naast de woonwagenbewoners zelf op het evenement afkomen. "We wachten gewoon af", zei hij.

Het is de eerste keer dat woonwagenbewoners een dergelijk festival organiseren.

Woonwagenbewoners organiseren festival
Woonwagenbewoners organiseren festival (Foto: ANP)

Alex Rocco (79) overleden

Alex Rocco, die bekendheid verwierf door zijn rol in The Godfather, is overleden. Dit meldt Entertainment Weekly.

De rol die hij vervulde was die van Moe Greene, de Joodse gangsterbaas, en groot vijand van de Corleone-familie. Rocco noemde de rol zijn "gouden ticket". 

In 1990 kreeg de acteur een Emmy voor zijn rol in de serie The Famous Teddy Z. Hij was ook bekend geworden door zijn werk als stemacteur. Zo verzorgde hij de stem van zakenman Roger Meyers Jr. in The Simpsons en sprak hij stemmen in voor Family Guy en Pixar's A Bug's Life.

Rocco is 79 jaar oud geworden. Uit waardering voor zijn werk werden op zaterdag de fonteinen van Caesar's Palace in Las Vegas een minuut uitgeschakeld.

Alex Rocco als gangster Moe GreeneAlex Rocco als gangster Moe Greene

Jack van Gelder stapt na veertig jaar NOS over naar Sport1

Transfernieuws. Ditmaal geen sporter die van club verhuist, maar een presentator die verkast van zender. Jack van Gelder verlaat na veertig jaar de NOS en gaat aan de slag bij Sport1. De 64-jarige presentator is onder meer de gastheer bij de uitzendingen rondom de Champions League en de EK-kwalificatiewedstrijden.

"Het is buitengewoon jammer dat Jack vertrekt", reageert hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport. "Hij is een van onze gezichtsbepalende presentatoren en we wilden hem dus ook niet kwijt. Juist daarom hebben we onlangs nieuwe afspraken gemaakt tot ruim na Jack’s 65ste verjaardag. Hij kiest nu echter alsnog voor een nieuwe uitdaging."

"Ik heb heel lang nagedacht over deze overgang. Ik zie in Sport1 een enorme uitdaging en verheug mij op iets nieuws. Ik heb met enorm veel plezier sinds 1975 bij NOS Langs de Lijn en sinds 1995 bij Studio Sport mogen werken. Wij gaan als zeer goede vrienden uit elkaar. Mooi dat dat zo kan. Een nieuwe omgeving, nieuwe collega's en nieuwe mogelijkheden. Spannend, maar heel leuk", aldus Van Gelder. 

Van Gelder versloeg Oranje meer dan 250 keer op de radio. De laatste klus voor Van Gelder bij de NOS zijn de EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal tegen IJsland (3 september) en Turkije (6 september). Op 31 augustus presenteert hij voor het laatst Studio Voetbal. Vanaf 15 september is hij dan voor het eerst te zien bij Sport1. 

Ook de nieuwe werkgever van Van Gelder is blij over de komst van de ervaren presentator. "Ik denk dat ik aan niemand hoef uit te leggen dat we bij Sport1 bijzonder blij zijn met de komst van Jack van Gelder als presentator. De Olympische Spelen, een WK of EK-toernooi, Jack heeft het allemaal gepresenteerd", laat directeur Will Moerer weten.

Waarschijnlijk het beroemdste radiofragment van Jack van Gelder. (Bron: YouTube)

O'G3NE met eigen boot tijdens Gay Pride

De winnaressen van The Voice of Holland 2014 varen tijdens de Amsterdamse Gay Pride mee met een eigen Wings To Fly-boot. De meiden van O'G3NE delen een boot met het Haagse Straight Friendly-feest Popcake.

Het nieuwe liedje van de drie zussen gaat over de wens om te zijn wie je wilt zijn en met wie, de liefde dus. "En wat is er nu meer universeel dan liefde? Helaas mogen nog niet overal ter wereld mensen hun liefde voor elkaar openlijk uiten", aldus Lisa. "We kennen alle drie wel mensen die het ook in Nederland niet makkelijk hebben gehad om voor hun liefde uit te komen. Om tijdens de Gay Pride ook hier aandacht voor te vragen is natuurlijk een goede match."

"'Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, waar dan ook, hoe dan ook. Dat is ongelooflijk belangrijk, omdat je je nooit volledig gelukkig zult voelen als je niet je leven kunt leiden zoals je zou willen, maar wat een ander van je verwacht", aldus Shelley. "Wij moedigen dan ook iedereen aan, vooral op een feestelijke dag als de Gay Pride, om zichzelf te zijn, hoe dat dan ook is", voegt Amy eraan toe.

O'G3NE met eigen boot tijdens Gay Pride
O'G3NE met eigen boot tijdens Gay Pride (Foto: BuzzE)

Nick Jonas niet tegen date met Kendall Jenner

Nick Jonas is nog maar een maand single na een lange relatie, maar dat weerhoudt zijn broer Joe er niet van een nieuwe date voor hem te regelen. Dat meldt Mirror.

Joe Jonas en zijn nieuwe vriendin Gigi Hadid zijn van mening dat Nick een goeie match is voor Gigi's vriendin Kendall Jenner. Het koppel stelde dan ook voor dat ze de twee aan elkaar voorstellen. "Hij heeft het er een paar keer over gehad en Gigi ook", vertelt de zanger. "We zullen zien, ik weet het niet. Ik zou er niet tegen zijn."

Pas liep Nicks relatie van twee jaar met model Olivia Culpo op de klippen. Onlangs meldde hij dat hij het moeilijk had met de breuk. Daarom zocht hij advies bij vriendin Taylor Swift, vertelt hij. "Ze is een goede vriendin met veel goede inzichten en verstand van zaken, en dat helpt. Het is altijd goed om te horen hoe een vrouw dingen ziet."

Nick Jonas niet tegen date met Kendall Jenner
Nick Jonas niet tegen date met Kendall Jenner (Foto: BuzzE)

Grieken voldoen afbetalingen aan ECB en IMF

Griekenland voldoet maandag zijn uitstaande betalingen van in totaal 6,8 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde het Griekse ministerie van Financiën maandagochtend.

