Tientallen doden door aanslag IS in Turkije

Bij een aanslag in de Turkse stad Suruç zijn maandag tientallen doden gevallen. Turkse autoriteiten melden dat het zeer waarschijnlijk het werk is van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De stad ligt slecht enkele kilometers van de grens met Syrië.

De aanslag gebeurde tijdens een persconferentie van de Koerdische Federatie van jonge socialisten (SGDF). Daar hadden zich zo'n driehonderd jongeren verzameld om mee te helpen de op IS veroverde stad Kobani in Syrië weer op te bouwen.

Het dodental wordt momenteel gemeld op 27, maar dit kan nog oplopen door de vele gewonden die nog niet buiten levensgevaar zijn.

Er zijn vrijwel direct na de aanslag videobeelden naar buiten gekomen van het moment van de bomexplosie. Deze zullen wij niet faciliteren gezien de terroristische aard.

Update 18.40 uur:
Het dodental is inmiddels bijgesteld naar dertig en er liggen nog circa honderd mensen in het ziekenhuis. Een reactie van president Recep Tayyip Erdogan is vooralsnog uitgebleven. Wel heeft hij de lokale overheid telefonisch gesproken vanuit het Cypriotische Nicosia waar hij op staatbezoek is.

Demonstratie Den Haag:
Op het Malieveld in Den Haag is een demonstratie opgestart door de Nederlandse Koerden tegen de aanslag. Helemaal rustig verliep dit niet en de politie heeft enkele arrestaties verricht wegens vernielingen.

Voor zolang het nog beschikbaar is kan een livestream worden bekeken van de 'Rooie Reporter' voor Omroep West via Periscope.