Varoufakis: 'Hervormingen zullen mislukken'

Yanis Varoufakis, de Griekse ex-minister van Financiën, verwacht dat de economische hervormingen die Griekenland moet doorvoeren zullen mislukken. Volgens Varoufakis is het hervormingsprogramma aan Griekenland opgedrongen. 'Het programma zal de geschiedenis ingaan als de grootste ramp aller tijden op het gebied van economisch macromanagement', aldus de afgetreden minister.

Varoufakis deed zijn uitspraken in een exclusief vraaggesprek met de BBC, waarover NRC bericht. Griekenland sloot afgelopen maandag na lang onderhandelen een akkoord met de Europese geldschieters. Het Griekse parlement accepteerde dit akkoord vrijdagnacht. Diverse bewindslieden uit de regering van Alexis Tsipras stemden tegen. De premier heeft deze tegenstemmers ontslagen. Nieuwe bewindslieden zijn beëdigd.

Varoufakis lag als minister regelmatig overhoop met zijn ambtsgenoten in andere eurolanden. Hij stapte op om de onderhandelingen niet verder te bemoeilijken. Dat deed hij kort nadat de Griekse bevolking zich in een referendum uitsprak tegen een nieuw Europees hulppakket, maar dat is er toch gekomen. 'Dit programma zal falen ongeacht wie de leiding heeft over de implementatie', zegt Varoufakis.

Geen keus
Premier Tsipras had volgens Varoufakis geen keus: hij moest het akkoord wel tekenen. 'Wij kregen de keuze tussen een capitulatie of een executie. En Tsipras besloot dat capituleren de beste strategie was', zegt Varoufakis. Premier Tsipras heeft inmiddels ook toegegeven dat hij niet in het akkoord gelooft. De komende weken wordt nog verder onderhandeld over de Griekse crisissituatie.