De betalingen hangen samen met het akkoord dat Griekenland een week geleden sloot met de andere eurolanden. Daardoor kan er worden onderhandeld over een nieuw pakket noodleningen en wordt Griekenland voorzien van een overbruggingskrediet voor de komende maanden. Daarmee kan het land voldoen aan de aflossingsverplichting bij de ECB en kan de achterstand in betalingen aan het IMF worden weggewerkt.

Griekenland werd vrijdag een overbruggingskrediet van 7,2 miljard euro toegezegd uit het noodpotje van de Europese Commissie. Binnenkort starten de onderhandelingen over het nieuwe steunpakket, dat het noodlijdende land in de komende drie jaar in totaal van ongeveer 86 miljard euro moet voorzien. De onderhandelingen nemen naar verwachting enkele weken in beslag.

Grieken voldoen afbetalingen aan ECB en IMF
Grieken voldoen afbetalingen aan ECB en IMF (Foto: ANP)

Sophie Hilbrand snoof eerste lijntje in VS

Presentatrice Sophie Hilbrand van het programma Spuiten en slikken maakte voor het eerst kennis met cocaïne toen ze jaren geleden op vakantie was in de Verenigde Staten. Dat vertelt ze aan Veronica Magazine.

Toen ze twintig was, reed Sophie samen met een vriendin in een huurauto van San Francisco naar New York. Onderweg kwamen ze langs Las Vegas. "Daar kwamen we een groep stand-upcomedians tegen die ons allerlei drugs aanboden. We weigerden eerst, maar dachten toen: we zijn in Las Vegas dus kom maar op... Ik gebruikte daar voor het eerst coke. Wij naar de wc, waar we dat lijntje deelden." De volgende dag had Sophie knallende koppijn.

Ook andere presentatoren van het programma over drank en drugs vertellen over hun uitspattingen. Zo bracht Jan Versteegh in Thailand eens een paar dagen blowend door. "Uiteindelijk waren we drie dagen aan het blowen, cocktails drinken en een beetje zwemmen. Na die dagen was ik er wel klaar mee."

Sophie Hilbrand snoof eerste lijntje in VS
Sophie Hilbrand snoof eerste lijntje in VS (Foto: BuzzE)

Nieuwe unieke vechter Street Fighter V aangekondigd

Op EVO 2015, het jaarlijkse vechtgame-evenement in Las Vegas, is door Capcom een nieuw personage aangekondigd voor Street Fighter V. Necalli, zoals de nieuwe vechtjas heet, is het eerste originele personage voor de nieuwe Street Fighter-game.

Necalli is een grappler en beschikt over een grote verscheidenheid close range klauwaanvallen, velerlei grabs en dive kicks. Zijn V-Trigger-aanval maakt vol gebruik van zijn lange lokken en zorgen naar verluidt voor een extra buff van zijn standaardaanvallen. Bekijk de nieuwe vechter hieronder. Street Fighter V komt in 2016 uit voor PlayStation 4 en pc.

Storing nieuwe achtbaan Efteling duurt voort

De nieuwste achtbaan van de Efteling, Baron 1898, was maandagmorgen nog altijd dicht door een storing. Het park in Kaatsheuvel heeft wel "goede hoop" dat de attractie in de loop van de dag weer de poorten kan openen. Monteurs denken de oorzaak te hebben gevonden.

De achtbaan kwam zondagmorgen voor de tweede keer tot stilstand. Monteurs hebben er tot 's avonds laat aan gewerkt. Toen het park maandag openging waren ze nog altijd bezig. "Zo'n attractie is een complexe machine vol technische snufjes en sensoren voor de veiligheid", legde een woordvoerster van de Efteling uit. Omdat de Baron 1898 nog zo nieuw is, weten de monteurs niet direct de oplossing voor iedere foutmelding.

De zogeheten dive coaster, met als hoogtepunt een vrije val van 37,5 meter, ging begin deze maand open. Vorige week maandag was er ook al een storing. Toen moesten bezoekers eruit worden gehaald.

Ben je van plan de Efteling te bezoeken speciaal voor deze nieuwe attractie is het aan te bevelen even te wachten tot de kinderziektes eruit zijn en de baan wat consistenter draait.

Storing nieuwe achtbaan Efteling duurt voort
Storing nieuwe achtbaan Efteling duurt voort (Foto: ANP)

Westra baalt van korte ontsnappingen

Lieuwe Westra probeerde gisteren opnieuw om met de juiste vroege vlucht mee te doen, maar net zoals zijn eerdere pogingen was zijn kopgroep opnieuw geen lang leven beschoren. De Astana-renner baalt dat hij telkens niet weg weet te komen.

"Elke keer komt die motor weer met dat bordje van veertig of vijftig seconden voorsprong. Het wordt verdomme nooit meer, ik word er ziek van", zei Westra na afloop van de vijftiende etappe. De Fries brak met 27 renners uit, waarvan er uiteindelijk negen over bleven. De Nederlander was achteraf wel blij dat ze teruggehaald zijn. "Nu heb ik me gespaard en kan ik het maandag nog een keer proberen."

Westra wil na de rustdag blijven strijden voor een ritzege, ook in de Alpen. "Ik blijf het proberen, heb toch niks te verliezen. Die kopman van ons is wel oké, die hobbelt wel mee in de groep."

Uitgaven consumenten nemen verder toe

De uitgaven van consumenten in Nederland zijn in mei verder gegroeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De consumentenbestedingen lagen in mei 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten namen toe.

De uitgaven stijgen sinds oktober vorig jaar. De toename in mei was echter beperkter dan in de voorgaande maanden. In april gingen de consumentenbestedingen met 1,6 procent omhoog, in de drie maanden daarvoor werden plussen van ruim 2 procent geboekt.

Consumenten gaven in mei 2,4 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen. Aan duurzame goederen besteedden ze 0,7 procent meer. Daarnaast werd er meer gas verbruikt. Die stijging was echter veel kleiner dan in de eerste vier maanden van 2015.

Vertrouwen

Het vertrouwen onder consumenten is in juli licht gedaald, meldde het CBS verder. De index waarmee het vertrouwen wordt gemeten zakte deze maand van 4 naar 2, wat aangeeft dat er nog iets meer optimisten zijn dan pessimisten. Consumenten werden in doorsnee somberder over het economisch klimaat in Nederland. De koopbereidheid nam wel licht toe.

De omstandigheden voor de consumptie verslechterden in juli iets ten opzichte van de voorgaande maand en komen daardoor weer overeen met de situatie in mei.

Uitgaven consumenten nemen verder toe
Uitgaven consumenten nemen verder toe (Foto: ANP)

Inbraak voor vrijpartij

Bij een woning in Venray is tot twee keer toe ingebroken met een opmerkelijk doel. Er is namelijk niets ontvreemd, maar het bed werd door de inbrekers gebruikt om eens even flink te rampetampen.

Nieuwssite 1Limburg meldt dat er twee weekenden achter elkaar bij de woning is ingebroken. Beide keren werd er echter niets ontvreemd. Na de tweede inbraak lieten de inbrekers sporen na die overduidelijk wezen op de reden voor de inbraak.

Een door agenten gevonden verpakking van een condoom bleek niet van de bewoonster van de woning te zijn. Deze vondst wees er dus op dat de boefjes niet geinteresseerd waren in centen of juwelen, maar dat ze enkel een goed bed wilden hebben voor een nachtelijk avontuurtje.

'Airbus komt met verbeterde versie A380'

Vliegtuigmaker Airbus komt met een verbeterde variant van de Airbus A380. Dat maakte topman Fabrice Bregier zondag bekend. De update van de superjumbo, die in 2025 beschikbaar moet zijn, moet de tegenvallende verkopen een boost geven.

Het is nog niet duidelijk of de nieuwe A380 zal worden uitgerust met nieuwe, zuinigere motoren. Ook zijn de verbeteringen aan het toestel nog niet volledig uitgewerkt. Mogelijk wordt het toestel nog een stukje groter dan het nu al imposante formaat.

De Europese vliegtuigmaker erkende eerder al dat het zich heeft verkeken op de markt voor het toestel. Vorig jaar was het eerste jaar waarin het Airbus niet is gelukt een nieuwe koper te vinden. De ontwikkelingskosten van de A380 bedroegen omgerekend ruim 20 miljard euro.

'Airbus komt met verbeterde versie A380'
'Airbus komt met verbeterde versie A380' (Foto: ANP)

Michael J. Fox niet dol op DeLorean

Het is alweer dertig jaar geleden dat Back to the Future uitkwam. Hoofdrolspeler Michael J. Fox kijkt niet met plezier terug op de stunts in de DeLorean, de wagen die hem naar het verleden stuurde.

Dat vertelde de acteur tijdens een jubileumevenement in Londen tegen Radio Times. Hij had wel een wens: "Ik zou willen dat ik een video had van hoe vaak de deur van de DeLorean tegen me aan smakte. Opname na opname, het hield niet op."

Niet alleen de deur van de destijds futuristische auto vormde een probleem, de hele wagen liet zich nauwelijks besturen. "Het was afschuwelijk om achter het stuur te zitten. Hij had twee versnellingen en elke keer als ik de deur dichtgooide klapte mijn hand tegen de 'flux capacitator' aan. Mijn hand bloedde, mijn hoofd bloedde..."

Fox kijkt niet erg uit naar een vervolg of een remake: "Er zou een hele smak geld voor nodig zijn, wil ik weer in die wagen kruipen." Regisseur Robert Zemeckis liet eerder al weten dat er geen nieuwe film komt als het aan hem ligt. Fox hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Michael J. Fox niet dol op DeLorean
Michael J. Fox niet dol op DeLorean (Foto: BuzzE)

Ambassades VS en Cuba weer open

Na ruim vijftig jaar de diplomatieke banden te hebben bevroren, openen Cuba en de Verenigde Staten maandag weer een ambassade in elkaars land. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez woont eerst in Washington een ceremonie bij waarbij de Cubaanse vlag wordt gehesen, waarna hij een ontmoeting met zijn Amerikaanse evenknie John Kerry heeft. Kerry gaat op een later tijdstip naar de Cubaanse hoofdstad Havanna.

De Amerikaanse regering verbrak de betrekkingen nadat de extreemlinkse Fidel Castro in 1959 aan de macht was gekomen en zich steeds meer op de Sovjet-Unie ging richten. Vorig jaar haalden beide landen de banden weer aan, waarna begin deze maand werd besloten de ambassades weer te openen. Het Amerikaanse handelsembargo tegen de Cubaanse communistische regering blijft voorlopig wel grotendeels van kracht.

Ambassades VS en Cuba weer open
Ambassades VS en Cuba weer open (Foto: ANP)

Demi Moore geschokt na dode man in zwembad

Demi Moore zegt dat ze van slag is nadat ze hoorde dat er een man dood in haar zwembad werd aangetroffen. Dat meldt Us Weekly.

"Ik ben in absolute shock", meldt de actrice in een statement. "Ik was in het buitenland om mijn dochters op te zoeken voor een verjaardagsfeest toen ik het verschrikkelijke nieuws hoorde. Het verlies van een kind is een ongelooflijke tragedie en mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van deze jongeman. Hopelijk kunnen jullie de privacy respecteren van iedereen die hierbij betrokken is."

Zaterdag werd een 21-jarige man dood aangetroffen in het zwembad in het huis van Moore in Los Angeles. Niemand van het gezin van Moore zelf was aanwezig tijdens het huisfeestje waarop het incident plaatsvond. Bij het feestje zouden vijf mensen aanwezig zijn geweest, onder wie een dienstmeisje van de familie. Dochter Scout Willis vierde haar twintigste verjaardag in Frankrijk, waar behalve moeder Demi ook dochter Tallulah bij aanwezig was. Rumer Willis is momenteel in New York, waar ze zich voorbereid voor haar rol in de musical Chicago.

Demi Moore geschokt na dode man in zwembad
Demi Moore geschokt na dode man in zwembad (Foto: BuzzE)

CBS: meer jongeren aan het werk

Jongeren hebben vaker een baan dan een jaar geleden. In juni waren er 63.000 mensen van 15 tot 25 jaar meer aan het werk dan een jaar eerder. In totaal stond het aantal werkende jongeren vorige maand op 1,3 miljoen, zo bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Over de afgelopen drie maanden nam het aantal werkende jongeren met gemiddeld 2000 per maand toe, aldus het statistiekbureau. Jongeren vonden vooral deeltijdbanen tot twaalf uur per week. In juni had 61,3 procent van hen betaald werk tegen 58,3 procent in dezelfde maand vorig jaar.

De arbeidsparticipatie onder jongeren van 15 tot 25 jaar die geen onderwijs meer volgen daalde in tien jaar tijd van 76,7 procent in het eerste kwartaal van 2005 naar 76,0 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Vooral het aandeel niet-onderwijsvolgende jongeren dat voltijd werkt, dus 35 uur of meer per week, is afgenomen. Dat is zowel bij mannen als bij vrouwen.

CBS: meer jongeren aan het werk
CBS: meer jongeren aan het werk (Foto: ANP)

AC/DC-drummer weer thuis na arrestatie

De voormalig drummer van AC/DC Phil Rudd is weer thuis nadat hij werd gearresteerd voor het schenden van de regels van zijn huisarrest. Dat meldt lokale krant The Bay of Plenty Times.

Rudd werd zaterdag gearresteerd in zijn Nieuw-Zeelandse woonplaats Tauranga, ruim een week nadat hij veroordeeld werd tot acht maanden huisarrest. De muzikant kreeg de staf nadat hij kampte met alcohol- en drugsproblemen en onder invloed een voormalig werknemer met de dood bedreigde. Rudd werd door de rechter verboden om alcohol en drugs te gebruiken en te bezitten, maar hij hield de ban niet lang vol. Daarom heeft de rechter nu een extra regel toegevoegd aan het huisarrest van Rudd: de politie mag hem nu ieder moment testen op alcohol- en drugsgebruik.

De drummer kampt al een tijdje met problemen met de verslavende middelen. Het zorgde ervoor dat hij voor de tweede keer uit de band werd gezet. Rudd drumde sinds 1975 in de band, maar verliet na onenigheid in 1983 de band, in 1994 voegde hij zich weer bij de band. Hij was aanvankelijk nog wel betrokken bij het recente album Rock Or Bust, maar hij kwam vaak niet opdagen en raakte steeds verder vervreemd van zijn bandgenoten. "Het lijkt erop dat hij de weg kwijt is", meldde Angus Young in een interview eerder dit jaar. "Dit is niet de Phil die we kennen van vroeger."

AC/DC-drummer weer thuis na arrestatie
AC/DC-drummer weer thuis na arrestatie (Foto: BuzzE)

Van Avermaet verlaat Tour voor geboorte kind

De Belgische wielrenner Greg van Avermaet heeft maandag de Tour de France verlaten. De renner van BMC keert terug naar huis om bij de geboorte van zijn eerste kind te zijn. "Het is tijd om te vertrekken. Ik wilde zo lang mogelijk in de Tour zijn om BMC te ondersteunen maar nu kan ik me thuis nuttiger maken", meldde de renner via Twitter.

Van Avermaet won vrijdag de dertiende etappe naar Rodez. Maandag rijden de renners van Bourg-de-Péage naar Gap waarna een rustdag volgt.

Van Avermaet verlaat Tour voor geboorte kind
Van Avermaet verlaat Tour voor geboorte kind (Foto: ANP)

Grieken massaal naar de bank

Grieken zijn maandag massaal naar de bank gegaan, nu er na een sluiting van drie weken weer geld opgenomen kan worden. Bij verschillende banken in hoofdstad Athene stonden lange rijen voor de deur. Veel mensen willen hun rekeningen en belastingen betalen. Ook kan iedereen weer geld opnemen, met een maximum van 420 euro per week.

Met de heropening van de banken hopen de Grieken weer over te kunnen gaan op een normaal leven. Bankiers verwachten maandag weinig problemen. "Ons netwerk is er klaar voor", zei een official van de Piraeus Bank. "Er zullen hoogstens lange rijen zijn, omdat mensen geld willen opnemen uit hun kluisjes."

De regering besloot eind juni de banken te sluiten uit vrees dat het beschikbare geld massaal zou worden opgenomen. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot vorige week om Griekenland te helpen door de noodsteun voor Griekse banken op te voeren.

Grieken massaal naar de bank
Grieken massaal naar de bank (Foto: ANP)

Zeelandhallen Goes open voor asielzoekers

Na Zwolle heeft ook het Zeeuwse Goes een noodopvang voor asielzoekers. De Zeelandhallen zijn in gereedheid gebracht voor de opvang. Maandagochtend vertrekt een bus met de eerste, ongeveer twintig vluchtelingen vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel naar Goes. Dat meldde een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Sinds woensdag is er ook een noodopvang in Zwolle. In de IJsselhallen is plaats voor vierhonderd asielzoekers. De opvang richt zich vooral op alleenstaanden uit Syrië en Eritrea.

De noodopvangcentra in Goes en Zwolle zijn ingericht omdat de reguliere asielzoekerscentra te weinig capaciteit hebben. Dat komt door een onverwacht grote piek in het aantal vluchtelingen dat zich in ons land meldt voor asiel en omdat de uitstroom van mensen met een verblijfsvergunning stagneert vanwege een tekort aan geschikte woningen.

Zeelandhallen Goes open voor asielzoekers
Zeelandhallen Goes open voor asielzoekers (Foto: ANP)

Ruim 20.000 bezoekers voor heropende Pier

De Pier in Scheveningen, die zaterdagochtend na twee jaar werd heropend, lijkt niets van zijn aantrekkingskracht te hebben verloren. Afgelopen weekend kwamen er ruim 20.000 bezoekers op af. Omdat er nog volop gebouwd wordt, mogen er de komende weken niet meer dan achthonderd mensen tegelijk de pier op.

In 2013 moest de Pier op last van de brandweer dicht omdat die vanwege achterstallig onderhoud niet meer voldeed aan de veiligheidseisen.

De Haagse wethouder Joris Wijsmuller zette de poort van de Pier zaterdagochtend weer open, samen met de nieuwe eigenaren. Bezoekers zijn welkom op het bovendek, de toren en bij het pannenkoekenrestaurant. Het benedendek wordt nog gerenoveerd en gaat vermoedelijk volgende maand open.

De Scheveningse Pier is dagelijks gratis toegankelijk van 10.00 tot 22.00 uur.

Ruim 20.000 bezoekers voor heropende Pier
Ruim 20.000 bezoekers voor heropende Pier (Foto: ANP)

Plan om Emma Watson te ontvoeren verijdeld

Door een samenloop van omstandigheden is onlangs een plan verijdeld om actrice Emma Watson te ontvoeren op de set van haar nieuwe film. Twee medewerkers van de filmstudio wilden de 25-jarige Britse kidnappen, aldus The Sun.

De twee mannen bespraken hun plan in een taxi. Helaas voor hen sprak de chauffeur dezelfde taal, vermoedelijk uit Oost-Europa. Hij hoorde wat de mannen van plan waren en waarschuwde de filmmaatschappij.

De beveiliging van Watson is om die reden sinds vrijdag aangescherpt. Ze werkt momenteel aan Beauty and the Beast, waarin ze Belle speelt. Wat er tegen de mannen is ondernomen, meldt The Sun niet.

Plan om Emma Watson te ontvoeren verijdeld
Plan om Emma Watson te ontvoeren verijdeld (Foto: BuzzE)

Pleidooi voor gratis parkeren in binnenstad

Gemeenten zouden perioden moeten invoeren met gratis parkeren in de binnensteden. Dan komen er weer meer mensen op de winkels af. Dit zegt retaildeskundige en bijzonder hoogleraar Cor Molenaar maandag in een interview met De Telegraaf.

Volgens Molenaar gaan de parkeeropbrengsten vrijwel altijd naar de post algemene middelen. Daarmee is het parkeergeld gewoon een melkkoe, zegt hij. "Terwijl de opbrengst ten goede zou moeten komen om de binnenstad te verlevendigen en een opknapbeurt te geven."

We moeten bezoekers niet langer straffen als ze naar de binnenstad komen, stelt de hoogleraar. "Want parkeerkosten zijn een reden om niet naar de winkels te gaan." Hij pleit er daarom voor perioden met gratis parkeren in te voeren. Zo kan de middenstand een steuntje in de rug worden gegeven. De hoogleraar aan de Erasmus Universiteit komt aan het woord naar aanleiding van de situatie in het Britse plaatsje Cardigan. Daar zijn de parkeerautomaten al weken kapot. Sindsdien steeg het aantal bezoekers van de binnenstad.

Het MKB pleit er al jaren voor het parkeerbeleid in de binnensteden te veranderen om te voorkomen dat bedrijven nog meer omzetverlies leiden, personeel moeten ontslaan of wegtrekken naar een andere plaats. Stijgende parkeertarieven maken binnensteden minder aantrekkelijk voor consumenten en ondernemers, stelden Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de ANWB eind vorig jaar nog.

Door wegblijvende bezoekers, teruglopende bestedingen en grotere leegstand van winkelvastgoed staat de leefbaarheid van binnensteden onder druk, zeggen deze organisaties.

Pleidooi voor gratis parkeren in binnenstad
Pleidooi voor gratis parkeren in binnenstad (Foto: ANP)

Jubileumeditie Roze Maandag barst los

Tilburg kleurt maandag weer roze. De kermis in de Brabantse stad vormt voor de 25e keer het decor van de Roze Maandag. Wat ooit begon ooit als klein feestje voor homo's en lesbiennes, groeide uit tot een evenement dat steevast honderdduizenden bezoekers trekt.

Niet dat voorzitter van de organisatie Naud van de Wijngaart veel om zulke getallen geeft. Hij vindt het "belangrijker om een mooi feestje te bouwen voor mensen van alle geaardheden en culturen".

Dat feestje vindt plaats op diverse pleinen en straten in de binnenstad. Roze Maandag begint om 11 uur met de 'bridepride': 25 stellen gaan symbolisch met elkaar 'trouwen', een knipoog naar het feit dat het huwelijk ook in de VS niet meer is voorbehouden aan hetero's. Henny Huisman overziet de ceremonie.

Op het muzikale programma van Roze Maandag staan onder meer optredens van Nederlandstalige artiesten als Marianne Weber en Dries Roelvink. Ook verschijnt een hele reeks dj's op de podia, onder wie Joost van Bellen en ROOG.

Jubileumeditie Roze Maandag barst los
Jubileumeditie Roze Maandag barst los (Foto: ANP)

Touretappe van vandaag: lastige overgangsrit

De laatste rit voor de tweede rustdag voor de renners in de Tour de France. Deze overgangsrit is weer niet makkelijk en is met twee cols van de tweede categorie in het slot zeer geschikt voor de aanvallers. Ook de klassementsrenners moeten weer op hun hoede zijn in de lastige slotfase.

Bourg-de-Péage
De stad Bourg-de-Péage kent 10.100 inwoners en dankt zijn naam aan de brug over de Isère rivier die in de Middeleeuwen is gebouwd.De stad heeft in de negentiende eeuw een goede reputatie opgebouwd door het produceren van veldhoedjes, die gemaakt werden van tamme konijnen. 

Het is voor det tweede keer dat de Tour in Bourg-de-Péage zal zijn. In 2010 startte de twaalfde etappe naar Mende er, de plaats waar afgelopen zaterdag werd gefinisht. Die rit werd toen gewonnen door Joaquin Rodriguez, die Alberto Contador in een sprint versloeg.

Gap
Gap heeft de Tour de France al vaak op zijn grondgebied mogen verwelkomen. Recente winnaars in de stad zijn onder andere Thor Hushovd, Alexandre Vinokourov en twee jaar geleden won Rui Costa. Daarnaast was het de startplaats in enkele etappes naar de L'Alpe-d'Huez, onder andere in 2006 toen Fränk Schleck won en in 2013 toen Christophe Riblon wist te winnen. 

Gap is de markering tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Alpen. Het is een plaats voor zowel zomer- als wintersporten en dat is in de stad ook te merken. Er zijn vele sportclubs en 50 procent van de inwoners is lid van minstens één club.

Etappebeschrijving
Weer een typische overgangsrit voor de renners vandaag. Etappe komt wel deels overeen met de rit van afgelopen zaterdag naar Mende. Een vrij rustige eerste fase van de rit, om te eindigen met twee cols van de tweede categorie. De Col de Manse  is de laatste van de twee en is negen kilometer lang aan een kleine zes procent. Daarna is het nog twaalf kilometer dalen naar Gap, dus de renners die op achterstand zijn gekomen zouden dan nog terug moeten kunnen komen. Het is wel een vrij lastige afdaling van de klim, dus er zou veel risico genomen moeten worden.

Twee jaar geleden werd er, in de regen, veel risico genomen bij de klassementsrenenrs. Laurens ten Dam, die vijfde stond, verloor toeen een minuut op de overige favorieten. Het zal dus goed opletten zijn voor de favorieten.

Profiel van de zestiende etappe (Bron: LeTour.Fr)Profiel van de zestiende etappe (Bron: LeTour.Fr)

Algemeen klassement na vijftiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 59h 58' 54''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 10''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 03' 32''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 04' 02''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 23''
6. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 54''
7. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 06' 23''
8. Vincenzo Nibali Ita Astana + 08' 17''
9. Tony Gallopn Fra Lotto-Soudal + 08' 23''
10. Bauke Mollema NED Trek + 08' 53''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 11' 03''
12. Romain Bardet Fra AG2r + 13' 10''
13. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 13' 26''
14. Samuel Sanchez Spa BMC + 14' 21''
15. Pierre Rolland Fra Europcar + 14' 58''
16. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 22' 18''
17. Thibaut Pinot Fra FDJ + 30' 57''
18. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 34' 44''
19. Jakob Fuglsang Den Astana + 35' 26''
20. Alexis Vuillermoz Fra AG2r + 35' 32'

FOK!sport favorieten voor de etappe
Vandaag ook weer een rit met vele kanshebbers voor de zege. Normaliter zal een vluchtersgroepje kans maken op de ritzege in Gap. De klassementsrenners zullen zich, vlak voordat de Alpen opdoemen, niet druk maken om de ritzege. Het ligt in de lijn der verwachting dat een grote kopgroep vooruit zal mogen gaan en blijven.

***** Julien Simon
**** Dan Martin, Serge Pauwels
*** Wilco Kelderman, Thomas Voeckler
** Romain Bardet, Pierrick Fedrigo
* Pieter Weening, Romain Sicard

Banken Griekenland weer open

De Griekse banken openen maandag weer hun deuren. Wel blijven er diverse restricties van kracht. Zo mogen de Grieken nog maar 420 euro per week opnemen. Ook is het nog niet mogelijk om zomaar geld naar het buitenland over te maken.

In de confrontatie met de Europese geldschieters heeft de regering eind juni de banken gesloten uit vrees dat het beschikbare geld massaal zou worden opgenomen. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot vorige week om Griekenland te hulp te schieten door de noodsteun voor Griekse banken op te voeren. Dat besluit hing samen met de nieuwe lening die Griekenland door de eurolanden in het vooruitzicht is gesteld.

In Brussel werd voor het weekend ingestemd met een overbruggingskrediet van ruim zeven miljard euro om Griekenland voorlopig overeind te houden. Komende weken zal de Europese Commissie met de Griekse regering in onderhandeling gaan over het volledige derde leningenprogramma voor het noodlijdende Zuid-Europese land.

Banken Griekenland weer open
Banken Griekenland weer open (Foto: ANP)

Klokhuis-eindredacteur Geelhoed overleden

Piet Geelhoed, een van de grote iconen van de Nederlandse kindertelevisie en voormalig eindredacteur van het programma Het Klokhuis, is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de NTR maandag bekendgemaakt.

Geelhoed heeft in de loop van zijn lange carrière als schrijver, regisseur en eindredacteur altijd gestreden om jeugdradio, -televisie en -film een volwassen plaats te geven in het medialandschap. Hij heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd van radioprogramma's, televisieprogramma's en filmscenario's. Hij kreeg in 2005 de Gouden Cinekid Leeuw voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van beeldcultuur voor kinderen.

De tv-maker begon zijn carrière in 1970 op de Radio Jeugdafdeling van de AVRO. Als producer/regisseur heeft hij samen met collega's Burny Bos, Karel van de Graaf, Nelleke van der Krogt en Boudewijn Klap tot 1988 vorm gegeven aan tal van vernieuwende radioprogramma's. Hij bedacht en maakte diverse schoolradioprogramma's en kunstprogramma's voor kinderen, zoals het unieke ochtendprogramma 'Op een Klein Stationnetje' op de klassieke zender Radio 4. Naast zijn vaste werk bij AVRO radio schreef Piet ook veelvuldig voor kindertelevisie. Hij schreef onder andere voor de kinderprogramma's Kleutertje Luister, Bibelebons en Holle Bolle Boom.

Na een woelige start van het jeugdprogramma Het Klokhuis kwam Piet Geelhoed in 1988 in dienst bij de NOS (later NTR). Als eindredacteur heeft hij het programma in de beginjaren met voortvarendheid gestructureerd. Met grote vasthoudendheid heeft hij het programma door moeilijke periodes geloodst. In 1990 dreigde het programma wegbezuinigd te worden. Na 30.000 handtekeningen en intelligent lobbywerk bleef Het Klokhuis bestaan. Hij bleef uiteindelijk tot 2005 eindredacteur van het programma.

Naast zijn radio- en televisiewerk was Geelhoed de vaste scenarist van filmmaker Karst van der Meulen. Met hem maakte hij verscheidene succesvolle films en tv-series zoals Martijn en de Magiër, Thomas en Senior (met Lex Goudsmid in de hoofdrol) en Mijn Idee, waarbij het belang en de sociaal-maatschappelijke positie van het kind altijd centraal stond en waarbij kinderen als volwaardig publiek werden aangesproken. Ook schreef hij enkele kinderboeken waaronder De Sage van Brute Berend. Dit was ook het onderwerp van de zeer succesvolle filmversie die in 1985 van Thomas en Senior werd gemaakt.

Guardado schiet Mexico met onterechte penalty naar halve finales Gold Cup

PSV'er Andrés Guardado heeft Mexico zondag in New Jersey met een benutte strafschop naar de halve finales van de Gold Cup geschoten. Mexico versloeg Costa Rica na verlenging met 1-0 en neemt het op tegen Panama voor een plaats in de finale.

De fel betwiste strafschop werd gegeven vier minuten in blessuretijd van de verlenging nadat Roy Miller aanvaller Oribe Peralta in het strafschopgebied ten val had gebracht. Tv-beelden toonden aan dat Peralta, die probeerde te koppen, amper was aangeraakt door zijn tegenstander. Guardado velde het vonnis waardoor de zesvoudig kampioen zich bij de laatste vier voegde.

Beelden van de 'overtreding' waardoor Mexico een strafschop cadeau kreeg (Bron: YouTube)

Panama was na strafschoppen te sterk voor Trinidad en Tobago. Na 90 en 120 minuten stond het nog 1-1. Panama kwam op voorsprong door een treffer van Luis Tejada. In de tweede helft maakte Kenwyne Jones de gelijkmaker. 

In de andere halve finale van het kampioenschap voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben staan de Verenigde Staten en Jamaica tegenover elkaar.

Guardado schiet Mexico naar halve finales
Guardado schiet Mexico naar halve finales (Foto: ANP)


Ruim 25.000 doden door treinongelukken India

Treinongelukken in India hebben in 2014 aan meer dan 25.000 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een rapport van het criminaliteitsbureau NCRB, schrijft de Times of India maandag.

Het overgrote deel van de fatale ongelukken (meer dan 60 procent) werd veroorzaakt doordat treinen ontspoorden, omvielen en door aanrijdingen met personen die op de rails lopen. Ook vielen slachtoffers door de nodige botsingen tussen treinen. Sabotage door extremisten en terroristen eiste dertien levens.

De ruim 25.000 doden en ongeveer 3.800 gewonden betekent een stijging van het aantal ongelukken van ruim 9 procent ten opzichte van 2013.

Ruim 25.000 doden door treinongelukken India
Ruim 25.000 doden door treinongelukken India (Foto: ANP)

Varoufakis: 'Hervormingen zullen mislukken'

Yanis Varoufakis, de Griekse ex-minister van Financiën, verwacht dat de economische hervormingen die Griekenland moet doorvoeren zullen mislukken. Volgens Varoufakis is het hervormingsprogramma aan Griekenland opgedrongen. 'Het programma zal de geschiedenis ingaan als de grootste ramp aller tijden op het gebied van economisch macromanagement', aldus de afgetreden minister.

Varoufakis deed zijn uitspraken in een exclusief vraaggesprek met de BBC, waarover NRC bericht. Griekenland sloot afgelopen maandag na lang onderhandelen een akkoord met de Europese geldschieters. Het Griekse parlement accepteerde dit akkoord vrijdagnacht. Diverse bewindslieden uit de regering van Alexis Tsipras stemden tegen. De premier heeft deze tegenstemmers ontslagen. Nieuwe bewindslieden zijn beëdigd.

Varoufakis lag als minister regelmatig overhoop met zijn ambtsgenoten in andere eurolanden. Hij stapte op om de onderhandelingen niet verder te bemoeilijken. Dat deed hij kort nadat de Griekse bevolking zich in een referendum uitsprak tegen een nieuw Europees hulppakket, maar dat is er toch gekomen. 'Dit programma zal falen ongeacht wie de leiding heeft over de implementatie', zegt Varoufakis.

Geen keus
Premier Tsipras had volgens Varoufakis geen keus: hij moest het akkoord wel tekenen. 'Wij kregen de keuze tussen een capitulatie of een executie. En Tsipras besloot dat capituleren de beste strategie was', zegt Varoufakis. Premier Tsipras heeft inmiddels ook toegegeven dat hij niet in het akkoord gelooft. De komende weken wordt nog verder onderhandeld over de Griekse crisissituatie.

Ian McKellen liep rol Gandalf bijna mis

Het had weinig gescheeld of acteur Ian McKellen had nooit in de rollen gestapt die hem wereldberoemd maakten. Dat vertelt hij aan People. Hoewel hij al decennialang de reputatie van gerespecteerd acteur had, waren het Lord of the Rings (Gandalf) en X-Men (Magneto) die hem grote faam brachten.

De twee iconische rollen waren McKellen bijna ontglipt omdat hij bijna een klus in een andere kaskraker aannam: 'Ik kreeg een rol aangeboden in Mission: Impossible II met Tom Cruise, maar ze lieten me het hele script niet lezen omdat ik dat dan zou kunnen lekken. Ik kreeg alleen mijn scènes', vertelt de Brit. 'Ik kon niet oordelen hoe het script was, dus zei ik nee. Mijn agent zei: je kunt geen nee zeggen tegen het aanbod om met Tom Cruise te werken! En ik zei: Ik denk het wel.'

Door het aanbod af te slaan bleef er ruimte in zijn agenda vrij voor - wat later zou blijken - twee legendarische rollen. 'De volgende dag vroeg Bryan Singer me om Magneto te spelen en Peter Jackson vroeg me om Gandalf te spelen. Ik zei ja tegen allebei.' Alsnog besloot McKellen de rol van Gandalf te laten gaan: 'De productie van X-Men liep vertraging op. Ik belde Peter Jackson op en zei: sorry, ik kan Gandalf niet spelen want X-Men, waar ik als eerst ja tegen zei, loopt vertraging op.'

Vastberaden
Maar de Nieuw-Zeelandse regisseur was vastberaden om McKellen in de rol van Gandalf te hijsen. 'Peter zei: we houden de rol voor je vrij, laat maar weten hoe het gaat. Bryan Singer zei vervolgens: Je moet Gandalf zeker doen, ik zal ervoor zorgen dat je op tijd klaar bent.'

Voor de acteur is zijn anekdote het bewijs dat succes in Hollywood onvoorspelbaar is: 'Het gaat allemaal om geluk. Je kunt je er niet op voorbereiden. Ik heb geleerd dat je klaar moet zijn voor geluk als het komt, maar je hebt dat geluk echt nodig.'

Ian McKellen liep rol Gandalf bijna mis
Ian McKellen liep rol Gandalf bijna mis (Foto: BuzzE)

Tourorganisatie bestraft ploegleider Yates

Ploegleider Sean Yates van Tinkoff-Saxo mag maandag in de zestiende etappe van de Tour niet met zijn auto meerijden. De Brit werd door de jury van de Tour bestraft, omdat één van zijn mecaniciens een bidon naar een cameramotor van de Franse televisie gooide.

Het incident gebeurde op zo'n 36 kilometer van de meet in Valence, toen Peter Sagan van fiets wisselde. "Die cameraman hinderde ons", zei de Slowaak. "Het was een nerveuze situatie."

Het is niet de eerste keer deze Tour dat een ploegleider niet mag starten in een etappe. Davide Bramati van Etixx - Quick-Step werd geschorst voor de zesde etappe omdat er een filmpje verscheen waarin te zien was dat hij geen gordel om had. De wagen werd in die rit door iemand anders bestuurd.

Tourorganisatie bestraft ploegleider Yates
Tourorganisatie bestraft ploegleider Yates (Foto: ANP)

Virtuele partnerclub

Datingsites. Tegenwoordig gaat er geen reclame blok voorbij of ik word gestimuleerd om me in te schrijven bij een ik-zoek-een-partner-club. Daten voor geld. Klinkt toch aardig als betaalde liefde. Als ik dan ook nog eens de kosten bekijk, dan is het wel een behoorlijke dure manier om iemand te ontmoeten. Komt daar ook nog eens bij dat ik een zuinige Tukker ben. Of zoals wij het zeggen: een kniepert.

Nieuwe MH17 video duikt op: het regende lichamen

Er is een nieuwe video van vlucht MH17 opgedoken. Een paar inwoners van het Oost-Oekraïense Hrabove filmen het tafereel vanuit hun auto.

Op de video is te zien dat het vliegtuig, of wat er nog van over is, op de grond ligt en in brand staat. De auto waarin de filmer rijdt moet omdraaien omdat lichaamsdelen de weg versperren. Verdere informatie over de video is op dit moment nog niet bekend.

De video spreekt voor zich en kan als schokkend worden ervaren. Er komen geen lichaamsdelen in beeld.

Weidevogels hebben minder ruimte door meer koeien

Weidevogels komen steeds meer in de verdrukking doordat koeien de weilanden kaal vreten. Dat heeft Kees de Pater van de Vogelbescherming zondag gezegd bij het NOS Journaal. Grutto's en andere weidevogels hebben weilanden nodig met een hoge waterstand, waar veel bloemen en planten groeien en waar kuilen en bulten zijn, om hun nesten in te verbergen.

Melkboeren breiden hun veestapels uit in verband met het afschaffen van de melkquota. Het aantal melkkoeien groeide vorig jaar met 1 procent tot 1,6 miljoen.

Uit een rapport van vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International, waarvan de Vogelbescherming de Nederlandse tak is, bleek in juni al dat Nederland ontzettend slecht presteert als het gaat om het beschermen van vogels. Nederland heeft een dramatische 23e plaats in de lijst van 26 Europese landen die in het rapport onder de loep zijn gelegd. Volgens cijfers van BirdLife is het aantal weidevogels in Europa sinds 1980 met 53 procent gedaald. De algemene vogelstand is met 13 procent afgenomen.

Weidevogels in gedrang door meer koeien
Weidevogels in gedrang door meer koeien (Foto: ANP)

Van der Voort verliest van Dolan op World Matchplay, G. Anderson wint

Dag twee van de World Matchplay in Blackpool. Vanmiddag werder al vier wedstrijden gespeeld. Vanavond mogen opnieuw acht darters aan de bak. Ook Vincent van der Voort speelt vanavond. Hij treedt aan tegen Brendan Dolan. Dit bericht krijgt een update na iedere gespeelde wedstrijd. 

Brendan Dolan (11) 10-6 Vincent van der Voort

Van der Voort kwam perfect uit de startblokken en gooide acht perfecte darts. Dubbel twaalf gooide hij echter niet, maar kon een beurt later toch de eeste leg pakken en brak Dolan. De Noord-Ier brak direct terug, wist zijn eigen leg te pakken en brak opnieuw waardoor hij 4-1 voor stond bij de eerste pauze. Fast Vinny had weer last van het bekende probleem. Goed scoren, maar geen dubbels raken. Hij kreeg in het eerste deel negen pijlen op een dubbel maar raakte de buitenste ring slechts één keer. 

Na tien legs stond het 7-3 voor Dolan. Het scoren van beide partijen gaat naar beneden en ook Dolan raakte zijn dubbels moeilijk. Dolan had een gemiddelde van 86 en Van der Voort zat op 92. In het derde deel van de partij waren de eerste twee legs voor Van der Voort. De dertiende leg was voor Van der Voort een drama. Hij gooide 7 terwijl hij dubbel 16 nodig had. Een beurt later met nog dertien punten over gooide hij een single 12 in plaats van een 5 waardoor hij zich dood gooide. Na veel gepruts van beide spelers pakte Dolan alsnog de leg en kwam 8-5 voor. 

Beide spelers pakten een leg en het werd 9-6. Een leg later gooide Dolan met dubbel zestien de partij uit. Als Van der Voort iets beter zijn dubbels voor elkaar had, versloeg hij Dolan met gemak. Het mocht niet zo zijn voor de Purmerender. 

Terry Jenkins (14) 9-11 Mensur Suljovic

Op 2-2 nam Jenkins een 5-2 voorsprong. Suljovic kwam op 5-5 echter weer langszij en gooide 56 uit om weer te komen. Het werd 6-6 en de Oostenrijker wist daarna weer een break te plaatsen via dubbel acht kwam Sujovic 9-6 voor op één leg van de zege. The Raging Bull laat het er niet bij zitten en wist weer langszij te komen (9-9). 

Voor het eerst op de World Matchplay kwam er een verlening, want er moet met twee legs verschil gewonnen worden. Suljovic had dat echter niet door en dacht toen hij op 10-9 kwam al dat hij gewonnen had. Een leg later kon hij echt feest vieren nadat hij ook de 22e leg van de wedstrijd pakte. 

Gary Anderson (3) 10-4 Steve Beaton

Anderson kwam op 3-0 mede met finishes van 79 en 113. Beaton kon zijn eerste leg pakken voordat Anderson er nog eens vier won. Spannend werd het niet en met een 118-finish trok Anderson de partij met 10-4 naar zich toe. 

James Wade (6) 10-7 Kyle Anderson

Een zeer spannende wedstrijd tussen Wade en Kyle Anderson. Het ging tot 7-7 gelijk op voordat Wade de laatste drie legs wist te winnen. 

Maandagavond de laatste wedstrijden uit de eerste ronde. Raymond van Barneveld zal aantreden tegen Andy Hamilton

World Matchplay - programma maandagavond

Robert Thornton v Keegan Brown
Dave Chisnall v Jamie Caven
Phil Taylor v John Henderson
Raymond van Barneveld v Andy Hamilton

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.